Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Аудио опрема: Слушалки, засилувачи, звучни карти, звучници, HI-Fi (аудиофилска дискусија)

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Точно,

Не потенцирав што попрецизно ми треба се извинувам.. Имам denon2600, за почеток ми е потребен 2.0/2.1 сетап. Не сум многу упатен со аудио брендови, тука беа спомнати Focal и Klipsch па затоа прашав. Ценовен ранг е макс 700 евра. Секој предлог е добредојден :)

Во овој случај, ѕирни ги Elac DBR-62 имаат многу добра цена во Pix+ и релативно добри мерења на Audio Science Review.

Vladimir Filevski

hello world
17 февруари 2019
273
630
Да, одлична препорака, Elac има многу добри модели на звучници. При вака широк избор на квалитетни звучници, навистина е тешко да се одлучи.

aleksa.angelov

read-only
15 август 2017
25
18
Скопје
Денес сепак наместо активни звучници купив појачало Cambridge Audio AXA35 и го врзав на старите Pioneer звучници. Засега сум воодушевен.
Уште еднаш многу ви благодарам за коментарите и сугестиите.
Живели.

Vladimir Filevski

hello world
17 февруари 2019
273
630
Честито за новиот засилувач!
Сега даде нова информација, ти сепак си имал (стари) звучници!? Зошто тогаш сакаше да купиш нови звучници (покрај засилувачот)? Кој модел се тие стари Pioneer звучници?

aleksa.angelov

read-only
15 август 2017
25
18
Скопје
Се работи за звучници кои беа дел од систем и датираат од ~1990 година, моделот е Pioneer S-Z91. Од она што успеав да ископам од интернет, карактеристики (скромно) може да се видат овде.
До сега ги слушав со засилувач Technics SU-810 а имам и екивилајзер. Звукот не може да се спореди, на страна фактот што едниот канал на појачалото не работеше како треба последниве месеци.

Vladimir Filevski

hello world
17 февруари 2019
273
630
Засилувач стар 30 години, па уште и со еден расипан канал? Нормално дека звукот не бил добар. Време му било за нов засилувач!
Да не ти го расипувам ќеифот, ама звучниците S-Z91 се од самото дно на тогашната понуда од Pioneer. Ќе добиеш неспоредливо подобар звук ако ги замениш со некои нови звучници - погледни ги претходните препораки. Треба да се има на ум дека звучниците ја прават најголемата разлика во звукот, многу поголема отколку разликата меѓу засилувачите.
Звучниците од рангот на Pioneer S-Z91 најчесто имаат преедноставна „свртница“ составена само од по еден кондензатор за среднотонецот и високотонецот, што резултира во лош звук и пренагласени средни и високи тонови. Можно е да се направи подобра свртница, но прашање е колку е тоа исплатливо за така евтини звучници.
Ако требало да се замени засилувачот (а требало!) а исто така и звучниците, сепак требало да се размисли за активен студиски мониторски звучник - поевтино е и подобро. Но, овде веќе е направен избор на нов засилувач, па останува само да се одбере некој квалитетен пар пасивни звучници.

aleksa.angelov

read-only
15 август 2017
25
18
Скопје
Засилувач стар 30 години, па уште и со еден расипан канал? Нормално дека звукот не бил добар. Време му било за нов засилувач!
Да не ти го расипувам ќеифот, ама звучниците S-Z91 се од самото дно на тогашната понуда од Pioneer. Ќе добиеш неспоредливо подобар звук ако ги замениш со некои нови звучници - погледни ги претходните препораки. Треба да се има на ум дека звучниците ја прават најголемата разлика во звукот, многу поголема отколку разликата меѓу засилувачите.
Звучниците од рангот на Pioneer S-Z91 најчесто имаат преедноставна „свртница“ составена само од по еден кондензатор за среднотонецот и високотонецот, што резултира во лош звук и пренагласени средни и високи тонови. Можно е да се направи подобра свртница, но прашање е колку е тоа исплатливо за така евтини звучници.
Ако требало да се замени засилувачот (а требало!) а исто така и звучниците, сепак требало да се размисли за активен студиски мониторски звучник - поевтино е и подобро. Но, овде веќе е направен избор на нов засилувач, па останува само да се одбере некој квалитетен пар пасивни звучници.
Не ми го расипуваш ќеифот, таман работа. :) Сепак, и ова што го добив само со појачалото е прекрасно за мене.
Ќе ги заменам и звучниците, ама нема тоа да биде веднаш, освен ако не се појави некоја атрактивна понуда со black friday акциите што следат периодов, ама се сомневам во тоа.
Гледајќи ја понудата на thomann, или пак понудите по околниве држави, и драматичната разлика во цени, можеби за пар месеци ќе има можност полесно да се патува, па ќе купам и звучници...
Сакам уште еднаш да ви се заблагодарам за коментарите и насоките.

28 ноември 2014
1.224
820
Скопје
Антониј.К's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 5600
Motherboard
Asus Prime B550M-K
Storage
Samsung SSD 980
PSU
Cooler Master
RAM
ADATA 2x8gb
Video card
MSI N750TI/OC EDITION
Case
Cooler Master MB511 RGB
Keyboard
GHOSTWRITER CLASSIC | RIOTORO
Monitor
SAMSUNG C24F396FHU 24" Curved AMD Freesync Monitor
OS
Microsoft Windows 10 Pro
Не знам дали е точна темава...

Сакам некој да сподели искуство со нарачување на Vinyl од интернет? Ги примате ли здрави, или не се обрнува баш внимание при транспорт?

Испратено од iPhone преку IT.mk форум апликација

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Не знам дали е точна темава...

Сакам некој да сподели искуство со нарачување на Vinyl од интернет? Ги примате ли здрави, или не се обрнува баш внимание при транспорт?

Испратено од iPhone преку IT.mk форум апликација
од каде би нарачувал? од Juno пример немаат гајле, си имаат картонски кутии баш соодветни за пакување, до сега ми се нема десено оштетено да стигне нешто. Не верувам дека поштарите обрнуваат внимание :) се би зависело како е спакувано.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
драматичната разлика во цени

Воопшто нема драматична разлика во цени. Освен Sennheiser и AudioTechnica скоро сите други брендови имаат солидни цени.

Не знам каде си гледал, но Vision, Артист и AVC имаат многу добри цени. На пример, Dynaudio BM5 и во Vision и во Артист се сосема иста цена како на Thomann. Инаку, нареден пат кога гледаш цени на Thomann би те советувал да ја смениш државата за Германија/Англија/ЕУ - така ќе добиеш вистински цени. Не заборавај, ако разгледуваш со Македонско знаменце, цените се без ДДВ. Па после многу луѓе така пцујат дека нашиве дилери имаат ненормални цени.

Ја кога ги купував моите звучки. Сите овие звучки имаа идентична локална цена како цените на Thomann со ДДВ.
- Adam T7V
- Kali Audio LP6
- KRK Rokit
- Dynaudio BM5
- Neumann KH120
- Mackie MR6
- Mackie MR624

Да не се повторувам по 100 пати - Артист и Vision ти се ѕверови и на 95% од продуктите имаат исти цени како на запад.

Плочите ги примаме здрави, но ние не сме здрави. :LOL:

igor_xxxx

user
10 септември 2010
1.308
1.750
Да не се повторувам по 100 пати - Артист и Vision ти се ѕверови и на 95% од продуктите имаат исти цени како на запад.

А некогаш Артист знаат да продадат и нешто како SPL Phonitor 2 за 100-ина евра поевтино од најниската цена на Thomann.

ping @InSides :D

28 ноември 2014
1.224
820
Скопје
Антониј.К's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 5600
Motherboard
Asus Prime B550M-K
Storage
Samsung SSD 980
PSU
Cooler Master
RAM
ADATA 2x8gb
Video card
MSI N750TI/OC EDITION
Case
Cooler Master MB511 RGB
Keyboard
GHOSTWRITER CLASSIC | RIOTORO
Monitor
SAMSUNG C24F396FHU 24" Curved AMD Freesync Monitor
OS
Microsoft Windows 10 Pro
од каде би нарачувал? од Juno пример немаат гајле, си имаат картонски кутии баш соодветни за пакување, до сега ми се нема десено оштетено да стигне нешто. Не верувам дека поштарите обрнуваат внимание :) се би зависело како е спакувано.
Да, од Juno сакам да нарачам.

aleksa.angelov

read-only
15 август 2017
25
18
Скопје
Воопшто нема драматична разлика во цени. Освен Sennheiser и AudioTechnica скоро сите други брендови имаат солидни цени.

Не знам каде си гледал, но Vision, Артист и AVC имаат многу добри цени. На пример, Dynaudio BM5 и во Vision и во Артист се сосема иста цена како на Thomann. Инаку, нареден пат кога гледаш цени на Thomann би те советувал да ја смениш државата за Германија/Англија/ЕУ - така ќе добиеш вистински цени. Не заборавај, ако разгледуваш со Македонско знаменце, цените се без ДДВ. Па после многу луѓе така пцујат дека нашиве дилери имаат ненормални цени.

Ја кога ги купував моите звучки. Сите овие звучки имаа идентична локална цена како цените на Thomann со ДДВ.
- Adam T7V
- Kali Audio LP6
- KRK Rokit
- Dynaudio BM5
- Neumann KH120
- Mackie MR6
- Mackie MR624

Плочите ги примаме здрави, но ние не сме здрави. :LOL:

Еве ја „анализата“. Колку што можев да ископам, царина за звучници е 8%, додека данокот е 18%, калкулациите се со тие бројки.
Како и за било што купено од надвор, претпоставувам дека постојат шанси да се помине и без царина и данок, со нашата каубојско-индијанска царина/пошта.
Скоро сите модели во табелата ги сугерираа членови на форумов, освен оние од брендот tannoy, кои ги сугерираше татко ми, пошто пред 100 години бил воодушевен од нивниве звучници. :) Yamaha на thomann e бест селер, па тие во списокот ги додадов јас.
Е сега, не знаев дека цените што Thomann ги дава за МК се без данок, инаку ги гледав тие, цени во евра за Македонија.
Мојата идеја беше да ми ги донесе некој од Германија, ама ако на германските цени се додаде и данок тогаш разликата е многу мала.
Во секој случај, еден пример од околниве земји (а има повеќе) Klipsch R-41M во plaisio.gr чинат 248евра (за пар), и ако се одземе 20% данок (овие го враќаат на МК сметка целиот данок од 20%), тогаш се доаѓа до цена од 200еура за пар. Кај нас еден звучник Klipsch R-41M во Аудио Центар чини 11990. Сам пресметај ја разликата. :)
Zvuchnici.PNG
Исто така, те молам да ми пишеш од каде кај нас може да се набават брендови: KRK, Kali, Dynaudio, Neumann.
Јас не успеав да најдам веб страница на vision (можно ли е да немаат?!), како ни на тие AVC.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Еве ја „анализата“. Колку што можев да ископам, царина за звучници е 8%, додека данокот е 18%, калкулациите се со тие бројки.
Како и за било што купено од надвор, претпоставувам дека постојат шанси да се помине и без царина и данок, со нашата каубојско-индијанска царина/пошта.
Скоро сите модели во табелата ги сугерираа членови на форумов, освен оние од брендот tannoy, кои ги сугерираше татко ми, пошто пред 100 години бил воодушевен од нивниве звучници. :) Yamaha на thomann e бест селер, па тие во списокот ги додадов јас.
Е сега, не знаев дека цените што Thomann ги дава за МК се без данок, инаку ги гледав тие, цени во евра за Македонија.
Мојата идеја беше да ми ги донесе некој од Германија, ама ако на германските цени се додаде и данок тогаш разликата е многу мала.
Во секој случај, еден пример од околниве земји (а има повеќе) Klipsch R-41M во plaisio.gr чинат 248евра (за пар), и ако се одземе 20% данок (овие го враќаат на МК сметка целиот данок од 20%), тогаш се доаѓа до цена од 200еура за пар. Кај нас еден звучник Klipsch R-41M во Аудио Центар чини 11990. Сам пресметај ја разликата. :)
Погледнете го атачментот 93033
Исто така, те молам да ми пишеш од каде кај нас може да се набават брендови: KRK, Kali, Dynaudio, Neumann.
Јас не успеав да најдам веб страница на vision (можно ли е да немаат?!), како ни на тие AVC.
Артист ако си гледал цени од сајтот не се точни најчесто, нажалост не се ажурни на тоа поле .. а они имаат KRK

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770

Па не верувам дека пратка од 20 килограми, спакувана во масивни картони да ти помине без царина и данок. Колку и да се шалабајзери, габаритна пратка никогаш не ми поминала така лесно.

Инаку, не заборавај, калкулирај го и трошокот за пат ако идеш до Грција или било кај. Не заборавај дека и тоа е трошок што го правиш за набавка.

Во Артист, појди кај нив, чуј ги звучниците и направи моабет со нив за која е најдобрата цена што може да ти ги понудат. Верувај, цените во Артист се идентични со тие од Thomann (со ДДВ) за најголем дел од производите. Vision обично идат на принцип MSRP и 5 до 10% попуст на тоа. Исто не заборавај, дека мометално во Германија ради Коронава, ДДВ-то е намелено од 19% на 16%.

Еве ако те интересира конкретно за Mackie MR624, во Vison беа 390 евра за пар последен пат кога прашав. Што е само 32 евра разлика од Thomann.

Dynaudio BM5 се 799 евра пар во Vision, истата цена е и во Артист. Таа цена е идентична со Thomann. Мислам дека и Адамките имаат иста цена, прашај ги.

Од Аудиоцентар имам искуство само со Pro-Ject и цените за Pro-Ject се доста коректни.

На официјалните страни на овие брендови имаш скеција за дилери/диструбутери и ќе видиш кој е официјален за Македонија.
KRK = Артист
Kali = Артист
Dynaudio Professional = Висион + Артист | Dynaudio Hi-Fi = Висион
Neumann = Амски + Висион (и Артист ги носи). Ако не се лажам и @Vladimir Filevski е дилер на Neumann.

Не заборавај, овие продавници претежно соработуваат со музичари/продуценти, па во најголем дел комуникацијата кај нив е со јавување или поаѓање во салон. Така им функционира системот на продажба. Целта не им се the average consumers, па затоа и така фунцкионираат.

MadBuldog

hello world
22 јуни 2008
182
459
Скопје
Погледнете го атачментот 93033

Еве од Vision последните цени што ми ги пратија на мене пред месец дена со 10% попуст.

"би сакале да Ве известиме дека нарачката од MACKIE ни пристигна и дека имаме на лагер од следниво што ве интересираше :
- Mackie MR524 - цена 149 € /парче ,
- Mackie MR624 - цена 199 €/ парче ,
- MACKIE HM-4 - цена 39 € ,
- MACKIE CR4 - цена 149 € / пар ,
- Mackie CR4BT - цена 179 € / пар .
Исто така во мометов имаме на лагер и DYNAUDIO BM5 MKIII - со промотивна цена од 399 €/ парче. "

Мене Mackie MR524 ме чинеше 8€ (ај да речеме курсни разлики) разлика повеќе одколку цената на Thoman + транспорт + царина + ДДВ. И не рачунвав 1.500 ден и кусур за DHL за нивните трошоци да ти завршат работа со царина и ДДВ.
На Thoman има производи што вреди да се нарачаат затоа што се упола цена од овде, на пример одредени слушалки (AKG-702 и сл.), во спротивно пак друг пример мене Болин редовно ми даваат 20% попуст и подобри цени на производи што ги немаат на лагер (Микрофон AKG 220 Perception цена скоро идентична со Thoman) на некои производи дури добив цени со вклучен ДДВ што нема да ги најдеш ни на Thoman, ни на Amazon (Нето цена на производ) каде што нема вклучен транспортен трошок, Sales tax ни Federal tax за купувачи од USA.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Наша пошта не зима ништо екстра? За габарит, тежина, лежарина...

Нешто ситно зима за проверка на пратката и тоа е тоа. Знам дека еднаш платив 40-50 денари за некоја услуга везе немам за што + 180 денари за проверка на пратка.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно