Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Цените на рам меморија отидоа...тралала

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.490
7.762
Скопје
www.facebook.com
Aко цените не се синхронизираат, ќе дојде Косоварот со камион ќе натовари се по стари цени па ќе немаш рам ни за леб...
Хардверот не е домат па да се расипе за два дена, ќе си стои, цените ги диктира пазарот ама ние не сме битен пазар кој може да влијае на цените.
Кај нас и онака последни се кренаа, веќе 2 недели беа кренати во Америка а 1 во Европа кога првпат ја отворив темава, народ имаше време да си обезбеди за домашна употреба, ама чекаа мислеа чудо за три дена е па ќе паднат за Црн Петко.
По автоматизам овоа ќе влијае и општо на цел пазар на половен хардвер...
Веќе и почнато е.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.779
12.756
Skopje
www.wemaxa.com
По автоматизам овоа ќе влијае и општо на цел пазар на половен хардвер...
Веќе и почнато е.

Нормално. Имаме комплетна глобална социо-економска трансформација која се одвива во етапи. Имаме 100% инфлација во некои сфери последниве 5 години. Имаме политичко-воени движења налик на оние пред WWII. Трговски санкции, рекорди на цени на злато,сребро, бакар, алуминиум, железо итн. Ова кога ќе заврши ќе биде ново време со т.н. дигитални верзии на евро, долар, итн. Згора на се имаме АИ, а имаме и куп мали претприемачи што се тркаат да инвестираат во мали и средни дата центри кои планираат да ги рентаат за Аи,МИ итн, земаат големи кредити и ги опремуваат.

Прочитав некаде генератори за струја за сервер фарми се закупени 90 месеци унапред.

Уште и Кина-Тајван нешто да се случи, тек тогаш се што има чип ќе вреди повеќе од злато, затоа што било која интервенција таму ќе направи вакуум и пазарна дестабилизација што би траела 10-20 години.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.779
12.756
Skopje
www.wemaxa.com
Пропало хоби пријатели. Оваа година требаше да ми биде година за апгрејд. Како што стојат работите, ќе си почекам уште 2 години. Можеби ќе биде/можеби не. :D

Е да, слаба ти е машината, плаче за апгрејд :D

1768230606067.png

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.590
6.029
Битола
Така цел живот еднаш на 2-3 години со апгрејд научен :confused:. Реално не мора, самошто конечно ја помирив жената дека треба пари за ова да се трошат. Ќе купам НВИДИА акции ако не, ќе излези поќе пара кога ќе дојде ред.

Vlad944

lurker
3 март 2015
786
1.759
Новости од Nvidia

Tl;DR - Сегашните Nvidia картички RTX 5060Ti и 5070Ti моделите со 16GB ќе бидат EOL и нема да се продаваат повеќе а моменталната залиха ќе поскапи премногу (како во 2020) а што со 5070 со 12GB?- не се знае сеуште.
Сега Nvidia ќе се фокусира повеќе на карти со 8GB.
Од АМD пак велат сега засега ќе се стабилни со цените и работат на случајот со боард партнерите да се држат се поблиску до MSRP, тоа е поради што АМD картите користат GDDR6 а Nvidia GDDR7 која нормално е поскапа и поретка.

Sparkplug folf

hello world
5 јануари 2021
362
280
Читајки ја темава, се преморив. Не сваќам само како некој поддржува нешто од што има ограничен и предвидлив бенефит, но:

1. Ја тепа цената на хардвер за нормалните купци правејќи го анобтајниум.

2. Значително ја покачува цената на струјара правејќи дополнителен финансиски притисок на домаќинствата и фирмите.

3. Придонесува во глобално затоплување и уништување на локални екосистеми.

4. Заменува работна сила и работни места, потенцијално вклучувајќи ја и вашата.

5. Се вметнува / наметнува каде што не потребна со цел да го собере и искпристи знаењето од работната сила и потоа да ги фрли како партал на улица. Има и поединци кои сметаат дека им ја "олеснува" работата. Човечкиот мозок е направен да мисли и да се развива, доколку му го одеземете тоа ќе станеме како дечките во филмот WALL-E. Gen alpha се убав пример за тоа како не треба да се развива една личност и за важноста од ограничување на елекрронски уреди при развојот на децата. Многу родители не се замараат со воспитување и оставаат интернетот да ги воспита децата па се чудат зошто во иднина имаат потешкотии со развојот.

6. Кражба на копирајт матерјали, идеи и комцепти. Недостаток од оригиналност и креативност.

7. AI SLOP / VIBE CODING

8. Ни го * здравјето со идеи и предлози кои не се здрави, точни и докажани, правејќи во некои случаи непоправлива штета. Ни го * животот лижејкики ни го ***** за работи и факти кои не се точни, спротивни на логиката, науките и правилата на природата правејќи не затворени за нешта спрптивни на нашето мислење и делузионални. Чатботовите (релејшеншип) ботовите прават непоправлива ментална штета бидејќи го изолираат корисникот од нормална човечка интеракција(тон на зборување, реакции на информации, гестикулации и говор на телото).

Имам несреќа да бидам околу луѓе кои ме сметаат за ненормален и нездрав бидејќи не користам АИ. Сметајќи дека го изиграле системот и си свиркаат на работа и во животот. Нема проблем ќе видиме кој ќе свирка најубаво. Има една пговорка: Докторот може да биде и чистач и ѓубреџија, но ѓубреџијата и чистачот не можат да бидат доктори.

Би сватил да плаќаат од коментар / пост / ден /месец / година / кариера но верувам дека масата луѓе не се платени и слепо поддржуваат. Штета што компаниите ќе ги THROW UNDER THE BUS истите што ги поддржуваат сега а што нема да бидат потребни во иднина.

П.С. Не ја мразам АИ / ВИ, има убави примени за делови од животот кој не се важни и критични. Проблем е кога се вметнува во критичните делови и значително го менува животот на луѓето но не за подобро. Донесувам логички заклучоци во однос на сите прашања / проблеми во животот. Останете ми живи и здрави, со надеж за подобро утре и понормални цени на хардверот во глобала, поздрав.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.628
1.797
Не очекував дека и ДДР4 ќе се покачи исто како и ДДР5, сега проверив една постара нарачка, истиот рам што сум го купил пред 2 години, сега е 4 пати поскап од 22 евра на 110 евра.
Screenshot_2026-01-28-14-23-28-025_com.alibaba.aliexpresshd-edit.jpg

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.581
19.288
990 Pro што го земав за 13к пред месец и нешто сега е 20к во Анхоч. Една паметна инвестиција да направам у животов :ROFLMAO:
На 19 декември го купив за 7500 од Сетек
Со heatsink.

Не ме прашувајте како,не знам ни јас. True story

Vlad944

lurker
3 март 2015
786
1.759
Не очекував дека и ДДР4 ќе се покачи исто како и ДДР5, сега проверив една постара нарачка, истиот рам што сум го купил пред 2 години, сега е 4 пати поскап од 22 евра на 110 евра.
Погледнете го атачментот 158132
Исто DDR3 2x8 1600 Mhz купени јуни 2025 по цена од 12 евра,денес коштаат нешто повеќе од 50 евра.

едит: SN Black 7100 1TB 71€ пред нова година сега истото кошта 175 евра.

Sparkplug folf

hello world
5 јануари 2021
362
280
И јас купив некое ССД и ХДД, заборавив рам хахахаха. Во иднина ќе ги памтиме Crucial / Micron и остале компаније како не напуштија. Не би купил ниту еден нивни производ после тоа што го направија, без разлика на цена.

На кој му фалат дискови нека пише?
Мислењето е автоматски споено:

На 19 декември го купив за 7500 од Сетек
Со heatsink.

Не ме прашувајте како,не знам ни јас. True story
Да не мешате 1TB и 2TB? 1ите се сега 7000 - 16 000. 2ките ги направија 20 000 - 25 000. 4ките 28 000 - 38 000. Поскапуваат цени на хард дискови инерни и екстерни, екстерни ссд исто така. Маме ебаа на све живо и диво.

Последна промена:

Sparkplug folf

hello world
5 јануари 2021
362
280
Пропало хоби пријатели. Оваа година требаше да ми биде година за апгрејд. Како што стојат работите, ќе си почекам уште 2 години. Можеби ќе биде/можеби не. :D
5 години минимум ќе не тепа ова. Графичките не тепаа 2-3 години ништо не е во споредба со ова. Како тргнало ни се плака мајката можеби и до 2035 нема да се опраи работава.
Мислењето е автоматски споено:

Јас си останав со Samsung 980 pro 512 gb, али среќа земав 2x16 ddr5 :D
Каков полн погодок, гром од ведро небо! Со среќа користење.

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.490
7.762
Скопје
www.facebook.com
Ja nikad na kraj pamet ne sum bil u namera da kupuvam eftini ECC ramovi 16 i 32gb za po 1000-1500 denari od plocka :D
Taka da zasea sobrav na edna ploca 128gb, ne od sto mi treba tuku da vidam dali mozam da se snajdam so moite 8000 denari da nabijam ramovi :D

Ovaka povekje mi se isplakja nekoi serverski ramovi da kupuvam, bidekji plocite se kolku tolku poeftini a procesorite dzabalak.

Sparkplug folf

hello world
5 јануари 2021
362
280
Ja nikad na kraj pamet ne sum bil u namera da kupuvam eftini ECC ramovi 16 i 32gb za po 1000-1500 denari od plocka :D
Taka da zasea sobrav na edna ploca 128gb, ne od sto mi treba tuku da vidam dali mozam da se snajdam so moite 8000 denari da nabijam ramovi :D

Ovaka povekje mi se isplakja nekoi serverski ramovi da kupuvam, bidekji plocite se kolku tolku poeftini a procesorite dzabalak.
Потрошувачка на струја? Ако се има соларни гајле нема за струја. Иначе не се исплати, сметката за струја ќе биде оф леле.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно