Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Да напраиме стабилна домашна мрежа

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.828
5.531
Ми се јави озбилен проблем.
Нешто гу блокира трхниколор рутерите. Двапати ми го мениваат. Едноставно pon светнува црвено и нема ништо од интернет. Ја проверија оптиката одлична е а рутерот блокиран. Го сменија, завчера повторно. Денес пак ми го сменија. Го исклучив микротикот привремео додека да најдеме решение. Дали можеби некој има идеа што дупи?
Онака класично се брикува тоталка? Не го оправа ништо, ни power cycle ни ништо?

DrMTR

senior
27 март 2014
7.952
8.450
Екипата што диаѓа вика дека не се оправа и ми става нов. Два пати за еден месец
Сигурно од Микротикот не се брикува. Нешто озбилно не чини кај тие Техноколори. Сигурен си дека ти даваат нов уред? Течеком знае да дава користени рутери често.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.796
4.512
Неготино
@Fatal1ty_ што направи со ова?

Патем сакам да прашам а воедно и да ја живнам темава:

Моментално интернет добивам од TP Link Archer X23 и сакам на долен спрат да ставам TP Link Archer AX17.

E сега, моментално немам опција за со кабел да го врзам на WAN порта, па така да го сетирам да дава wifi (само за wifi ќе се користи btw) па сакам да прашам:
Дали би била соодветна опција да го наместам како repeater? Дали би имало некое мешање на мрежи па оттука да има нестабилност и конфликт со IP адреси?
Порано имав вака поврзано Асус рутер (дома) со Xiaomi рутер (надвор) па кога му доаѓаше сигнал од надворешниот рутер, скроз губеше интернет и морав или да го рестартирам Xiaomi-то или да го изгасам скроз.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.952
8.450
@Fatal1ty_ што направи со ова?

Патем сакам да прашам а воедно и да ја живнам темава:

Моментално интернет добивам од TP Link Archer X23 и сакам на долен спрат да ставам TP Link Archer AX17.

E сега, моментално немам опција за со кабел да го врзам на WAN порта, па така да го сетирам да дава wifi (само за wifi ќе се користи btw) па сакам да прашам:
Дали би била соодветна опција да го наместам како repeater? Дали би имало некое мешање на мрежи па оттука да има нестабилност и конфликт со IP адреси?
Порано имав вака поврзано Асус рутер (дома) со Xiaomi рутер (надвор) па кога му доаѓаше сигнал од надворешниот рутер, скроз губеше интернет и морав или да го рестартирам Xiaomi-то или да го изгасам скроз.
Рипитер како опција се користи само кога би морал. Инаку е лоша опција која ти губи пола трафик и плус може да имаш интеференција на сигналите. Не можеш да пуштиш кабел од првиот до вториот рутер?

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.796
4.512
Неготино
Рипитер како опција се користи само кога би морал. Инаку е лоша опција која ти губи пола трафик и плус може да имаш интеференција на сигналите. Не можеш да пуштиш кабел од првиот до вториот рутер?
Моментално не, но со оглед на тоа што делот кај што сакам да стои рутерот ќе се реновира наскоро, ќе пробам некако од дневна да пуштам кабел (пак ќе треба да правам дупка во таван бидејќи веќе имам така пуштено кабел кој ми оди до спална) и да го дотерам до другиот рутер, штом Repeater не е опција.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.805
33.947
roka.mk
Сум забораил да пуштам апдејт.
Проблем бил во Double DHCP. Пошто тој technicolor-от е срање. Како и да е сетирана е мрежата и стабилна е веќе неколку месеци.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно