Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Apple паметни телефони - генерална дискусија

DrMTR

senior
27 март 2014
7.939
8.436
Самсунг последниве години ги вади само тоа што софтверот им е едно 3-4 класи над сите останати, хардверски напредок имаат минимален споредбено со некој Кинези. Уште ми е жал за Хуавеи што имаат рестрикции, беа најиновативна компанија, додуше и уште се. Едино тие направија фолд со понормален aspect ratio и којшто има смисла да се купи.
Согласен сум со ова. Хуавеи и кинезите се тие што донесоа нови технологии кои другиве "естаблирани производители" ке ги имаат за 5 години од сега.. Honor и Vivo исто така имаат повеќе иновации воведено од Ејпл и Самсунг заедно.

ekonomist

user
17 јуни 2008
1.239
665
Веројатно мобилниве телефони имаат достигнато некој максимум на напредок и ќе се лигават вака, кај iPhone нема значителни промени после X, реално и кај другите производители нема значителни промени во последните 4-5 години. Тоа е што е, факт е дека во развиениот свет сите ќе купуваат iPhone, Pixel, Samsung, некој кој зема 10.000+ ЕУР/УСД плата не се замара со карактериристики, едноставно на две години го купува акутелниот iPhone/Samsung. Се надевам дека ќе излезе некој што ќе ги раздрма, како Apple што ги уништи на Nokiа, но не верувам. дека би се случило тоа.

Gilfoyle

lurker
10 септември 2009
571
2.026
Од утре нека им е со среќа на сите што имаат iPhone 12 па нагоре купени како експонати од мобиларите наши, со iOS18 ќе светнат како новогодишна елка :)

И за сите тие што имате менувано батерии и екрани, ако се оригинални а дошле од изгубен/украден iCloud телефон со FMI да знаете дека ќе го добиете овој screen и нема бегање за жал.

Со секое палење на телефонот се прави crosscheck на сите компоненти дали сериските броеви се спарени со матичната. Ако не се, дел од компонентите (дисплеј) само ќе даваат нотификација дека треба да ги спарите и нема да успева процесот, а дел ако се оригинални а крадени (сега за сега: камера, батерија) ќе не можете да си го користите нормално телефонот.

ios-18-activation-lock-parts.jpg

now-in-ios-18-v0-g3d8qwjen9od1.jpeg

Последна промена:
17 август 2014
1.867
1.380
Скопје
Таман за некој месец ќе биде идеално да се земе 14 про :)
Не знам зошто мислите дека коа ке искочи новиот добар дил е да се земе некој од постсрите демек поефтино.

Со најновиот софтвер кога искача и новиот ајфон после некое време со апдејти ги успоруваат постарите модели… е сеа некој ќе примети некој што доаѓа од самсунг а21 ќе му биде муња ама факт е дека така прават…

Пример телефонот до јули август ми е топ, од септември коа ќе искочи новиот софтвер одма батеријата побрзо се троши, ќе почне да затрокирува и слично.

Dastii892

read-only
15 септември 2022
44
48
Јас веќе 2 и нешто години користам 13 Pro, првите месеци беше милина, после тоа навака на лето кога го користиш ти се чини пегла дека држиш во рацете...

lumixoid

hello world
22 септември 2008
217
257
Јас веќе 2 и нешто години користам 13 Pro, првите месеци беше милина, после тоа навака на лето кога го користиш ти се чини пегла дека држиш во рацете...
Исто искуство имам и јас со 13 Pro.

Sent from my SM-G990B using Tapatalk

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.753
3.918
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Аииии :)

Sent from my M2101K9G using Tapatalk

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.753
3.918
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

Potop

hello world
26 декември 2013
376
492
Не знам зошто мислите дека коа ке искочи новиот добар дил е да се земе некој од постсрите демек поефтино.

Со најновиот софтвер кога искача и новиот ајфон после некое време со апдејти ги успоруваат постарите модели… е сеа некој ќе примети некој што доаѓа од самсунг а21 ќе му биде муња ама факт е дека така прават…

Пример телефонот до јули август ми е топ, од септември коа ќе искочи новиот софтвер одма батеријата побрзо се троши, ќе почне да затрокирува и слично.
Не бе друже. Исто добиваш по поефтина цена. Не демек поефтино него стварно поефтино, нормално е да падне цената по излегување на нов модел. Не е ова за епл само за сите е исто.
И сега што треба да праиме сите да се полетаме по најновиот модел од илјада и кусур евра пошто се успорувал софтверот.
Многу ајфони ми поминале низ раце ама дека се успорувал баш јули август не сум приметил. Ама сум приметил поголема флуидност со одредени апдејти.
Едно прашање ти се успорува телефонот или теоши повеќе батерија ако не направиш апдејт?

MasteR_#0

poweruser
14 декември 2010
2.801
2.557
MasteR_#0's setup  
Processor & Cooler
Core i7 10700K | NH-U12A
Motherboard
Asus Z490 TUF
Storage
980 Pro 1TB | SM961 256GB | WD 1TB Blue EZEX
PSU
Riotoro Enigma G2 750W
RAM
2x8GB G.Skill SniperX @ 3200Mhz
Video card
Sapphire RX 5700
Case
CM H500
Mouse
Logitech G502 Hero | G.Skill MP780
Keyboard
Ducky One 2 SF w/ Kailh Box White
Audio
Logitech 2.1 X-240 | Sennheiser HD 559
Monitor
Dell P2720D
OS
Windows 10 x64
Исто и кај мене.
Дали прво 17.7 па после 18 или директ 18?
Тој како што прочитав е за корисници што сакаат да добијат само безбедносни закрпи без веднаш да преминат на iOS 18, во исто време намерно ги имаат пуштено.

Инаку инсталирана 18-ка на иПхоне 14 Pro, засега без никакви проблеми, функционира подеднакво глатко како и 17.
BTW конечно ставиле опција за пребарување во Phone app во Recents, искрено ради тоа и некои други навидум ситни работи се осеќав како уназаден кога преминав лани од One UI. Веќе после година дена се навикнав ама глупо е за работа која сум ја правел во 2 клика таму овде да ми требаат 5.
Да не ги споменувам нотификациите и сепарацијата со lock screen и control center, сеуште ми нема никаква смисла од аспект на user experience.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
ама глупо е за работа која сум ја правел во 2 клика таму овде да ми требаат 5.
Да не ги споменувам нотификациите и сепарацијата со lock screen и control center, сеуште ми нема никаква смисла од аспект на user experience.

Yep.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.058
3.504
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux

stefan_mkd

lurker
18 март 2015
843
669
Абе, зашто никој не предупреди да не се праи апдејт на 18ка? :) Заебале контрол центар и апликацијата за слики.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно