Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

АМД на продажба

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.071
14.170
Во моментов е само шпекулација но постои веројатност АМД да биде изнесен на пазар за продажба.

Минатава седмица Роберт Ривет, уште еден од извршните директори си даде оставка, после Дирк Мејер кој ја напушти фирмата во Јануари со што практично АМД е без менаџерски тим.

Акциите на АМД пораснаа за неверојатни 42% базирано на ваквата шпекулација. Вредноста на контролниот пакет на акции се проценува на 6 милијарди долари а неофицијално DELL е најмногу заинтересиран да го купи АМД.

http://blogs.barrons.com/techtraderdaily/2011/02/14/amd-pops-5-on-dell-takeover-rumor/

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Во моментов е само шпекулација но постои веројатност АМД да биде изнесен на пазар за продажба.

Минатава седмица Роберт Ривет, уште еден од извршните директори си даде оставка, после Дирк Мејер кој ја напушти фирмата во Јануари со што практично АМД е без менаџерски тим.

Акциите на АМД пораснаа за неверојатни 42% базирано на ваквата шпекулација. Вредноста на контролниот пакет на акции се проценува на 6 милијарди долари а неофицијално DELL е најмногу заинтересиран да го купи АМД.

http://blogs.barrons.com/techtraderdaily/2011/02/14/amd-pops-5-on-dell-takeover-rumor/

Абе какви 42% знаеш ли што се 42% да ти порасне акција...

Инаку веста е релевантна, само не верувам дека Дел ќе се впушти во купување.

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Според пазарната вредност, Дел моментално вреди околу 24 милијарди, и има втора најголема кеш заштеда од компјутерските компании, која некаде се движи околу 13 милијарди долари.

Со тоа релативно лесно би можел да го купи АМД - прашањето е каква корист ќе има? Дали тоа ќе значи дека се откажува од Интел? Ако не, како ќе продолжи да прави лаптопи со Интел кои ќе му бидат конкурентни на самиот себе?

Во секој случај иднината на Дел е во опасност бидејќи во споредба со ХП и Apple има најнејасен план за идниата. HP и Apple веќе решија да се ориентираат кон еко-системи концептот... дали ќе ги следи Дел?

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.071
14.170
Во секој случај иднината на Дел е во опасност

Добро. И сега следи:

Според пазарната вредност, Дел моментално вреди околу 24 милијарди, и има втора најголема кеш заштеда од компјутерските компании, која некаде се движи околу 13 милијарди долари.

Јас некако не сум исплашен за тоа дека DELL нема да си го најде патот. А ако евентуално се случи зделката на деценијата тогаш мислам дека е поверојатно дека DELL ќе ја зацементира својата позиција онака саглам нели.

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Делл во рок од 2 години падна од 2, на 4 место по пазарниот удел во продажба на компјутери.

Тоа не ми личи на сигурна компанија која има светла иднина, од финансиски аспект. Тоа што досега ги „вади“ е големата кеш заштеда - ако биде неразумно потрошена, може целата компанија да се урне многу лесно.

Само за споредба Microsoft вреди 220, Гоогле 200, Apple 330 и HP 105 милијарди. За Acer немам податок. Дел - 25 милијарди.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Дел можда паднал од 2-ро на 4-то место(не сум во тек со местава), а во поголема мера за тоа е заслужно AMD кое конечно после неколку години почна да произведува конкурентни процесори.

Искрено, не верувам дека АМД ќе се продаде на некој. Тоа нема да го дозволи внатрешната политика на САД бидејќи на тој начин ќе се стави под контрола и неговата конкурентност. Поготово не верувам дека ќе дозволат да се продаде на ДЕЛ, кое е лево маде на Интел.

Инаку, баш ме изненади веста дека и тој новиот си дал оставка од челната позиција на АМД...сигурно има некаков проблем компанијата. Абе да не беше тоа алчното копил*то Хектор Руиз, АМД денес ќе беше многу понапред во технологијата, ќе имаше повеќе пари и многу подобра позиција на пазарот. Ама тоа е тоа, срањ*та кои ќе ги направи една будала неможат да ги оправат 10000 паметни.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.071
14.170
Делл во рок од 2 години падна од 2, на 4 место по пазарниот удел во продажба на компјутери.

Тоа не ми личи на сигурна компанија која има светла иднина, од финансиски аспект. Тоа што досега ги „вади“ е големата кеш заштеда - ако биде неразумно потрошена, може целата компанија да се урне многу лесно.

Пазарниот удел кај овие риселери на големо не зависи од фактори кои влијаат на продажбата на производителите на компоненти. Но без да навлегуваме во тоа, ако паднале од 2 на 4 место, ептен им се накршил. Дали ако си на 4 место на топ листата на светско ниво за пазарен удел значи дека сега работиш со загуба? :D

Искрено, не верувам дека АМД ќе се продаде на некој. Тоа нема да го дозволи внатрешната политика на САД бидејќи на тој начин ќе се стави под контрола и неговата конкурентност. Поготово не верувам дека ќе дозволат да се продаде на ДЕЛ, кое е лево маде на Интел.

Она кое мене ме засекира најмногу е баш губењето на лојална конкуренција на ваков начин. Но според мене, независно кој и да го купи (ако се продава) ќе има интерес да го продолжи развојот зашто профитот е многу поголем на таков начин отколку еве такаречи еднократна надокнада или некој друг вид на краткорочен бенефит од Интел (или nVidia).

BTW не сум до толку запознат со американското законодавство но претпоставувам после Енрон, Интел ќе биде спречен да учествува во ваква финансиска зделка непосредно или преку друга компанија.

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Пазарниот удел кај овие риселери на големо не зависи од фактори кои влијаат на продажбата на производителите на компоненти. Но без да навлегуваме во тоа, ако паднале од 2 на 4 место, ептен им се накршил. Дали ако си на 4 место на топ листата на светско ниво за пазарен удел значи дека сега работиш со загуба? :D

Секако дека е добро да си 4ти. Ама е подобро да си 2 или прв. Така размислуваат овие компании, не се задоволуваат со медиокритет.

Некогаш Dell беше број 1 (пред 5 години), а денес има само 1/4 од профитот на HP. Тоа не е податок што треба да се толкува „баш им е гајле“ бидејќи во светската економија се следат трендови на раст/паѓање секои 3 месеци, а камоли секои 5 години.

gremlin

Octogenarian/2
18 октомври 2009
2.930
2.522
Скопје
gremlin's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 9600X
Motherboard
Gigabyte B850 Gaming Wifi6
Storage
WD SN850X 1TB
PSU
750W NZXT CX
RAM
32GB Kingston Renegade 6000Mhz CL30
Video card
Gigabyte RX 9070 16GB Gaming OC (3100Mhz, 240W+10%, -100mv, +400 core)
Case
CM H500 ARGB
Mouse
Logitech G703
Keyboard
SteelSeries TKL
Audio
Realtek
Monitor
27" Mi 2K 165Hz
OS
Windows 11 Pro 64Bit
gOJDO напиша:
Ама тоа е тоа, срањ*та кои ќе ги направи една будала неможат да ги оправат 10000 паметни.

Mislam deka ovaa recenica go sumira seto ova ...

kako i da e se nadevam deka ke prodolzat vo nasokata vo koja se dvizat momentalno bidejki bez konkurencija Intel ke prodava procesori od 999$ a za 300$ ke ti nudi Celeron :LOL:.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.071
14.170
Секако дека е добро да си 4ти. Ама е подобро да си 2 или прв. Така размислуваат овие компании, не се задоволуваат со медиокритет.

Некогаш Dell беше број 1 (пред 5 години), а денес има само 1/4 од профитот на HP. Тоа не е податок што треба да се толкува „баш им е гајле“ бидејќи во светската економија се следат трендови на раст/паѓање секои 3 месеци, а камоли секои 5 години.

Всушност DELL е на второ а не на четврто место во поглед на пазарниот сегмент кој го опслужува.

isuppliq2pcs.png

http://www.afterdawn.com/news/article.cfm/2010/10/13/dell_moves_back_to_second_place_in_global_pc_market_share

http://www.eweek.com/c/a/Midmarket/Dell-Sales-Ranking-Rises-After-Acer-Stumbles-631635/

Според последниот објавен финансиски извештај неговиот просечен нет профит на годишно ниво во 2010 година е околу 1.3 милијарди долари.

http://i.dell.com/sites/content/corporate/secure/en/Documents/FY11_Q1_REV_10Q.pdf

Steff_Maja

poweruser
30 мај 2010
4.174
1.710
Абе да не беше тоа алчното копил*то Хектор Руиз, АМД денес ќе беше многу понапред во технологијата, ќе имаше повеќе пари и многу подобра позиција на пазарот.

Во кратки црти ако може да ми кажете нешто околу информацијава, бидејќи не сум слушнал за ова.

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Всушност DELL е на второ а не на четврто место во поглед на пазарниот сегмент кој го опслужува.

Стар ти е податокот. Конечната листа за 2010 e HP, Acer, Apple, Dell, Lenovo.

Дел падна зад Ацер во 3-тата четвртина од 2010, а зад Apple со појавата на таблети.

r2011012.gif

Атачменти

• r2011012.jpg
    r2011012.jpg
    13,5 KB · Прегледи: 1

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.071
14.170
Во кратки црти ако може да ми кажете нешто околу информацијава, бидејќи не сум слушнал за ова.

Колку јас што знам Руиз направи еден чекор со кој ја измени насоката на АМД продавајќи погони за производство на процесори и чипови а при тоа насочувајќи ја енергијата и ресурсите на АМД кон дизајн што е многу тешко да се евалуира како одлука.

Инаку под негово водство АМД ја купи АТИ, ги произведе Атлон Х64 со кои оствари тотална доминација над Интел. Ако добро се сеќавам АМД се појави на пазарот со Феном 1 (Agena) некаде во 2008 по заминувањето на Руиз.

Неговата амбиција негативно се одрази само на финансиските заштеди на АМД бидејќи неколку квартали по ред пред да си замине АМД реализираше загуба заради чекорите кои Интел ги презеде на пазарот со своите "Allendale" и "Conroe" процесори некаде во 2007 година.

Стар ти е податокот. Конечната листа за 2010 e HP, Acer, Apple, Dell, Lenovo.

Дел падна зад Ацер во 3-тата четвртина од 2010, а зад Apple со појавата на таблети.

Ах, да се сложувам. Моите информации се постари. Благодарам за линкот.

gremlin

Octogenarian/2
18 октомври 2009
2.930
2.522
Скопје
gremlin's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 9600X
Motherboard
Gigabyte B850 Gaming Wifi6
Storage
WD SN850X 1TB
PSU
750W NZXT CX
RAM
32GB Kingston Renegade 6000Mhz CL30
Video card
Gigabyte RX 9070 16GB Gaming OC (3100Mhz, 240W+10%, -100mv, +400 core)
Case
CM H500 ARGB
Mouse
Logitech G703
Keyboard
SteelSeries TKL
Audio
Realtek
Monitor
27" Mi 2K 165Hz
OS
Windows 11 Pro 64Bit
Nisto cudno, Acer go poplavi pazarot so evtina roba a HP dobro go drzi biznis segmentot ... i dvata brenda nudat skart kvalitet (so isklucok na nekolku modeli).

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Nisto cudno, Acer go poplavi pazarot so evtina roba a HP dobro go drzi biznis segmentot ... i dvata brenda nudat skart kvalitet (so isklucok na nekolku modeli).

Точно, за квалитет Dell се подобри од HP и Acer. Ама во бизносот треба да знаеш и да го уновчиш квалитетот, иначе ништо не си направил.

Сепак да не ја одлвекуваме дискуцијата во погрешна насока, мислам дека за Dell би бил фантастичен потегот на купување на АМД, ама мислам дека нема да се случи.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Нешто кажа Гокица, јас ќее дообјаснам што усра Руиз.

Руиз нема никаква улога во развојот и успехот на Атлон64 односно Оптерон(кој е далеку позначаен и попрофитабилен од Атлон64). Процесорот се подготвуваше и беше спремен уште пред Руиз да дојде на власт. Тој само ја затенка ситуацијата. По Атлон64, Руиз не инвестираше ама баш ништо во развојот на архитектурата на К8. Двојадрените верзии на К8 излегоа благодарение на добриот дизајн на К8 и во нив нема инжинерски редизајни и подвизи. Благодарение на добриот дизајн на К8 и катастрофалниот дизајн на Интеловиот Нетбурст(Пентиум 4) АМД успеа да прибере голем профит. Руиз наместо да го инвестира во развој на процес и архитектура, тој се поалчи по провизијата (која е јавна тајна) од продажба на фабрики и погони. А подоцна, направи еден чекор кој во тој момент, па и сега ниту беше неопходен ниту паметен(ако било потребно Интел ќе го стореше тоа многу порано од АМД). Потроши огромен буџет, 5 или 6 милијарди долари, за да го купи АТИ. Секако на толкава сума си прибра и огромна провизија. За сметка на тоа, трпеше развојот на процесорите на АМД, што всушност е примарна дејност на компанијата. Алчното копиле измислуваше дебилни приказни за легендарно неуспешнитее Барселона процесори(или на десктоп Феном) и ги лажеше сите наоколу, дури и оние од кои АМД јаде леб - КРЕИ. Процесорот каснеше со години и на крај беше тотално разочарување во поглед на перформансите и згора на се имаше голем баг кој беше неприфатлив за серверите, односно пазарот од кој АМД остварува најголем профит.

Во меѓувреме, Интел го искористи времето за кое АМД беше водено со несоодветна стратегија. Па така со своите Цонрое базирани процесори направи бум на пазарот и донесе скок во перформанси досега невиден во историјата на х86. Згора на се, сето тоа го правеше на многу поквалитетен процес од оној на надворешните фирми-соработници(Чартеред) каде АМД ги правеше своите процесори. За сите тие години АМД претрпуваше огромни загуби. Акциите и паднаа на 1/6 во споредба со деновите кога сјаеше Оптерон/Атлон64.

Ете така, лакомото мексиканско коп*ле успеа тотално да ја по*бе АМД и да го донесе во неизвесност нејзниот опстанок.

Нови мислења

Последни теми

На врв Дно