Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Достапност На Sb-e И Х79 Матични Во Мкд.

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.481
5.586
:DDDDD Ајде brand wars :DDDD
Во принцип сите сте во право со забелешките,... што го потврдува моето мислење. Intel -> AMD! Не за џабе и самите кажавте “...за ентузијасти, интел...“.

Работните температури на AMD се повисоки, што значи треба подобро ладење, што значи поголема галама.

Но, како што го сакам брендот ATI повеке од nVidia, така си ги сакам Intel повеќе од AMD. И како што ми беше криво кога nVidia извадија графичка карта подобра од Voodoo-то на 3Dfx, и кога како слеп за стап викав дека се најдобри, а они мутаво правеа картички што не влагаа у кукишта и како што Windows 3.11 -> WIndows ME, така стојам на варијантата дека Intel -> AMD.

... исто како што ASUS -> Gigabyte ^^
Абе види, убаво си е тоа да ги сакаш ти Интел повеке, никој нема да те суди поради тоа, али да тресеш нон-сенс глупости за другата страна од инает и бидејки си приврзан кон спротивната е тоа е веке проблем со објективноста, и тоа дефинитивно не е добра работа.

ПС Како што погоре напиша глупости, така и ова дека работните температури на АМД се повисоки ти е чиста глупост.
ППС поздрав од мојот бивш АМД Атлон

2010121709.jpg

Steff_Maja

poweruser
30 мај 2010
4.174
1.710
ППС поздрав од мојот бивш АМД Атлон

Е да бе, што е ова. Изнесено куќиште на - температури со Ноктуа ставен на процесорот и ќе има 4 степени. Пффф, живи глупости.
Сакаш да ја видиш температурата на мојот бивш E4300 ? -10 ?

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
:DDDDD Ајде brand wars :DDDD
Во принцип сите сте во право со забелешките,... што го потврдува моето мислење. Intel -> AMD! Не за џабе и самите кажавте “...за ентузијасти, интел...“.

Работните температури на AMD се повисоки, што значи треба подобро ладење, што значи поголема галама.

Но, како што го сакам брендот ATI повеке од nVidia, така си ги сакам Intel повеќе од AMD. И како што ми беше криво кога nVidia извадија графичка карта подобра од Voodoo-то на 3Dfx, и кога како слеп за стап викав дека се најдобри, а они мутаво правеа картички што не влагаа у кукишта и како што Windows 3.11 -> WIndows ME, така стојам на варијантата дека Intel -> AMD.

... исто како што ASUS -> Gigabyte ^^
Abe ортаче работните температури на AMD не се повисоки од тие на Intel.Баш спротивно е,и не е работата кој бренд ние го сакаме повеке тој е подобар.Не можеш да правиш таква споредба,можеш да споредуваш конкретни модели.И без разлика што интел има побрз процесор од АМД не значи дека АМД е џубре.
И јас ги сакам повеке ATi но Nvidia имаат најбрза Single GPU графичка и тоа е факт.Не е битно што сакаме,битна е реалноста,Но само кога споредуваш модели а не фирми.Пошто секоја фирма си има свој подеми и падови,а моделот е тој што е.

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Јас ќе ги расфлејмам аргументите за тоа дека амд процесор помалце грее, тој во суштина, во глобала помалце грее да, но има зашто. Ефикасноста, крајниот резултат што го даваат 2 процесора споредени во една апликација. Да дадам еден едноставен пример во кој ќе стане јасно. Нема да дадам пример со кола, иако може да се даде пример и со кола :D Двајца на точак, ќе изверглаат од една точка А до друга точка Б за одредено време. Првиот момак ќе се "испопоти" за да стигне до точката Б за побрзо време, а вториот ќе вози полагано, по умерено, поискулирано за да стигне до точката Б, ќе се спушта по уздолници ќе крева нозе од педали и помалце ќе се испоти. Кој ќе им даде имиња на субјект прв и втор, нека дигне два прста? :)

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.876
3.884
Скопје
Јас ќе ги расфлејмам аргументите за тоа дека амд процесор помалце грее, тој во суштина, во глобала помалце грее да, но има зашто. Ефикасноста, крајниот резултат што го даваат 2 процесора споредени во една апликација. Да дадам еден едноставен пример во кој ќе стане јасно. Нема да дадам пример со кола, иако може да се даде пример и со кола :D Двајца на точак, ќе изверглаат од една точка А до друга точка Б за одредено време. Првиот момак ќе се "испопоти" за да стигне до точката Б за побрзо време, а вториот ќе вози полагано, по умерено, поискулирано за да стигне до точката Б, ќе се спушта по уздолници ќе крева нозе од педали и помалце ќе се испоти. Кој ќе им даде имиња на субјект прв и втор, нека дигне два прста? :)
Dva prsta profesore moze ? :)

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Prichina ви објасни убаво.Ефикасноста на јадрата на интел е поголема и затоа повеке грее и со тоа е побрз но и повеке се поти :) хехе се шалам

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.876
3.884
Скопје
ke mu stavam pozadi na grb eden ventilator od onie domakinskine za po doma hahahah, abe sedete mirni da ne mu stavam nitro u gz na onoj sto ide lagano vtorniot pa da se cudite so ke se desi hahaah

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.481
5.586
Е да бе, што е ова. Изнесено куќиште на - температури со Ноктуа ставен на процесорот и ќе има 4 степени. Пффф, живи глупости.
Сакаш да ја видиш температурата на мојот бивш E4300 ? -10 ?
Кукиштето не е никаде изнесено и поентата на постот не е колку е температурата на процесорот туку за да се види (за оние кои се уште живеат во заблуда, а очигледно има и такви) дека митот "АМД процесорите многу греат" е чиста детска глупост и нон-сенс, да не речам сра*е.

Да ја завршиме дебатава со конклузија дека Intel е подобар од AMD и готово... може? :D

Г
Ајде да завршиме со овие глупости од типот "мојот татко е појак од твојот", може? Може.

Ова подолу не се однесува директно на GavnerPurl туку на сите fanboys и е со крајно најдобри намери, колку да не се свати погрешно.
Значи ова на форумов е напишано милион пати, но ајде пак ке го напишеме.
Споредувањето на фирми АМД вс Интел, АМД (АТИ) вс Енвидиа е крајно детска, глупа и нон-сенс (ака сра*е) работа. Може да се споредуваат продукти од фирмите по критериум цена-перформанси, перформанси-цена, па да кажеш овој продукт од оваа фирма е подобар од оној продукт од онаа фирма, али ако кажеш оваа фирма е подобра од онаа фирма истото мислење може да ти го лајкнат само деца (fanboys) со слично "мислење" (читај неинформираност), додека во очите на оние објективните купувачи ти си само уште еден кловн со такво "мислење".

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Така е, RagingDamon го наљутивте. Ужасот и гневот го извадивте од него(инаку GavnerPurl се зеза нормално). А, имам еден сомнеж btw, во последниве некоклу месеци до година дена, стално секој месец или два пати месечно излегуваше тема, што графичка да купам, амд или nvidia и стално кога ќе дадеше некој предлог за nvidia картичка или amd картичка и да имаше опозит аргумент, тоа стартерот на темата го читаше и гледаше како се одвива дискусијата и ќе пуштеше "флејмче" неприметно, "nvidia си е nvidia" или во тема за Intel или Амд , ќе пуштеше некој флејмче, intel си е intel и стално пецавте на такви срања. Наназад не знам колку месеци :) Не знам, само размислувам гласно, имам впечаток дека 95% од сите што изјавуваат така се зезаат, баш ради Rage-от што се јавува кај Реалистите :)

skullmonkey

poweruser
25 април 2007
4.503
3.454
Скопје
www.gorast.com
:DDD
Мора да остане работата со “мојот татко и твојот татко“ инаку ке биде монотоно. Од време на време убаво е да се издискутира и за банални работи, башка се отворија постови со повеке од 10 реченици, што беше забавно да се чита. Како и да е, јас викам “у животу најважно е на кој на шо му се дига“ :D

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.481
5.586
ОК, терајте си по ваше ако мислите дека ова е форум за мерење на детски е-куриња.
И да, мојот татко е подобар од сите ваши заедно! Тралала

daniel111

Баниран/a
10 август 2009
682
348
USA
SecreLocal.com
Zaklucok:
jas imam najgolem :)
nvidija e dosta po kvalitetna izrabotka od ati ,NO so poslabi performansi za vo igri .
ZA korisnici koj go koristat komp. za rabota a ne samo igri Nvidia e podobar izbor iako e poskapa .dokolku vi e za igri i overclock togas ATI ( normalno ova se odnesuva za priblizno ista klasa -nezavisno od cena)

skullmonkey

poweruser
25 април 2007
4.503
3.454
Скопје
www.gorast.com
(Молам некој модератор нека ја сплитува темава некаде горе кај што почна мерењето за да го продолжиме на друго место, а оваа тема нека седи според топикот...)

Zaklucok:
jas imam najgolem :)
nvidija e dosta po kvalitetna izrabotka od ati ,NO so poslabi performansi za vo igri .
ZA korisnici koj go koristat komp. za rabota a ne samo igri Nvidia e podobar izbor iako e poskapa .dokolku vi e za igri i overclock togas ATI ( normalno ova se odnesuva za priblizno ista klasa -nezavisno od cena)
Зошто е нВидиа подобра за работа од АТИ?

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
(Молам некој модератор нека ја сплитува темава некаде горе кај што почна мерењето за да го продолжиме на друго место, а оваа тема нека седи според топикот...)

Зошто е нВидиа подобра за работа од АТИ?

Quadro, Tesla, NVS

skullmonkey

poweruser
25 април 2007
4.503
3.454
Скопје
www.gorast.com
хм... Знам дека Quadro имаат они, ама не ми се верува дека АТИ би седела и не би имплементирала алтернативи... да беше таква разликата ке се знаеше како порано, Matrox за графика, VooDoo за игри.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
хм... Знам дека Quadro имаат они, ама не ми се верува дека АТИ би седела и не би имплементирала алтернативи... да беше таква разликата ке се знаеше како порано, Matrox за графика, VooDoo за игри.

Како тоа мислиш седи со скрстени раце? АМД го има FirePro. Моментално Nvidia 6000 Quadro води во таа област ама не е стално така. Ова е комплетно друг сегмент на пазарот. Никој не би ставил GTX590 или HD7970 за да рендира Maya нормално. Иако Quadro 6000 е побрза во голем дел од тестовите, FirePro V8800 води во други. На пример CineBench.

Тука нема фанбојс или слично ако работиш Cinema4D зимаш FirePro, ако работиш Maya зимаш Quadro. Иако Quadro 6000 е се на се нијанса подобра картичка (минус MV).

NVS ги спомнав затоа што мислам дека е најекономичната класа на картички за офис работа. Една од нив мислам дека имаше само 14.5 W потрошувачка.

ПС. Сега Fatal1ty кога ќе улета со боксови тука. Ја бегам чао.

MasteR_#0

poweruser
14 декември 2010
2.801
2.557
MasteR_#0's setup  
Processor & Cooler
Core i7 10700K | NH-U12A
Motherboard
Asus Z490 TUF
Storage
980 Pro 1TB | SM961 256GB | WD 1TB Blue EZEX