Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Aliexpress

Seker

hello world
20 ноември 2017
67
28
Дали некој до сега нарачал со FedEx shipping? Ми го нуди како бесплатен на еден продукт ама некако да не е како ДХЛ што те заебават после овде кога ќе стигне?
До сега не сум видел FedEx free shipping на Али или Ибеј така да како беше онаа народната двапати мери еднаш сечи за да не ти испадне за долар два вредност да платиш десетпати поголема, мислам ова онака го земав долр два без разлика која цена е shippingot е десет пати поголем. На пример сакав да земам Оранге Пи + Дисплеј + модул за инсталација место ССД диск или мемориска со се полнач и цената некаде беше околу 400 долари од прилика а FedEx shipping ми даваше 287 долари а DHL за 254 долари а сета тежина на пратката беше 485 грама според спецификациите од производителот пошто сите превозници пресметка прават на тежина и пакување а сево ова би било помало од А3 формат или еден лист за принтер и висина на кутија или паковање 5-7 сантими со тежина 485 грама. Само да знаете во Србија е многу многу поефтино за shipping така да ако имате роднини таму или Хрватска или на балканов нека ви порачуваат а за преземање на пратка по автобус нека ви ја пратат Руле турс или било кој друг оди на таму за ситна пара ке ви ја донесе.

kirev

senior
31 мај 2010
9.081
7.769
Ваква превара... Продава маички со погрешни броеви. 4XL е уствари S, можеби XS. И ти вика нема проблем, врати ја, ќе ти ги вратам парите, Алиекспрес така пресудува, да мораш да ја вратиш и ... На дадени 10 евра плус треба сега и екстра пари за враќање (наводно ќе ти дадат ваучер од Алиекспрес) па ти сеа види колку души ги враќаат маичките. Е сега, продава маички со лого што не е негово, т.е. заштитено, па да видиме сега чија мајка црну вуну преде...
Мислењето е автоматски споено:

...Само да знаете во Србија е многу многу поефтино за shipping така да ако имате роднини таму или Хрватска или на балканов нека ви порачуваат а за преземање на пратка по автобус нека ви ја пратат Руле турс или било кој друг оди на таму за ситна пара ке ви ја донесе.
Хрватска е поскапо по производ зашто веднаш Алиекспрес ти пресметува ДДВ (а можеби и царина). Така е според ЕУ правила. Во старт 20-25% нагоре ако не и повеќе. Ама нема проблеми со доставата.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.774
6.484
SK
Ваква превара... Продава маички со погрешни броеви. 4XL е уствари S, можеби XS. И ти вика нема проблем, врати ја, ќе ти ги вратам парите, Алиекспрес така пресудува, да мораш да ја вратиш и ... На дадени 10 евра плус треба сега и екстра пари за враќање (наводно ќе ти дадат ваучер од Алиекспрес) па ти сеа види колку души ги враќаат маичките. Е сега, продава маички со лого што не е негово, т.е. заштитено, па да видиме сега чија мајка црну вуну преде...
Не ми се десило на ниеден диспјут од Али да бараат да го вратам производот во вакви ситуации. Продавачите да, се обидуваат. Но само врати им они да ти платат DHL припејд шипинг (постои таква опција) и тука престанува муабетот.
На Али им е јасно дека целата ваква трговија е можна само заради евтините поштарини што ги мучкаат некако. Си ги штитат муштериите, што е нормално пошто од нив живеат.

Маички ретко, дали 2-3 пати имам нарачувано. Никогаш немало проблеми со броеви, ама земај од продавачи со многу продажби и ривјуа. Вакви работи ако прави продавачот нема шанси да нема поплаки.

Seker

hello world
20 ноември 2017
67
28
Мислењето е автоматски споено:

Хрватска е поскапо по производ зашто веднаш Алиекспрес ти пресметува ДДВ (а можеби и царина). Така е според ЕУ правила. Во старт 20-25% нагоре ако не и повеќе. Ама нема проблеми со доставата.
Може не велам не но еднаш направив споредба со менување на регион и според Али она што го видов ДХЛ кај нас 45 долари а во Србија 18 долари за иста работа од 7,5 долари па Босна, Хрватска па на даље.

kirev

senior
31 мај 2010
9.081
7.769
Не ми се десило на ниеден диспјут од Али да бараат да го вратам производот во вакви ситуации. Продавачите да, се обидуваат. Но само врати им они да ти платат DHL припејд шипинг (постои таква опција) и тука престанува муабетот.
На Али им е јасно дека целата ваква трговија е можна само заради евтините поштарини што ги мучкаат некако. Си ги штитат муштериите, што е нормално пошто од нив живеат.

Маички ретко, дали 2-3 пати имам нарачувано. Никогаш немало проблеми со броеви, ама земај од продавачи со многу продажби и ривјуа. Вакви работи ако прави продавачот нема шанси да нема поплаки.
Емтое. Да сум го врател па ќе ми дале ваучер (тоа ми викаат од Алиекспрес, не од дуќанот)

Vlecka

hello world
28 јуни 2013
462
247
Vlecka's setup  
Processor & Cooler
i5-3570k w/ stock
Motherboard
Gigabyte Z77-DS3H
Storage
Western Digital Caviar Blue 1TB EZEX
PSU
Cooler Master B Series 600W
RAM
2x4GB Kingston HyperX Blue 1600 MHz
Video card
Nvidia GT1030
Case
Cooler Master N200
Mouse
A4Tech X-748K
OS
Windows 7 Ultimate
Вчера нарачав пратка со екстра доплата за али станард шипинг, денес ми стигна тракинг со HU бројче. Колку што знам апла тиња се унгарците.

Кои се опциите за бунење/откажување на пратката во ваков случај? Веќе му пишав на селерот.

Стварно ми треба побрзо да стигне, не се тракатанци.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.674
13.730
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Вчера нарачав пратка со екстра доплата за али станард шипинг, денес ми стигна тракинг со HU бројче. Колку што знам апла тиња се унгарците.

Кои се опциите за бунење/откажување на пратката во ваков случај? Веќе му пишав на селерот.

Мене ми кажувале дека додека не е пратена можеш да откажеш без проблем. Самите продавачи кажувале да го правам тоа кога имало некој проблем. Не знам дали важи во сите случаи.

Јас така би играл, би откажал, па би преговарал со продавачот за друга пошта. Инаку може намерно да влечка со одговор додека не прати.

Vlecka

hello world
28 јуни 2013
462
247
Vlecka's setup  
Processor & Cooler
i5-3570k w/ stock
Motherboard
Gigabyte Z77-DS3H
Storage
PSU
RAM
Video card
Nvidia GT1030
Case
Cooler Master N200
Mouse
A4Tech X-748K
OS
Windows 7 Ultimate
Мене ми кажувале дека додека не е пратена можеш да откажеш без проблем. Самите продавачи кажувале да го правам тоа кога имало некој проблем. Не знам дали важи во сите случаи.

Јас така би играл, би откажал, па би преговарал со продавачот за друга пошта. Инаку може намерно да влечка со одговор додека не прати.
Проблемов е што ја маркирал како пратена, а закачил и бројче, што ми кажува дека веќе е пуштена. А преку апп не ми дава (или не гледам) опција да откажам, ќе видам после и од пц.

Фала на инфо во секој случај, сега знам што да барам.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.796
4.512
Неготино

Ако не почнува со UB туку почнува со R, немаш гајле.

Chiller

user
8 март 2012
1.569
1.173
Скопје Аеродром
Проблемов е што ја маркирал како пратена, а закачил и бројче, што ми кажува дека веќе е пуштена. А преку апп не ми дава (или не гледам) опција да откажам, ќе видам после и од пц.

Фала на инфо во секој случај, сега знам што да барам.
И мене ми ставија HU бројче и стигна за 2 недели во пошта, ама 2 недели дреме во пошта не пуштаат известување ни па го носи поштарот.

Vlecka

hello world
28 јуни 2013
462
247
Vlecka's setup  
Processor & Cooler
i5-3570k w/ stock
Motherboard
Gigabyte Z77-DS3H
Storage
PSU
RAM
Video card
Nvidia GT1030
Case
Cooler Master N200
Mouse
A4Tech X-748K
OS
Windows 7 Ultimate
Ако не почнува со UB туку почнува со R, немаш гајле.
RRxxxHU…чим така топ.
И мене ми ставија HU бројче и стигна за 2 недели во пошта, ама 2 недели дреме во пошта не пуштаат известување ни па го носи поштарот.
Е да претходна пратка од 5ти во пошта, па 12 пак во пошта и дреме. Ама си знаеме јебига.

Само муабетот е да не чекаш 2 месеци до тука и уште месец тука.

kirev

senior
31 мај 2010
9.081
7.769
Во овие десетина години (како да дознаам колку ми е стар акаунтот?) два пати се закачив со продавач за да не ми вратат пари. Сега ме изнервираа - очигледно зезнал со броевите на маиците, ама треба да трошам пари за да ја вратам па тоа ти е... И не трошам, дури и на appeal не ми признаваат.

Наравоучение - не им споредувајте ништо со други продавници од кај нив туку само со документација од продавницата (size chart или нешто) пошто се запнаа дека сум споредувал со други продавници (потсетете да ви сликам 4XL маици од три продавници).

eBay 2-3 пати без проблем ги враќа парите за најмала пријава (таму сум од 27.09.2001 :D ). Од Amazon имам најмалку пратки и немам ниеден dispute

12345*

hello world
14 јануари 2021
164
67
Другари да прашам дали знаете што можам да направам да го решам проблемот. Имам неколку порачки кој се порачани фебруари и помина рокот на достава, а сеуште не се пристигнати. Отворив Dispute и алиекспрес го решава спорот во корист на продавницата(секако порачките се со тракинг UB...HU). Дали има можност некаде да пишам на алиекспрес да ми ги вратат парите (над 50 евра што не е малку), пошто останав и без пари и без продукт

dbozhinoski

read-only
14 март 2023
32
10
Другари да прашам дали знаете што можам да направам да го решам проблемот. Имам неколку порачки кој се порачани фебруари и помина рокот на достава, а сеуште не се пристигнати. Отворив Dispute и алиекспрес го решава спорот во корист на продавницата(секако порачките се со тракинг UB...HU). Дали има можност некаде да пишам на алиекспрес да ми ги вратат парите (над 50 евра што не е малку), пошто останав и без пари и без продукт
Како може да ги решава во корист на продавницата ако не се пристигнати, што им пиша?
Провери ги на posta.com.mk по бројот на нарачка до каде се, ако се во пошта барај им ги таму.

12345*

hello world
14 јануари 2021
164
67
Како може да ги решава во корист на продавницата ако не се пристигнати, што им пиша?
Провери ги на posta.com.mk по бројот на нарачка до каде се, ако се во пошта барај им ги таму.
Наводно пратките се пристигнати во Мкд, а во мкд ги нема... еве ви скрин од пошта.мк

Атачменти

• IMG_3686.png
    IMG_3686.png
    1,1 MB · Прегледи: 64

gostSR

hello world
3 јуни 2023
74
30
Се е решено со мала скрипта - генератор на код ( S10 UPU standard )
можеш да ги следиш пратките низ целиот свет
и споредуваш ситуацијата со испораката во Македонија

Преку која пошта добивте поскапи нарачки ?
Во Србија доаѓаат преку Унгарија , Литванија и Сингапур

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.635
1.799

Јас со Сингапур за пратки од 25+€, 2 пати со Али Стандард и еднаш со Специал.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.535
2.989

И кај нас во Македонија стигнуваат преку тие пошти HU, LV, LT, NL.
Поскапите пратки ги испраќаат преку Сингапур, и досега сингапурќани се најбрзи во доставување на пратки, во просек за 6-7 дена стигнуваат до МК,
ама после нашата пошта знае да ги заглави уште неколку недели :(
Не секогаш, но во последно време сѐ почесто заглавуваат во локалните пошти по Скопје.

gostSR

hello world
3 јуни 2023
74
30
Евтините нарачки ( до 5$ ) доагаат во Србија преку HU ( UAxxxHU ). CN-HU 5-15 дена, HU-SRB 5-15 дена,
транзит до домашна адреса 3 дена до 2 месеци :(
Немаат следење во Србија !!! :(

Нарачки над $5 - HU ( LAxxxHU ), LT ( LBxxxLT ) и SG ( RBxxxSG ).
SG пристигнуваат за 7-15 дена, HU и LT од 15 до 40 дена.
Имаат следење до домашна адреса :)
Држење на царина - 5 до 40 дена
Ако поминат без царинење ( или по царина ) доставата е за 2-5 дена.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.535
2.989
Евтините нарачки ( до 5$ ) доагаат во Србија преку HU ( UAxxxHU ). CN-HU 5-15 дена, HU-SRB 5-15 дена,
транзит до домашна адреса 3 дена до 2 месеци :(
Немаат следење во Србија !!! :(

Нарачки над $5 - HU ( LAxxxHU ), LT ( LBxxxLT ) и SG ( RBxxxSG ).
SG пристигнуваат за 7-15 дена, HU и LT од 15 до 40 дена.
Имаат следење до домашна адреса :)
Држење на царина - 5 до 40 дена
Ако поминат без царинење ( или по царина ) доставата е за 2-5 дена.
Со други зборови, и во Србија имате проблем со поштата... :(

gostSR

hello world
3 јуни 2023
74
30
Да за жал
Големи градски области се најголемиот проблем - тука е најголемиот
прилив на пратки а најголем број се оние нерегистрирани ,
без следење.Може само да се погоди дали и кога ке бидат испорачане.

Во Нови Сад е најголем проблем со години, и се повеке и повеке проблеми има во Белград.

Менаџмент не сака да решава системски проблеми o_O(n)

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно