TnxДанок 18%
Додај 20% на таа сума, тоа е тоа.
pa paketot bi bill do 0.5 kg poveke neveruvamЈас би рекол за секој случај 25%.
Данок е 18%, царина од 5 па нагоре % за производи кои имаат, а најчесто скоро се царинат, и не заборави дека поштарите ке ти земат + пари во зависност од пратката. Мене за 3кг тежина на пакет ми земаа 400 денари иако шипингот беше целосно покриен од продавачот.
Која им е логиката незнам.
Така да јас на 8100 денари, платив давачки 2600 денари што се и повеќе од 25%.
Еве го текстот од царина:Дечки порачав фотоапарат Nikon L810 од чешка во износ од 170е. Која би му била царината на него ?
Значи згора не све само данок 18% треба да платам. Инаку праткава ми е скоро 10 дена и сеуште не ми стигнало писменце со бројчето за да си ја подигнам. Дали треба и лежарина да платам за тоа што е 10тина дена таму ?Дигитални фотоапарати: Царина 0%, данок 18%
Го има веќе на прва страна дружеМолам некој од модераторите постот на @goranzoran да иде на прва страна за сите да знаат кога ке порачат нешто во вредонст да си изралунат и царина и данок одприлика колку ке им биде.
@goranzoran фала на инфо![]()
Тракинг бројче барај од продавачот.@goranzoran Good сега видов.
Иначе што правиме со изгубени пратки а 80% од тие се губат на наша пошта сигурен сум 90% еднаш патики пред очи ке ми ги изгубеа да не пратив близок во пошта да провери што како немаше да ги имам патиките никад...
Се јавив на 197 му ја објаснив ситуацијата. Лежарина ми рекоја дека не требало да платам , инаку зашто би платил лежарина кога не ме известиле или не ми стигнало писменцето . Не сум му ја крив што стоел пакетот кај нив 10 дена ! На мене пакетот ми е во АД Македонски Пошти , испратено од Чешка пошта.Ќе си платиш и лежарина за секој ден прележано во царина
!
Ако не си со DHL и слични криминални институции нема да платиш лежарина. Трудете се во иднина пратките да ги процесирате преку македонски пошти. Настрана сите муабети за крадење на пратки, јас сум релативно задоволен.Се јавив на 197 му ја објаснив ситуацијата. Лежарина ми рекоја дека не требало да платам , инаку зашто би платил лежарина кога не ме известиле или не ми стигнало писменцето . Не сум му ја крив што стоел пакетот кај нив 10 дена ! На мене пакетот ми е во АД Македонски Пошти , испратено од Чешка пошта.
Постојано ги користам Македонски пошти односно ми праќаат како поклони од Чешка , оваа пратка заради фотоапаратот првпат досеа од севкупно 12 пратки ми ја запреле на царина.Ако не си со DHL и слични криминални институции нема да платиш лежарина. Трудете се во иднина пратките да ги процесирате преку македонски пошти. Настрана сите муабети за крадење на пратки, јас сум релативно задоволен.
Лежарина во македонска пошта, мислам дека нема такво нештоЗначи згора не све само данок 18% треба да платам. Инаку праткава ми е скоро 10 дена и сеуште не ми стигнало писменце со бројчето за да си ја подигнам. Дали треба и лежарина да платам за тоа што е 10тина дена таму ?
( За други уреди се плаќа царина со единствена царинска стапка од 15% од вредноста и 18% ДДВ (во даночната основица се вклучува вредноста на стоката со износот за царина)Чекај ако закачиле и царина 15% значи листата погоре и од првиот пост во темава воопшто не е точна..![]()
Бесплатна достава
CE ACCESSORIES MI ROBOT VACUUM S20 BATTERY 3200Mah, 14.4v, 46.08Wh
2.950,00 ден
Бесплатна достава
CABLES MONITOR HDMI M-M 1m v2.1 4K (60Hz) with Ethernet Secomp, 11.99.5680-10
180,00 ден
Бесплатна достава
NET Switch Ubiquiti 5-port Gigabit 1xPoE/PoE+, USW-Flex-Mini
2.880,00 ден
Бесплатна достава
NET RANGE EXTENDER RE300 CUDY Wi-Fi, 2.4GHz, 2xAntennas, RE300
940,00 ден
Бесплатна достава
MONITOR 27" XIAOMI G27i (2026), 1920x1080, IPS, 200Hz, Freesync Premium, HDR400, HDMI, DP, Black, P27FDA-RGGL
7.830,00 ден
Бесплатна достава
MICROPHONE BOYA USB Type-C BOYA K9, RGB, Cardioid, Black
4.900,00 ден