Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

“Центри за податоци“ (AI Data Center) во Македонија

FikanA

hello world
3 април 2025
195
244
Средe никаде...
(Ако е грешно место за дискусијава се надевам администрација ќе можат да преместат.)
Можда сте виделе по вести, али гледам никој не почнал тема, а ме интересираат мислења од луѓе кои се по во тек со такви работи. (link)
Во периоди кога народот и државата пробува да ја уништи по “конвенционалната“ индустрија (пример, Цементара ТИТАН) со објаснување под чадорот “Е К О Л Г О Г И Ј А“, добиваме најава за центри за податоци за ВИ.

Од тоа што ми излегувало и нешто што сум читал, не мислам дека ние сме државата за ваква работа, а и тие самите се далеку од “еколошки“.
Од друга страна можеби со ваков потег па би се освестиле малце БАРЕМ од енергетски сектор и малце би се стегнале околу тоа. Евентуално отворање на нуклеарна термоцентрала кога веќе има барем еден рудник за ураниум во државата, итн.

Popay

hello world
21 декември 2008
185
68
Нит имаме ефтина струја за ова, нит пазар, нит некој од "големите" има интерес да дојде во тука.
Пазарот е веќе фатен од сосдените држави.

dashbog

lurker
24 јуни 2008
566
808
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
Нит имаме ефтина струја за ова, нит пазар, нит некој од "големите" има интерес да дојде во тука.
Пазарот е веќе фатен од сосдените држави.
Нит имаме вода во големи количини за трошење, а и како народ ќе немаме некоја корист од ова.

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.522
1.029
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
според реакцијата на Зелените мене ми изгледа како сериозна тема за разговор

ако некој мене ме праша:

подобро еден Датацентар од неколку B-ни$,
со тоа што ќе се најде модел за постојана заработка на Републикава од него
(за толку вода ќе се најде, не знам дали ќе се најде доволно струја)

отколку некојси рудник за Антимон
кој треба да се продава по 25к$ од тон,
да не зборувам за тоа колк,у треба да се помести планина за само еден тон
како и тоа што сѐ пишува по интерент за таквите ископувања !!!

kolesk

lurker
6 февруари 2016
757
1.172
Ако им изградат се, плус им дадат субвенции и те како ќе имаат желба да дојдат во Македонија. Нешто слично е и со фабрики по Тирз зоните.

Јас мислам ова ќе се направи, исто како и F1 стазите што се направија од претходната влада.
Не можеме едни пилоти за канадерите да најдеме/обучиме...

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.479
7.736
Скопје
www.facebook.com
И на таа струја заради енормната потрошувачка ќе излезе некој министер во јавност за да соопште дека ќе се покачува цената на струјата пак заради недостаток и зголемен увоз на струја.
Дата центар кај нас е невозможен, може само у близина на некоја нуклеарна електрана или хидроцентрала заради помалите загуби на струја.
Ние од сево ово немаме ниедно наведено.

FikanA

hello world
3 април 2025
195
244
Средe никаде...
според реакцијата на Зелените мене ми изгледа како сериозна тема за разговор

ако некој мене ме праша:

подобро еден Датацентар од неколку B-ни$,
со тоа што ќе се најде модел за постојана заработка на Републикава од него
(за толку вода ќе се најде, не знам дали ќе се најде доволно струја)

отколку некојси рудник за Антимон
кој треба да се продава по 25к$ од тон,
да не зборувам за тоа колк,у треба да се помести планина за само еден тон
како и тоа што сѐ пишува по интерент за таквите ископувања !!!
На зелените ништо не им одговара. Пред неколку месеца држеа протести и плачеа дека имаше најави за хидроцентрала.

Мислам дека дата центар би ни бил грешен потег пошто нас целата индустрија скоро ни е од странски фирми што реално ако им текне ќе ги снема и после ќе се чешаме.
Наместо да земат да се отворат одново фабрики за производство и да пробаме барем малце да се осигураме со самостојно постоење, ние кењаме на нашите домашни производители, а за странските си ќутиме пошто никој не ги плаќа да плачат за странските фирми лол.

Со дата центар ќе добиеме некоја сума на пари која веројатно нема да е доволна да се покријат проблемите коишто ќе се предизвикани од истата (воглавно голем трошок на струја, гледајќи дека сме релативно сиромави со само неколку постројки, од кои 1 2 мислам дека се само сезонски). Ладењето не верувам да ќе е проблем, секогаш има опции за градење на вештачко езеро за тие потреби (само власта не би смеела да преќути околу таа мерка).

И на таа струја заради енормната потрошувачка ќе излезе некој министер во јавност за да соопште дека ќе се покачува цената на струјата пак заради недостаток и зголемен увоз на струја.
Дата центар кај нас е невозможен, може само у близина на некоја нуклеарна електрана или хидроцентрала заради помалите загуби на струја.
Ние од сево ово немаме ниедно наведено.
Ќе најават нови ветерници и фотоволтаици на плодна почва за да не можеме веќе ни домашен ориз да јадеме ;)

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.479
7.736
Скопје
www.facebook.com
Друга причина при којашто нема да помине во владиниот сектор за субвенци: На дата центар не му е потребен голем број на вработени лица. Претежно поголемиот дел се автоматизирани системи и ако пример еден дата центар е колку 2 фудбалски игралишта, тоа се околу 50 вработени лица. Овоа го прочитав некаде на фб. Кај нас треба фирма што ќе овозможе голем број на вработувања а не дата центри.

FikanA

hello world
3 април 2025
195
244
Средe никаде...
Абе нас, односно смртниците ни треба, али тие што одлучуваат им треба друго таму лежи проблемот. А ја по Инстаграм и фејсбук гледам и доста поддршка за ваков проект, што едноставно не ми е јасно.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.215
2.644
проблем е струјата со овие ствари, многу јадат овие центри. Трошат по неколку мегавати, како Макстил да се, можда и више.

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.479
7.736
Скопје
www.facebook.com
проблем е струјата со овие ствари, многу јадат овие центри. Трошат по неколку мегавати, како Макстил да се, можда и више.
Таа струја ќе ја осетеме на наш грб со покачувањето на нас физички лица. За да се компензираат разликите за тие фирми со зголемена потрошувачка.

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно