Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

“Центри за податоци“ (AI Data Center) во Македонија

FikanA

hello world
3 април 2025
243
312
Средe никаде...
(Ако е грешно место за дискусијава се надевам администрација ќе можат да преместат.)
Можда сте виделе по вести, али гледам никој не почнал тема, а ме интересираат мислења од луѓе кои се по во тек со такви работи. (link)
Во периоди кога народот и државата пробува да ја уништи по “конвенционалната“ индустрија (пример, Цементара ТИТАН) со објаснување под чадорот “Е К О Л Г О Г И Ј А“, добиваме најава за центри за податоци за ВИ.

Од тоа што ми излегувало и нешто што сум читал, не мислам дека ние сме државата за ваква работа, а и тие самите се далеку од “еколошки“.
Од друга страна можеби со ваков потег па би се освестиле малце БАРЕМ од енергетски сектор и малце би се стегнале околу тоа. Евентуално отворање на нуклеарна термоцентрала кога веќе има барем еден рудник за ураниум во државата, итн.

Popay

hello world
21 декември 2008
194
89
Нит имаме ефтина струја за ова, нит пазар, нит некој од "големите" има интерес да дојде во тука.
Пазарот е веќе фатен од сосдените држави.

dashbog

lurker
24 јуни 2008
575
817
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
Нит имаме ефтина струја за ова, нит пазар, нит некој од "големите" има интерес да дојде во тука.
Пазарот е веќе фатен од сосдените држави.
Нит имаме вода во големи количини за трошење, а и како народ ќе немаме некоја корист од ова.

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.549
1.051
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
според реакцијата на Зелените мене ми изгледа како сериозна тема за разговор

ако некој мене ме праша:

подобро еден Датацентар од неколку B-ни$,
со тоа што ќе се најде модел за постојана заработка на Републикава од него
(за толку вода ќе се најде, не знам дали ќе се најде доволно струја)

отколку некојси рудник за Антимон
кој треба да се продава по 25к$ од тон,
да не зборувам за тоа колк,у треба да се помести планина за само еден тон
како и тоа што сѐ пишува по интерент за таквите ископувања !!!

kolesk

lurker
6 февруари 2016
800
1.237
Ако им изградат се, плус им дадат субвенции и те како ќе имаат желба да дојдат во Македонија. Нешто слично е и со фабрики по Тирз зоните.

Јас мислам ова ќе се направи, исто како и F1 стазите што се направија од претходната влада.
Не можеме едни пилоти за канадерите да најдеме/обучиме...

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.502
7.806
Скопје
www.facebook.com
И на таа струја заради енормната потрошувачка ќе излезе некој министер во јавност за да соопште дека ќе се покачува цената на струјата пак заради недостаток и зголемен увоз на струја.
Дата центар кај нас е невозможен, може само у близина на некоја нуклеарна електрана или хидроцентрала заради помалите загуби на струја.
Ние од сево ово немаме ниедно наведено.

FikanA

hello world
3 април 2025
243
312
Средe никаде...
според реакцијата на Зелените мене ми изгледа како сериозна тема за разговор

ако некој мене ме праша:

подобро еден Датацентар од неколку B-ни$,
со тоа што ќе се најде модел за постојана заработка на Републикава од него
(за толку вода ќе се најде, не знам дали ќе се најде доволно струја)

отколку некојси рудник за Антимон
кој треба да се продава по 25к$ од тон,
да не зборувам за тоа колк,у треба да се помести планина за само еден тон
како и тоа што сѐ пишува по интерент за таквите ископувања !!!
На зелените ништо не им одговара. Пред неколку месеца држеа протести и плачеа дека имаше најави за хидроцентрала.

Мислам дека дата центар би ни бил грешен потег пошто нас целата индустрија скоро ни е од странски фирми што реално ако им текне ќе ги снема и после ќе се чешаме.
Наместо да земат да се отворат одново фабрики за производство и да пробаме барем малце да се осигураме со самостојно постоење, ние кењаме на нашите домашни производители, а за странските си ќутиме пошто никој не ги плаќа да плачат за странските фирми лол.

Со дата центар ќе добиеме некоја сума на пари која веројатно нема да е доволна да се покријат проблемите коишто ќе се предизвикани од истата (воглавно голем трошок на струја, гледајќи дека сме релативно сиромави со само неколку постројки, од кои 1 2 мислам дека се само сезонски). Ладењето не верувам да ќе е проблем, секогаш има опции за градење на вештачко езеро за тие потреби (само власта не би смеела да преќути околу таа мерка).

И на таа струја заради енормната потрошувачка ќе излезе некој министер во јавност за да соопште дека ќе се покачува цената на струјата пак заради недостаток и зголемен увоз на струја.
Дата центар кај нас е невозможен, може само у близина на некоја нуклеарна електрана или хидроцентрала заради помалите загуби на струја.
Ние од сево ово немаме ниедно наведено.
Ќе најават нови ветерници и фотоволтаици на плодна почва за да не можеме веќе ни домашен ориз да јадеме ;)

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.502
7.806
Скопје
www.facebook.com
Друга причина при којашто нема да помине во владиниот сектор за субвенци: На дата центар не му е потребен голем број на вработени лица. Претежно поголемиот дел се автоматизирани системи и ако пример еден дата центар е колку 2 фудбалски игралишта, тоа се околу 50 вработени лица. Овоа го прочитав некаде на фб. Кај нас треба фирма што ќе овозможе голем број на вработувања а не дата центри.

FikanA

hello world
3 април 2025
243
312
Средe никаде...
Абе нас, односно смртниците ни треба, али тие што одлучуваат им треба друго таму лежи проблемот. А ја по Инстаграм и фејсбук гледам и доста поддршка за ваков проект, што едноставно не ми е јасно.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.338
2.758
проблем е струјата со овие ствари, многу јадат овие центри. Трошат по неколку мегавати, како Макстил да се, можда и више.

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.502
7.806
Скопје
www.facebook.com
проблем е струјата со овие ствари, многу јадат овие центри. Трошат по неколку мегавати, како Макстил да се, можда и више.
Таа струја ќе ја осетеме на наш грб со покачувањето на нас физички лица. За да се компензираат разликите за тие фирми со зголемена потрошувачка.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.599
3.250
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
И? После неколку месеци ви се сменија мислењата или исти се? Ме интересира затоа што прочитав дека во Пехчево во општина ќе помине почетниот предлог за дозвола за изградба на дата центар.
Ризици по се изгледа постојат, но според она што го читам, со правилен пристап тие може да се избегнат. Дали има некој поупатен во темата? Дали сето ова е навистина ризично или е само уште една (до некаде) природна реакција на некои луѓе кон нешто ново (како кон 5Г антените)? Дали има заинтересирани компании да инвестираат во вакво нешто и дали би имале ние како држава бенефит?
Со оглед на тоа што користам АИ и сите го гледаме потенцијалот на новата технологија мислам дека нормално е да бидеме ЗА нешто што ја поддржува и овозможува напредок на таа технологија.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.599
3.250
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Прочитав Пехчево и сега сум 100% сигурен дека @Miki98 има замешано прсти во изградњата на дата центрите, таму он е бог и батина ;)
Дали тој Мики сака да го запусти просперитетно Пехчево?

FikanA

hello world
3 април 2025
243
312
Средe никаде...
И? После неколку месеци ви се сменија мислењата или исти се? Ме интересира затоа што прочитав дека во Пехчево во општина ќе помине почетниот предлог за дозвола за изградба на дата центар.
Ризици по се изгледа постојат, но според она што го читам, со правилен пристап тие може да се избегнат. Дали има некој поупатен во темата? Дали сето ова е навистина ризично или е само уште една (до некаде) природна реакција на некои луѓе кон нешто ново (како кон 5Г антените)? Дали има заинтересирани компании да инвестираат во вакво нешто и дали би имале ние како држава бенефит?
Со оглед на тоа што користам АИ и сите го гледаме потенцијалот на новата технологија мислам дека нормално е да бидеме ЗА нешто што ја поддржува и овозможува напредок на таа технологија.
Видов тоа за во Пехчево и видов дека некоја од Зелениве организации ќе “седнеле да разговараат со градот и да осигурале дека сФе че е Океј“.

Мене ставот околу центрие ми е горе долу непроменет, али ќе си признаам тоа е и голем дел бидејќи јас, лично не користам скоро воошто ВИ. Едино она на Гоогле што ми излага кога пребарувам нешто ама не го ни читам најчесто го скокам, не знам дали може да се гаси да не ми препорачува. Можам да разберам како на ИТ форум кадешто 99% од членовите работат во ИТ индустрија се возбудени и нив е им е убаво што такви работи се развиваат и прават и го почитувам тоа како став, но бидејќи не го користам, можеби го доживувам поразлично. Да, знам дека се користи и во медицината и општо повеќето истражувачки науки и има добро од тоа но иам проблем со фактот што поголемиот број од користењата се за инстаграм трендови да си генерираат луѓе слики од сами себе, Планктон да пее Риана или Епстин и Диди да се тепаат како да се во аниме итн.
Мислам дека градење масивни објекти кои се енергетски оптоварувачки за да се онатамоши шитификација на уште една слоп-услуга е безсмислено. Посебно во држава како нашата и слични на нас. Наместо да се фокусираме на стабилни извори на енергија и конечно да се потрудиме да помрднеме чекор понапред накај нуклеарна енергија ние продаваме масивни плацови за бизниси кои ниту ќе вработат голем број на луѓе, ќе оптоваруваат веќе слаба инфраструктура и при тоа верувам дека за нас ќе остане многу мал дел од профитот.
Годинава ќе запишувам магистерски, гледајќи дека работам во поле на енергетика и термотехника и имајки во предвид дека дата центри се актуелни, веројатно ќе правам проекти енергетска анализа на класичен дата центар наспроти изолиран со гасна турбина (““агрегат за струја“) и ладење преку апсорциони ладилни машини. Би требало да е концепт со кои би се намалил товарот на локалните водоводи и електрични мрежи.
Ако не изумре темата до кај Јуни-Јули 2027 и има интерес, би споделил нешто околу што како е добиено, и можеби ќе ми се сменат ставовите :D

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.599
3.250
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Можно е да изумре темата, ако денот се познава по утрото. На денешната седница на советот на општина Пехчево, сите 9 советници рекле одлучно НЕ за дата центри на нивна територија. Значи по одлуката да не се гради хидроцентрала, сега НЕ и на дата центри. Следно и против рудници.
Во меѓувреме бројот на жители во Општина Пехчево се намалил од 5,517 во 2002 на 3,983 во 2021 односно пад од 27.80%. Уште еден интересен податок е што бројот на средношколци се намалил за 83% во последниве 10 години.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.624
6.895
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Едино она на Гоогле што ми излага кога пребарувам нешто ама не го ни читам најчесто го скокам, не знам дали може да се гаси да не ми препорачува.
Наместо рачно да пребаруваш сајт по сајт можеш одма да го прашаш што сакаш и да се надоврзуваш на прашањата, gamechanger е тоа, не знам како може да не го користиш.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.599
3.250
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Наместо рачно да пребаруваш сајт по сајт можеш одма да го прашаш што сакаш и да се надоврзуваш на прашањата, gamechanger е тоа, не знам како може да не го користиш.
Истото сакав да го пишам. Секако, некогаш ако имаш време, сакаш да истражиш потемелно или за нешто поспецифично Гугл е се уште во игра, ама за другово...

FikanA

hello world
3 април 2025
243
312
Средe никаде...
Можно е да изумре темата, ако денот се познава по утрото. На денешната седница на советот на општина Пехчево, сите 9 советници рекле одлучно НЕ за дата центри на нивна територија. Значи по одлуката да не се гради хидроцентрала, сега НЕ и на дата центри. Следно и против рудници.
Во меѓувреме бројот на жители во Општина Пехчево се намалил од 5,517 во 2002 на 3,983 во 2021 односно пад од 27.80%. Уште еден интересен податок е што бројот на средношколци се намалил за 83% во последниве 10 години.
Тоа околу галамата за хидроцентралата пред неколку месеца што беше делумно разбирам, но не сум доволно образован во тоа бидејќи ми е надвор од поле на студии и работа. Од тоа што подпрочитав, навистина доколку не се изгради правилно има катасторфални последици за флората и фауната во биосистемот.
Гледајќи кај нас како се вршат работи и се гради, то ест дека другарче на другарче ќе си наместат тендери, ќе биде направено брзински и евтино само за да се краде, и јас не би сакал да се гради такво нешто да ми беше под нос.

Околу рудниците не се согласувам, мислам дека би било убаво ако нешто таа индустрија да ја разработиме и да си ги чуваме рудниците пред да ни се продаде се и да мораме и воздух да увезуваме за 15 години :D
Не знам, сум немал потреба. Се досега ми е рачно правено, или ctrl+f или од книга сум барал по содржина и ќе си читкам додека не најдам. Некад ќе ги изнакликам сите линкови од кај црпел информациите или ако не е многу важно ќе прочитам кратката сумација ама да продолжам понатаму со повеќе прашања, не.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.196
16.334
Само уште нуклеарен реактор ни фалеше да менаџираме, со нашиот природен талент за менаџирање опасни работи.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.104
3.579
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / 2x 2TB Samsung NVMe 990 Evo Plus / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
DDR4 3200MHz Kingston Fury Renegade Kit CL16 (2x32)
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855) / Keychron Q2
OS
ArchLinux
Тоа што мене ми мириса е дека CLOUD-иве сега лицитираат кај да градат датацентри, а да немаат еколошки пречки. Тоа што е факт е дека дури и во развиените земји кои не кубурат со струја, инсталираат гасни турбини за генерирање струја[1]. Со оглед дека Македонија нема нешто посебно обзири за екологија, а гас се чини ќе има за индустрии[2], релативно безбедна[3] - делува ко лесна мета за поставување на вакви датацентри.

EU земјите се многу поригидни за екологија, а подалеку од EU станува сѐ поризично.

Дури не мора ни да се случи сево ова во Македонија на крај од денот. Доволно е потенцијалот дека „може да се случи“ да го искористат во блефот да им дадат други земји отстапка од еколошки регулации.

[1] SpaceX Is Spending $2.8 Billion to Buy Gas Turbines for Its AI Data Centers
[2] North Macedonia to officially join Vertical Gas Corridor in September
[3] геостратешки дел од нато, локално им е доволно приватна полиција/војска против мирен народ
Мислењето е автоматски споено:

Само уште нуклеарен реактор ни фалеше да менаџираме, со нашиот природен талент за менаџирање опасни работи.
нуклерка секако не можеме да правиме сами. ако нешто такво би се правело тоа би била некоја регионална соработка. менаџирањето мислам би било оставено на комерцијален оператор.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.599
3.250
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Значи кај нас нешто вакво ќе може да се изгради кога ќе направиме целосно функционална држава. А за да направиме целосно функционална држава потребно е подобрување на економијата. Со оглед на тоа што на вакви работи гледаме теории на заговор, кој колку ќе ќарел итн. единствена издржана опција ни е да се фокусираме на масовно одгледување на бостан и зарзават за извоз.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно