Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Еко Логистик (ELS)

zipi123

Gaining Experience
14 јануари 2016
559
492
Скопје
zipi123's setup  
Processor & Cooler
Intel I3 9100f+Gigabyte Aorus atc700
Motherboard
Asus Tuf B360-Gaming Plus
Storage
NVMe kingston a1000 240gb+Kingston UV480gb+1TB seagate barracuda
PSU
Riotoro enigma G2 650w 80+ gold Full modular
RAM
2x8gb Gskill SniperX 3000mhz cl16
Video card
Asus Tuf 1660Ti 6GB GDDR6
Case
Aerocool xpredator x3
Mouse
Corsair Harpoon Gaming
Keyboard
Riotoro ghostwriter classic
Audio
Razer Kraken Tournament Edition
Monitor
Samsung SyncMaster BX2231
OS
Win 10 pro x64
Поголем проблем се вработените кои не им се работи во тие некои населби/реони одколку тоа каде живее третина население, доколку се работи за тоа цело Скопје ќе е лошо искуство а не само таму
Проблем се ниските плати и сеедно им е.

gamon

Practice makes perfect
15 септември 2014
1.570
1.856
orgrimar
А кога ќе почнат до дома да носат, мене тоа ме интересира? Тоа излези на улица и слично ми е многу глупо, кога сум порачал нешто со достава до дома.
не си платил за до дома, тоа што ги носат е поради тоа што немаат систем за исвестување и подигање

Enquito

Practice makes perfect
8 август 2017
2.341
1.536
Каков е тој тракинг број што почнува со SYRMxxxxxxx, се надевам дека не од Сирија :)

ArMaKeDoN98

Gaining Experience
7 февруари 2016
135
75
Проблем се ниските плати и сеедно им е.
Абе знаеш како платите ниски се проблем во сите сфери у македонија ама па поголем број од работници сепак си ги извршуват обврските, што сум јас крив што тие имат мали плати за да чекам 15 дена пример

marv

Unbeatable
5 октомври 2007
5.394
5.058
не си платил за до дома, тоа што ги носат е поради тоа што немаат систем за исвестување и подигање
А до кај сум платил??? До булевар? Па зашто тогаш пишуваме комплетна адреса, ај да почнеме на пример на бул. Јане сандански у близина на тобако 2 :) И не само од Али, Тему исто е и со домашниве. Нарачуваш со испорака до домот, така пишува, а мангата ти се јавуе и ти вика ако ти одговара, ако не ќе ја вратам... Мора ова да го среди Агенција за пошти, и/или фирмиве. Јас одсега ќе напоменувам дека ако не ми достават до дома (а така пишува, а и прашано во ЕЛС дирекција дека така треба званично) ќе го враќам производот, па нека се објаснуваат они со ЕЛС или која и да е.

gamon

Practice makes perfect
15 септември 2014
1.570
1.856
orgrimar
А до кај сум платил??? До булевар? Па зашто тогаш пишуваме комплетна адреса, ај да почнеме на пример на бул. Јане сандански у близина на тобако 2 :) И не само од Али, Тему исто е и со домашниве. Нарачуваш со испорака до домот, така пишува, а мангата ти се јавуе и ти вика ако ти одговара, ако не ќе ја вратам... Мора ова да го среди Агенција за пошти, и/или фирмиве. Јас одсега ќе напоменувам дека ако не ми достават до дома (а така пишува, а и прашано во ЕЛС дирекција дека така треба званично) ќе го враќам производот, па нека се објаснуваат они со ЕЛС или која и да е.
dhl tnt fedex... се курирски служби и подразбира пратка до врата, сите други с е поштенски служби, под поштенски со меѓународна регулативе е решено како се доставуваат, пратки кои влегуваат во поштенски ормар може да се остават во сандаче, поголеми или декларирани како вредносни се доставуваат преку шалтер со претходно известување на примачот. ЕЛс се багра неорганизирана, 20 пратки од али ми држат 6-8 недели, од 10 пратки од тему само 2 добив другите 8 ми ги вратија парите. Мене ми требаа производите затоа ги нарачав а не да ми враќаат пари поради неспособна достава...

marv

Unbeatable
5 октомври 2007
5.394
5.058
dhl tnt fedex... се курирски служби и подразбира пратка до врата, сите други с е поштенски служби, под поштенски со меѓународна регулативе е решено како се доставуваат, пратки кои влегуваат во поштенски ормар може да се остават во сандаче, поголеми или декларирани како вредносни се доставуваат преку шалтер со претходно известување на примачот.
Не си баш во право тотално, но и да си еве (да влегуваме сега во законски детали), зошто не ми ги ставаат во сандаче? Инаку не ме интересира мене искрено дали се они курири или пошта или што и да е, јас на сајтот кај продавачот сум платил (дали дополнително за испорака на адреса, или тоа било во цената на производот вкалкулирано) за испорака на мојата адреса. Мојата адреса не е улицата, булеварот или паркингот пред, зад, близу мојата зграда.

flashgordon007

Practice makes perfect
15 септември 2012
1.008
1.110
dhl tnt fedex... се курирски служби и подразбира пратка до врата, сите други с е поштенски служби, под поштенски со меѓународна регулативе е решено како се доставуваат, пратки кои влегуваат во поштенски ормар може да се остават во сандаче, поголеми или декларирани како вредносни се доставуваат преку шалтер со претходно известување на примачот. ЕЛс се багра неорганизирана, 20 пратки од али ми држат 6-8 недели, од 10 пратки од тему само 2 добив другите 8 ми ги вратија парите. Мене ми требаа производите затоа ги нарачав а не да ми враќаат пари поради неспособна достава...
Троа си грешка.
Препорачани и вредносни се доставуваат на рака на адреса напишана на пратката.
Ако примачот не бил дома во моментот на носење на пратката, тогаш оставаат известување за да си ја подигнеш пратката таму и таму од таа и таа дата.
Си прочитал што пишува на известувањето што ти го оставаат во поштенското сандаче или закачено на врата?

А тоа дека ги мрзи поштарите да ги разнесуваат пратките, тоа е друга тема

gamon

Practice makes perfect
15 септември 2014
1.570
1.856
orgrimar
Не си баш во право тотално, но и да си еве (да влегуваме сега во законски детали), зошто не ми ги ставаат во сандаче? Инаку не ме интересира мене искрено дали се они курири или пошта или што и да е, јас на сајтот кај продавачот сум платил (дали дополнително за испорака на адреса, или тоа било во цената на производот вкалкулирано) за испорака на мојата адреса. Мојата адреса не е улицата, булеварот или паркингот пред, зад, близу мојата зграда.
не стои на сајтот дека е палтена испорака до врата, а пред зграда или пред веро достава тоа не постои никаде во свет, или до врата или си ги земаш, ова излези на булевар е исмислица на неспособните доставувачи кои глумат пошта. На страните на дхл федекс точно си стои кои пратки како се доставуваа.
Мислењето е автоматски споено:

Троа си грешка.
Препорачани и вредносни се доставуваат на рака на адреса напишана на пратката.
Ако примачот не бил дома во моментот на носење на пратката, тогаш оставаат известување за да си ја подигнеш пратката таму и таму од таа и таа дата.
Си прочитал што пишува на известувањето што ти го оставаат во поштенското сандаче или закачено на врата?

А тоа дека ги мрзи поштарите да ги разнесуваат пратките, тоа е друга тема
ако прочиташ пак ама пополекичка ќе видиш дека не сум грешка, истото што го кажа ти и јас го напишав

kosmos78

Gaining Experience
9 јули 2023
337
355
Ама што ми е мене гајле за реони, плати и што и да е - си се фатил за орото, играј го ако го играш! Тоа што си фатил да играш не е: „брат ќе утепаме, најбољи сме, АлиЕкспрес ние сме у МК!“... Сељачана и класична македонска импровизација без идеја и концепт! Бутај на ура, на јуриш, у лер... „па, ќе видиме брат, ќе тераме!“ А коа ги лапа парите од АлиЕкспрес, што зима он предвид за другата страна на равенката!? Зима ли нешто!? Ама ја требало да сметам на реони и плати! Гадотии македонски, неспособни и медиокритетни!

Titanium

Gaining Experience
1 март 2024
203
87
Мислам дека се расправате за непотребни работи.
Во суштината на начинот на доставата се времето и парите. Ако курирот се јави денеска кај тројца пред да ги достави пратките, секој од нив може да му каже дојди за половина час. Факт е дека не може да стигне на три места во исто време. Иста е и причината за доставувањето на улица. Лифт, пешачење, качување до стан и слично. Повторно губење на време и пари. Бизнисот тера напред. Задоволство на корисник, што беше тоа? Али и Тему плаќаат, кого го интересира другата страна.

Дали некаде на сајтот гледате контакт од менаџмент каде може да се пожалите? Директор, одговорен за дистрибуција, односи со јавност? Единствен контакт е од контакт центарот кој работи по блок шема на логичко коло, чија суштина е „дај што можеш помалку информации, откачи што можеш побрзо и прејди на следниот повик или имејл".

Можеби пошта беа поспори ама имаа многу помалку непознати во равенките.

• Ми се допаѓа
Реакции: thrw

gamon

Practice makes perfect
15 септември 2014
1.570
1.856
orgrimar
Мислам дека се расправате за непотребни работи.
Во суштината на начинот на доставата се времето и парите. Ако курирот се јави денеска кај тројца пред да ги достави пратките, секој од нив може да му каже дојди за половина час. Факт е дека не може да стигне на три места во исто време. Иста е и причината за доставувањето на улица. Лифт, пешачење, качување до стан и слично. Повторно губење на време и пари. Бизнисот тера напред. Задоволство на корисник, што беше тоа? Али и Тему плаќаат, кого го интересира другата страна.

Дали некаде на сајтот гледате контакт од менаџмент каде може да се пожалите? Директор, одговорен за дистрибуција, односи со јавност? Единствен контакт е од контакт центарот кој работи по блок шема на логичко коло, чија суштина е „дај што можеш помалку информации, откачи што можеш побрзо и прејди на следниот повик или имејл".

Можеби пошта беа поспори ама имаа многу помалку непознати во равенкит
1- никогаш не враќаат на мејл
2- има 2 телефона за прием на пратки и за достава, на првиот одма с е јавуваат и ако побараш инфо за пратка ти викаат не е моја должност и те префрла на другиот одел кој никогаш не дига, буквално имам 135 повици за тој број во 4 недели и 0 НУЛА ОДГОВОРИ!
Овие се полоши од пошта, бидеќи пошта си знае декка е дувло на партиски ботови и рамковци и тоа е, овие секој ден се фалат по телевизии како с е најаки и бр1 а се тешки аматеризам и неспособност

Titanium

Gaining Experience
1 март 2024
203
87
Буквално имам 135 повици за тој број во 4 недели и 0 НУЛА ОДГОВОРИ!
Тоа е идеална состојба на логичкото коло, тргнуваш од старт, правиш бајпас и одиш директно на енд. :ROFLMAO:
аматеризам и неспособност
Е тука грешиш.

kosmos78

Gaining Experience
9 јули 2023
337
355
1- никогаш не враќаат на мејл
2- има 2 телефона за прием на пратки и за достава, на првиот одма с е јавуваат и ако побараш инфо за пратка ти викаат не е моја должност и те префрла на другиот одел кој никогаш не дига, буквално имам 135 повици за тој број во 4 недели и 0 НУЛА ОДГОВОРИ!
Овие се полоши од пошта, бидеќи пошта си знае декка е дувло на партиски ботови и рамковци и тоа е, овие секој ден се фалат по телевизии како с е најаки и бр1 а се тешки аматеризам и неспособност
е е е

marv

Unbeatable
5 октомври 2007
5.394
5.058
не стои на сајтот дека е палтена испорака до врата, а пред зграда или пред веро достава тоа не постои никаде во свет, или до врата или си ги земаш, ова излези на булевар е исмислица на неспособните доставувачи кои глумат пошта. На страните на дхл федекс точно си стои кои пратки како се доставуваа.
Значи многу сакам кога се збори на памет. Пробав да го прескокнам делот каде ќе се натегаме ама јбг.
Еве на пример што пишува на Ананас:
Доставата се врши секој работен ден од 8 до 17 часот и истата вклучува достава до адреса. Целиот процес на испорака на производи е транспарентен: ќе добиеш информации кога плаќањето е успешно завршено и кога пакетот е на пат до избраната адреса.
Еве на пример на Тему
https://www.temu.com/mk-en/shipping-info.html (да не копирам огромна страна)

Значи се знае што е достава. Ако сакам до некој хаб на ЕЛС има и такви можности и си пишува, ама и други цени си има за тоа.

А најважно е што вика закон нели така рече ти уште на почеток. Епа Законот за поштенски услуги во Глава VIII ДОСТАВА член 54 став 1 вели
Член 54​
(1) Давателот на поштенски услуги е должен поштенските пратки да ги достави во станот односно во деловните простории на примачот, по правило лично на примачот или на лице овластено од примачот односно на овластено лице за прием на пратки во правното лице или во куќно поштенско сандаче за достава или во деловните простории на давателот на поштенски услуги.
итн итн... Ако ти се чита детално повели Закон | Агенција за пошти

TL;DR
Доста веќе со тоа излези на улица, булевар, паркинг и слично од куририве, поштиве и слично како сакаат да се викаат (Даватели на поштенски услуги според закон). Или нека ми го донесе пред врата или во сандаче, или нека ме покани фино лепо кога и каде да си го земам ако не ме нашол во најмалку 2 обида.

gamon

Practice makes perfect
15 септември 2014
1.570
1.856
orgrimar
Значи многу сакам кога се збори на памет. Пробав да го прескокнам делот каде ќе се натегаме ама јбг.

Еве на пример на Тему

Значи се знае што е достава. Ако сакам до некој хаб на ЕЛС има и такви можности и си пишува, ама и други цени си има за тоа.

А најважно е што вика закон нели така рече ти уште на почеток. Епа Законот за поштенски услуги во Глава VIII ДОСТАВА член 54 став 1 вели

TL;DR
Доста веќе со тоа излези на улица, булевар, паркинг и слично од куририве, поштиве и слично како сакаат да се викаат (Даватели на поштенски услуги според закон). Или нека ми го донесе пред врата или во сандаче, или нека ме покани фино лепо кога и каде да си го земам ако не ме нашол во најмалку 2 обида.
ok

zipi123

Gaining Experience
14 јануари 2016
559
492
Скопје
zipi123's setup  
Processor & Cooler
Intel I3 9100f+Gigabyte Aorus atc700
Motherboard
Asus Tuf B360-Gaming Plus
Storage
NVMe kingston a1000 240gb+Kingston UV480gb+1TB seagate barracuda
PSU
Riotoro enigma G2 650w 80+ gold Full modular
RAM
2x8gb Gskill SniperX 3000mhz cl16
Video card
Asus Tuf 1660Ti 6GB GDDR6
Case
Aerocool xpredator x3
Mouse
Corsair Harpoon Gaming
Keyboard
Riotoro ghostwriter classic
Audio
Razer Kraken Tournament Edition
Monitor
Samsung SyncMaster BX2231
OS
Win 10 pro x64
Абе знаеш како платите ниски се проблем во сите сфери у македонија ама па поголем број од работници сепак си ги извршуват обврските, што сум јас крив што тие имат мали плати за да чекам 15 дена пример
Не си ти крив де, ние како крајни корисници сме оштетени само.

kosmos78

Gaining Experience
9 јули 2023
337
355
Денеска бев сам да си ја земам пратката, дека инаку ќе ја чекам уште 15 дена и самиот вработен во „хабот“ ми се изнакука - „не знаеме главата кај ни е... све ни е заглавено... ова нема веќе поента... јас не можам веќе да издржам ова лудило...“

Вртев преку 20 пати претходно, ниту еднаш не ми крена. И кога дојдов, кога прашав, тоа беше засебно кукање: „како да ти кренам, јас глава не сум кренал... едноставно невозможно е и да се јавувам на телефон...“

И кога на крај искоментирав: „од ден на ден сте сѐ позаглавени и малку се преценил газдава ваш со орово што се фатил да го игра“, само ми потврди „ти не ни знаеш во каков хаос сме!“

Е така! Класична македонска импровизација и медиокритет! :sick:

• Ми се допаѓа
Реакции: thrw

vladimir171

Gaining Experience
15 ноември 2007
595
410
Дочекав пошта да ми донесе пратка од али побрзо од овие. Инаку незнам како не ги добивате на телефон мене секогаш ми креваат само што ќе си направиш муабет ќе те потапшаат по рамо и пратката па нема да дојде.

M2

Intern
16 јануари 2025
1
1
Пратките ке си ги чекаме како и порано по месец и повеќе. Ова го велам од причина што при земање на пратка го слушнав меѓусебниот разговор на вработените во една експозитура. Имено прво да се доставуваат пратките од внатрешноста, па дури после од Али, Тему и сл. тие си знаат дека треба да чекаат еден месец. Внатрешните порачки биле од мака, а другите биле од узур. Како некој сосила да му го додели тендерот.

Ab@ace

On your way to fame
21 мај 2016
771
641
А кога ќе почнат до дома да носат, мене тоа ме интересира? Тоа излези на улица и слично ми е многу глупо, кога сум порачал нешто со достава до дома.

И мене ме нервира ова, за секоја пратка безралика дали е од странство или тука во македонија нарачана, ме масираат да одам до база или да излезам во близина на мојата улица да си ја подигнам а сум платил до врата, неможам ја на секоја пратка да им објаснувам кај ми се наоѓа улицата и да испаѓам до близина да ја подигам кога сум платил достава до врата

• Ми се допаѓа
Реакции: marv

Titanium

Gaining Experience
1 март 2024
203
87
Пратките ке си ги чекаме како и порано по месец и повеќе. Ова го велам од причина што при земање на пратка го слушнав меѓусебниот разговор на вработените во една експозитура. Имено прво да се доставуваат пратките од внатрешноста, па дури после од Али, Тему и сл. тие си знаат дека треба да чекаат еден месец. Внатрешните порачки биле од мака, а другите биле од узур. Како некој сосила да му го додели тендерот.
Нормално, ако не ти стигнат вториве може само да се сликаш. Нема кај да се жалиш.

JasSum

Unstoppable
8 мај 2007
2.242
2.640

Еве на пример на Тему

TL;DR
Интересно ти е ова достава до врата.
Треба да има две опции во суштина. Достава до адреса (куќен број) и достава до врата.
Провери што значи тоа кај сет/нептун/горење/техномаркет... Најчесто е достава до прва врата (зграда), а за нагоре по спратови па не тој влез, па лифтот не работел... тоа се доплаќа екстра. Дека има математика за ич пари некој да паркира комбе и да плаќа паркинзи низ цело скопје, па да се малтретира да се качува по спратови.. тек тогаш ќе се чекаат пратки со месеци а поштарината ќе биде како дхл.

Сакате дхл услуга ама бесплатно. Сериозни сте?

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Во моментов нема членови онлајн.

Статистика

Теми
48.651
Мислења
998.516
Членови
36.600
Најнов член