Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Apple Pay во Македонија

Pulse

user
26 октомври 2014
1.552
1.665
127.0.0.1
2c77dd71406c3f0ba1aa68b6b0b22af8.jpg

На НЛБ веб-страницата пишува у заграда (Google Pay,Samsung Pay и Garmin Pay) нигде нема Apple Pay засега, но дава надеж за Garmin Pay уште они фалат од трите најголеми банки. Иначе ова е за NLB Smart Pos кое што НЛБ Групацијата го пушти низ Словенија,БиХ и Македонија. Твојот Android телефон да биде пос терминал, доста интересно да го видам каде ќе го има.

View: https://m.youtube.com/watch?v=HNDM6ady0nc

Sent from my iPhone using Tapatalk
Како ќе се издава фискална преку ова?

Pulse

user
26 октомври 2014
1.552
1.665
127.0.0.1
Нема. Само ако има фискален уред.

Sent from my iPhone using Tapatalk
По закон е должен да ти издаде фискална. Може сакам да скенирам бе...
А и да има фискален, кога ќе му дојди инспекција да му брои каса, каде му се слиповите од смарт посот. :D
Мислам дека тоталка погрешна непотребна функционалност.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.203
18.882
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech MX Master 4
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
По закон е должен да ти издаде фискална. Може сакам да скенирам бе...
А и да има фискален, кога ќе му дојди инспекција да му брои каса, каде му се слиповите од смарт посот. :D
Мислам дека тоталка погрешна непотребна функционалност.

Све си е законски, не се луди банкиве да прават апликација ако е во спротивност со законите.

kirev

senior
31 мај 2010
9.113
7.801
Ова како вицот зошто Тесла слабо се продава во Македонија? Зашто уште не е направена конверзија за плин…

SmaetPOS ќе си најде примена ако ништо друго барем како резервно решение ако цркне главниот уред. Фискалната си работи, само место главниот ПОС резервниот ПОС нема хартија ама прави авторизација. Или можеби може да го испрати слипот на некоја имеил адреса?

И не заборавете дека банките НЕ ви се пријатели. Се докажа за време на пандемијата кога опљачкаа три пати повеќе отколку пред (јавно ги објавија тројните годишни добивки). Мобилното бесконтактно плаќање е капка во морето на надоместоци и камати (за работење со НАШИТЕ пари за нивни ќар). А влезот во СЕПА е најпросто решение, но не им одговара ниту на пљачкашите на чело на банките ниту на чело на Македонија…

Последна промена:

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
860
Издавањето на фискална сметка е задолжително, и затоа и мене ме интересира навистина како.

Но, далеку поконструктивно е да ја прашаме НЛБ или УЈП, отколку овде. Особено не во тема за Apple Pay.

Ervo

hello world
7 септември 2008
367
660
Извори мој ми кажуваат дека сеуште ништо не се спрема од МК страна, по се ми звучи дека Босна пред нас ќе добие поддршка или НЛБ ќе изненади. Тоа е.

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
860
Извори мој ми кажуваат дека сеуште ништо не се спрема од МК страна, по се ми звучи дека Босна пред нас ќе добие поддршка или НЛБ ќе изненади. Тоа е.
Па нормално дека не се спрема и нема да видиме уште долго!

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.886
5.595
Издавањето на фискална сметка е задолжително, и затоа и мене ме интересира навистина како.

Но, далеку поконструктивно е да ја прашаме НЛБ или УЈП, отколку овде. Особено не во тема за Apple Pay.

Никој не вика де не е задолжително. Само фискална не се издава на ПОС терминал, за тоа има фискални принтери/каси.

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
860
А и ти си во право. Некако, јас барем, заслепен од инаквоста на уредот и постапката, заборавив дека практично нема врска со фискалната сметка. :)

• ми се допаѓа
Реакции: marv

Pulse

user
26 октомври 2014
1.552
1.665
127.0.0.1
И сега не се издава фискална на ПОС терминал.

Никој не вика де не е задолжително. Само фискална не се издава на ПОС терминал, за тоа има фискални принтери/каси.

Ме замисливме дали живеам на друга планета :D Сакате да кажете дека кога ќе платам на ПОС со картичка не ти издаваат фискална? Никогаш ми се нема десено, секогаш сум добивал фискална. BTW како ќе скенираме сметки? :D
ПС ептен забегавме во погрешна тема

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.886
5.595
Ме замисливме дали живеам на друга планета :D Сакате да кажете дека кога ќе платам на ПОС со картичка не ти издаваат фискална? Никогаш ми се нема десено, секогаш сум добивал фискална. BTW како ќе скенираме сметки? :D
Јас не знам што не е јасно овде. Што има врска ПОС терминал со фискална сметка. За да имаш и добиеш фискална, за да скенираш нели, ќе ти даде фискална нормално испечатена на фикална каса/принтер без разлика дали ќе платиш кеш, со картица, телефон итн...

Sent by ME using Tapatalk

Pulse

user
26 октомври 2014
1.552
1.665
127.0.0.1
Јас не знам што не е јасно овде. Што има врска ПОС терминал со фискална сметка. За да имаш и добиеш фискална, за да скенираш нели, ќе ти даде фискална нормално испечатена на фикална каса/принтер без разлика дали ќе платиш кеш, со картица, телефон итн...

Хмм, да може си во право... но мене мислењето ми беше во насока како ќе се оправдаш пред инспекција дека немаш слипови и слично.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.886
5.595
Хмм, да може си во право... но мене мислењето ми беше во насока како ќе се оправдаш пред инспекција дека немаш слипови и слично.
Има листа на трансакции во апликацијата за секој уред, може да се излистаат. Може и преку НЛБПроклик да се преземе извештај за сите/или изббрани виртуелни ПОС-ови.

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
860
Со што и да плаќаш - кеш / безготовинско на ПОС уред / безготовинско на смартфон, издавањето на фискалната сметка е резултат на независно издавање/печатење од каса или фискален уред, а не на начинот на плаќање.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.203
18.882
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech MX Master 4
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.248
5.571
Скопје
Нема. Само ако има фискален уред.
Не знам дали е фискална, ама издава, таа мене што ми ја дадоа скоро во Солун кога нешто пазарев си ги има сите податоци за фирмата, сума и слично, но немаше бар код, туку ознака за мобилно пос плаќање. Ми ја испрати на whatsapp веднаш по трансакцијата.

Rilind

professional curtain replacer
26 февруари 2019
582
905
Нема уште ништо официјално за БиХ. Нема ни да има за скоро време мислам:cautious:

Ervo

hello world
7 септември 2008
367
660
Нема уште ништо официјално за БиХ. Нема ни да има за скоро време мислам:cautious:

Ако има воошто некаков нов release за Apple Pay ќе биде подоцна, од прилика наше време 19/20 часот, тоа време имаат release вообичаено, нивно време e рано наутро мислам. Денес ќе има нов release за iOS 17.4 и останати оперативни.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно