Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Достапност На Sb-e И Х79 Матични Во Мкд.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.707
12.584
Skopje
www.wemaxa.com
Нека седи отворена темава, ме интересира SB-E достапност (s2011) и плочи за истиот. Знам моментално има P9X79 на Асус, обичната, процесори нема сеуште.

Ако некој начека по фирмиве на лагер или евентуално знае достапност во блиска иднина нека пише каде, колку и сл.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Абгрејд for fun, или потреба?

uwemi

poweruser
20 февруари 2011
4.761
4.323
Skopje
2b.com.mk
uwemi's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 3450s
Motherboard
Gigabyte GA-z68xpUD3
Storage
Samsung EVO 840 / 320GB + 1TB HDD.
PSU
CM SilentPro 700W
RAM
2x4GB Kingston - 1333mhz
Video card
Sapphire R9 280x Vapor-X
Case
CoolerMaster K-350
Mouse
Logitech MX-518
Keyboard
A4Tech B120 Red BackLight
Audio
Creative Inspire P380 2.1
Monitor
BenQ RL27" + SyncMaster 24"
OS
Windows 7 / 64Bit
Mene mi izgleda deka raboti nesto na golemo.
12GB ram i 4x64GB SDD ne se za sekoj dnevna upotreba :D

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Нема ни плоча за LGA 2011 кај нас сеуште,во сет ја имаат на страната објавено но сеуште ја немаат на лагер.И не се знае кога ке ја набават.Така да џабе и цената што ја поставиле од пред 1 месец.

imortel

hello world
18 февруари 2012
197
311
Скопје
Sto e poentata sto imaat X79 cipset a nemaat CPU za plocata :S, mi dadoa dobra ponuda od Set za P9X79 pa ja kupiv, a procesorot go cekam od DDKOM so specijalna naracka da stigne.

uwemi

poweruser
20 февруари 2011
4.761
4.323
Skopje
2b.com.mk
uwemi's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 3450s
Motherboard
Gigabyte GA-z68xpUD3
Storage
PSU
CM SilentPro 700W
RAM
2x4GB Kingston - 1333mhz
Video card
Sapphire R9 280x Vapor-X
Case
CoolerMaster K-350
Mouse
Logitech MX-518
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 7 / 64Bit
Pa i AM3+ plocki ima u MKD ali dali si sretnal nekoj Bulduzer da ima tuka nekade :D?
Za mesec i nesto ke stignat LGA 2012 procesorite :) p.s so srekja novata ploca :)

skullmonkey

poweruser
25 април 2007
4.503
3.454
Скопје
www.gorast.com
Нема сеуште (како што сите рекоа). Има во сет само и тоа е оверпрајЗд :D
Јас ке го чекам Sabretooth-от на Asus. Кукиште имам Cosmos-S, а се подновив и со ова пред 3-4 дена ^^

IMG_0534.JPG IMG_0535.JPG

Процесори ке стигнат за некоја недела. Исфрлија гомнава од Интел една серија па сега пак ке прават пауза.

Г

imortel

hello world
18 февруари 2012
197
311
Скопје
Нема сеуште (како што сите рекоа). Има во сет само и тоа е оверпрајЗд :D
Јас ке го чекам Sabretooth-от на Asus. Кукиште имам Cosmos-S, а се подновив и со ова пред 3-4 дена ^^

Погледнете го атачментот 3330Погледнете го атачментот 3331

Процесори ке стигнат за некоја недела. Исфрлија гомнава од Интел една серија па сега пак ке прават пауза.

Г
Sto procesorce si naraca ? Inace top ti e memorijava! Jas ja zemav Radioactive od Muskin zaradi 1.5v.

skullmonkey

poweruser
25 април 2007
4.503
3.454
Скопје
www.gorast.com
Има на лагер уште од redline плочките од по 4гб ? (Нико ги зема така?)
Мојата е PC3-17000 на 2133MHz. Специјално им нарачав да ми донесат, но мислам дека има на лагер. Како и да е, ако нема порачај си, најкасно за 10тина дена стигнува. Редовно стигаат материјали од Mushkin.

Sto procesorce si naraca ? Inace top ti e memorijava! Jas ja zemav Radioactive od Muskin zaradi 1.5v.
Не сум нарачал процесор. Нема никој мадиња да ми каже ок, го добијаш за некое време... Core i7-3930K има излезено одамна, али е многу скап (читај 999$) и тешко достапен па не го носат кај нас. Пред некој ден излезе официјално и 3820 (поточно на 2012-02-13) и е $294. Во перформанси е многу сличен, ако не и ист со 2600К со тоа што е малку поевтин, а ги добиваш сите бенефиции од SBe, (PCI-e 3, Quad channel на RAM,...)

Г

MasteR_#0

poweruser
14 декември 2010
2.801
2.557
MasteR_#0's setup  
Processor & Cooler
Core i7 10700K | NH-U12A
Motherboard
Asus Z490 TUF
Storage
980 Pro 1TB | SM961 256GB | WD 1TB Blue EZEX
PSU
Riotoro Enigma G2 750W
RAM
2x8GB G.Skill SniperX @ 3200Mhz
Video card
Sapphire RX 5700
Case
CM H500
Mouse
Logitech G502 Hero | G.Skill MP780
Keyboard
Ducky One 2 SF w/ Kailh Box White
Audio
Logitech 2.1 X-240 | Sennheiser HD 559
Monitor
Dell P2720D
OS
Windows 10 x64
Мојата е PC3-17000 на 2133MHz. Специјално им нарачав да ми донесат, но мислам дека има на лагер. Како и да е, ако нема порачај си, најкасно за 10тина дена стигнува. Редовно стигаат материјали од Mushkin.

Не сум нарачал процесор. Нема никој мадиња да ми каже ок, го добијаш за некое време... Core i7-3930K има излезено одамна, али е многу скап (читај 999$) и тешко достапен па не го носат кај нас. Пред некој ден излезе официјално и 3820 (поточно на 2012-02-13) и е $294. Во перформанси е многу сличен, ако не и ист со 2600К со тоа што е малку поевтин, а ги добиваш сите бенефиции од SBe, (PCI-e 3, Quad channel на RAM,...)

Г

Да не мислеше на i7 3960X? 3930K е 500-600 евра.

skullmonkey

poweruser
25 април 2007
4.503
3.454
Скопје
www.gorast.com
Ги има и АМ3+ процесорите во некои ценовници, али џабе ги има, тапа се :D
Уште не контам зошто луге земаат AMD процесор. Единствено би разбрал ако е цената во прашање. Освен цената, греат повеке, понестабилни се, матичните им се ѓубре. Единствено сега ако излезат со асолен APU процесор па да се одлучам да земам за HTPC. Сега за сега праат APU а на графилките не ставаат HDMI излез... нон сенс!
Г

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.481
5.586
Уште не контам зошто луге земаат AMD процесор. Единствено би разбрал ако е цената во прашање. Освен цената, греат повеке, понестабилни се, матичните им се ѓубре. Единствено сега ако излезат со асолен APU процесор па да се одлучам да земам за HTPC. Сега за сега праат APU а на графилките не ставаат HDMI излез... нон сенс!
Г
Тотални глупости се ова што го напиша сега.
Како прво од каде тоа дека се понестабилни? И од каде тоа дека матичните им се ѓубре? Врз основа на што го тврдиш ова, врз основа на тоа што се АМД? Нити се понестабилни АМД процесорите, нити АМД матичните се ѓубре.
И од каде тоа дека греат повеке? Тоа се чисти детски глупости и дезинформации.
Едноставно сега ситуацијата е таква да Интел имаат подобри процесори во однос на цената од АМД бидејќи последната генерација на АМД фејлуваше. Но оваа ситуација не била од секогаш вака, и јас како објективен купувач се надевам дека нема ни да биде уште долго вака.

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.876
3.884
Скопје
Г
Vo golema zabluda si. Voopsto ne great poveke. Toa mislenje ti ostanalo od starite amd procesori no toa ne vazi i za denesnite. Ponestabilni? Od kade pa toa? Koga sme kaj maticnite na AMD kolku pari tolku muzika, istiot muabet e i kaj intel. Koga sme kaj domasni korisnici, pod toa razibram coeko so ne e so tek na hardwerot a mu treba kompjuterce koe ke si surfa raboti i igra cat pat po nekoja igra toplo go preporacuvam amd za poeftinata cena i dobrite performasni so gi nudi za razlika kaj Intel poveke e za entuzijasti koj se znaimavaat so corel,photoshop,renderiranje i se ostanato i vo ovaa klasa spaagaat i onie bogati ligufcinja koj kupuvaat i7 ili i5 i na kraj use K serija za da stavat vo potpis ili da se falat u malo kolku jak kompjuter imaat a nemozat ni 30 posto da go iskoristat od performansite na kompjuterot. Posto sum Amd fan iam navedeno i zasto vo nekoi postari temi mislam deka se mnogu po Frendly za razlika od Intel koj ima Top procesori i na taa slava lupaat enormno visoki ceni za da kupuvaat oni koj imaat troa poeke pari. Phenom II serijata na amd e poveke od odlicna za domasna upotreba. Performansi stabilnost i se ostanato bez zbor. Golem Fejl napravija so buluzerite no toa e toa pametni se se povlekoa od prozivodsvo na visokobudgetni procesori i sea Intel ke si dere asalno posto nema konkurent i ostanuva edinstvenata firma koja proizveduva LOW-MID-High edna Cpu. Neka ni e so zdravje

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Г
Греат повеке?Нестабилни?матилните се џубре? ова све нема врска.АМД во глобала се поладни од Интел процесорите.И зошто некој да не купи АМД кога во 99% не може да се осети разликата меѓу АМД и Интел.Да послаби се во однос на Intel но сепак не се џубре.Само во Ентузијастички поглед на работите AMD е генерално послаб од Intel во све друго нема да осетиш разлика.Ако некоја задача не е проблем за интел нема да е проблем ни за AMD процесор.Неможеш да кажиш AMD не чини зошто некој процесор од амд не чинел,треба цела палета на процесори да не чинат за АМД да е џубре.AMD има прекрасни процесори од средна класа,а во висока класа не може со интел и затоа реков само од ентузијастички поглед амд не чини.Но све се менува и се врти. AMD како компанија направи AMD athlon 3500+(2,2gh) 939 socet кој кошташе 350 долари а го ЗГАЗИ на intel P4 3,6gh Extrime Edition koj koшташе 1000$.тоа беше некаде 2003-2004 godina мислам.Али не е битно,битно е не може да се каже дека AMD e Џубре. A za греење Интел секогаш грееле повеке(Во глобала)Особено во P4 времето па и сега.

• ми се допаѓа
Реакции: tomi

uwemi

poweruser
20 февруари 2011
4.761
4.323
Skopje
2b.com.mk
uwemi's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 3450s
Motherboard
Gigabyte GA-z68xpUD3
Storage
PSU
CM SilentPro 700W
RAM
2x4GB Kingston - 1333mhz
Video card
Sapphire R9 280x Vapor-X
Case
CoolerMaster K-350
Mouse
Logitech MX-518
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 7 / 64Bit
Odkako go vidov ovoj post
Г

Odma znaev deka podole ke ima recenici i recenici za ovoj post :D:D

skullmonkey

poweruser
25 април 2007
4.503
3.454
Скопје
www.gorast.com
:DDDDD Ајде brand wars :DDDD
Во принцип сите сте во право со забелешките,... што го потврдува моето мислење. Intel -> AMD! Не за џабе и самите кажавте “...за ентузијасти, интел...“.

Работните температури на AMD се повисоки, што значи треба подобро ладење, што значи поголема галама.

Но, како што го сакам брендот ATI повеке од nVidia, така си ги сакам Intel повеќе од AMD. И како што ми беше криво кога nVidia извадија графичка карта подобра од Voodoo-то на 3Dfx, и кога како слеп за стап викав дека се најдобри, а они мутаво правеа картички што не влагаа у кукишта и како што Windows 3.11 -> WIndows ME, така стојам на варијантата дека Intel -> AMD.

... исто како што ASUS -> Gigabyte ^^

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.876
3.884
Скопје
Kolku luge procentualno bi bilo vo entuzijasti a kolku vo domasni korisnici? So toa doaga i prasanjeto Sto poveke bi se prodavalo AMD ili Intel. Kolku luge se zamaraat sto procesor imaat ? Se e relativna rabota. Posto rabotam so servis na kompjuteri poveke kompjuteri sum stavil athlon da ne recam 99 posto odkolku intel eve i zasto. Od kade toa deka Asus e poslab od Gigabyte ? Kaj Lga1115 ne e bas taka. Asusovite se mnogu pokvalitetni od Gigabyte. Istoto e i kaj AM3. Gigabytot e so poslabi karakteristiki za razlika od Asusovite ploci. Zboram za HighEnd plocite ne za srednata klasa

skullmonkey

poweruser
25 април 2007
4.503
3.454
Скопје
www.gorast.com
Asus -> Gigabyte = Асус поробар од Гигабајт. На иста должина сме. А ти ај сеа да им се извиниш на сите што си ги ставаат конфигурациите во потпис :DDD

Нови мислења

Последни теми

ит маркет

На врв