Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Еко Логистик (ELS)

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.789
5.509
Интересно ти е ова достава до врата.
Треба да има две опции во суштина. Достава до адреса (куќен број) и достава до врата.
Провери што значи тоа кај сет/нептун/горење/техномаркет... Најчесто е достава до прва врата (зграда), а за нагоре по спратови па не тој влез, па лифтот не работел... тоа се доплаќа екстра. Дека има математика за ич пари некој да паркира комбе и да плаќа паркинзи низ цело скопје, па да се малтретира да се качува по спратови.. тек тогаш ќе се чекаат пратки со месеци а поштарината ќе биде како дхл.

Сакате дхл услуга ама бесплатно. Сериозни сте?
Нај сериозен сум.
Се знае што е поштенска услуга, ете и закон погоре. Ете на пример Пошта сабајле на врата ми достави пакет, бидејќи беше малку поголем за во сандаче. Значи можело. А дали ќе плаќаат паркинг, дали ќе си имаат картици месечни, дали ќе бараат тоа да биде бесплатно за нив, дали и е бесплатно можеби,... не ме интересира, они се нафатиле. А тоа со нептун, сетек итн. не е исто бидејќи ако ништо друго таму однапред пишува достава до прва врата, а второ тие не се даватели на поштенски услуги туку даваат додатна услуга во нивната дејност.

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.625
3.178
Нај сериозен сум.
Се знае што е поштенска услуга, ете и закон погоре. Ете на пример Пошта сабајле на врата ми достави пакет, бидејќи беше малку поголем за во сандаче. Значи можело. А дали ќе плаќаат паркинг, дали ќе си имаат картици месечни, дали ќе бараат тоа да биде бесплатно за нив, дали и е бесплатно можеби,... не ме интересира, они се нафатиле. А тоа со нептун, сетек итн. не е исто бидејќи ако ништо друго таму однапред пишува достава до прва врата, а второ тие не се даватели на поштенски услуги туку даваат додатна услуга во нивната дејност.

Ко што кажав, сакаш услуга како дхл, ама бесплатно. Тебе не те интересира, затоа и нема да добиеш услуга.
Нарачај преку дхл и ќе добиеш на врата, нарачај преку било што друго, ќе добиеш до паркинг или нема да добиеш воопшто.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.789
5.509
Ко што кажав, сакаш услуга како дхл, ама бесплатно. Тебе не те интересира, затоа и нема да добиеш услуга.
Нарачај преку дхл и ќе добиеш на врата, нарачај преку било што друго, ќе добиеш до паркинг или нема да добиеш воопшто.
Не е така. Како добивам од Пошта? Како добивам од Пакет, КликниЈади, рандом пицерија... Со ДХЛ ќе добијам само брзина плус, а тоа не е тоа што го барам.

Ab@ace

lurker
21 мај 2016
849
733
Се додека се водат како брза пошта и се рекламираат испорака до дома, и си оставил адреса треба таму да ти ја донесе а не да ме заебаваат дојди до база и слично а сум платил за достава до дома

• ми се допаѓа
Реакции: marv

dashbog

lurker
24 јуни 2008
566
808
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
Тоа дојди до база е сепак подобро од тоа нам во провинција кога ќе ни се јават - дојди на бензиска за пола саат, ако не се враќам за скопје и следна достава за 2 недели.

И перална имам товарано (барав другар со комбе да ме услужи) зошто не сакаат до дома да ми достават. Изборот е или тоа или ќе чекаш нареден пат кога ќе дојде и пак ќе те заебава.

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.625
3.178
Не е така. Како добивам од Пошта? Како добивам од Пакет, КликниЈади, рандом пицерија... Со ДХЛ ќе добијам само брзина плус, а тоа не е тоа што го барам.

Тие доставуваат со точак/скутер, нејчесто пратка што е поскапа од твојата нарачка од тему/алиекспрес и доставата чини 100-300 денари. Тоа е достава од точка а до точка б во истиот град и најчесто е неможно да нарачаш од ѓорче за во драчево и обратно (а замисли истиот град е). Како што кажав, сакате дхл услуга ама да биде бесплатна.
Или ќе ја платите услугата или нема да ја добиете. Повеќето се среќни за гратис достава (не постои гратис достава, вкучена е во цената на производот). Сакате да биде што е можно поефтино, а не што е можно поквалитетно (95% од луѓето), а другите 5% користат дхл. Тоа е.
Мислењето е автоматски споено:

Тоа дојди до база е сепак подобро од тоа нам во провинција кога ќе ни се јават - дојди на бензиска за пола саат, ако не се враќам за скопје и следна достава за 2 недели.

И перална имам товарано (барав другар со комбе да ме услужи) зошто не сакаат до дома да ми достават. Изборот е или тоа или ќе чекаш нареден пат кога ќе дојде и пак ќе те заебава.
До помалите градови каде што немаат бази проаѓаат еднаш дневно, па ако си во терминот, супер. А по селата е катастрофа. Ако се на рута меѓу градови и ќе стигне, или ако се блиску до градот или па ако се малку поголеми. Помали селца каде што некој некогаш нешто ќе нарача... Побрзо пингвин ќе добие пратка него некој селанец наш по планините.

Се додека се водат како брза пошта и се рекламираат испорака до дома, и си оставил адреса треба таму да ти ја донесе а не да ме заебаваат дојди до база и слично а сум платил за достава до дома
Ете сите знаете што е потребно и што не чини. Што чекате? Отворете нова пошта која ќе нуди услуга каква што сакате вие. Ќе ги затворите сите други и ќе станете милионери. Ваква шанса не треба да се пропушти.

Ab@ace

lurker
21 мај 2016
849
733
Ти очигледно немаш лошо искуство или па вратата ти е одма на улица па ти одговара оваа услуга :)

• ми се допаѓа
Реакции: marv

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
Тие доставуваат со точак/скутер, нејчесто пратка што е поскапа од твојата нарачка од тему/алиекспрес и доставата чини 100-300 денари. Тоа е достава од точка а до точка б во истиот град и најчесто е неможно да нарачаш од ѓорче за во драчево и обратно (а замисли истиот град е). Како што кажав, сакате дхл услуга ама да биде бесплатна.
Или ќе ја платите услугата или нема да ја добиете. Повеќето се среќни за гратис достава (не постои гратис достава, вкучена е во цената на производот). Сакате да биде што е можно поефтино, а не што е можно поквалитетно (95% од луѓето), а другите 5% користат дхл. Тоа е.

До помалите градови каде што немаат бази проаѓаат еднаш дневно, па ако си во терминот, супер. А по селата е катастрофа. Ако се на рута меѓу градови и ќе стигне, или ако се блиску до градот или па ако се малку поголеми. Помали селца каде што некој некогаш нешто ќе нарача... Побрзо пингвин ќе добие пратка него некој селанец наш по планините.

Ете сите знаете што е потребно и што не чини. Што чекате? Отворете нова пошта која ќе нуди услуга каква што сакате вие. Ќе ги затворите сите други и ќе станете милионери. Ваква шанса не треба да се пропушти.
се чудам ваков ајнштајн а трошиш време на форум, да се фатиш со бизнис сериозно за 3 месеца ќе го заминеш билгејтс и со елон тесла ќе се бориш

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.625
3.178
се чудам ваков ајнштајн а трошиш време на форум, да се фатиш со бизнис сериозно за 3 месеца ќе го заминеш билгејтс и со елон тесла ќе се бориш
пресмешно. и до каде е доставата? ја оправи ли пошта? стигаат ли пратките на врата оти ти така сакаш?

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.789
5.509
Или ќе ја платите услугата или нема да ја добиете.

Не ми треба нова пошта. Сакам овие што се нафатиле да работат поштенски услуги по закон, да го работат тоа. Ако не нека вратат лиценците назад. Инаку не е до цената, дали е "бесплатно", 100 или 300д3н, они исто се понашаат.
Ако може пошта, може и они, не ме интересира мене коли, комбиња, точаци, скутери. Пошта иде пешки, или на точак, Пакет оди со КОМБЕ, Кликни одат со скутер или кола, итн... Нека одат бе и овие. Ама ич не ме интересира, јас ја сакам декларираната услуга. Оди кај нив на сајт и види како се рекламираат и како демек на разни начини доставуваат, и секогаш демек до дома, дури имаат и достава на габаритни производи за друга цена.
Значи нејќам ДХЛ за 2 дена, сакам ЕЛС за 2 неделу, аман толку ли е тешко да пикнеш у глава.

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.625
3.178
Не ми треба нова пошта. Сакам овие што се нафатиле да работат поштенски услуги по закон, да го работат тоа. Ако не нека вратат лиценците назад. Инаку не е до цената, дали е "бесплатно", 100 или 300д3н, они исто се понашаат.
Ако може пошта, може и они, не ме интересира мене коли, комбиња, точаци, скутери. Пошта иде пешки, или на точак, Пакет оди со КОМБЕ, Кликни одат со скутер или кола, итн... Нека одат бе и овие. Ама ич не ме интересира, јас ја сакам декларираната услуга. Оди кај нив на сајт и види како се рекламираат и како демек на разни начини доставуваат, и секогаш демек до дома, дури имаат и достава на габаритни производи за друга цена.
Значи нејќам ДХЛ за 2 дена, сакам ЕЛС за 2 неделу, аман толку ли е тешко да пикнеш у глава.

Тп и упорит? Толку тешко си пикаш у глава? Ај батали си ги комплиментите...
На темата:
Тебе не те интересира, сакаш розов еднорог и точка. Сакаш и мора да се случи оти ти така сакаш. Ти цртаат дека тоа што го бараш не може да се случи оти економски е неодржливо. Не може да ти достави некој за смешни пари пратка до врата. Тоа никаде го нема. Пошта го прави, ама пошта е милиони евра во була со тоа и државата ја покрива. Приватни бизниси нема кој да ги покрие. Или ќе платиш за услуга, или нема да ја добиеш. Ти сакаш за 10 денари некој да ти дојде со комбе на паркинг, да ти тропне на врата и да те чека. Ајде направи математика колку такви достави ќе направи во денот? Од тоа извади трошоци за паркинг, за гориво, за амортизација на комбето, за фирмата, за администрација во фирмата и трошоци за магацини, за софтвер и струја, за плата на курирот сосе даноци за државата... Идеално, 10 минути по достава, 6 во саатот, 48 во денот, еве 50 за добра математика. 500 денари ќе наплати поштата и со тие пари ќе покрие се? дали си ти сериозен? Плати го тоа 300 денари, како што плаќаш за корпа морпа и слични тротинетчиња и ете ќе добиеш достава до врата.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.789
5.509
Тп и упорит? Толку тешко си пикаш у глава? Ај батали си ги комплиментите...
На темата:
Тебе не те интересира, сакаш розов еднорог и точка. Сакаш и мора да се случи оти ти така сакаш. Ти цртаат дека тоа што го бараш не може да се случи оти економски е неодржливо. Не може да ти достави некој за смешни пари пратка до врата. Тоа никаде го нема. Пошта го прави, ама пошта е милиони евра во була со тоа и државата ја покрива. Приватни бизниси нема кој да ги покрие. Или ќе платиш за услуга, или нема да ја добиеш. Ти сакаш за 10 денари некој да ти дојде со комбе на паркинг, да ти тропне на врата и да те чека. Ајде направи математика колку такви достави ќе направи во денот? Од тоа извади трошоци за паркинг, за гориво, за амортизација на комбето, за фирмата, за администрација во фирмата и трошоци за магацини, за софтвер и струја, за плата на курирот сосе даноци за државата... Идеално, 10 минути по достава, 6 во саатот, 48 во денот, еве 50 за добра математика. 500 денари ќе наплати поштата и со тие пари ќе покрие се? дали си ти сериозен? Плати го тоа 300 денари, како што плаќаш за корпа морпа и слични тротинетчиња и ете ќе добиеш достава до врата.
Океј бе тп сум и упорит сум и се сум. И сакам розеви еднирози, пошто се законски, и тој се нафатил да работи по тие закони и правила. Ако не му се допаѓа нека врати лиценцата и нека не работи. Толку е просто а ти тупи колку сакаш.
Ај живеј, да не се разбирало.

Titanium

hello world
1 март 2024
350
193
Тие што се во состојба да отворат нова пошта не купуваат од Али и Тему. Купуваат од Moda Operandi, Farfetch, NET-A-PORTER. Или други купуваат за нив.
Батали тоа што пишува ,,Shop Like a Billionaire". :LOL:

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
моронов наместо д апраша експерти ако не го бива и да го реши проблемот со пратките кои не може да ги испорача со месеци остана по медиуми и дава бизнис совети, каков медиокритет од невидени размери. Сите му се криве бидеќе не знае да го реши проблемот, замисли тему ти плаќа 110 ден од пратка да ја доставиш од магацин до адрес и не може да го направиш тоа, друг ја зема од дебар и ја доставува до врата во кочани за 130 ден и му се испалт... 1737134764970.png

kloki

hello world
24 јули 2015
330
74
Не сакам никому да реплицирам ниту противречам, но зошто за корпа,пакет кликни јади брза пратка итн.(домашен производ) да платам поскапо од странски доставувач уште им бараме рефундација за ненавремено примопредавање.Зарем не треба и овде тоа да се примени.(како што постои за ненавремено плаќање на сметки веднаш камата ти ставаат). За безпари ни ги доставуваат странциве ама чекаме и знаеме кои се обични,препорачани итн пратки.И кај нив плаќаме поштарина за да дојде побрзо,така.Иако се случува и кај тие да се задржи,загуби пратката.Како може продавачот од странство за 5-7 дена да ја испрати низ цел свет,тука му треба цела вечност. За мои пари што сакам си правам но ако постои законска одредба до каде како да се достави треба и да се испочитува. Воедно имаме и разбирање премногу пратки а малку персонал, но тоа е проблем на работодавецот сака со малку луѓе да заработи многу.Дхл.федекс итн кои се поскапи во тој бизнис и побрзо носат. Овде имаше и поплаки за производи кои се расипале и немаш институција каде да се обратиш и заштитиш како потрошувач, ама сите сме на исто дереџе.Никаде не е розово да тече мед и млеко ниту пак ептен црно. Факт е дека постои поголем наплив на порачки од разноразни онлајн платформи(поефтини,квалитетни производи) но дали сме кадарни тоа да го поднесеме.

vladimir171

lurker
15 ноември 2007
630
449
Два дена по ред доставуваат до моја зграда регуларни пратки, дури вчера ја достави момакот во сандаче кај комшија. Ама пратката од тему еве 40 дена никако да ја донесат што значи дека е намерно, штета што неможе да одговараат за ова.

kloki

hello world
24 јули 2015
330
74
Мора да постои одговорност, каква држава таков и систем на управување. Има институции но не функционираат.Мртва буква на хартија. Кај странците се расправаме со ботови но доаѓаме до решенија,тука истотака има ботови но никако да изнајдеме позитива од проблемите.

15 септември 2012
1.159
1.300
Дали има некој на форумов од ЕЛС што може да даде информации за одделна пратка?
На испратена е-mail порака со прашање не одговараат, а на телефонските повици исто така никој не одговара, па да пробам и со овој начин на комуникација?

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
Чекај, сериозни се... да се опуштат малце и ќе ти одговорат... 2043 негде...
....
Кааааааков типичен македонски дебакл се овие ЕЛС, тоа е невидено нешто! :poop:

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно