Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Дали новите смартфони се штетни за здравјето?

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
не за зелката, него ако имала контакт со некој заразен на пример. И не дали оди да се лакира, него да има контрола кај ги троши парите, да знае што рекла и^ излагаат итн... контрола треба да има, инаку хаос ќе биде (секако ќе биде, ама да не се самоуништиме дур биде). 50 души сме на 1км квадратен(ако не ја рачунаш водата), или по 20.000 метри квадратни ( меѓу кои и не насселива површина) така да мора да е све под конец како би преживеале, или да колонизираме друга планета, што е малце потешко.
Него да се вратиме на темата, 5G technology: Is it bad for our health? демек зрачењето може да е штетно колку кафето, алое вера...

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.758
6.460
SK
Хјуберман?
Супер е... За тебе конкретно би било многу корисно да му ја проследиш серијата подкасти за допамин.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.436
11.481
Скопје
Хјуберман?
Супер е... За тебе конкретно би било многу корисно да му ја проследиш серијата подкасти за допамин.
Баш пред некој ден ми збореше другар за dopamine fasting. За тоа ли збори?

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.758
6.460
SK
Помеѓу другото и за тоа. Oпширно зборува за механизмите кои се регулираат преку допамин, и механизмите кои го регулираат допаминот. Или опширно како за лаици, всушност концизно ги објаснува работите... Само немав намера да мотивирам дигресија во офтопик, поентата е дека Хјуберман е кул лик чие мислење вреди да се земе во обзир. Далеку е од „рамоземљаш“ тип на човек (како што често нѐ етикетираат нас скептиците).

• ми се допаѓа
Реакции: Avid

crossfire_hurricane

hello world
20 ноември 2020
88
75
интересно како Шведско-Финската 4G не праеше геноцид на врапчиња. Тек коа Кинезите патентираа технологија ги пуштија тие заговори. Потсетува на анатемизацијата на мононатриум глутаматот кој прв го изолира јапонски хемичар па кога кинеските ресторани стануваат сериозна закана за америчките ангажираат еминентни доктори (како и тобако индустријата) кои пак ќе сковаат "диагноза" т.е. таканаречен синдром на кинески ресторан. Денес тоа е признат системски расизам.

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
интересно како Шведско-Финската 4G не праеше геноцид на врапчиња. Тек коа Кинезите патентираа технологија ги пуштија тие заговори. Потсетува на анатемизацијата на мононатриум глутаматот кој прв го изолира јапонски хемичар па кога кинеските ресторани стануваат сериозна закана за америчките ангажираат еминентни доктори (како и тобако индустријата) кои пак ќе сковаат "диагноза" т.е. таканаречен синдром на кинески ресторан. Денес тоа е признат системски расизам.
кај прочитавте дека 5г е кинески проект? на српски јутуб канали или ?

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.145
16.230
Убаво ти кажа човекот, цитирај го каде вели дека е тоа целосно кинеска технологија. Немој само да ми кажеш дека мислиш дека патент=технологија.
Патент е патент, авторско право врз некое техничко решение, не е цела технологија ексклузивно кинеска.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.758
6.460
SK
Интересно е како тотално лагано ги игнорирате импликациите од истражувањето. :)
Инаку некој што се сомнева во резултатите може да ги повтори експериментите и да провери, тоа и ѐ поентата во објавување студии и истражувања и peer review.

Студијата:

Oва е значајно: „... a more detailed study of rat brain tissue after exposure to a 5 G antenna found a significant change in the ratio of antioxidants to prooxidants.“
Во ист контекст е со наодите од постарите студии за влијание врз биомеханизмите со voltage gated јонските канали и последиците со зголема оксидација. Ги има студиите поназад на темава... И исто беа игнорирани овде, пошто полесно е да не се размислува премногу за непријатни работи.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.436
11.481
Скопје
тоа и ѐ поентата

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.787
5.507
Интересно е како тотално лагано ги игнорирате импликациите од истражувањето. :)
Инаку некој што се сомнева во резултатите може да ги повтори експериментите и да провери, тоа и ѐ поентата во објавување студии и истражувања и peer review.

Студијата:

Oва е значајно: „... a more detailed study of rat brain tissue after exposure to a 5 G antenna found a significant change in the ratio of antioxidants to prooxidants.“
Во ист контекст е со наодите од постарите студии за влијание врз биомеханизмите со voltage gated јонските канали и последиците со зголема оксидација. Ги има студиите поназад на темава... И исто беа игнорирани овде, пошто полесно е да не се размислува премногу за непријатни работи.
А дали ја прочита студијата? Или само новинарските раскажани? Ако може да ми подвлечеш или цитираш каде во студијата го има горе цитираното од тебе.

За другите: "None of the investigated parameters did show any statistically significant differences between exposed and control animals of the same age."

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.758
6.460
SK
Мислењето е автоматски споено:

Дап, поестетски ми изгледа така нагласувањето отколку аперкејс. По граматичка дефиниција не е така? Епа... Bite me.

Туку сериозно пребаруваше две години наназад само за да го најдеш она?? Или си имаш букмаркс ставено... Искрено не знам кое од двете е полошо уствари. o_O

Последна промена:

Avid

senior
21 јануари 2009
6.436
11.481
Скопје
Туку сериозно пребаруваше две години наназад само за да го најдеш она?? Или си имаш букмаркс ставено... Искрено не знам кое од двете е полошо уствари. o_O
Пишав у срч: "надреден" и стаив постови од мене да ми даде. Потрошив као 10 секунди.
Само зошто би го знаел ти ова дека може брзо и лесно да се изведе кога си живееш у твој свет со надреден знак на е...

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.758
6.460
SK
worlds-smallest-violin.gif

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
Колку треба човек да биде глуп за да помисли дека смартфоните не се штетни по неговото здравје?

Реторичко е прашањето...

Сите Wireless Devices (вклучително и смартфонот) имаат штетни зрачења што се испитани во многу научни студии. Секој што сака да истражува, нека тргне од оваа листа, пред да почне или продолжи со тропање глупости...

comparison-of-wireless-device-emissions.jpg

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.787
5.507
Да навистина кога ќе погледнеме вака фино скоцкана табеличка со референци и се по нишан, без да знаеме кој и со какви намери ја скоцкал, ептен треба реторички да размислиме. Ор нот.

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
Табелата е таман за човек со одредени интелектуални способности да си го изгугла конкретното истражување и да научи нешто. Тапоглавите секогаш може да си побараат помош од пријател.

Кој има желба за истражување, еве уште пар линкови:

Long-term exposure to magnetic fields and the risks of Alzheimer's disease and breast cancer

A cluster of male breast cancer in office workers

Крајните одговори се секогаш исти, како да ги напишал некој Торко (ги има многу такви на темава) или AI = Further research is required...

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.787
5.507
Аууу, како ги убоде студииве. Браво, феноменално, право у центар на Јабортокалот :)
Еве уште една за да си ја имаш
Barone JE. Comparing apples and oranges: a randomised prospective study. BMJ. 2000 Dec 23-30;321(7276):1569-70. doi: 10.1136/bmj.321.7276.1569. PMID: 11124178; PMCID: PMC27565.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.758
6.460
SK

...measurements of RF-EMF (Radiofrequency Electromagnetic Fields) were carried out. A polygon spanning both cities was chosen as the study site, where 144 measurements of the radiofrequency of electromagnetic fields were taken at a height of 1.5m in streets and parks at different locations. By interpolation of the 144 measurement points, we were able to compile an electromagnetic map of the power flux density in Bamberg and Hallstadt. We selected 60 damaged trees, in addition to 30 randomly selected trees and 30 trees in low radiation areas (n=120) in this polygon. The measurements of all trees revealed significant differences between the damaged side facing a phone mast and the opposite side, as well as differences between the exposed side of damaged trees and all other groups of trees in both sides. Thus, we found that side differences in measured values of power flux density corresponded to side differences in damage. The 30 selected trees in low radiation areas (no visual contact to any phone mast and power flux density under 50μW/m2) showed no damage. Statistical analysis demonstrated that electromagnetic radiation from mobile phone masts is harmful for trees.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно