Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Apple паметни телефони - генерална дискусија

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.780
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Зошто никој не спомна дека сега секоја апликација можеш да ја заштитиш со Face ID? A и пауза на видеа е кул опција.

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.285
1.315
Они ги прават работите the right way
Дискусија да нема..
Абе богови се они.
Мислењето е автоматски споено:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Абе богови се они.
Мислењето е автоматски споено:

богови су пали на теме..

Гледав презентација на iOS 18 и what's new и што да рече човек.
Дали да ги жалиш, дали да ги плачеш или да им се смееш.

Пази ти овамо! На lock screen можат да отстранат ствари и да додадат нови!
Ставиле работи (во Ипхоне стајл) кои пензионерски Андроиди ги имаат 10 години претходно.

Најдобра фора, сепак, е камера дугмето кое Sony го има од пред 10 години, и кое не смеат да го наречат така пошто овие, најверојатно, го имаат патентирано.
Битно тач е, хептик е and that's a whole new feature кое е изведено the right way

И Safari да ти имал нови опции кои ги имаат и најретардираните прегледници на Android.

Имам критики за Android исто така. Недоносеното чедо на IT индустријата кое само што не станало совршено да не се ego trip производителите кои ставаат свои flavors и тотално го усеруваат.

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.285
1.315
богови су пали на теме..

Гледав презентација на iOS 18 и what's new и што да рече човек.
Дали да ги жалиш, дали да ги плачеш или да им се смееш.

Пази ти овамо! На lock screen можат да отстранат ствари и да додадат нови!
Ставиле работи (во Ипхоне стајл) кои пензионерски Андроиди ги имаат 10 години претходно.

Најдобра фора, сепак, е камера дугмето кое Sony го има од пред 10 години, и кое не смеат да го наречат така пошто овие, најверојатно, го имаат патентирано.
Битно тач е, хептик е and that's a whole new feature кое е изведено the right way

И Safari да ти имал нови опции кои ги имаат и најретардираните прегледници на Android.

Имам критики за Android исто така. Недоносеното чедо на IT индустријата кое само што не станало совршено да не се ego trip производителите кои ставаат свои flavors и тотално го усеруваат.
Тоа и го пишав веќе у еден пост погоре, 15та беше УСБ Ц сега е батонов. Тоа се новостите кај јаболкава. Дури за УСБ Ц фала и на ЕУ, инаку тоа ќе беше најдобриот мост паверфул фјчр на ајфонот у однос на другите.

Не ми се верува дека сеуште ги продаваат обичните ајфони со 60 херци само за да те присилат да преминеш на про и да дадеш уште 300-400 долари за тоа. Еве мене од прото ништо не ми користи, се имам на обичните а верувам и многу други истото би го направиле, се им е за пунење на џебот.

Од тоа што читав 17 Plus догодина ќе им биде нешо iPhone Air кој ќе е и поскап од про максот и ќе бил ултра тенок. лол.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.695
3.335
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS

Дали тоа значи дека ејпл е слаб со патенти и поради тоа не имплементира нови хардверски и софтверски карактеристики?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Дали тоа значи дека ејпл е слаб со патенти и поради тоа не имплементира нови хардверски и софтверски карактеристики?
Јас како што гледам Apple е слаб со емпатија спрема нивните лојални корисници па не им става опции кои што им требаат и кои во Андроид светот се земаат здраво за готово.

Ниту пак им дава слобода. На пример да имаат browser кој не е Safari

Океј е, не им замерувам ниту пак можам на лојалните корисници ама да ставиш фичр кој постои со години на Андроид (па дури и на Symbian) и да го нарекуваш револуционерен, reinvented, the right way.. еве не знам.

Да имаш екосистем со Ајфон, Мекбук, воч, Мек.. работите се одвиваат навистина добро.

Во спротивно сето тоа се прервора во едно невидено патење и фрустрација.

Има и ствари кои навистина ми се допаѓаат. На пример Фејс ИД, сега и заклучување на апликации со истото итн. Не ми се набројува понатаму.

stefan_mkd

lurker
18 март 2015
843
669
Photos е најголема глупост што ги тргнаа табовите и тоа што ти намалува слики/видеа кога ги гледаш.

Порано, имаш еден таб за пребарување, друг со албуми и не знам уште што. Фино лепо, можеш меѓу табови да шалташ и да најдеш што ти треба. Сега, не! Само една слика ти е достапна.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Photos е најголема глупост што ги тргнаа табовите и тоа што ти намалува слики/видеа кога ги гледаш.

Порано, имаш еден таб за пребарување, друг со албуми и не знам уште што. Фино лепо, можеш меѓу табови да шалташ и да најдеш што ти треба. Сега, не! Само една слика ти е достапна.
Можеш со swipe од десно да напраиш fast scroll на слики што се внатре...јас не знам која будала мислела дека некој ќе го користи тој feature :D

stefan_mkd

lurker
18 март 2015
843
669
Можеш со swipe од десно да напраиш fast scroll на слики што се внатре...јас не знам која будала мислела дека некој ќе го користи тој feature :D
Тоа сум го користел и ќе го користам. Му наоѓам јас голема примена, особено кога сакаш брзо да споредиш две слики.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Тоа сум го користел и ќе го користам. Му наоѓам јас голема примена, особено кога сакаш брзо да споредиш две слики.
Не ме разбираш, ако си надвор во „Years“ пример, на тие прозорчиња има fast swipe, ама рандом си бира слики како Preview.

stefan_mkd

lurker
18 март 2015
843
669
Не ме разбираш, ако си надвор во „Years“ пример, на тие прозорчиња има fast swipe, ама рандом си бира слики како Preview.
Аа, јасно. Скрол барот го има од стално инаку. Сега си го приметил, али од првите верзии на иос е.

А не само што дава рандом слики, туку и ги менува.

Нова глупост најдов во апликацијата. Кога пребаруваш, не можеш да го зголемиш прегледот. Ти дава по 5 слики во ред и тоа е то.

Какво касапање апликација, не можам да сфатам. Дали некој земал да тестира воопшто

vladimir171

lurker
15 ноември 2007
630
449
Технички нема да е подновување пошто нема ништо ново :ROFLMAO: тие што ќе купат по официјални канали ќе ги добијат на 27 ми така да рано е

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту
Ова има смисла, просечниот ајфон корисник не му требаат појќе од 60 херци, па дури и 80 мислам дека се многу, 120чето постои само на папиру.

vladimir171

lurker
15 ноември 2007
630
449
Ова со лимитирањето на јадрата и доцнењето го објаснува лагот на камерата што го имам со 18.х. Како за споредба имам ист 14 ка што сеуште е на 17.6 и работи перфектно и очигледно нема да го надградам наскоро.

А ќе кажеш самсунг правеа вака штом телефоните ќе пројдеа 2 години и ќе ги сје*ат со апдејт. Изглеа за секој фичр од андроид им требаат 10 години на јаболчето да ги стигнат :ROFLMAO: :ROFLMAO:

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.685
3.779
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Од комшискиот форум една дилема...Гасам Нет, доста е за денес :))))

Атачменти

• Screenshot 2024-09-29 222235.jpg
    Screenshot 2024-09-29 222235.jpg
    34,6 KB · Прегледи: 126

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.685
3.779
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup