Избришан член 41324
Гостин
А да читате малце со вклучен мозок и да ги прочитавте „се уште“ и „во моментов“.
Така де.
Sent from my iPhone using Tapatalk
А да читате малце со вклучен мозок и да ги прочитавте „се уште“ и „во моментов“.
Како ќе се издава фискална преку ова?![]()
На НЛБ веб-страницата пишува у заграда (Google Pay,Samsung Pay и Garmin Pay) нигде нема Apple Pay засега, но дава надеж за Garmin Pay уште они фалат од трите најголеми банки. Иначе ова е за NLB Smart Pos кое што НЛБ Групацијата го пушти низ Словенија,БиХ и Македонија. Твојот Android телефон да биде пос терминал, доста интересно да го видам каде ќе го има.
View: https://m.youtube.com/watch?v=HNDM6ady0nc
Како ќе се издава фискална преку ова?
По закон е должен да ти издаде фискална. Може сакам да скенирам бе...Нема. Само ако има фискален уред.
По закон е должен да ти издаде фискална. Може сакам да скенирам бе...
А и да има фискален, кога ќе му дојди инспекција да му брои каса, каде му се слиповите од смарт посот.
Мислам дека тоталка погрешна непотребна функционалност.
Издавањето на фискална сметка е задолжително, и затоа и мене ме интересира навистина како.Како ќе се издава фискална преку ова?
Па нормално дека не се спрема и нема да видиме уште долго!Извори мој ми кажуваат дека сеуште ништо не се спрема од МК страна, по се ми звучи дека Босна пред нас ќе добие поддршка или НЛБ ќе изненади. Тоа е.
И сега не се издава фискална на ПОС терминал.Како ќе се издава фискална преку ова?
Издавањето на фискална сметка е задолжително, и затоа и мене ме интересира навистина како.
Но, далеку поконструктивно е да ја прашаме НЛБ или УЈП, отколку овде. Особено не во тема за Apple Pay.
И сега не се издава фискална на ПОС терминал.
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Никој не вика де не е задолжително. Само фискална не се издава на ПОС терминал, за тоа има фискални принтери/каси.
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Јас не знам што не е јасно овде. Што има врска ПОС терминал со фискална сметка. За да имаш и добиеш фискална, за да скенираш нели, ќе ти даде фискална нормално испечатена на фикална каса/принтер без разлика дали ќе платиш кеш, со картица, телефон итн...Ме замисливме дали живеам на друга планетаСакате да кажете дека кога ќе платам на ПОС со картичка не ти издаваат фискална? Никогаш ми се нема десено, секогаш сум добивал фискална. BTW како ќе скенираме сметки?
ПС ептен забегавме во погрешна тема
Хмм, да може си во право... но мене мислењето ми беше во насока како ќе се оправдаш пред инспекција дека немаш слипови и слично.Јас не знам што не е јасно овде. Што има врска ПОС терминал со фискална сметка. За да имаш и добиеш фискална, за да скенираш нели, ќе ти даде фискална нормално испечатена на фикална каса/принтер без разлика дали ќе платиш кеш, со картица, телефон итн...
Sent by ME using Tapatalk
Има листа на трансакции во апликацијата за секој уред, може да се излистаат. Може и преку НЛБПроклик да се преземе извештај за сите/или изббрани виртуелни ПОС-ови.Хмм, да може си во право... но мене мислењето ми беше во насока како ќе се оправдаш пред инспекција дека немаш слипови и слично.
Со што и да плаќаш - кеш / безготовинско на ПОС уред / безготовинско на смартфон, издавањето на фискалната сметка е резултат на независно издавање/печатење од каса или фискален уред, а не на начинот на плаќање.Ме замисливме дали живеам на друга планетаСакате да кажете дека кога ќе платам на ПОС со картичка не ти издаваат фискална? Никогаш ми се нема десено, секогаш сум добивал фискална. BTW како ќе скенираме сметки?
ПС ептен забегавме во погрешна тема
Ау, тежок резил.![]()
Како ќе се издава фискална преку ова?
Не знам дали е фискална, ама издава, таа мене што ми ја дадоа скоро во Солун кога нешто пазарев си ги има сите податоци за фирмата, сума и слично, но немаше бар код, туку ознака за мобилно пос плаќање. Ми ја испрати на whatsapp веднаш по трансакцијата.Нема. Само ако има фискален уред.
Нема уште ништо официјално за БиХ. Нема ни да има за скоро време мислам![]()