Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!
Статус
Затворена за нови мислења.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.657
13.704
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.657
13.704
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64

Линкот е во насловот, а го пишувам ова затоа што во последно време често паѓаше муабет со тазе вејпери за миксање течности, па нека се најде за во индекс. Ова е начинот на кој јас миксам течност.

Го кликам линкот во насловот, односно букмаркот ми е до Калкулаторот за намотки (објаснуван овде), па само се префрлувам на „табот“ на веб-страницата (1). На страницата има и други калкулатори, досега не сум ги ни загледал повеќе, или се новоставени.

XTKUqvM.png

Сликата е малку намалена за да ја фати по широчина. Се надевам дека се чита. Сите вредности се од мојата последна тура, односно како мешам јас.

Под копчето (2) се крие мени со Save, Load и Reset. Save-то навистина работи, односно ги снима поставките и следниот пат кога ќе налетам на страницава во истиот прелистувач се` е исто како кога сум го снимил. Reset, се разбира, е бришење на сите вредности и почнување од нула, а Load не ни знам како би се користело и не сум го ни пробал.

Почнуваме со работа. Во полето (3) внесуваме колкава ни е турата, односно колку сакаме да имаме течност на крај. (4) е единица мерка и во 99,99% случаи оставаме на милилитри, освен кога имаме неколку литри за трошење. :hay: (5) е единица мерка (начинот на претставување) на никотин во течноста, како процент или како милиграми во милилитар. Јас сум научен на второво и оставам на тоа.

Во втората колона му кажуваме каква база (и арома) имаме. (6) е јачината на базата, односно процентот на никотин во неа, и ја читаме од шишето, како и следните две работи, кои се процентот (соодносот) на VG/PG во базата - (7) и (8). Ако кликнеме на Nicotine base contents под нив (сум го превидел, не сум ставил бројка) ќе се отвори информативно прозорче кое ќе ни каже колку точно милиграми никотин, VG и PG имаме во базата, пресметано од процентите што сме ги внесле горе. Тоа е само информација и не ни треба многу, освен евентуално да се зачудиме.

Под тоа се информациите за аромата и треба да се отворат со клик на линкот Flavoring (и на него не сум ставил бројка, веќе ми било отворено). Таму прво ќе го има само Add (9), па откако ќе се кликне на него ќе се појават и следните полиња. (10) е името на аромата, го внесуваме само за наша евиденција, како и ако имаме повеќе ароми, за прегледност. Јас секогаш работам само со една арома, па досега не ми ни текна дека можело и повеќе. :hay: Со кликање на иксчето до (10) кое исто така не добило своја бројка, ја бришеме таа арома, а следна (нова) додаваме пак со (9). (11) е процентот на арома што планираме да го ставиме, а (12) го штиклираме ако аромата ни е базирана на VG (такви се ретки, најчесто носителот е PG или алкохол, за кои не треба да го штиклираме). И да додадам дека многу често и заборавам да ги внесам полињата за аромата, затоа што најчесто ставам околу 2%, па не е ни толку важно.

Следната колона (13) според мене би требало да биде последна, односно тоа е резултатот со наведени милилитри од поединечните компоненти кои треба да ги ставиме во миксот, а пред тоа треба да ги внесеме вредностите во крајната колона (Target), односно посакуваните вредности на крајната течност што треба да ја добиеме:

Јачина на никотин (14) - оваа е најважна вредност, а јас понекогаш си играм со неа, ја зголемувам или намалувам за малку (никој не може да осети разлика од неколку децимали mg/ml никотин, на пример меѓу 6 и 5,6) за да може едно шише база точно да се подели на неколку дела без остаток. На сликава е како најчесто правам, од 100 ml 36-ка да ми излезат точно 6 шишиња 6-ка. VG-то и PG-то најчесто не ги штелувам затоа што секогаш имам доволно од двете, а за добивање на финалниот резултат треба уште само да се внесе нивниот посакуван сооднос во финалната манџа, во полињата (15) и (16). Кај нив, како и кај (7) и (8), може да се оди само во чекори од 5% и ако се зголеми едното, пропорционално се намалува другото и обратно.

Како што реков, резултатот се добива во (13), и тоа со секоја промена на кое било поле страницата веднаш се ажурира и резултатот е моментален. Понатаму јас гледам само во (13) и ги сипам поединечните компоненти во шишенцето...

И манџата е зготвена! :mario:

Потоа треба да се затвори шишето, убаво (ама баш убаво) да се проклачка и да се остави на темно да зрее.

[Едит (01.11.2018)]: Малку ја сменија графиката, ги претумбаа елементите, ја исфрлија (4), но се` друго останува исто, а позитивно е што додадоа грамови за мерење со вага.
33OoHGA.png

xnickx

lurker
20 декември 2014
619
851
xnickx's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 6500 3.2MHz & Stock
Motherboard
ASUS ROG Maximus VIII Hero
Storage
Samsung 850 Evo 250Gb / WD Blue 1Tb
PSU
Thermaltake TR2 500W Bronze
RAM
Kingston Hyper X Fury 8Gb DDR4 2666MHz
Video card
ASUS Strix GTX960 DC2 4GD5
Case
SAMA Black Widow
Mouse
Steel Series Rival 100
Keyboard
Cooler Master QuickFire Ultimate
Audio
Labtec 2.1
Monitor
Samsung Syncmaster 2032Bw 20"
OS
Windows 8.1
Колеги Скопјани, живи здрави? Да не ве мислам. Не бев во Ск викендов и доцна се вратив, па сеа ме пукаат паранои. :)

kjosmofon

Баниран/a
7 октомври 2011
3.740
5.916
skopje
k2laptop.mk
Живи и малце стресени, јас од земјотреси тешка фобија имам, 92 и 93 имаше Ресен и Битола 2 за 1 година со потреси кои траеа по 10 дена, страв во коски

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.657
13.704
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Супер, еве јас барам нешто по Алиекспрес...

xnickx

lurker
20 декември 2014
619
851
xnickx's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
SAMA Black Widow
Mouse
Steel Series Rival 100
Keyboard
Audio
Labtec 2.1
Monitor
OS
Windows 8.1
Добро е чим се јавувате еден по друг :D

@Metuzalem јас би одел со оваа. Црвено е тотално ин оваа сезона.

@kjosmofon којзнае колку кутии цигари си стопил тие 10 дена.

Претпоставувам дека живеете во згради, јас сум во куќа па имав по неколку пукнатини по ѕидовите и центи испопаѓано врз новата тастатура (у шокови бев за неа кутрата :cry:) што ми беа наредени на полица врз бирото.

Кога беше тој земјотресот пред два месеци со епицентар во Ресен, јас бев во Струга во куќата на баба ми која е невероватно стара без потпорни ѕидови и со магнитуда од мислам 4.2-4.3 степени почна да ми шета плакарот низ соба. Пробувам да замислам како било на 12 кат со 5.1 степен...

kjosmofon

Баниран/a
7 октомври 2011
3.740
5.916
skopje
k2laptop.mk
93 и 94 кога беа земјотресите по 2-3 недели дома се влегуваше на кратко, спиевме на оворено и забави по кафичи до сабајле, ппрвите 5-6 дена потреси имаше по 2-3 појаки и уште по 10 послаби буквално цел ден, од тогаш на најмал потрес неубо чувство во стомак и ладна пот, од ништо не се плашам али од земјотресдо коска

Gajche-X

poweruser
22 август 2014
3.125
5.482
Gulf Of Aden(Stargate Portal) via Скопје
IPV 400 и IPV 6X
Ауто Фајр(ауто "пукаат")
на фул 200/215 вати ако по грешно ги стаиш батериите. ("контра" серија)

Сеа за сеа Pioneer 4 you има пишано јавен повик за recall/повлекување на сите IPV 6X,
за IPV 400 немаат пишано сеуште ништо.

(Ове не е воопшто страшно за корисници кои секогаш ги ставаат батериите со + и - на соодветната страна.

Проблем е кај корисници кои се немарни или не се разбираат,
а НЕ користат high drain/high amp батерии)

View: https://youtu.be/vvsYS40VIcc

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Последна промена:

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.164
3.213
Струмица
Овие се ептен штосни и иновативни, перфектни за подарок и да препорачаш на некој пријател пушач да ги смени аналогните.
Дури и мене ми се прави ќејф да си порачам.. само батеријата колку ќе држи е прашање.. :)

Authentic Eleaf iCare 15W 650mAh E-Cigarette Starter Kit ($13.7)

Нов Серпент Мини 25мм со дабл дек систем. Тешко дека ќе се користи со Пикото без Heat Sink, ама па за Рулото е перфектно.

Authentic Wotofo Serpent Mini 25mm ($23)

Gajche-X

poweruser
22 август 2014
3.125
5.482
Gulf Of Aden(Stargate Portal) via Скопје

xnickx

lurker
20 декември 2014
619
851
xnickx's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
SAMA Black Widow
Mouse
Steel Series Rival 100
Keyboard
Audio
Labtec 2.1
Monitor
OS
Windows 8.1

GoCe_

hello world
18 ноември 2007
291
301
најверојатно го имам стиснато при одење и се нема исклучено, имам изгореници на ногата и на раката

GoCe_

hello world
18 ноември 2007
291
301
втц мини со кубис, темп контрочата не работи ко што треба сотој атомизер.
Сега ми е шубе да го користам втцто и батеријата во него упм

krema

OG
24 јуни 2009
15.709
15.801
youtu.be
Колку ли време нон-стоп било копчето претиснато за ваков инцидент. Btw нели треба модот после 30 секунди сам да исклучи, незнам која е заштитата кај втц мини при ваква ситуација.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Статус
Затворена за нови мислења.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно