Miki98
lurker
на кој начин сега можам да го платам данокот,да не одам до ујп?
да пишам порака на бројот "ТМ МОЕТО ИМЕ И ПРЕЗИМЕ И ИЗНОС 600€" после тоа добивам повратна порака така?
на кој начин сега можам да го платам данокот,да не одам до ујп?
Абе тоа е за таксена маркана кој начин сега можам да го платам данокот,да не одам до ујп?
да пишам порака на бројот "ТМ МОЕТО ИМЕ И ПРЕЗИМЕ И ИЗНОС 600€" после тоа добивам повратна порака така?
Види тука Данок на личен доход - FreelanceFrom.MKна кој начин сега можам да го платам данокот,да не одам до ујп?
Види детално овде Данок на личен доход - FreelanceFrom.MKДали би можел некој да ми одговори на прашањава, најјасно што е можно? Во кратки црти барам да ми се објасни постапката за плаќање на данок при стигнат прилив како freelancer.
-----
За поголем контекст (ова е фиктивно сценарио моментално, податоците се произволни), сум работел и остварувал приход на Fiverr од 19.09.2021г. до 27.10.2021г., а на 15.12.2021г. одлучувам парите да ги повлечам на Payoneer (вредност=150$) а потоа и на домашна девизна сметка. Прашањата ми се следни:
1. Бидејќи приходот реално ми е поделен на 2 последователни месеци, а го повлекувам два месеци подоцна (декември), за кој месец треба да платам данок, септември и октомври (времето кога сум го остварувал приходот) или само за декември (периодот кога е легнат приходот на домашна сметка)?
2. Дали може данокот уште од прв пат да си го плаќам онлајн или пак треба да отидам до УЈП?
3. И како последно, да ми објасни некој кои обврски треба јас да ги исполнам, кон кои институци, и на кој начин околу пријавување „потекло на доход“.
Доколку нешто промашувам, ве молам потенцирајте. Фала ви однапред.
Данок на додадена вредност плаќаат физички и правни лица на прометот на добра и услуги кој се врши со надоместок во земјата од страна на даночниот обврзник во рамките на неговата стопанска дејност.
ДДВ обврзник се станува доколку се оствари приход од најмалку 2 милиони денари во текот на календарската година.
При тоа, ДДВ се плаќа само на прометот остварен во земјата. Тоа значи дека за услугите кон странски клиенти не се плаќа ДДВ.
@petartod за конкретново сценарио.. што се случува ако приватно лице има имеѓу 3-6 милиона денари прилив годишно?
Односно ако добро разбрав, како приватно лице, ако имаш 2м+ годишно стануваш даночен обврзник. Дали ќе може малце да елаборираш на ова?
Edit:
мислам дека си го најдов одговорот.
Значи и 10мил денари да имаш остварено, доколку фактурите се за во странство - ти ќе станеш ДДВ обврзник, но не си обврзан да плаќаш дополнителни 18% данок доколку фактурите ти се за странски клиенти.
Зависи од видот на прометот, што го остваруваш во странство, не сите услуги кои се извршуваат за стански лица се ослободени од ДДВ.@petartod за конкретново сценарио.. што се случува ако приватно лице има имеѓу 3-6 милиона денари прилив годишно?
Односно ако добро разбрав, како приватно лице, ако имаш 2м+ годишно стануваш даночен обврзник. Дали ќе може малце да елаборираш на ова?
Edit:
мислам дека си го најдов одговорот.
Значи и 10мил денари да имаш остварено, доколку фактурите се за во странство - ти ќе станеш ДДВ обврзник, но не си обврзан да плаќаш дополнителни 18% данок доколку фактурите ти се за странски клиенти.
ФриленсЗависи од видот на прометот, што го остваруваш во странство, не сите услуги кои се извршуваат за стански лица се ослободени од ДДВ.
Точниот вид на услуги е битен.
Prijaviv dva prilivi na eppd, onoj priliv sto go prijaviv pokasno mi se smeni vo neplaten, mi stasa rekapitulacija si go plativ, a drugiov prilip sto vprocem e prijaven pred ovoj so se sredi e uste na proverka, 5 rabotni dena veke, vi se slucilo da se ceka podolgo?
Се случило, ама после една недела веќе треба да е процесиран.Prijaviv dva prilivi na eppd, onoj priliv sto go prijaviv pokasno mi se smeni vo neplaten, mi stasa rekapitulacija si go plativ, a drugiov prilip sto vprocem e prijaven pred ovoj so se sredi e uste na proverka, 5 rabotni dena veke, vi se slucilo da se ceka podolgo?
Веќе треба да ги пријавиш. Се смета од денот кога си ги примил и нема врска валутата пошто во е-данок си бираш во која валута и од каде се примени. Курсот е автоматски одреден од е-пдд.Дечки едно прашање, ми стигнаа пари на девизна сметка од работа на интернет претходниот месец, се уште стојат парите на девизна не сум ги префрлил на денарска, дали пријавувањето на е данок е датумот кога ќе ги префрлам од девизна на денарска или веќе треба да ги пријавам бидејќи ако да според кој курс ќе треба да ги пријавам?
Директно од Е-ПДД не може, можеш да ја испринташ пријавата и да ја дадеш на судски преведувч за превод. Иако ова не знам што ќе ти е, ако ти треба потврда за платени даноци тоа е посебна постапка и секако и ова потврда ќе биде на македонски.Некој со сигурна информација дали може да се добие англиска верзија од ГДП?
Или на јазикот на земјата каде што е tax resident? Или…Директно од Е-ПДД не може, можеш да ја испринташ пријавата и да ја дадеш на судски преведувч за превод. Иако ова не знам што ќе ти е, ако ти треба потврда за платени даноци тоа е посебна постапка и секако и ова потврда ќе биде на македонски.
Кога ќе појдеш во Е-ПДД стисни назад за да ги видиш пријавените.Дечки ми треба мала помош околу пријавава на данок, пријавив нова ставка ама кога повторно ќе отидам во Е-ПДД не ја гледам новата ставка. Исто така кога ја пријавив бидејќи парите се од странство ми пишуваше дека е пријавено со грешка бидејќи нема прикачен документ па ако има некој искуство со подигнување од upwork кој документ да се прикачи ако се знае дека не може да се принта трансферот према банка, можат само invoices од клиенти на самата платформа. Исто така дали е конечно пријавена ставката ако не стигне пин на емаил? бидејќи не ми стигна пин. И ако може еден пример како треба да се пополни уплатницата при уплата.
Дечки ми треба мала помош околу пријавава на данок, пријавив нова ставка ама кога повторно ќе отидам во Е-ПДД не ја гледам новата ставка. Исто така кога ја пријавив бидејќи парите се од странство ми пишуваше дека е пријавено со грешка бидејќи нема прикачен документ па ако има некој искуство со подигнување од upwork кој документ да се прикачи ако се знае дека не може да се принта трансферот према банка, можат само invoices од клиенти на самата платформа. Исто така дали е конечно пријавена ставката ако не стигне пин на емаил? бидејќи не ми стигна пин. И ако може еден пример како треба да се пополни уплатницата при уплата.
Можно е да штедат струја, па гаснат сервери преку викенд??Најверојатно УЈП имаат проблем со мејловите за викенди, и јас имав проблем за прв пат баш во тој период и се среди во понеделник после 10 можеби
Не верувам дека тетките на телефон знаат да кажат, само го споделувам како инфо да знаете ако не ви стигне маил.Можно е да штедат струја, па гаснат сервери преку викенд??
Како и поштава (не работеше тракинго овај викенд, а веројатно и претходниот).
Испратено од телефоно.