Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Царинска тарифа

kirev

senior
31 мај 2010
9.073
7.761
Има. На пример ќе најдеш нешто турбо ефтино, ама нема многу продавачи. Барај го пак, ама и по поскапа цена ама да има повеќе продавачи за New (Used, Refurbished, што ти треба). Значи гледај да има повеќе offers... Тогаш помага екстензијава, иначе не. Што конкретно бараше?

Еве 17 офферс и има пет за РМ http://www.amazon.com/SlimPort-Adap...=UTF8&qid=1431605400&sr=8-2&keywords=slimport
еве 29 офферс и 13 за македонија http://www.amazon.com/Slimport-Hdmi...=UTF8&qid=1431605400&sr=8-3&keywords=slimport

И веќе нарачав иако 90 центи е поскапо од иБеј. Колку да пробам :)

Последна промена:

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.963
6.057
Skopje
Има. На пример ќе најдеш нешто турбо ефтино, ама нема многу продавачи. Барај го пак, ама и по поскапа цена ама да има повеќе продавачи за New (Used, Refurbished, што ти треба). Значи гледај да има повеќе offers... Тогаш помага екстензијава, иначе не. Што конкретно бараше?

Па ја барав на пример тастатурата од оваа тема

kirev

senior
31 мај 2010
9.073
7.761

-Maverick-

read-only
29 декември 2011
5
4
Здраво
Сакам да прашам еден другар сака да ми прати користен компјутер од Велс видов во предходните постови да му кажам да напише дека е поклон и како ке поминам тука со давачки,и дали ке биде донесен до дома или ке треба да го подигнам од негде.

kirev

senior
31 мај 2010
9.073
7.761
Здраво
Сакам да прашам еден другар сака да ми прати користен компјутер од Велс видов во предходните постови да му кажам да напише дека е поклон и како ке поминам тука со давачки,и дали ке биде донесен до дома или ке треба да го подигнам од негде.
Ќе те одерат на царина. Нека го продаде и нека ти ги прати парите.

theblacklist

read-only
5 јуни 2015
5
1
Здраво

Ако можеш да најдеш врски супер би било, ке поминеш евтино а ако немаш тогаш како што кажа колегата погоре нека го продаде тој нека ти ги прати парите па ти купи си тука нов компјутер :)

Software

lurker
15 август 2007
591
357
сакам да порачам за еден пријател електричен механизам за подигање и спуштање на прозор од кола го најдов на Ebay за 22 евра + 25 евра за достава преку DHL.
Дали некој знае колку оди царина и ДДВ за ваков дел ?

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.963
6.057
Skopje
сакам да порачам за еден пријател електричен механизам за подигање и спуштање на прозор од кола го најдов на Ebay за 22 евра + 25 евра за достава преку DHL.
Дали некој знае колку оди царина и ДДВ за ваков дел ?
Како што ти пиша @kirev, ќе те фати преку стотче. Овие од DHL, не вклучуваат компјутер без 50 евра (за документација). Тие ти се независно од 25-те за достава. BTW, за што автомобил се работи, верувам дека ти е посиплатливо да го купиш тука.

Software

lurker
15 август 2007
591
357
Како што ти пиша @kirev, ќе те фати преку стотче. Овие од DHL, не вклучуваат компјутер без 50 евра (за документација). Тие ти се независно од 25-те за достава. BTW, за што автомобил се работи, верувам дека ти е посиплатливо да го купиш тука.

еве го делот овдека му барале 130 евра. Сега му пишав на продавачот е-маил дали може да ми го прати преку друга пошта па ке видиме.

kirev

senior
31 мај 2010
9.073
7.761
еве го делот овдека му барале 130 евра. Сега му пишав на продавачот е-маил дали може да ми го прати преку друга пошта па ке видиме.
И бесплатна. За да излезе испод 22 евра.
Нека се јавува по телефон и у Англија и сегде
https://www.google.com/search?q=okzam+auto+parts

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.963
6.057
Skopje
Таа цена мириса на Порше Македонија:) Јас би запалил кола и во Тетово. Од искуство на - за Ауди А4 2005 година механизам за врата во Порше МК 180 евра, во Тетово НОВ за 45.

-Maverick-

read-only
29 декември 2011
5
4
Ако можеш да најдеш врски супер би било, ке поминеш евтино а ако немаш тогаш како што кажа колегата погоре нека го продаде тој нека ти ги прати парите па ти купи си тука нов компјутер :)
Касно веке стигна преку ТНТ, е сеа ми се јавува дечкото од ТНТ и ми вика компјутерот е на царина за кој што не се плаќа царина само 5%данок и има еден проблем му барале некој документ од министерство за животна средина зашто не бил нов туку користен компјутер.и јас му викам и сеа што правиме ми вика имаш опција
1.да се заебаваш по министерства
2.да кажеш дека го донираш на државата
3.да го вратиш назад и да платиш за транспорт
4.или да му дадеме некој динар на цариникот и да го пише како нов и да го царини 5%на таа сума:)
Ме интересира каде е задржан на која царина за да идам јас таму и да се распрашам поубаво што како треба а ме буни тоа што ми вика ти треба документ од министерство

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.794
12.807
Skopje
www.wemaxa.com
DHL наплаќа 1592 денари, цена во која е вклучена складишнина, поднесување царински документи и царинење и уште нешто... Врз оваа цена се царина и данок кон државата.
ТНТ наплаќа 2000 денари за истиве работи.
ФедЕкс не сум сигурен колку, над 1500 е сигурно.

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk
Касно веке стигна преку ТНТ, е сеа ми се јавува дечкото од ТНТ и ми вика компјутерот е на царина за кој што не се плаќа царина само 5%данок и има еден проблем му барале некој документ од министерство за животна средина зашто не бил нов туку користен компјутер.и јас му викам и сеа што правиме ми вика имаш опција
1.да се заебаваш по министерства
2.да кажеш дека го донираш на државата
3.да го вратиш назад и да платиш за транспорт
4.или да му дадеме некој динар на цариникот и да го пише како нов и да го царини 5%на таа сума:)
Ме интересира каде е задржан на која царина за да идам јас таму и да се распрашам поубаво што како треба а ме буни тоа што ми вика ти треба документ од министерство

Mislam deka ovaa vazi za pravni lica samo. Kako fizicko lice mislam deka treba samo izjava za vrednost. Proveri po drugi spedicii.

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk
По последна измена на законот за царинење физичко лице може само да си ја царини робата. Ако имаш Ф-ра за робата, доказ за плаќање...малку бензин и нерви за по шалтери сам ке си завршиш.

Јас еднаш на царински терминал на Аеродром сам завршив, ама иди плати во пошта на аеродром, врати се иди на друг шалтер и чекај документи и н акрај иди во магацин и таму подигнија робата откако ке платиш и на нив за лежарина.
Оваа помина само на Аеродром, на царински терминал во Фершпед ме гледаа бледо, па морав шпедиција да земам.

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.958
4.168
Welcome to the hell Maverick :devil:
Сега точно ќе се увериш каде живееш, во која вукоје*ина!

btw Жал ми е за тебе, т.е. за нервите и парите кои ќе си ги потрошиш. :blank:

-Maverick-

read-only
29 декември 2011
5
4
Фала богу завршив работа денес на тој смотаниот од тнт му реков да ми ги прати документите сам ке си вршам работа и со нив у фершпед,идам таму и му викам на татко ми кој ме пребацуваше уз пат дојди да видиш сто се дешава по шалтери сеа,јас така улетан влагам го гледам него се гушка со еден надвор :) ми вика брзо дојди кажи му ја маката му објаснувам сто како и слуша за тој документ од министерство и вика па добро бе нормални ли се овие пичка им материна извинете на речник,цовекот ми заврши работа за 5 минути и поминав со 213 денари данок,Си бев си го земав пакетот од синтек и памет за друг пат никад више заебанции со вакви работи.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.794
12.807
Skopje
www.wemaxa.com
Да не ми иде зијан еден пост, еве да го пишам и тука. Оригинално беше пишан во тема кај некој едикој со 2 мислења:

Царинска процедура со усна декларација за физички лица е возможна само на пратки до 1000кг и сума до 800Е. Доколку сите делови се испорачуваат заедно, т.е. во ист пакет кај тебе се надминуваат тие 800Е и ќе мора да најмиш шпедитор. Oва под услов да ти пратат по USPS (обичната америчка пошта).

Доколку пак пратат по DHL/TNT/UPS/FedEX тогаш по автоматизам имаш 2000 ден. трошоци за нив + 5% давачки кон држава. Но не сите компоненти се 5%, вентилатори на пример се 18+14% а и некои други зезалици. Имаш и тон папирологија, треба да поднесеш:
- копија од лична карта
- полномошно дека ги овластуваш шпедитерите да ја бркаат царинската процедура за тебе
- доказ за тоа колку си ги платил деловите (invoice)

Не е се така розево како што сте слушнале, 5% и готово, како бурек да купувате. Само на бензин колку имам потрошено кога ми заглавиле работи на царина.

Од стилот:
- Цариникот не ставил печат или потпис
- Цариникот не тргнал дека е платено во системот
- Испраќачот навел погрешен опис
- Испраќачот пратил нефункционален дел

Инаку без 5 работни дена не си доколку ти заглави пратка со DHL/TNT/UPS/FedEX. Оди вака:
- Ти стига пратка тука, седи на аеродром (пола-1 ден)
- Ја праќаат во магацин (DHL/TNT/UPS/FedEX)
- Ти се јавуваат на тебе (веќе поминал најмалце 1-1.5 работен ден). Ти бараат комплет папирологија тоа што спомнав горе.
- Додека да доставиш се ти треба пола ден
- Чекаш уште пола ден до 2 дена да дојде твојот предмет и да ти направат профактура
- Одиш уплаќаш во банка на профактура,
- Започнуваат царинска процедура (2-3 дена).
- 5тиот 6тиот ден ти испорачуваат

Од Хонг Конг до Скопје побрзо стига пратка него ли од Скопје во Скопје. За другите градови во МК, додај уште 5 дена чекање најмалце.

Затоа не се лажете со 5% дека било. Цените со сите давачки се многу блиски до тие на запад. Нема никаква математика да се нарачуваат делови освен ако не се половни по добри цени, воопшто ги нема на лагер тука или сл. Новите делови и тука и таму се исто, плус гаранцијата се губи кога се нарачува од надвор.

Tempest

read-only
31 јули 2015
2
0
Ако донесам нов Nikon D7200 преку аеродром дали ќе треба да платам царина, колку ќе платам и дали, знаеш, морам да платам :rolleyes:

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.722
3.574
Ќе фрлиш кутијата, ќе го обесиш на врат и нема да платиш ништо.

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Ако е вредноста на апаратот до 350 евра, немаш обврска да платиш царина, ама со нашиве...никогаш неможеш да знаеш, поарно послушај го советот од lynx ич да не те боли глава.

Tempest

read-only
31 јули 2015
2
0
Ако е вредноста на апаратот до 350 евра, немаш обврска да платиш царина, ама со нашиве...никогаш неможеш да знаеш, поарно послушај го советот од lynx ич да не те боли глава.
без објектив ќе го донесам а и вреди над 350 евра, така да...

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

ИТ маркет

На врв Дно