Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

eBay купување - ОПШТО - се што е поврзано со Ebay

Slupcane

hello world
10 јуни 2017
69
31
Одма денеска добив тракинг број што започнува со ESUS па има 9 бројки после тоа...на Нинџа не го чита, го прочита на parcelsapp и таму под service стои DHL eCommerce Parcel Priority?

Пратката ќе отиде во Германија и од таму ќе биде пренасочена во Македонија, тракингот од DHL Еcommerce е тој што ќе го користиш како тракинг на страната на македонска пошта.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.660
13.709
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Така е, ќе стигне во Пошта (најверојатно во Пакетско).

@stanko За неколку дена, откако ќе го обработат ДХЛ, ќе му дадат и кратко/нормално бројче кое (можеби) ќе го видиш на parcelapp или (можеби) тука (ќе треба да отвориш more details).

Викам „можеби“ затоа што некогаш не ми го појавува баш таму, но сајтот од кој нарачувам има свој тракинг (влече од DHL Ecommerce некаде).

stanko

hello world
20 октомври 2013
74
20

@stanko За неколку дена, откако ќе го обработат ДХЛ, ќе му дадат и кратко/нормално бројче кое (можеби) ќе го видиш на parcelapp или (можеби) тука (ќе треба да отвориш more details).

Викам „можеби“ затоа што некогаш не ми го појавува баш таму, но сајтот од кој нарачувам има свој тракинг (влече од DHL Ecommerce некаде).
Баш тоа сакав да прашам сега :) , како ќе го дознаам новиот тракинг број...
Фала ви и на двајцата, не сум овластен да лајкувам. :/

kirev

senior
31 мај 2010
9.062
7.737
Се случи и тоа. Ме издрибла еден со пораките натаму наваму и истекоа сите рокови. Ставив во гугле и ми излезе ова (прво или второ): Reopening a request и Пејпал ми ги врати парите за 37 секунди. Инаку сум Member since: Sep 27, 2001|Macedonia

Последна промена:

stanko

hello world
20 октомври 2013
74
20

Ми даде нов, нормален тракинг број, CG па 9 бројки па DE, али на сајтов од нашава пошта не го чита ми вика нема информации, а на Нинџа го чита... ??

Атачменти

• Screenshot_20220829-174216_Chrome.jpg
    Screenshot_20220829-174216_Chrome.jpg
    234,7 KB · Прегледи: 21

stanko

hello world
20 октомври 2013
74
20
Следи го преку нинџа.
Фала, ќе го следам преку мин...овај, нинџа де, али дали е вообичаено вака за пратки од преку барата што отпосле добиваат друг тракинг, на сајтов од пошта да не ги чита?, да знам за друг пат пошто за недела-две треба и од МеХико да ми пратат нешто, а иначе прошлава пратка од Швабарија а и денеска од Жабарија што ми пратија нешто тие си ги чита на сајтов од пошта

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.660
13.709
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Ми даде нов, нормален тракинг број, CG па 9 бројки па DE

И ова е за Пакетско (CG), инаку е сè исто, ќе го чита наша пошта кога ќе му доделат кратко бројче ДХЛ екомерц, така тие работат, ова е како поевтина варијанта на ДХЛ експрес која оди преку обична пошта, па отпрвин тракингот си е ДХЛ-овски (долг), па кога ќе треба да влезе во поштенскиот систем му даваат нормално бројче. Мене ми се случувало и да заборават да го пишат краткото бројче на тракингот, ама стигнувало.

stanko

hello world
20 октомври 2013
74
20
И ова е за Пакетско (CG), инаку е сè исто, ќе го чита наша пошта кога ќе му доделат кратко бројче ДХЛ екомерц, така тие работат, ова е како поевтина варијанта на ДХЛ експрес која оди преку обична пошта, па отпрвин тракингот си е ДХЛ-овски (долг), па кога ќе треба да влезе во поштенскиот систем му даваат нормално бројче. Мене ми се случувало и да заборават да го пишат краткото бројче на тракингот, ама стигнувало.
Да да знам дека е преку обична пошта...така беше и со прошлата пратка, DHL Paket мислам дека пишуваше тогаш....

Иначе, на овој сајтов што ми остави ти линк - ecommerceportal.dhl.com/track/
не ми ја прати оваа а и сега не ми дава ништо кога ќе го пишам тракингот, на овој другиов сајт ја пратев додека да ми се појави сега на нинџа - webtrack.dhlglobalmail.com/orders

Атачменти

• Screenshot_20220829-204933_Chrome.jpg
    Screenshot_20220829-204933_Chrome.jpg
    165 KB · Прегледи: 22

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.660
13.709
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Аха, не разбрав добро, нормално бројче било. Сепак, според мое искуство му треба време да го прочита поштенскиот/нашиот систем. И веројатно има разлика меѓу dhl global mail и dhl ecommerce, кој ќе ги знае...

stanko

hello world
20 октомври 2013
74
20
Од Мексико праткава од ибеј, 80$, преку Economy International Shipping пратена без тракинг број...И од кај да знам сега коа ќе стигне кај нас ???

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
Победив на една аукција, ама продавачот не нуди интернационален шипинг. Касно го видов, сепак решив да не барам да се повлече мојата понуда. Му пишав на продавачот, немам одговор, само официјален маил од eBay дека треба да платам.
Знае некој што и како понатака? Инаку, би сакал да ми го прати предметот, ама не сакам да ме заколе со шипинг.

мал update: штотуку ми стигна ова
Unfortunately, this seller will not ship this item to Republic of Macedonia, Macedonia. Here is what you can do:
  • Update your shipping address and try again.
  • Please contact the seller to request order total.
ако побарам да ми даде тотал сума, претпоставувам нема ограничување на сумата за шипинг, така?

stanko

hello world
20 октомври 2013
74
20
Праткава од Мексико, 10 дена ми вика дека дреме на царина у Франкфурт, дали дека економи шипинг па се влече олку, или...?, прошлава пратка од Америка германциве одма ја обработија и препратија навака..., не знам дали да му пишам на селерот, пошто утре е estimated delivery date, после тоа уште 30 дена заштита има на ибеј, мислам, уште колку дена да ја чекам дали ќе се одглави...?

stanko

hello world
20 октомври 2013
74
20
Kako e постапката за refund? Идам на "More options" па "I didn't received my item" па "I want a refund" па "Send request"...?...и ако не ме рефундира за 3 дена селерот ги контактирам Еbay, или...?
Пошто кујзнае што бидна со праткава од Мексико, требаше до 21.09. да дојде, 3 недели како нема никаков апдејт, си стои цело време истиот статус од 12.09. дека е на царина у Франкфурт, а уште 2 недели имам рок да се жалам...

kirev

senior
31 мај 2010
9.062
7.737
Kako e постапката за refund? Идам на "More options" па "I didn't received my item" па "I want a refund" па "Send request"...?...и ако не ме рефундира за 3 дена селерот ги контактирам Еbay, или...?
Пошто кујзнае што бидна со праткава од Мексико, требаше до 21.09. да дојде, 3 недели како нема никаков апдејт, си стои цело време истиот статус од 12.09. дека е на царина у Франкфурт, а уште 2 недели имам рок да се жалам...
Лабави се роковите кај иБеј. Со ПејПал плати? На крај можеш и во твојата банка да се жалиш ако не е испорачано, не се секирај

stanko

hello world
20 октомври 2013
74
20
Лабави се роковите кај иБеј. Со ПејПал плати? На крај можеш и во твојата банка да се жалиш ако не е испорачано, не се секирај
Не е со ПејПал.
Проблемот е што 3 недели нема никаков апдејт на статусот, пратено е уште пред 1 месец, а овие 2 месеци све друго што порачав од Италија, Ирска, Америка, Германија стигна без проблем за 5-19 дена макс. Според ибеј би требало до 19-20ти октомври да можам да барам рифунд (30 дена после estimated delivery date) а сега па гледам да му пишам имејл на селерот вика "ending on 10 Octomber" да не е до понеделник па да ме сјебе

kirev

senior
31 мај 2010
9.062
7.737
Пушти им де. И да си знаеш за друг пат, ПејПал одма ти ги враќа ако не е испорачано. Башка што ти викам дека можеш и да одиш и во банка и да пополниш формулар за charge back заради non delivery...

stanko

hello world
20 октомври 2013
74
20
Пушти им де. И да си знаеш за друг пат, ПејПал одма ти ги враќа ако не е испорачано. Башка што ти викам дека можеш и да одиш и во банка и да пополниш формулар за charge back заради non delivery...
Отворив request, продавачот се согласи да ме рефундира али како ќе знам дека (ќе) ме рефундира?, да не искочи го затварам request-ов а овој да не ме рефундира.... ќе можам ли пак да отворам request до Ebay?

kirev

senior
31 мај 2010
9.062
7.737
Ништо ти не затворај. Чекај да ги видиш на сметка. Ако ги нема - принтај пораките и во банка барај чарџбек

stanko

hello world
20 октомври 2013
74
20
Ништо ти не затворај. Чекај да ги видиш на сметка. Ако ги нема - принтај пораките и во банка барај чарџбек
Не, пошто вика - ако за 3 дена не се договориш со селерот и не го затвориш риквестот, од сабота 08.10. ќе се уклучат од Ибеј е сега не знам дали автоматски или ти треба да ги контактираш...

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно