Немаше доволно опрема за парите и го откажав.
До сега не сум видел FedEx free shipping на Али или Ибеј така да како беше онаа народната двапати мери еднаш сечи за да не ти испадне за долар два вредност да платиш десетпати поголема, мислам ова онака го земав долр два без разлика која цена е shippingot е десет пати поголем. На пример сакав да земам Оранге Пи + Дисплеј + модул за инсталација место ССД диск или мемориска со се полнач и цената некаде беше околу 400 долари од прилика а FedEx shipping ми даваше 287 долари а DHL за 254 долари а сета тежина на пратката беше 485 грама според спецификациите од производителот пошто сите превозници пресметка прават на тежина и пакување а сево ова би било помало од А3 формат или еден лист за принтер и висина на кутија или паковање 5-7 сантими со тежина 485 грама. Само да знаете во Србија е многу многу поефтино за shipping така да ако имате роднини таму или Хрватска или на балканов нека ви порачуваат а за преземање на пратка по автобус нека ви ја пратат Руле турс или било кој друг оди на таму за ситна пара ке ви ја донесе.Дали некој до сега нарачал со FedEx shipping? Ми го нуди како бесплатен на еден продукт ама некако да не е како ДХЛ што те заебават после овде кога ќе стигне?
Хрватска е поскапо по производ зашто веднаш Алиекспрес ти пресметува ДДВ (а можеби и царина). Така е според ЕУ правила. Во старт 20-25% нагоре ако не и повеќе. Ама нема проблеми со доставата....Само да знаете во Србија е многу многу поефтино за shipping така да ако имате роднини таму или Хрватска или на балканов нека ви порачуваат а за преземање на пратка по автобус нека ви ја пратат Руле турс или било кој друг оди на таму за ситна пара ке ви ја донесе.
Не ми се десило на ниеден диспјут од Али да бараат да го вратам производот во вакви ситуации. Продавачите да, се обидуваат. Но само врати им они да ти платат DHL припејд шипинг (постои таква опција) и тука престанува муабетот.Ваква превара... Продава маички со погрешни броеви. 4XL е уствари S, можеби XS. И ти вика нема проблем, врати ја, ќе ти ги вратам парите, Алиекспрес така пресудува, да мораш да ја вратиш и ... На дадени 10 евра плус треба сега и екстра пари за враќање (наводно ќе ти дадат ваучер од Алиекспрес) па ти сеа види колку души ги враќаат маичките. Е сега, продава маички со лого што не е негово, т.е. заштитено, па да видиме сега чија мајка црну вуну преде...
Може не велам не но еднаш направив споредба со менување на регион и според Али она што го видов ДХЛ кај нас 45 долари а во Србија 18 долари за иста работа од 7,5 долари па Босна, Хрватска па на даље.Ваква превара... Продава маички со погрешни броеви. 4XL е уствари S, можеби XS. И ти вика нема проблем, врати ја, ќе ти ги вратам парите, Алиекспрес така пресудува, да мораш да ја вратиш и ... На дадени 10 евра плус треба сега и екстра пари за враќање (наводно ќе ти дадат ваучер од Алиекспрес) па ти сеа види колку души ги враќаат маичките. Е сега, продава маички со лого што не е негово, т.е. заштитено, па да видиме сега чија мајка црну вуну преде...
Мислењето е автоматски споено:
Хрватска е поскапо по производ зашто веднаш Алиекспрес ти пресметува ДДВ (а можеби и царина). Така е според ЕУ правила. Во старт 20-25% нагоре ако не и повеќе. Ама нема проблеми со доставата.
Емтое. Да сум го врател па ќе ми дале ваучер (тоа ми викаат од Алиекспрес, не од дуќанот)Не ми се десило на ниеден диспјут од Али да бараат да го вратам производот во вакви ситуации. Продавачите да, се обидуваат. Но само врати им они да ти платат DHL припејд шипинг (постои таква опција) и тука престанува муабетот.
На Али им е јасно дека целата ваква трговија е можна само заради евтините поштарини што ги мучкаат некако. Си ги штитат муштериите, што е нормално пошто од нив живеат.
Маички ретко, дали 2-3 пати имам нарачувано. Никогаш немало проблеми со броеви, ама земај од продавачи со многу продажби и ривјуа. Вакви работи ако прави продавачот нема шанси да нема поплаки.
Мене ми кажувале дека додека не е пратена можеш да откажеш без проблем. Самите продавачи кажувале да го правам тоа кога имало некој проблем. Не знам дали важи во сите случаи.Вчера нарачав пратка со екстра доплата за али станард шипинг, денес ми стигна тракинг со HU бројче. Колку што знам апла тиња се унгарците.
Кои се опциите за бунење/откажување на пратката во ваков случај? Веќе му пишав на селерот.
Стварно ми треба побрзо да стигне, не се тракатанци.
Проблемов е што ја маркирал како пратена, а закачил и бројче, што ми кажува дека веќе е пуштена. А преку апп не ми дава (или не гледам) опција да откажам, ќе видам после и од пц.Мене ми кажувале дека додека не е пратена можеш да откажеш без проблем. Самите продавачи кажувале да го правам тоа кога имало некој проблем. Не знам дали важи во сите случаи.
Јас така би играл, би откажал, па би преговарал со продавачот за друга пошта. Инаку може намерно да влечка со одговор додека не прати.
Ако не почнува со UB туку почнува со R, немаш гајле.Вчера нарачав пратка со екстра доплата за али станард шипинг, денес ми стигна тракинг со HU бројче. Колку што знам апла тиња се унгарците.
Кои се опциите за бунење/откажување на пратката во ваков случај? Веќе му пишав на селерот.
Стварно ми треба побрзо да стигне, не се тракатанци.
И мене ми ставија HU бројче и стигна за 2 недели во пошта, ама 2 недели дреме во пошта не пуштаат известување ни па го носи поштарот.Проблемов е што ја маркирал како пратена, а закачил и бројче, што ми кажува дека веќе е пуштена. А преку апп не ми дава (или не гледам) опција да откажам, ќе видам после и од пц.
Фала на инфо во секој случај, сега знам што да барам.
RRxxxHU…чим така топ.Ако не почнува со UB туку почнува со R, немаш гајле.
Е да претходна пратка од 5ти во пошта, па 12 пак во пошта и дреме. Ама си знаеме јебига.И мене ми ставија HU бројче и стигна за 2 недели во пошта, ама 2 недели дреме во пошта не пуштаат известување ни па го носи поштарот.
Како може да ги решава во корист на продавницата ако не се пристигнати, што им пиша?Другари да прашам дали знаете што можам да направам да го решам проблемот. Имам неколку порачки кој се порачани фебруари и помина рокот на достава, а сеуште не се пристигнати. Отворив Dispute и алиекспрес го решава спорот во корист на продавницата(секако порачките се со тракинг UB...HU). Дали има можност некаде да пишам на алиекспрес да ми ги вратат парите (над 50 евра што не е малку), пошто останав и без пари и без продукт
Наводно пратките се пристигнати во Мкд, а во мкд ги нема... еве ви скрин од пошта.мкКако може да ги решава во корист на продавницата ако не се пристигнати, што им пиша?
Провери ги на posta.com.mk по бројот на нарачка до каде се, ако се во пошта барај им ги таму.
na 11 maj pratena od kina ne se sekiraj ke ti stasa vo juni najdocna juliНаводно пратките се пристигнати во Мкд, а во мкд ги нема... еве ви скрин од пошта.мк
Pratkata e stavena vo vre}a(Izlez)Братми ти да не си поштa reporter со ова бројчињава? Де види у Делчево на 4тата куќа после влезот од левата страна до кај му се пратките and let us know.
Јас со Сингапур за пратки од 25+€, 2 пати со Али Стандард и еднаш со Специал.Се е решено со мала скрипта - генератор на код ( S10 UPU standard )
можеш да ги следиш пратките низ целиот свет
и споредуваш ситуацијата со испораката во Македонија
Преку која пошта добивте поскапи нарачки ?
Во Србија доаѓаат преку Унгарија , Литванија и Сингапур
И кај нас во Македонија стигнуваат преку тие пошти HU, LV, LT, NL.Се е решено со мала скрипта - генератор на код ( S10 UPU standard )
можеш да ги следиш пратките низ целиот свет
и споредуваш ситуацијата со испораката во Македонија
Преку која пошта добивте поскапи нарачки ?
Во Србија доаѓаат преку Унгарија , Литванија и Сингапур
Со други зборови, и во Србија имате проблем со поштата...Евтините нарачки ( до 5$ ) доагаат во Србија преку HU ( UAxxxHU ). CN-HU 5-15 дена, HU-SRB 5-15 дена,
транзит до домашна адреса 3 дена до 2 месеци
Немаат следење во Србија !!!
Нарачки над $5 - HU ( LAxxxHU ), LT ( LBxxxLT ) и SG ( RBxxxSG ).
SG пристигнуваат за 7-15 дена, HU и LT од 15 до 40 дена.
Имаат следење до домашна адреса
Држење на царина - 5 до 40 дена
Ако поминат без царинење ( или по царина ) доставата е за 2-5 дена.
Бесплатна достава
BACKPACK EXTRALINK BLACK FOREST CABIN TRAVEL BACKPACK 45X20X30CM - KM03 2XCOSMETIC BAG, GREY
1.970,00 ден
Бесплатна достава
GAME FIGURINE PALADONE FORTNITE WALL MOUNTABLE LOGO LIGHT, PP14621FOVN
2.170,00 ден
Бесплатна достава
EXTRALINK CHAIR SWIVEL OFFICE, PINK
2.180,00 ден
Бесплатна достава
MOUSE WIRELESS USB KEYCHRON M6 WHITE (Premium Wheel), w/bluetooth, 30K DPI, 1K polling rate,All silent micro switch, M6S-A3
4.030,00 ден
Бесплатна достава
KEYBOARD WIRELESS MECHANICAL KEYCHRON Q1 ULTRA 8K ALUMINIUM HS RGB LED 75% Silk POM BANANA switch,Multi-Device (Wired,2.4Ghz,BT), BLACK, Q1U-M4
15.770,00 ден
Бесплатна достава
COOLERS CASE FAN 120mm ARCTIC P12 Pro LN A-RGB Pack of x3 (3x120mm) PWM-PST 450-2000 RPM, BLACK ACFAN00347A
3.460,00 ден