Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Аудио опрема: Слушалки, засилувачи, звучни карти, звучници, HI-Fi (аудиофилска дискусија)

TheGamerTeacher

hello world
9 декември 2016
451
555
Скопје, Ѓорче Петров
www.twitch.tv
Јас пред помалку 2 години кога излезе на пазар го меркав ова да купам баш поради јачината на звукот и квалиетно аудио слушање ама тогаш го немаше во Македонија па затоа си купив Моментум 3 . Само да знаеш Епос-Сенхајзер ГСП 670 не е за хардкор гејмер на долги стази бидејќи помалку еден час ќе ,,изгори,, ушите поради топлина што е ,,дихтувано,, врз ушите и не е за големи глави бидејќи рамката се стегнува дури ако сакаш да го отпуштиш и пак е стегнато според ривјуата на Јутуб. Ако сакаш компромис земи Корсаир Виртуозо иако не се споредува со ова Епос-Сенхајзер. Инаку копманијата Епос го купија Сенхајзер само делумно отсек Аудио .
По она шо го најдов како информација, имаат два поприлично големи недостатоци. Прво, wireless конекцијата губела енормно на квалитет по само 3-4 метри од донгл, а некаде скроз и се губела преку еден ѕид. Второ е шо софтверот е тотално недостапен на Вин 11. Додуша така викаат, немам побарано лично :D Друга опција ми се Logitech G Pro X и HyperX Cloud II.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
На Player.rs има доста солидна понуда за Блек фрајдеј.

Black Friday Akcija HI-FI

Можете да гледате цени без данок за колку ќе ви излезе бидејќи прават поврат на данок (потврдено од мене :)), со тоа што се враќате во продавница. Имаат во Ниш, БГ, НС салони.

Кај звучниците, некои цени се за еден звучник, не за пар.

Ali G

hello world
28 мај 2023
218
298
Земав донгле од Али за слушалки и се беше во ред се додека не одлучив да удрам некоја партија Pubg после 2 години пауза. Звукот на играва ми го дава обратно, кога ми доаѓа човек од напред го слушам како да е од позади, пукања од позади ги слушам како да доаѓаат од напред, пред тоа кога имав телефон со 3.5 mm jack го немав тој проблем со овие слушалки па затоа мислам дека е проблемот во конвертерчето. Дали некој знае решение за ова?

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.289
5.266
Скопје
hackitfree.github.io
Земав донгле од Али за слушалки и се беше во ред се додека не одлучив да удрам некоја партија Pubg после 2 години пауза. Звукот на играва ми го дава обратно, кога ми доаѓа човек од напред го слушам како да е од позади, пукања од позади ги слушам како да доаѓаат од напред, пред тоа кога имав телефон со 3.5 mm jack го немав тој проблем со овие слушалки па затоа мислам дека е проблемот во конвертерчето. Дали некој знае решение за ова?
Лев и десен канал да замениш - проба ? ;)

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.289
5.266
Скопје
hackitfree.github.io
Тоа ќе да е, вака звучи добро меѓутоа не е баш решение, левата станува десна, десната лева, не е баш комотно на уши хаха
Не бе слушалките да ги менуваш - каналите - левиот со десен - десниот со лев , можеби софтверски е можно (не сум сигурен во Виндовс дека може) ама со некое програмче... Изгуглај нешто...

Search instead for switch left - right chanels in windows

Search Results​

Featured snippet from the web​

Once in the Sound Settings panel, the user can click on the “Device Properties” button and then select the “Advanced” tab. Here, the user can find the option to “Swap Left and Right Audio Channels”. Selecting this option will reverse the audio channels.

CloudConnected

hello world
18 февруари 2016
141
129
Скопје
Ако може малку помош. Солидна батерија за блутут звучник JBL Charge 3, а да не е од Али Експрес? Green Cell, Patona, нешто во тој ранг на квалитет, дали може да се најде или тешко? Звучникот сѐ уште си тера солидно но батеријата е скоро во аут, максимум 1 час playback.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.289
5.266
Скопје
hackitfree.github.io
Ако може малку помош. Солидна батерија за блутут звучник JBL Charge 3, а да не е од Али Експрес? Green Cell, Patona, нешто во тој ранг на квалитет, дали може да се најде или тешко? Звучникот сѐ уште си тера солидно но батеријата е скоро во аут, максимум 1 час playback.
Колку волти ? Колку место има во звучникот ?
Зошто идеата ми е -може да купиш со поголем капацитет , иста влотажа да е - друг тип или да извадиш искористиш од нешто друго ( мобилен стар итн)

CloudConnected

hello world
18 февруари 2016
141
129
Скопје
Колку волти ? Колку место има во звучникот ?
Зошто идеата ми е -може да купиш со поголем капацитет , иста влотажа да е - друг тип или да извадиш искористиш од нешто друго ( мобилен стар итн)
Li-Po, 3.7V, 6000mAh. Заинтересиран сум за соодветна батерија со цел замена на старата. Не се разбирам многу околу прилагодување/пренамена на батерии од други уреди.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.289
5.266
Скопје
hackitfree.github.io
Li-Po, 3.7V, 6000mAh. Заинтересиран сум за соодветна батерија со цел замена на старата. Не се разбирам многу околу прилагодување/пренамена на батерии од други уреди.
Провери прво во Логинг Логинг Електроникс | Он лајн продавница | Електронски компоненти, Мултимедиjа, Мерна опрема може има иста - само ќе ја смениш.

tomaso

user
25 јануари 2008
1.078
1.616
Битола
tomaso's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-7500 + Thermaltake Frio Fanless
Motherboard
Gigabyte GA Z270 Gaming K3
Storage
Samsung 970 EVO 250GB - NVMe + TOSHIBA 2TB + TOSHIBA 1TB
PSU
Cooler Master Masterwatt 750
RAM
16GB 2x8GB DDR4 2400MHz Geil CL17
Video card
Strix ROG GeForce GTX 1050ti
Case
CoolerMaster MasterBox Q500L
Mouse
Logitech M190
Keyboard
Logitech Wave K350
Audio
Asus Essense STX II + AKG K702 + Marantz PM6006 + Elac Debut 2.0 DB62 + Skullcandy Hesh® ANC
Monitor
Dell P2421
OS
Microsoft Windows 10 Pro
Сакам да купам бежични ин еар слушалки. Главно ќе се користат за пешачење. Нејќам да се бас хеви или да е па v shaped звукот.
Не сум во тек со цените дали за 50евра се наоѓа нешто асолно кај нас?

Од она шо гледав за овие се мислам Earphones Anker Soundcore Life Note 3i v2 ANC

Не знам дали вреди нешто од сони, хиаоми или јбл да се види.

Дајте предлог слободно.

acekorg

hello world
5 октомври 2010
413
672
Сакам да купам бежични ин еар слушалки. Главно ќе се користат за пешачење. Нејќам да се бас хеви или да е па v shaped звукот.

Од она шо гледав за овие се мислам Earphones Anker Soundcore Life Note 3i v2 ANC

Дајте предлог слободно.

Пред нова година земав Anker Soundcore Life NC. И јас ги земав за општа употреба, одење, трчање, навечер у кревет пред спиење итн.
И од старт не очекував којзнае што звук и не ни добив.

Се е ок, добра конекција, апликација, солиден звук, супер батерија не викам дека се лоши… за парите изгледа и нема боље но пошто темата е аудиофилска, моето уво што уживало у Adam Audio, Sony, Beyer Dynamic, Presonus овие од старт ги забележа ко ефтин извор на звук.

Не е V shaped звук, ама би рекол со дупки у фреквентниот опсег па она што останало компресирано за да звучи полно. Ми фалат детали у звукот.
После малце користење едноставно ги прифаќаш и не се замараш. Секако не може да очекуваш од 10 или 11 мм драјвер исто како од 40 мм а тек па од 8”…

JBL ги исфрлив како опција пошто wireless charging има само на премиум моделите од 150 евра.
А не можам со кабли да се замарам, сакам да ми стојат на charging pod и цело време да се спремни за користење.

tomaso

user
25 јануари 2008
1.078
1.616
Битола
tomaso's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-7500 + Thermaltake Frio Fanless
Motherboard
Gigabyte GA Z270 Gaming K3
Storage
Samsung 970 EVO 250GB - NVMe + TOSHIBA 2TB + TOSHIBA 1TB
PSU
Cooler Master Masterwatt 750
RAM
16GB 2x8GB DDR4 2400MHz Geil CL17
Video card
Strix ROG GeForce GTX 1050ti
Case
CoolerMaster MasterBox Q500L
Mouse
Logitech M190
Keyboard
Logitech Wave K350
Audio
Asus Essense STX II + AKG K702 + Marantz PM6006 + Elac Debut 2.0 DB62 + Skullcandy Hesh® ANC
Monitor
Dell P2421
OS
Microsoft Windows 10 Pro
Јасно ми е се ова погоре. За музика слушање дома користам акг к702, така да сите други шо ги имам се разочарување во поглед на квалитет на звук.

Имам неколку инеар ама нејќам да се плеткам со кабли. 3.5мм на тајп ц ќе треба да земам или па со ајпод да шетам.

Главно ми е да не ми смета звукот, да се колку толку балансирани.

Знам тука важи она колку пари толку музика. А не сакам многу да фрлам за вакви слушалки кога знам дека нема да добијам некој кузнеј каков звук.

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.078
1.379
Јасно ми е се ова погоре. За музика слушање дома користам акг к702, така да сите други шо ги имам се разочарување во поглед на квалитет на звук.

Имам неколку инеар ама нејќам да се плеткам со кабли. 3.5мм на тајп ц ќе треба да земам или па со ајпод да шетам.

Знам тука важи она колку пари толку музика. А не сакам многу да фрлам за вакви слушалки кога знам дека нема да добијам некој кузнеј каков звук.
Види ги на нет Fiil T1 Lite, ги имам околу година и сум супер задоволен.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770

Aко ти се чека, и ако воопшто сеуште се прави тој модел QCY T5 наарачај ги од Алиекспрес. Ќе ти се допаднат, $25 се, а стварно солидно звучат. Може и да има подобри модели. Овие buds јас ги купив пред 4-5 години.

Не е фер да прави компарација на било какви ear buds со едни од најдобрите open back слушалки. :)

hawk

read-only
19 март 2022
38
34
Здраво! Во план сум да купам over-ear слушалки, сакам да имаат noice cancellation. Ова се 3 избори по тоа што истражував на интернет и тоа што има тука:

Што би ми препорачале да земам? Сите се отприлика во тој ценовен ранг.

krema

OG
24 јуни 2009
15.711
15.807
youtu.be
Лутам од преска по темата и не најдов, а знам дека се спомна Тhomann и грција во ист контекст.
Дали воопшто Тhomann имат своја продавница во грција?
tnx

krema

OG
24 јуни 2009
15.711
15.807
youtu.be
Некоја препорака за продавница со добар рејтинг во Солун (за музички инструменти)? :)

Audiofil

user
28 октомври 2007
1.155
556

Дајте предлог слободно.
Што и да купиш софтверски ќе си ги балансираш на телефонот преку Teac софтверот кој има параметарски еквилајзер и секаде каде што има пикови и падови ќе ги корегираш за да извлечеш максимум од нив.
Мислењето е автоматски споено:

Здраво! Во план сум да купам over-ear слушалки, сакам да имаат noice cancellation. Ова се 3 избори по тоа што истражував на интернет и тоа што има тука:

Што би ми препорачале да земам? Сите се отприлика во тој ценовен ранг.
Ќе бараш да ги слушнеш на телефонот сите 3 модели на нумери кои знаеш отприлика како треба да звучат а преку апликацијата тон генератор ќе слушнеш каде и колку отстапуваат низ целиот фреквентен опсег.

Последна промена:

acekorg

hello world
5 октомври 2010
413
672
Лутам од преска по темата и не најдов, а знам дека се спомна Тhomann и грција во ист контекст.
Дали воопшто Тhomann имат своја продавница во грција?
tnx
Thomann има само во Германија продавница и тоа ако не се лажам негде кај магацинот. А онака работи само на принцип достава од магацин.

Зошто не би купил од Thomann со достава или од нашиве локални продавници? Некако се сомневам дека од грчка продавница ќе добиеш добар user experience…
Искрено во моментов по отварањето на SkyMusic и RolandPlanet покриеноста на музички брендови е доста добра во МК.
Што конкретно бараш да купиш ако не е тајна?

acekorg

hello world
5 октомври 2010
413
672
Разгледувам клавијатури и електрични пијана.

Ова е мој делокруг, ако сакаш пиши поконкретно по кои критериуми бараш?

Ако е за ентри левел јас би ги избегнал ентри левел брендовите кај Thomann како Thomann или Gewa. Не сум ги пробал ама генерално немаат некој изграден рејтинг по интернет.
Yamaha GHS е солидна механика што ја купував пошто ми беше битно да не тежи многу инструментот. Плус Yamaha имаат солиден семплуван звук на клавир.
А ако е битна автентичноста на механиката и чувството како да се свири вистински клавир тогаш препорака иде кон дрвените механики GrandTouch S кај Yamaha P525 (го има во ДоРеМи) или Fatar TP400 кај StudioLogic Numa X Piano GT (го има во Артист).

На Роланд звукот на клавир јас не сум некој фан али тоа е преференца, некако темен ми е. Плус кај Роланд се малце потврди дирките што некој го сака... јас не баш.

Продавници низ Скопје:
Дореми, Мими Музика, Артист, SkyMusic, РоландПланет... скоро видов дека и оној Павловиќ у Куманово уште е активен со продажба иако повеќе свадбарски модели како да се вртат по сајтот (Korg и Dynacord) ...

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно