Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

A1 (поранешно VIP)

greenline

Баниран/a
19 мај 2012
354
161
Значи вака, земи си вифи рутер и поврзи го со главниот оптички рутер, од оптичкиот рутер ќе го изгасиш вифи - то и со рутерот што ќе го купиш ќе ги поврзиш сите уреди дома.
Ко ќе земиш вифи рутер, земи си адаптерче како ова на сликата и инсталирај го на дестоп и ќе имаш интернет конекција од 150Mbps, ама кабелот од оптички до вифи рутер да е 1Gbps и портите на рутерот да се 1Gbps.
https://www.anhoch.com/products/mer...band-gigabit-router-3000mbps-wifi6-mr80x-7995
Пример вифи рутер што поддржува и Wifi 6 технологија, што значи дека ќе имаш максимум брзина на сите твои уреди ако ја поддржуваат оваа технологија. И можиш да си земиш адаптер пример ваков:
https://www.anhoch.com/products/mercusys-wireless-ac-dual-band-usb-adapter-650mbps-mu6h-7159
Кабел мислам дека има во кутијата со рутерот, ако нема ќе земиш Cat6, според мене подебел кабел со повеќе парици нема да ти прави проблеми.
Преголема инвестиција е ова за да добијам само +~50Mbps на десктопот и тоа безжични. Доволен е само тој кинескиот Wifi адаптер за само 180 денари и оптичкиот рутер што веќе го имам за да имам Wi Fi на декстоп, ама јас сакав да имам 150/150 на кабел, оти е многу постабилно со кабел.
Сеедно за ТВ, лап топ и мобилни имам 150/150 Wi fi. Проверено. А на декстоп некад играм дота2 па ми треба добра стабилна конекција, иначе само за симињање ствари го користам нетот, па нека останат тие ~100/100, голема работа ако се симне за 5 минути покасно.

Овие рутери што ми ги нудиш мислам дека повеќе одговараат за фирми и канцеларии, а за дома немам потреба, а ваму фирма плаќа. ;)

18 септември 2020
935
879
Македонија
Со колку повеќе?
cat-5e-vs-cat6-compressed-2.jpg
Се извинувам, според сликата нема некој голема разлика, едноставна разлика е ако еден кабел се подели на 2 парици за да се поврзат 2 уреди со еден кабел (за нештово читав на форумов во делот за Max Tv и интернет преку еден кабел како можи да се изведи, ама максималната брзина да биди 100Mbps).
Разлика има во максималната брзина, Cat 6 поддржува до 10Gbps, а 5е до 1Gbps и различни фрекфенции што емитуваат, се извинувам уште еднаш за тоа што го пишав за повеќе парици, изгледа дека подебел дека е кабелот од Cat 6 затоа сум пишал така.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.945
8.438
Погледнете го атачментот 157620
Се извинувам, според сликата нема некој голема разлика, едноставна разлика е ако еден кабел се подели на 2 парици за да се поврзат 2 уреди со еден кабел (за нештово читав на форумов во делот за Max Tv и интернет преку еден кабел како можи да се изведи, ама максималната брзина да биди 100Mbps).
Разлика има во максималната брзина, Cat 6 поддржува до 10Gbps, а 5е до 1Gbps и различни фрекфенции што емитуваат, се извинувам уште еднаш за тоа што го пишав за повеќе парици, изгледа дека подебел дека е кабелот од Cat 6 затоа сум пишал така.
Набрзина си прочитај изглеа. Фурам 2.5гбпс на Cat5e кабел. Значи тоа што Cat5e е сертифициран за 1гбпс не значи дека не поддржува поголеми брзини. Ке поддржи и 10гбпс на пократки растојанија ама нема гаранции за стабилност. Убавината на Cat5e е тоа што поддржува стабилни 2.5гбпс без менување кабли по дома.

greenline

Баниран/a
19 мај 2012
354
161
Дечки да прашам: Дали ќе има разлика во брзина (дали би ги добил тие +~50Mbps) ако ставам Cat 6 модулар измеѓу два Cat 5e кабли?

Овој keystone мислам дека ќе влезе во пластичната маска од штекерот за да личи и да стои стабилно нормално.
На крај краева ќе ја извадам и ќе ја земам со мене и ќе пробам.

Ме занима дали ќе направи некаква разлика што е Cat 6 ама од двете страни кабел Cat 5e?

Screenshot 2026-01-13 082737.png
Ама ми се чини дека нема да има некаква промена, така?

Последна промена:

DrMTR

senior
27 март 2014
7.945
8.438
Дечки да прашам: Дали ќе има разлика во брзина (дали би ги добил тие +~50Mbps) ако ставам Cat 6 модулар измеѓу два Cat 5e кабли?

Овој keystone мислам дека ќе влезе во пластичната маска од штекерот за да личи и да стои стабилно нормално.
На крај краева ќе ја извадам и ќе ја земам со мене и ќе пробам.

Ме занима дали ќе направи некаква разлика што е Cat 6 ама од двете страни кабел Cat 5e?

Погледнете го атачментот 157623
Ама ми се чини дека нема да има некаква промена, така?
Ако возиш со три летни гуми и ставиш една зимска ке има разлика во возењето по снегот на Шапка? Што мислиш? Исто и со кабловите

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.773
3.941
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Решение за Pc-to на сликава, ама џабе фрлени пари за ЛАН инсталација, а и ова џабе за +50Mbps коа можам да даунлоадирам од лаптоп.

Ништо ќе видам за понатаму може да зеам Mesh или нешто слично ако ми настане потреба од такво нешто за поголеми брзини.

Погледнете го атачментот 157611
@Jedah И од кабловска ТВ за 650 ден имаш? Ептен повеќе канали нудат од сите други. 131 канал ми се чини.

Ама оваа XS тарифа со 8GB нет, само за инстаграм и фејсбук автоматски плејбејк рилови ќе ти ги истрошат. :)

Ама ако работиш од дома и повеќето време си дома, ете ти Wifi, така?
Не очекувај чудо од ваков адаптер. Ретко достигнува макс брзина. Да имаш 50-70% од декларираната брзина..тогаш си на коњ :)))
Имам 2 ефтини адаптери земено и 2та беа така-така со перфоманси

greenline

Баниран/a
19 мај 2012
354
161
Не очекувај чудо од ваков адаптер. Ретко достигнува макс брзина. Да имаш 50-70% од декларираната брзина..тогаш си на коњ :)))
Имам 2 ефтини адаптери земено и 2та беа така-така со перфоманси
Знам а и самата wi fi конекција природно варира доста.

greenline

Баниран/a
19 мај 2012
354
161
За сите шо се у Alfa S новата тарифа, самошто го скратија сефот од 150 GB на 50 GB, а исто така и опциите за размена. Нема веќе Gley и роаминг у странство.
За ова може ли у АЕК да се буниме. Ќе уважат ли? Се обраќам на овие правници што изиграваа дрвени адвокати на А1.

Miki98

lurker
13 јануари 2021
617
384
Macedonia Pehchevo [2326]
www.balkan77.com
За сите шо се у Alfa S новата тарифа, самошто го скратија сефот од 150 GB на 50 GB, а исто така и опциите за размена. Нема веќе Gley и роаминг у странство.
За ова може ли у АЕК да се буниме. Ќе уважат ли? Се обраќам на овие правници што изиграваа дрвени адвокати на А1.
Телеком е многу прескап но стабилен ,и многу мали пакети нудат на роаминг,за разлика од А1 се уште не сум тестирал но тиа денови ќе земам бројче.
Колку плаќаш за роаминг на А1?

Брзината каква е?

Знам дека порано Вип правеше да имаш интернет првиот пат брз а потоа го намалуваше.

greenline

Баниран/a
19 мај 2012
354
161
Телеком е многу прескап но стабилен ,и многу мали пакети нудат на роаминг,за разлика од А1 се уште не сум тестирал но тиа денови ќе земам бројче.
Колку плаќаш за роаминг на А1?

Брзината каква е?

Знам дека порано Вип правеше да имаш интернет првиот пат брз а потоа го намалуваше.
Брзината е океј, немам мерено, имав у претходната тарифа Nova S околу 3 ГБ у роаминг и 7 ГБ у западен балкан и неограничен нет за 999 по бројче.
Што и не е лошо ако некаде патуваш и ти треба роаминг за основни работи (да пратиш порака на Вибер, Ватсуп или да се јавиш преку истиве).

Истово беше и кога го обновив договорот со можност за размена од сеф со 150 гб за +роаминг гигабајти и слично.
Ама сега испаѓа дека нема роаминг ни у тарифата, освен за западен балкан. А за размена имаш само 500MB за 30GB од сеф.

Ако правиш споредба на тарифите и ете да стаиш некоја средина кога веќе ги скратиле овие 150гб, можеле да стаат 100 гб, наместо 50 како во XS тарифа.
И можеле да ги остаат тие RiamSurfXL 3GB за размена од сеф. Ама ко шо реков у некоја друг пост, се е попедерчено у државава. Само некој да те заебе.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.773
3.941
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Вака гледано океј е...

Атачменти

• Screenshot 2026-01-16 103439.jpg
    Screenshot 2026-01-16 103439.jpg
    146,5 KB · Прегледи: 43

greenline

Баниран/a
19 мај 2012
354
161
@JamesKirk Прашај некој друг што е на Alfa S, како беше до вчера, и кога склучувал/обновувал договор, а како е од денес.
Да не испадне дека јас ширам лаги.

Еве откога склучив/обновив договор, сменив ГБ од сеф за 10 ГБ у роаминг ми требаат, не е битно тоа.
Еве глеј колку е макс сефот сега и има опција само за размена на 500 MB роаминг за 30GB од сеф.
Screenshot_20260116_110445_Mojot A1.jpg
Ако веќе крателе и правеле нивни корекции, оти менаџерот за продажба не знаел ни сам шо праи, можеле да стаат 100 ГБ сеф како некоја средина меѓу сите тарифи и тој RoamSurfXL 3 GB за 50GB од сеф или колку и да е.
А вака испаѓа, не излажаа сите што склучивме/обновивме договор и сега манипулираат најверојатно да се префрли некој на поскапа тарифа.

Ама сите што МАНИпулираат, МАНИ ГИ.

Последна промена:

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.773
3.941
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
@JamesKirk Прашај некој друг што е на Alfa S, како беше до вчера, и кога склучувал/обновувал договор, а како е од денес.
Не реков дека лажеш, само така пишува на сајтот. Може сменале, може не..незнам

dashbog

lurker
24 јуни 2008
570
813
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
Вака како што ги гледам тарифите А1 ги имат зголемено цените, ги намалиле бенефициите и сериозно се изедначиле со Телеком.

Ts011

user
31 март 2020
1.430
1.084

Еве откога склучив/обновив договор, сменив ГБ од сеф за 10 ГБ у роаминг ми требаат, не е битно тоа.
Еве глеј колку е макс сефот сега и има опција само за размена на 500 MB роаминг за 30GB од сеф.
Погледнете го атачментот 157758
Ако веќе крателе и правеле нивни корекции, оти менаџерот за продажба не знаел ни сам шо праи, можеле да стаат 100 ГБ сеф како некоја средина меѓу сите тарифи и тој RoamSurfXL 3 GB за 50GB од сеф или колку и да е.
А вака испаѓа, не излажаа сите што склучивме/обновивме договор и сега манипулираат најверојатно да се префрли некој на поскапа тарифа.

Ама сите што МАНИпулираат, МАНИ ГИ.
Zgolemen sef bese od 01.12 do 15.01 2026

greenline

Баниран/a
19 мај 2012
354
161
Не реков дека лажеш, само така пишува на сајтот. Може сменале, може не..незнам
Значи сменале. Денес е нов пресметковен период, секој 16-ти у месецот.

Zgolemen sef bese od 01.12 do 15.01 2026
Прочитај го истово доле.

Вака како што ги гледам тарифите А1 ги имат зголемено цените, ги намалиле бенефициите и сериозно се изедначиле со Телеком.
Значи, скратен сум ужасно. Имав НЕОГРАНИЧЕН нет на моб за 999 x2 броја. 3 ГБ у роаминг (без сефот), 7 ГБ у западен балкан (без сефот). Nova S тарифа. 150GB беше сеф НЕПРОМОТИВЕН и тоа долго време беше така.
Сега по обнова, за 899 x2 броја, само 80ГБ нет на моб, 9 ГБ у западен балакн и 0 ГБ за роаминг со можност да земам само 500 МБ (од сефот).

Ја додуша праев околу 120тина ГБ месечно на тој неограничен шо го имав. Роаминг, нормално само кога идам у странство, отрпилика еднаш годишно.

Нејќам да колнам, ама тој што ги предложил и ги направил овие измени у А1, дилерот да го крати секој пут ко ќе купи брашно.
Не гипс, не парацетамол, 2 посто да нема чистак у смесата. Па трипај и ти ко нас на пласибо ефект ко шо го ствараш со маркетинг.

Последна промена:

Mar tiN

lurker
2 јануари 2014
882
646
Mar tiN's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-12400F
Motherboard
ASUS PRIME B660M-A D4
Storage
SAMSUNG 500GB SSD 970 EVO Plus M.2 + Western Digital 4TB
PSU
Cooler Master B500 ver.2
RAM
Kingston HyperX FURY™ 64GB
Video card
ASUS Dual GeForce RTX™ 3050 OC Edition 8GB
Case
Cooler Master K350
OS
Windows 11 Pro x64
Ќе уважат како не ,само почни ја процедурата :LOL:
Јасно си пишуваш дека е промо понуда за новогодишните празници , дополнително имаше и известување на SMS дека промоцијата завршува на 15.01.2026.

Ts011

user
31 март 2020
1.430
1.084
Значи сменале. Денес е нов пресметковен период, секој 16-ти у месецот.

Прочитај го истово доле.

Значи, скратен сум ужасно. Имав НЕОГРАНИЧЕН нет на моб за 999 x2 броја. 3 ГБ у роаминг (без сефот), 7 ГБ у западен балкан (без сефот). Nova S тарифа. 150GB беше сеф НЕПРОМОТИВЕН и тоа долго време беше така.
Сега по обнова, за 899 x2 броја, само 80ГБ нет на моб, 9 ГБ у западен балакн и 0 ГБ за роаминг со можност да земам само 500 МБ (од сефот).

Ја додуша праев околу 120тина ГБ месечно на тој неограничен шо го имав. Роаминг, нормално само кога идам у странство, отрпилика еднаш годишно.

Нејќам да колнам, ама тој што ги предложил и ги направил овие измени у А1, дилерот да го крати секој пут ко ќе купи брашно.
Не гипс, не парацетамол, 2 посто да нема чистак у смесата. Па трипај и ти ко нас на пласибо ефект ко шо го ствараш со маркетинг.
So da citam nema potreba, ne si trebal da menuvas tarifa i tolku, ako ne mu cini mu kazav deka odma si portiram ...... Bela caooo, tolku .....
i taka i ke bide
i jas sum na nova tarifite S&M i ne gi menuvam za alfa.... do dekemvri e dog, ako 4ig ponudi se portiram odma ......

greenline

Баниран/a
19 мај 2012
354
161
So da citam nema potreba, ne si trebal da menuvas tarifa i tolku, ako ne mu cini mu kazav deka odma si portiram ...... Bela caooo, tolku .....
i taka i ke bide
i jas sum na nova tarifite S&M i ne gi menuvam za alfa.... do dekemvri e dog, ako 4ig ponudi se portiram odma ......
Па на следна обнова за две години 4iG можно е да склопи добра понуда и да размислам двапати за А1.

dashbog

lurker
24 јуни 2008
570
813
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
Па на следна обнова за две години 4iG можно е да склопи добра понуда и да размислам двапати за А1.
Со оглед на тоа на каков начин е дојден 4ig како 3 оператор кај нас ( уште пред 2 години знаевме дека тие ќе победат на тендерот, а и немаше други понудувачи на истиот) не очекувам дека се дојдени за да бидат конкурентни ами мислам дека ќе бидат бетер од постоечките.
Така да тоа што сега го имаме за некоја година ќе викаме дека и не било така лошо.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно