Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Apple паметни телефони - генерална дискусија

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Oпција може да имаш, ама и во гаранцијата ти пишува дека покрива ако се полни со полначот што дошол во пакетот со телефонот. На секој телефон, и на секоја гаранција.

Е сега, ако тебе не ти релевантно што огромен број на самсунг телефони се рекламираат за батерија и фаст чаргинџ, тогаш ова не е опција, туку е маркетинг гимик. Толку.

1. Како ќе докажат со кој полнач е полнета батеријата, ако телефонот нема дефект поврзан со батеријата кога ќе се однесе на сервис?

2. Каде е доказот дека брзото полнење е причината за "огромниот број" на Samsung телефони кои се рекламираат, и каде истите се рекламираат? дали црпиш инфо од официјални лабаратории или од "емпириски извори"?

3. Ако Apple не сака да ги оштети корисниците, не сака да им се деградираат батериите, зошто на полначот од iPad пишува дека е комаптабилен со Iphone и зошто напонот на самиот iPhone не е лимитиран на 1A како сток полначот?

4. До кога у розев свет?

voah

Баниран/a
5 септември 2014
626
521
Стварно Крале од каде ти искуство со сервис на телефони???

Sent from my iPad using Tapatalk

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Абе ај не се прајте приглупи.

http://www.apple.com/shop/product/MD836LL/A/apple-12w-usb-power-adapter

Официјална епл продавница, пишува дека е полнач за ајфон и тако далје.

Сакате да кажете дека епл продава полначи шо се за ајфон, али ако ти цркне после телефонот ќе ти кажат не ти важи гаранцијата ради тоа шо со си полнел наш полнач шо ние го продаваме и рекламираме како подобра опција за тој телефон?

Ако барем сакате да реплицирате правете малце смисла а не ко мали деца. Почнав да се напињам на форумов. Валидно прашање поставив и ми вртите тука бајки.

Не знам ни зошто се замарам да постирам веќе коа има луѓе шо само тресат глупости и спречуваат било каква дискусија.

Темата на муабет беше зошто епл не го дава овој полнач со ајфонот, или барем ко опција да го даде, коа веќе полни побрзо? Сите шо сакаат побрзо да им се полни ајфонот треба да плаќаат 20 долари плус за нешто шо ете Крале рече дека ги кошта епл само 50 центи.

И ако ги кошта ј***ни 50 центи зошто не го стават за беспари ко опција при чекаут?

Гаранција ќе им расипело. Епл производ. Абе ајде. Терајте си со бајките веќе не се замарам на форумов со луѓе шо даваат детски аргументи.

едитирано од модератор.

Изменето од модератор:

imperial

user
12 август 2009
1.420
2.054
Скопје
www.rop.mk
За да има избор треба:
Различни пакувања (кутии) со различен полнач.
Овој полнач е поголем, значи треба, различна кутија... колку милиони различни кутии треба да има според тебе?
Ако е избор во продавница, треба да ти ја отвори кутијата, да ти го земе оригиналниот полнач, да ти даде друг, да го заведе серискиот од полначот со телефонот .. и тн.. ништо од ова не доаѓа во предвид..
тоа што е 20% побрз, не го прави fast charging... него е прилагоден и за iPad, па мора да е појак. Го рачунаат како дополнителен полнач за сите останати уреди, а не како опција за побрзо полнење.
Не го даваат џабе пошто не се добротворна органицација, него компанија која се бори за профит, како и сите останати.

• ми се допаѓа
Реакции: voah

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Прееска викате 50 центи кошта сеа за пари се треселе епл, компанија шо прави милијарди а не милиони.

Различни кутии, не ме смејте. Самсунг има полначи со иста големина а различна моќност, не е ко да не можат.

Сериозно ептен ви се фејл аргументиве. Дури и да е се тоа шо го кажа ти делумна причина, може да ги доставуваат полначите посебно. Може ко шо правеа нексус, да ти дадат само кабел, да намалат од телефонот мелку па ти да си купиш полнач по избор коа ќе нарачаш уред.

Плус со секоја нова генерација прават нова кутија, може да направат кутија шо е доволна за поголемиот полнач, па у неа да го ставаат и помалиот со некое картонско гнездо околу него.

Пошо и за донгл немаа предвидено место па направија, затоа шо мораа да стават адаптер.

Толку ли ви е тешко да кажете само:

да, убаво би било да имаше опција. недостаток е тоа од страна на епл.

ама не, цело време сте ко епл се цареви, се шо прават е свето.

Искрено епл се топ, и алал им вера шо може волку да држат луѓе у џеб. Коа ќе извадат ајфон шо ќе ми одговара повеќе од конкуренцијата и јас ќе си купам.

Ама една работа шо не можам да ја траам у целиов епл екосистем се луѓево шо прават вакви муабети. Сериозно се предавам и веќе не ја ни читам темава, а и на форумов мислам нема потреба да се замарам.

Ќе си седам на редит, каде шо барем има објективност и диверзитет во мислења дури и меѓу епл корисници.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту
смешни ви се темиве кај шо величате епл и да ви дадат полнач од 100 долари и да ви го рекламира ко најдобар и најквалитетен во светов, ќе го купите. види колку глупости од адаптери за да врзиш 7ца за мекбук про, најновиот. се слагам со @toshex , објективност немате, а ја барате во оние шо не би се во таборот на восхитувачи. кога ви одговараат видеа од јутуб се е ок со светот, ама ко ќе не ви одговараат, тогаш глупи се ривјуерите.

едитирано од модератор.

Изменето од модератор:

Arioth

hello world
2 април 2011
262
327
Различна кутија бе :cry: Нема никој во Apple што знае да направи една, поширока за 1цм, подолга за 0,6цм и повисока за 0.7цм?

Муабетот ми е следниот, ќе најдете оправдување за секоја постпка на Apple колку била добра или лоша по корисниците. Ви плаќаат да ги браните или самите си барате оправдувања за компанијата чиј производ користите(во овој случај Apple, во друг Samsung или некој сосема трет)?

25 ноември 2014
1.532
1.961
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Различна кутија бе :cry: Нема никој во Apple што знае да направи една, поширока за 1цм, подолга за 0,6цм и повисока за 0.7цм?

Муабетот ми е следниот, ќе најдете оправдување за секоја постпка на Apple колку била добра или лоша по корисниците. Ви плаќаат да ги браните или самите си барате оправдувања за компанијата чиј производ користите(во овој случај Apple, во друг Samsung или некој сосема трет)?
In cognitive science, choice-supportive bias is the tendency to retroactively ascribe positive attributes to an option one has selected. It is a cognitive bias. For example, if a person chooses option A instead of option B, they are likely to ignore or downplay the faults of option A while amplifying those of option B. Conversely, they are also likely to notice and amplify the advantages of option A and not notice or de-emphasize those of option B.

imperial

user
12 август 2009
1.420
2.054
Скопје
www.rop.mk
Незнам што не разбирате со кутијата...
Човекот сака избор или опции....
значи треба да има еден IP со еден полнач,
и ист IP со друг полнач.
Нека е и иста кутијата, содржината е различна.
Тоа се 2 кутии (со се производи) за ист IP.
или по едноставно.. 2 модела само заради различен полнач.
И ова за секоја боја и секој модел посебно.
Значи, наместо да стасаат 1000 телефони во продавница, ќе стасаат по 200 од секој раличен модел.
Бизнис логиката ове ја гледате во?

Е после, не избор, него двата полначи да биле во кутијата.
Бизнис логикаta овде се крие во?
Да не сакате и резервен телефон да ви дадат?

Да се продава само со појакиот полнач.
Секој уред си има свој полнач. Некој со помали, некој со поголеми димензии.
Ако имаш IP, што ќе ти е полнач и за iPad?
Сакате да ги добиете тие пишливи 20% а ги напаѓате кога они сакаат да остварат профит.
Лицемерието е на страната на?

Зар да беше со појак полнач ќе купевте?

По стоти пат! Не ги анализирајте членовите, него постовите.

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Финансискиот аспект го исклучувам. Производството на таков полнач не влијае врз цената на значително ниво. Според мои сознание не би бил повеќе од 50 центи поскап за произведување. Нека сум утнал и за 10 пати - тоа се 5 долари, се уште не доволно значајни.

Тогаш што е проблемот? Зошто не е стандарден?

1. Една теорија е дека сакаат да те натераат да си купиш таков што побрзо полни (според хејтериве).

Ако е така, треба ова да го рекламираат, да се знае, а не некој ноубади на јутјуб да објавува дека ова е опција! Зошто не е рекламирано?

2. Не е стандарден затоа што не им текнало. Ај ок.

3. Не е стандарден затоа што не е баш најпаметно да биде стандарден.

Зошто? Се уште не ја решиле деградацијата на батеријата до задоволително ниво со полнења од ваков полнач. Со оглед дека нивната политика е замена на цел телефон ако муштеријата има поплака, ова веќе би ИМАЛО ФИНАНСИСКИ ЕФЕКТ! Ако сега се враќаат пример 1 од 100, а со таков полнач макар и 2 од 100, веќе финансиските загуби се ОГРОМНИ.

Значи пазете, единствено 3 е логично а другиве теории ви се бајки за мали деца. Не станува збор за тоа дека Епл си го пази корисникот - не! Епл си го пази својот грб. Епл е бизнис, исто како и Гугл, Самсунг, Мајкрософт. Само се уште некои наивни и лековерни луѓе веруваат дека постојат бизниси што се како Црвен Крст или Лекари без граници. Ај ок по втор пат.

Дрскоста оди до таму што ние сме биле глупавите, а во целиот корпус на постови напишани нема еден здрав логичен аргумент ЗОШТО НЕ Е СТАНДАРДЕН, освен ова што јас го зборувам веќе 10 пати.

Повелете со демант, ама барем со некоја доза на логика. И уште еднаш, занимавајте се со темите, не со форумџиите.

едитирано од модератор.

Изменето од модератор:
  • ми се допаѓа
Реакции: voah

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
3. Не е стандарден затоа што не е баш најпаметно да биде стандарден.

Зошто? Се уште не ја решиле деградацијата на батеријата до задоволително ниво со полнења од ваков полнач. Со оглед дека нивната политика е замена на цел телефон ако муштеријата има поплака, ова веќе би ИМАЛО ФИНАНСИСКИ ЕФЕКТ! Ако сега се враќаат пример 1 од 100, а со таков полнач макар и 2 од 100, веќе финансиските загуби се ОГРОМНИ.

Значи пазете, единствено 3 е логично а другиве теории ви се бајки за мали деца. Не станува збор за тоа дека Епл си го пази корисникот - не! Епл си го пази својот грб. Епл е бизнис, исто како и Гугл, Самсунг, Мајкрософт. Само се уште некои наивни и лековерни луѓе веруваат дека постојат бизниси што се како Црвен Крст или Лекари без граници. Ај ок по втор пат.

1. Како ќе докажат со кој полнач е полнета батеријата, ако телефонот нема дефект поврзан со батеријата кога ќе се однесе на сервис?

2. Ако Apple не сака да ги оштети корисниците, не сака да им се деградираат батериите, зошто на полначот од iPad пишува дека е комаптабилен со Iphone и зошто напонот на самиот iPhone не е лимитиран на 1A како сток полначот?

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
3. Ако Apple не сака да ги оштети корисниците, не сака да им се деградираат батериите, зошто на полначот од iPad пишува дека е комаптабилен со Iphone и зошто напонот на самиот iPhone не е лимитиран на 1A како сток полначот?

Во видеото има доста непознати. Најбитното од нив - со каков кабел се полни едниот а со каков кабел другиот.

Самите кабли се лимитирани - на нормалниот полнач на околу 1А, така да сум скептик дека го постигнал резултатот со таков кабел. Веројатно го искористил iPad кабелот, кој има поголем лимит - обично околу 1.5А.

Но, посуштинското прашање е, што ќе докажеш со ова? Ако S7 Edge полни за 1.5ч, а 7+ со iPad полнач за 2ч., дали ние всушност имаме друг - Chargate - а тоа е дека наводниот fastcharging бил само пример на лажно рекламирање???

Штама.

Дрскоста оди до таму што ние сме биле глупавите, а во целиот корпус на постови напишани нема еден здрав логичен аргумент ЗОШТО НЕ Е СТАНДАРДЕН, освен ова што јас го зборувам веќе 10 пати.

Повелете со демант, ама барем со некоја доза на логика.

Зошто не е стандарден?

DaVoRkNe

poweruser
1 септември 2011
4.082
4.347
Скопје
Од пред некое време си земав iphone 6s,дефинитивно послем користење на еден тон телефони,кој биле премиум 80% од она што сум го користел,едно е јасно дека никогаш повеќе нема да направам грешка ВЕТУВАМ да користам шит андроид оперативен систем.

Едноставно сум презадоволен од iphone 6s,звер телефон толку е брз што искрено на моменти ме изненадува,за камерата не правам муабет,батерија ми држи 35 часа со користење нормално,интернет wi-fi,4g,сликање,снимање,вибери мибери све.Никогаш не сум играл игри на телефон на ниеден,така да тоа не сум го испитал а нема ни да го испитам немам мерак да играм игри.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Од пред некое време си земав iphone 6s,дефинитивно послем користење на еден тон телефони,кој биле премиум 80% од она што сум го користел,едно е јасно дека никогаш повеќе нема да направам грешка ВЕТУВАМ да користам шит андроид оперативен систем.

Едноставно сум презадоволен од iphone 6s,звер телефон толку е брз што искрено на моменти ме изненадува,за камерата не правам муабет,батерија ми држи 35 часа со користење нормално,интернет wi-fi,4g,сликање,снимање,вибери мибери све.Никогаш не сум играл игри на телефон на ниеден,така да тоа не сум го испитал а нема ни да го испитам немам мерак да играм игри.

Има корисници на форумов кои менуваат мислења како чорапи, па така не ме чуди ова.
Во видеото има доста непознати. Најбитното од нив - со каков кабел се полни едниот а со каков кабел другиот.

Самите кабли се лимитирани - на нормалниот полнач на околу 1А, така да сум скептик дека го постигнал резултатот со таков кабел. Веројатно го искористил iPad кабелот, кој има поголем лимит - обично околу 1.5А.

Сеедно, дали батеријата се деградира побрзо кога се полни со iPad полнач или не? и зошто тоа не е спречено на ниво на телефон, значи заборави ги каблите. Ако Apple не сакаат да деградираат батериите и се секира за корисниците т.е. заради тоа нема брзо полнење, зошто напонот не е лимитиран на ниво на телефон, кој воедно МОРА ДА Е на ниво на телефон, затоа што ако ставиш 5A полнач нема шанси телефонот да ти полни со 5A, така да муабетот за кабли ми е moot point.

Никаков chargate нема, он го убацил тоа у името на видеото за да се вклопи во фамата/трендовите кои ги има на нет.
Сакате да ги добиете тие пишливи 20% а ги напаѓате кога они сакаат да остварат профит.
Лицемерието е на страната на?

Какви бре 20%? цели 90 минути е разликата.

Последна промена:

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.479
5.584
И кога ќе помислиш дека не може подолу доаѓа iбагерот и копа уште надолу.
Сеа па немало никаква предност фаст чарџинг ХАХАХАХАХ
Нов телефон што го рекламираат како премиум во 2016 се полни по 3 часа хахаха, ама еј, кому му треба брзо полнење.
Ајде здравје другата година Апла ќе го измисли фаст чарџингот па овие трагедии (трагедии, не комедии, не е ни смешно ова веќе, жално е) како "кутијата била мала", "не им се трошело пет центи", "им се трошело, ама немало корист од тоа", "ќе фијаскирале како Ноут 7", "било непроверена технологија, ХАХАХА, нели де се што нема Апла е непроверено и не треба, класик Епл.", "немало корист од него" и слично ќе бидат заборавени преку ноќ ко од шала. И сето ова ќе биде заменето со "да не беше Апла немаше никој да има фаст чарџинг!!" Како и за се до сега, нели прстот одеше од тука до таму де, и сите телефони над 3.5 инчи се сноуборди кои никој нејќе да ги користи.
Ама сигурно нема да се вика фаст чарџ, туку нешто како iчарџ, и верувале или не 3те ампери на iчарџ помалку ќе ја деградираат батеријата од 3те ампери на Андроид шит оти тие ќе бидат специјални iампери!

Sent from my Nexus 5 CAF

Последна промена:

voah

Баниран/a
5 септември 2014
626
521

Добредојде Пријателе :)

Не се секирај не си ни прв ни последен...

DaVoRkNe

poweruser
1 септември 2011
4.082
4.347
Скопје
Има корисници на форумов кои менуваат мислења како чорапи, па така не ме чуди ова.

Сеедно, дали батеријата се деградира побрзо кога се полни со iPad полнач или не? и зошто тоа не е спречено на ниво на телефон, значи заборави ги каблите. Ако Apple не сакаат да деградираат батериите и се секира за корисниците т.е. заради тоа нема брзо полнење, зошто напонот не е лимитиран на ниво на телефон, кој воедно МОРА ДА Е на ниво на телефон, затоа што ако ставиш 5A полнач нема шанси телефонот да ти полни со 5A, така да муабетот за кабли ми е moot point.

Никаков chargate нема, он го убацил тоа у името на видеото за да се вклопи во фамата/трендовите кои ги има на нет.

Какви бре 20%? цели 90 минути е разликата.
Никогаш не сум сменил мислење за ајфон,ама баш никогаш.Може кој сака да ровари низ мојте мислења и ке најде колку пати сум бил разочаран од андроид,и колку пати сум земал андроид телефон.

Али нели од грешките учиме и веќе нема да имам контакт со андроид телефон.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Никогаш не сум сменил мислење за ајфон,ама баш никогаш.Може кој сака да ровари низ мојте мислења и ке најде колку пати сум бил разочаран од андроид,и колку пати сум земал андроид телефон.

Али нели од грешките учиме и веќе нема да имам контакт со андроид телефон.

Не ме терај да постирам што викаше за S6, сега да не се лажеме. Исто и за A5-та, така да можеш на некој друг да пробуваш да му протнеш вакви работи, не на мене.

DaVoRkNe

poweruser
1 септември 2011
4.082
4.347
Скопје
Не ме терај да постирам што викаше за S6, сега да не се лажеме. Исто и за A5-та, така да можеш на некој друг да пробуваш да му протнеш вакви работи, не на мене.
Јас сум рекол дека имаат добри камери,не ти ја сваќам поентата на форумов што си толку напнат на apple?

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно