Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Mi - паметни телефони (Xiaomi) генерална дискусија

Arsenal

hello world
11 март 2017
178
93
е ова е веке нешто подруго. квалитетен материјал одлична изработка и унверзална за ноте 4 и ноте 4х
021d8490ad057769e2af5d56cac17069.jpg
179f3abc9d49b44ffa017b026be6d486.jpg

Sent from my Redmi Note 4x using Tapatalk

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.031
UNIVERSE
www.miui.mk
е ова е веке нешто подруго. квалитетен материјал одлична изработка и унверзална за ноте 4 и ноте 4х
021d8490ad057769e2af5d56cac17069.jpg
179f3abc9d49b44ffa017b026be6d486.jpg

Неможе да е универзална, така сите пишуваат, но има големи разлики. Прво noise cancellation микрофонот е на скроз друго место, ќе го покрие, а и ИР бластерот е разместен.

Arsenal

hello world
11 март 2017
178
93
Неможе да е универзална, така сите пишуваат, но има големи разлики. Прво noise cancellation микрофонот е на скроз друго место, ќе го покрие, а и ИР бластерот е разместен.
ИР можеш да приметиш на сликата горе десно има за ноте 4х а дупкта во средина е за ИР за ноте 4

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.031
UNIVERSE
www.miui.mk
ИР можеш да приметиш на сликата горе десно има за ноте 4х а дупкта во средина е за ИР за ноте 4

Не видов дека се повеќе дупки за двата модела, така може :)

Sent from my MI 5s

DrMTR

senior
27 март 2014
7.930
8.423
Xiaomi Mi 6 package leaks in black and white colors: full specs inside

Mi6 Pro

Xiaomi-Mi-6-Box-Black.jpg

The device inside the box comes with a 5,15 inch display, it’s powered by a Snapdragon 835 SoC clocked at 2.45GHz along with 6GB of RAM and 128GB of storage. It packs a 30MPixels main camera with OIS and an 8MPixel selfie camera up front. According to the box, the device inside comes with a HUGE 4000 mAh battery, which is really big for a smartphone with a 5,15 inch display.

:geek::geek:

Mi6 "Lite"

Xiaomi-Mi-6-Box-White.jpg

“lite” Xiaomi Mi 6 variant, equipped with a Snapdragon 835 SoC at an unknown clock speed (perhaps lower?). It comes with 3GB of RAM and 64GB of storage, a 12MPixel main camera and a 4MP ultra pixel sensor up front, like that of the Mi 5. Unfortunately this variant comes with a 3200 mAh battery, at least according to what the package says.

Последна промена:
15 септември 2012
1.160
1.300
Имам Redmi Note 3 (најверојатно е Pro) купен од Хај.
Еве слика од податоците за телефонот:

upload_2017-4-1_16-11-50.png

Од апдејтот од минатата недела се сменија некои икони на инсталирани програми. Еве повторно слика:

upload_2017-4-1_16-15-47.png

Мене не ми се допаѓаат вака вметнатите слики на програмите во бели квадратчиња. Не ми се допаѓаат сликите (иконите) на Viber, Skype, WhatsApp, Vnote, GPSTest, Gismeteo, AccuWeather... Сакам да бидат како што беа претходно, односно како што се сликите на Twitter, Tapatalk, Mi Fit, Weather, МојВоздух, AirQuality, Music, Notes, Explorer, Calendar... да не ги набројувам сите...

Постои ли начин да се врати претходниот изглед на иконите (сликите) од програмите?

Благодарам за одговорот.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.930
8.423
симни го претходниот билд и флешувај го наново. Направи си бекап од целиот телефон.

П.с: Зошто не читаш ченџлог пред да надоградиш? Си беше наведено дека иконите ке се сменат во тој билд.

15 септември 2012
1.160
1.300
симни го претходниот билд и флешувај го наново. Направи си бекап од целиот телефон.

П.с: Зошто не читаш ченџлог пред да надоградиш? Си беше наведено дека иконите ке се сменат во тој билд.

Прочитав, ама немаше слика како ќе изгледаат иконите за да одлучам дали ќе менувам или не. Всушност, UPGRADE на софтверот на уредот го сфаќам како подобрување, што во делот на иконите во овој случај мислам дека не е. Ќе рече некој дека тоа е вкус и за вкусови не се расправа, ама личи на недоработена и неквалитетно изработена работа. Сега мене иконите (сликите) од програмите ми се мали, невкусно контрастно вметнати во бел правоаголник и ми личат на outline фонт од CorelDraw!. Дополнително - фирмите производители на софтвер ангажираат дизајнерски куќи за да им го креираат лого-то. Јас, како корисник на тој софтвер, сум навикнат на нивната икона и лесна ми е за наоѓање. Сега поголем дел од иконите ми се слични и треба да внимавам што активирам...

Пробав да деинсталирам програм со изменета икона и повторно да го инсталирам. Ја става „новата“ икона. Значи дека на тој начин не ќе може.

Освен овој предлог за враќање назад на верзијата на софтверот, дали може да се заменат само иконите (сликите на програмите) без да се менува софтвер, без да се прави downgrade? Мора некаде да има некоја опција, затоа што сите програми не дозволуваат да им се заменат иконите и си остануваат старите, да не кажам дека сите икони од миуи се останати исти. Ем башка иконите во нотификациите (горниот ред на екранот) се речиси сите исти и нема ефект од нивното известување.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Само бренд како Xiaomi, може да стави 3гб рам у телефон од 2017, кој воедно има S835. Ако ова е вистина, нека пакуваат куферите.

conquaestor

hello world
9 октомври 2010
346
312
^Хахахахахаха, последно време со одлукиве, трчај мочај работа. Апдејтиве на неделниов билд им се кој од кој поукакан, не се нафаќајте на апдејт без да проверите фидбек по форуми.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.031
UNIVERSE
www.miui.mk
Прочитав, ама немаше слика како ќе изгледаат иконите за да одлучам дали ќе менувам или не. Всушност, UPGRADE на софтверот на уредот го сфаќам како подобрување, што во делот на иконите во овој случај мислам дека не е. Ќе рече некој дека тоа е вкус и за вкусови не се расправа, ама личи на недоработена и неквалитетно изработена работа. Сега мене иконите (сликите) од програмите ми се мали, невкусно контрастно вметнати во бел правоаголник и ми личат на outline фонт од CorelDraw!. Дополнително - фирмите производители на софтвер ангажираат дизајнерски куќи за да им го креираат лого-то. Јас, како корисник на тој софтвер, сум навикнат на нивната икона и лесна ми е за наоѓање. Сега поголем дел од иконите ми се слични и треба да внимавам што активирам...

Пробав да деинсталирам програм со изменета икона и повторно да го инсталирам. Ја става „новата“ икона. Значи дека на тој начин не ќе може.

Освен овој предлог за враќање назад на верзијата на софтверот, дали може да се заменат само иконите (сликите на програмите) без да се менува софтвер, без да се прави downgrade? Мора некаде да има некоја опција, затоа што сите програми не дозволуваат да им се заменат иконите и си остануваат старите, да не кажам дека сите икони од миуи се останати исти. Ем башка иконите во нотификациите (горниот ред на екранот) се речиси сите исти и нема ефект од нивното известување.
Во ЕУ ромот ги вративме старите, овие со бело позади се лоши. Но јас не користам дифолт икони така да не сум ги ни приметил.

Sent from my MI 5s

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.031
UNIVERSE
www.miui.mk
Само бренд како Xiaomi, може да стави 3гб рам у телефон од 2017, кој воедно има S835. Ако ова е вистина, нека пакуваат куферите.
Абе ништо нема да му фали за пониска цена, така секогаш било кај Ми. А од друга страна имаш со 6/256 а сега и 8/256 ГБ рам, па бирај миле :)

Sent from my MI 5s

15 септември 2012
1.160
1.300
Во ЕУ ромот ги вративме старите, овие со бело позади се лоши. Но јас не користам дифолт икони така да не сум ги ни приметил.

Sent from my MI 5s

На овој телефон е инсталиран софтвер во Хај кога е купен во јули лани. Правени се неделни updates преку OTA.
Кои ми се опциите?
Дали има сознанија дека во Global ROM ќе се враќаат иконите назад и кога ќе биде тоа?
Или да преминам на EU bild?
Што добивам (освен иконите) а што губам со менување на Глобаl во ЕУ ром?

Благодарам за одговорите!

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.031
UNIVERSE
www.miui.mk
На овој телефон е инсталиран софтвер во Хај кога е купен во јули лани. Правени се неделни updates преку OTA.
Кои ми се опциите?
Дали има сознанија дека во Global ROM ќе се враќаат иконите назад и кога ќе биде тоа?
Или да преминам на EU bild?
Што добивам (освен иконите) а што губам со менување на Глобаl во ЕУ ром?

Благодарам за одговорите!
Незнам дали ќе ги вратат, но најлесно симни си тема некоја, и стара дифолтна можеш, и смени ги само иконите. А за ЕУ билд ако се префрлиш, само боље ќе ти биде :)
Инаку ти имаш Глобал официјален ром.

Sent from my MI 5s

DrMTR

senior
27 март 2014
7.930
8.423
А да прокоментираш тоа дека 90% од самсунзите произведени во 2017-та се со 2 или 3 гб рам ? и тоа телефони од 20к. Имаш нешто да додадеш на ова ?

On topic: 4 GB се препорачани за мазно Андроид искуство, но и 3 гб се сосема доволни за мултитаскинг. Ова од искуство, бидејки сменив 2 телефони со 3 гб рам за една година. Тесното грло нема да биде рамот, туку процесорот, кој што во таа верзија ке биде сд835, така да за нешто пониска цена од про моделот, ова е очекувано и не е чудно. Ако си сакаш посилно нешто ,плати си за 4гб рам , барем тоа е лесно.

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.407
1.641
Екипо здраво и тука..

Имам Редми 2 веќе година и фазла и сум супер задоволен од него.. ама уште некое време и планирам да го мењам, за нешто појако од истата марка :)

3 прашања:

* Од ваше искуство, колку да му тражам кога ќе го огласувам? (супер зачуван е, како напомена)
* Во ранг до 15к, што би ми препорачале од Mi моделите?
* И за крај, дали искрено вреди да го земам од дечките од hi.mk, или да си го порачам избраниот модел од AliExpress (како што направив со редми 2-ката :) )

15 септември 2012
1.160
1.300
Незнам дали ќе ги вратат, но најлесно симни си тема некоја, и стара дифолтна можеш, и смени ги само иконите. А за ЕУ билд ако се префрлиш, само боље ќе ти биде :)
Инаку ти имаш Глобал официјален ром.

Sent from my MI 5s

Ете одговор... Фала.
Старата дифолтна тема се однесува на иконите само на миуи иконите или на сите? Оти миуи иконите не се сменети со овој проблем што настана...
А ако се префрлам од глобал на еу... губам ОТА updates и google софтвер... друго што губам? А што добивам? (освен занимација да се врзувам со жица за update...)

Па апаратот е купен од официјално место со официјален софтвер (hi.mk)... До сега не сум пишувал ништо во темава, оти немало потреба, се си функционирало како што треба, освен што некој си играше со бактеријата и наместо да трае... она се трошеше експресно. Многумина реагираа, па не видов потреба и јас да џавгам. Ама за овој проблем со иконите, никој до сега не реагираше, пааа.... еве го муабетов.

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.031
UNIVERSE
www.miui.mk
Ете одговор... Фала.
Старата дифолтна тема се однесува на иконите само на миуи иконите или на сите? Оти миуи иконите не се сменети со овој проблем што настана...
А ако се префрлам од глобал на еу... губам ОТА updates и google софтвер... друго што губам? А што добивам? (освен занимација да се врзувам со жица за update...)

Па апаратот е купен од официјално место со официјален софтвер (hi.mk)... До сега не сум пишувал ништо во темава, оти немало потреба, се си функционирало како што треба, освен што некој си играше со бактеријата и наместо да трае... она се трошеше експресно. Многумина реагираа, па не видов потреба и јас да џавгам. Ама за овој проблем со иконите, никој до сега не реагираше, пааа.... еве го муабетов.
ЕУ ромот е основа за тој глобал, е максимално оптимизиран и нормално има Гугл. Разликата е што ќе треба сам да си симнеш тој .зип фалј што го постирам јас како неделен или стабилен билд, и да го одбреше во Updater апликацијата, сам ќе се инсталира.

Инаку за иконите незнам дали додава бела позадина и кај другите сетови, но на нашиот еу билд ги нема и неможам да ти проверам. А за постат билд да се вратиш ќе треба да го флешнеш преку Ми Флеш, сам преку апдејтер нема да сака да се врати наназад верзија.

Sent from my MI 5s

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
На неделниот ром од завчера ги нема тие белите позадини, ги тргнаа.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.930
8.423
Екипо здраво и тука..

Имам Редми 2 веќе година и фазла и сум супер задоволен од него.. ама уште некое време и планирам да го мењам, за нешто појако од истата марка :)

3 прашања:

* Од ваше искуство, колку да му тражам кога ќе го огласувам? (супер зачуван е, како напомена)
* Во ранг до 15к, што би ми препорачале од Mi моделите?
* И за крај, дали искрено вреди да го земам од дечките од hi.mk, или да си го порачам избраниот модел од AliExpress (како што направив со редми 2-ката :) )

1. Не многу, со оглед на тоа дена е стар 2 години. околу 2000-2500 максимум.

2. Ова. Или некоја друга боја по желба.

3. Направи си ја математиката. Јас ја направив вака:

Од Aliexpress: 165$ x 57ден = 9400. На овие 9400 стави данок 18% и добиваш 11100 ден до овде. Во Хај е 14100, со гаранција се разбира. Гаранцијата, иако не ти ја кажуваат, секој производител ја пресметува во цената на чинење на производот. Гаранциата кошта околу 50е годишно, т.е онолку колку што уредот е под гаранција.

Што значи како и да вртиш, ја добиваш таа сума од 14100 колку што кошта и овде да си го купиш. Од алиекспрес може ке сочуваш 50е, ама ке добиеш уред без гаранција, доколку нешто тргне нааопаку со него. Со првиов телефон може си немал проблем , ама кој знае, електроника е незгодна, знае да те за*бе, кога најмалку очекуваш.

Твое е да одлучиш. ;)

Harrabed

user
22 април 2013
1.370
1.542
4 GB се препорачани за мазно Андроид искуство, но и 3 гб се сосема доволни за мултитаскинг. Ова од искуство, бидејки сменив 2 телефони со 3 гб рам за една година. Тесното грло нема да биде рамот, туку процесорот, кој што во таа верзија ке биде сд835, така да за нешто пониска цена од про моделот, ова е очекувано и не е чудно. Ако си сакаш посилно нешто ,плати си за 4гб рам , барем тоа е лесно.
Незнам зошто толку се палете на повеќе рам божем телефонот го користете за видео графичка обработка, програмирање и триста чуда...

Јас мојот 3s што го имам е со 3GB рам и до сега секогаш си одел така мазно без сецкања и такви глупости...

DrMTR

senior
27 март 2014
7.930
8.423
Незнам зошто толку се палете на повеќе рам божем телефонот го користете за видео графичка обработка, програмирање и триста чуда...

Јас мојот 3s што го имам е со 3GB рам и до сега секогаш си одел така мазно без сецкања и такви глупости...
Ај прочитај го мојот пост што имам напишано. ;)

Нови мислења

Последни теми

ит маркет

На врв Дно