Со колку повеќе?со повеќе парици
Со колку повеќе?со повеќе парици
Преголема инвестиција е ова за да добијам само +~50Mbps на десктопот и тоа безжични. Доволен е само тој кинескиот Wifi адаптер за само 180 денари и оптичкиот рутер што веќе го имам за да имам Wi Fi на декстоп, ама јас сакав да имам 150/150 на кабел, оти е многу постабилно со кабел.Значи вака, земи си вифи рутер и поврзи го со главниот оптички рутер, од оптичкиот рутер ќе го изгасиш вифи - то и со рутерот што ќе го купиш ќе ги поврзиш сите уреди дома.
Ко ќе земиш вифи рутер, земи си адаптерче како ова на сликата и инсталирај го на дестоп и ќе имаш интернет конекција од 150Mbps, ама кабелот од оптички до вифи рутер да е 1Gbps и портите на рутерот да се 1Gbps.
https://www.anhoch.com/products/mer...band-gigabit-router-3000mbps-wifi6-mr80x-7995
Пример вифи рутер што поддржува и Wifi 6 технологија, што значи дека ќе имаш максимум брзина на сите твои уреди ако ја поддржуваат оваа технологија. И можиш да си земиш адаптер пример ваков:
https://www.anhoch.com/products/mercusys-wireless-ac-dual-band-usb-adapter-650mbps-mu6h-7159
Кабел мислам дека има во кутијата со рутерот, ако нема ќе земиш Cat6, според мене подебел кабел со повеќе парици нема да ти прави проблеми.
Со колку повеќе?
Набрзина си прочитај изглеа. Фурам 2.5гбпс на Cat5e кабел. Значи тоа што Cat5e е сертифициран за 1гбпс не значи дека не поддржува поголеми брзини. Ке поддржи и 10гбпс на пократки растојанија ама нема гаранции за стабилност. Убавината на Cat5e е тоа што поддржува стабилни 2.5гбпс без менување кабли по дома.Погледнете го атачментот 157620
Се извинувам, според сликата нема некој голема разлика, едноставна разлика е ако еден кабел се подели на 2 парици за да се поврзат 2 уреди со еден кабел (за нештово читав на форумов во делот за Max Tv и интернет преку еден кабел како можи да се изведи, ама максималната брзина да биди 100Mbps).
Разлика има во максималната брзина, Cat 6 поддржува до 10Gbps, а 5е до 1Gbps и различни фрекфенции што емитуваат, се извинувам уште еднаш за тоа што го пишав за повеќе парици, изгледа дека подебел дека е кабелот од Cat 6 затоа сум пишал така.
Ако возиш со три летни гуми и ставиш една зимска ке има разлика во возењето по снегот на Шапка? Што мислиш? Исто и со кабловитеДечки да прашам: Дали ќе има разлика во брзина (дали би ги добил тие +~50Mbps) ако ставам Cat 6 модулар измеѓу два Cat 5e кабли?
Овој keystone мислам дека ќе влезе во пластичната маска од штекерот за да личи и да стои стабилно нормално.
На крај краева ќе ја извадам и ќе ја земам со мене и ќе пробам.
Ме занима дали ќе направи некаква разлика што е Cat 6 ама од двете страни кабел Cat 5e?
Погледнете го атачментот 157623
Ама ми се чини дека нема да има некаква промена, така?
Не очекувај чудо од ваков адаптер. Ретко достигнува макс брзина. Да имаш 50-70% од декларираната брзина..тогаш си на коњРешение за Pc-to на сликава, ама џабе фрлени пари за ЛАН инсталација, а и ова џабе за +50Mbps коа можам да даунлоадирам од лаптоп.
Ништо ќе видам за понатаму може да зеам Mesh или нешто слично ако ми настане потреба од такво нешто за поголеми брзини.
Погледнете го атачментот 157611
@Jedah И од кабловска ТВ за 650 ден имаш? Ептен повеќе канали нудат од сите други. 131 канал ми се чини.
Ама оваа XS тарифа со 8GB нет, само за инстаграм и фејсбук автоматски плејбејк рилови ќе ти ги истрошат.
Ама ако работиш од дома и повеќето време си дома, ете ти Wifi, така?
Знам а и самата wi fi конекција природно варира доста.Не очекувај чудо од ваков адаптер. Ретко достигнува макс брзина. Да имаш 50-70% од декларираната брзина..тогаш си на коњ))
Имам 2 ефтини адаптери земено и 2та беа така-така со перфоманси
Телеком е многу прескап но стабилен ,и многу мали пакети нудат на роаминг,за разлика од А1 се уште не сум тестирал но тиа денови ќе земам бројче.За сите шо се у Alfa S новата тарифа, самошто го скратија сефот од 150 GB на 50 GB, а исто така и опциите за размена. Нема веќе Gley и роаминг у странство.
За ова може ли у АЕК да се буниме. Ќе уважат ли? Се обраќам на овие правници што изиграваа дрвени адвокати на А1.
Брзината е океј, немам мерено, имав у претходната тарифа Nova S околу 3 ГБ у роаминг и 7 ГБ у западен балкан и неограничен нет за 999 по бројче.Телеком е многу прескап но стабилен ,и многу мали пакети нудат на роаминг,за разлика од А1 се уште не сум тестирал но тиа денови ќе земам бројче.
Колку плаќаш за роаминг на А1?
Брзината каква е?
Знам дека порано Вип правеше да имаш интернет првиот пат брз а потоа го намалуваше.
Вака гледано океј е...За сите шо се у Alfa S новата тарифа, самошто го скратија сефот од 150 GB на 50 GB, а исто така и опциите за размена. Нема веќе Gley и роаминг у странство.
За ова може ли у АЕК да се буниме. Ќе уважат ли? Се обраќам на овие правници што изиграваа дрвени адвокати на А1.
Не реков дека лажеш, само така пишува на сајтот. Може сменале, може не..незнам@JamesKirk Прашај некој друг што е на Alfa S, како беше до вчера, и кога склучувал/обновувал договор, а како е од денес.
Да не испадне дека јас ширам лаги.
Zgolemen sef bese od 01.12 do 15.01 2026@JamesKirk Прашај некој друг што е на Alfa S, како беше до вчера, и кога склучувал/обновувал договор, а како е од денес.
Да не испадне дека јас ширам лаги.
Еве откога склучив/обновив договор, сменив ГБ од сеф за 10 ГБ у роаминг ми требаат, не е битно тоа.
Еве глеј колку е макс сефот сега и има опција само за размена на 500 MB роаминг за 30GB од сеф.
Погледнете го атачментот 157758
Ако веќе крателе и правеле нивни корекции, оти менаџерот за продажба не знаел ни сам шо праи, можеле да стаат 100 ГБ сеф како некоја средина меѓу сите тарифи и тој RoamSurfXL 3 GB за 50GB од сеф или колку и да е.
А вака испаѓа, не излажаа сите што склучивме/обновивме договор и сега манипулираат најверојатно да се префрли некој на поскапа тарифа.
Ама сите што МАНИпулираат, МАНИ ГИ.
Значи сменале. Денес е нов пресметковен период, секој 16-ти у месецот.Не реков дека лажеш, само така пишува на сајтот. Може сменале, може не..незнам
Прочитај го истово доле.Zgolemen sef bese od 01.12 do 15.01 2026
Значи, скратен сум ужасно. Имав НЕОГРАНИЧЕН нет на моб за 999 x2 броја. 3 ГБ у роаминг (без сефот), 7 ГБ у западен балкан (без сефот). Nova S тарифа. 150GB беше сеф НЕПРОМОТИВЕН и тоа долго време беше така.Вака како што ги гледам тарифите А1 ги имат зголемено цените, ги намалиле бенефициите и сериозно се изедначиле со Телеком.
Прочитај го постот горе.Зголемен сеф беше промоција како новогодишен подарок, 50 ГБ сеф си е за Alfa S и Alfa XS тарифите.
Ќе уважат како не ,само почни ја процедуратаЗа сите шо се у Alfa S новата тарифа, самошто го скратија сефот од 150 GB на 50 GB, а исто така и опциите за размена. Нема веќе Gley и роаминг у странство.
So da citam nema potreba, ne si trebal da menuvas tarifa i tolku, ako ne mu cini mu kazav deka odma si portiram ...... Bela caooo, tolku .....Значи сменале. Денес е нов пресметковен период, секој 16-ти у месецот.
Прочитај го истово доле.
Значи, скратен сум ужасно. Имав НЕОГРАНИЧЕН нет на моб за 999 x2 броја. 3 ГБ у роаминг (без сефот), 7 ГБ у западен балкан (без сефот). Nova S тарифа. 150GB беше сеф НЕПРОМОТИВЕН и тоа долго време беше така.
Сега по обнова, за 899 x2 броја, само 80ГБ нет на моб, 9 ГБ у западен балакн и 0 ГБ за роаминг со можност да земам само 500 МБ (од сефот).
Ја додуша праев околу 120тина ГБ месечно на тој неограничен шо го имав. Роаминг, нормално само кога идам у странство, отрпилика еднаш годишно.
Нејќам да колнам, ама тој што ги предложил и ги направил овие измени у А1, дилерот да го крати секој пут ко ќе купи брашно.
Не гипс, не парацетамол, 2 посто да нема чистак у смесата. Па трипај и ти ко нас на пласибо ефект ко шо го ствараш со маркетинг.
Па на следна обнова за две години 4iG можно е да склопи добра понуда и да размислам двапати за А1.So da citam nema potreba, ne si trebal da menuvas tarifa i tolku, ako ne mu cini mu kazav deka odma si portiram ...... Bela caooo, tolku .....
i taka i ke bide
i jas sum na nova tarifite S&M i ne gi menuvam za alfa.... do dekemvri e dog, ako 4ig ponudi se portiram odma ......
Со оглед на тоа на каков начин е дојден 4ig како 3 оператор кај нас ( уште пред 2 години знаевме дека тие ќе победат на тендерот, а и немаше други понудувачи на истиот) не очекувам дека се дојдени за да бидат конкурентни ами мислам дека ќе бидат бетер од постоечките.Па на следна обнова за две години 4iG можно е да склопи добра понуда и да размислам двапати за А1.
MOUSE WIRELESS USB LOGITECH G PRO X SUPERLIGHT 2 DEX (HERO 2 Sensor, Lightforce Switches), White, 910-007365
9.950,00 ден
MICROPHONE WIRELESS SYSTEM BOYA LINK ALL IN ONE MAGIC-03, 2xMIC, USB-C, 3.5mm, Black
8.680,00 ден
MEMORY USB 3.2/Gen.1 Type-C, 64GB SANDISK ULTRA SLIDER, Black, SDCZ480-064G-G46
1.300,00 ден
GAMING CHAIR FragON 2X Rev. 2.0 BLACK
11.780,00 ден
COOLERS CASE FAN 120mm ARCTIC P12 Pro LN, Low-Noise PWM, 2000 RPM Max, BLACK, ACFAN00348A
740,00 ден
KEYBOARD MECHANICAL KEYCHRON Q6 ULTRA 8K RGB FULL SIZE Metal body, HS Keychron Silk POM Red Switch Multi-Device (2.4Ghz & BT), Black, w/knob,Q6U-M1
16.460,00 ден