Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Авто електрика, поточно реглер <> алтернатор

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.317
1.552
Skopje
Постои ли мајстор (од форумов) кој што се нафаќа да види/провери што е проблемот со шал табла (во прилог подолу)?

Повеќето мерцедес мајстори ги „поправаат“ но нормално, не кажуваат јавно. Ти шитка као нова (која е половна) а старата ти ја зима.

Има ли јунак да види што и е проблемот и да ми каже дали може да се поправи? Screenshot_1.jpg

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.374
12.016
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Фокусиран сум само на лаптопи и не можам да постигнам искрено, само уште километражи од коли ми фалат....

Mr.Kocev

read-only
19 март 2016
23
27
Штип
Mr.Kocev's setup  
Processor & Cooler
i5-13600KF DEEP COOL AK620
Motherboard
GIGABYTE B760 GAMING X
PSU
COOLER MASTER 620M SILENT PRO
RAM
32GB DDR5 6000MHz Kingston Fury Beast Kit CL40 (2x16)
Case
DEEPCOOL CL500
Mouse
LOGITECH G PRO WIRELESS
Audio
Scarlet solo
Monitor
lg
OS
WINDOWS 11
Постои ли мајстор (од форумов) кој што се нафаќа да види/провери што е проблемот со шал табла (во прилог подолу)?

Повеќето мерцедес мајстори ги „поправаат“ но нормално, не кажуваат јавно. Ти шитка као нова (која е половна) а старата ти ја зима.

Има ли јунак да види што и е проблемот и да ми каже дали може да се поправи?Погледнете го атачментот 125866
Баш сега со банџанако седеме и правеме муабет за неговата шалт табла, на мерцедес, му летаат стрелките или не работат, сам си ја извади и најде еден куп ладни лемови, можно е и тоа кај тебе.
Само мое мислење.

bogoevski

user
29 ноември 2009
1.706
2.757
Hønsebybotn
bogoevski's setup  
Processor & Cooler
Повеќејадрен со множител
Motherboard
Црна со црвени детали
Storage
Препун
PSU
Предимензионирано
RAM
Доволно
Video card
Нај јака со 8 гигавати
Case
Гломазно
Mouse
Немам, чувам мачки.
Keyboard
Тивка
Audio
Стерео со двигател
Monitor
Прецизен
OS
Џам
Не ми текнало, течноста е во граници. Нека каже крле што како, па ќе терам. Да ми го испегла напонот прво пошто светлата „трепкаат“ и во место кога стојам во лер.
Прва индикација дека една од трите диоди на алтернаторот е рикната.
Треба секој аутоелектричар да знае на прва.

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје

Има ли јунак да види што и е проблемот и да ми каже дали може да се поправи?Погледнете го атачментот 125866

Ненад - Авто Клиник во Маџари.

bogoevski

user
29 ноември 2009
1.706
2.757
Hønsebybotn
bogoevski's setup  
Processor & Cooler
Повеќејадрен со множител
Motherboard
Црна со црвени детали
Storage
Препун
PSU
Предимензионирано
RAM
Доволно
Video card
Нај јака со 8 гигавати
Case
Гломазно
Mouse
Немам, чувам мачки.
Keyboard
Тивка
Audio
Стерео со двигател
Monitor
Прецизен
OS
Џам
Колку диоди има еден алтернатор?
Зависно од изведбата, 3, 6, 12, 24.
Најчеста изведба на статор се намотки со три фазни поместувања. Па диодите се ставаат паралелно во парови за да можат да носат повеќе струја.

18 август 2019
1.247
1.241
Зависно од изведбата, 3, 6, 12, 24.
Најчеста изведба на статор се намотки со три фазни поместувања. Па диодите се ставаат паралелно во парови за да можат да носат повеќе струја.
Сум видел алтернатор без диоди, со 6 диоди, со 9 диоди (6 + 3), еднаш и со 10 диоди (десеттата не знам каква функција има). Ама досега не сум сретнал алтернатор со 3 диоди. Не сум видел ниту алтернатор каде диодите се во парови. Има сега диоди со доволна снага, нема потреба од паралелни диоди.

bogoevski

user
29 ноември 2009
1.706
2.757
Hønsebybotn
bogoevski's setup  
Processor & Cooler
Повеќејадрен со множител
Motherboard
Црна со црвени детали
Storage
Препун
PSU
Предимензионирано
RAM
Доволно
Video card
Нај јака со 8 гигавати
Case
Гломазно
Mouse
Немам, чувам мачки.
Keyboard
Тивка
Audio
Стерео со двигател
Monitor
Прецизен
OS
Џам
Сум видел алтернатор без диоди, со 6 диоди, со 9 диоди (6 + 3), еднаш и со 10 диоди (десеттата не знам каква функција има). Ама досега не сум сретнал алтернатор со 3 диоди. Не сум видел ниту алтернатор каде диодите се во парови. Има сега диоди со доволна снага, нема потреба од паралелни диоди.
Има со доволна снага, ама не се толку компактни па се ставаат во парови.

Конкретно на спомнатиот алтернатор има 12 диоди, по 4 комада за секоја фаза, две во пар за негативен, две во пар за позитивен набој.

Screenshot_20230512-163455_Gallery.jpg

18 август 2019
1.247
1.241
Има со доволна снага, ама не се толку компактни па се ставаат во парови.

Конкретно на спомнатиот алтернатор има 12 диоди, по 4 комада за секоја фаза, две во пар за негативен, две во пар за позитивен набој.

Погледнете го атачментот 125914
Ме интересираат три диоди. Никако не можам да укапирам која ќе биде врската. Колку намотки има алтернаторот, па три диоди да вршат функција. Трофазен алтернатор (такви најчесто се користеа пред 20 години (кога активно работев автолелктрика) има три пара диоди (поврзани антипаралелно). Тоа е (беше) основата на секој алтернатор. Може да има уште три помошни диоди (постарите од СССР немаа) кои служат за регулација на напонот.
Ама три диоди... не ми фаќа црпката.

bogoevski

user
29 ноември 2009
1.706
2.757
Hønsebybotn
bogoevski's setup  
Processor & Cooler
Повеќејадрен со множител
Motherboard
Црна со црвени детали
Storage
Препун
PSU
Предимензионирано
RAM
Доволно
Video card
Нај јака со 8 гигавати
Case
Гломазно
Mouse
Немам, чувам мачки.
Keyboard
Тивка
Audio
Стерео со двигател
Monitor
Прецизен
OS
Џам
Си видел со 9 и со 10, а не си видел со три? Моделот се вика „half-wave rectifier“
Бегаш од контекстот, тука се бара решение.

Алтернаторот на Армак има 12 диоди.
Не си гинеколог, ама ќе ѕирнеш!

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Јас тогаш отидов истата недела двапати, Крле беше затворен. Незнам можда болен бил човекот, после се фатив со други работи заборави на ова. Напонот уште варира, ама само во лер.

Доколку би била диода во прашање не ли би варирала и додека возиш? Треба пак да го боцнам ОБД скенерот да прочитам.

Инаку алтернаторот не е оригинал, заменски е (ваљда со исти спецификации). Така е купена колата сигурно на германецот му се стемнило од цената на оргиналот па фукнал замена.

bogoevski

user
29 ноември 2009
1.706
2.757
Hønsebybotn
bogoevski's setup  
Processor & Cooler
Повеќејадрен со множител
Motherboard
Црна со црвени детали
Storage
Препун
PSU
Предимензионирано
RAM
Доволно
Video card
Нај јака со 8 гигавати
Case
Гломазно
Mouse
Немам, чувам мачки.
Keyboard
Тивка
Audio
Стерео со двигател
Monitor
Прецизен
OS
Џам
Без размишљање купи оригинален алтернатор комплет, макар по отпади од хаварисано возило.

Во даден период возев германска кола со заменски алтернатор од Застава, погоди 3 пати за што сум викал шлеп служба?

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно