Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

davacki.mk - Бесплатен Калкулатор за Давачки

StefanPetrov

lurker
5 април 2016
527
923
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
12700F / Arctic Liquid Freezer II 240
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
1TB Firecuda 520 SSD / 500GB Kioxia Exceria SSD / 1TB WD HDD
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
32GB G.Skill Aegis 3200 MHz
Video card
EVGA 3080 FTW3 Ultra 10GB
Case
Modecom Volcano Amirani White
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Cooler Master MK730 Brown Switches
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu
Здраво дечки,

Направив бесплатна страна за пресметка на давачки при увоз на возила:

БЕСПЛАТЕН Калкулатор за Давачки на Автомобили во Македонија

Screenshot 2025-06-29 140103.png

Страната е целосно бесплатна, работи и за мотори и за коли. Попрецизна е за поевтини коли (до кај 15-20к) и постари (пред 2018-19). Добро работи и за нови коли ама да не е некој премногу редок модел.
Колку понова или поретка колата толку поголемо отстапување можи да има (ама не мора да значи), посебно заради нивото на опрема. Затоа во спецификации добро е да се наведи опрема, R-Line, Panorama, Leather, etc.

Најчесто е ~95% точна за "обични" коли како Golf, Passat, а не Порше 911 итн. Сеуште ја прилагодвам пресметката па така да ќе стани уште попрецизна со тек на време.

Дури и 450 денари да плати некој на другата страна која ја користи Шваке листата не гарантира 100% точност бидејќи сепак зависи од царината, кој модел ќе го одбери и со кое ниво на опрема како почетна цена за калкулација, така да користете ја чисто информативно за брза пресметка.

Feedback is welcome, посебно ако имате да ми испратите вистински информации што сте платиле, за што кола и кој датум, оти цело време правам измени за попрецизно да е и додавам во датабазата :D

FatCat

hello world
4 март 2022
198
122
супер страниче, за co2 само има WLTP и NEDC, мислам дека после 2019 користат WLTP.

StefanPetrov

lurker
5 април 2016
527
923
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
Video card
Case
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu
супер страниче, за co2 само има WLTP и NEDC, мислам дека после 2019 користат WLTP.

Зависи од информацијата во CoC, за Европските коли скоро секогаш е NEDC.

Мене прошлите две коли што ги си ги имам за мене увезено (и уште три од другари што знам што зедоа) ги пресметале спрема NEDC.

Добра идеја ти е можи да додам да си одбериш која опција е, ама поќе ќе ги збуни луѓето него да поможи.

AfterMaxify

hello world
18 септември 2012
208
167
Супер идеја за "приближна" пресметка, може да им послужи на луѓето за да имаат ориентација отприлика колку би коштало да увезат некој модел.
Дури и 450 денари да плати некој на другата страна која ја користи Шваке листата не гарантира 100% точност бидејќи сепак зависи од царината, кој модел ќе го одбери и со кое ниво на опрема како почетна цена за калкулација, така да користете ја чисто информативно за брза пресметка.
Царинскиот орган го користи баш истиот Schwacke каталог, davackizavozila.mk се главни дистрибутери на услуги од тој каталог за Македонија, односно царинските органи работат преку нив. Одговорно тврдам дека секоја пресметка е точна до денар доколку го цариниш возилото во истиот месец, бидејќи Schwacke каталогот се менува секои 30 дена. Имам до сега увезено повеќе од 50 возила, отстапки секако се возможни за одредени типови на возила кои на пример не се произведени во Европа итн. Доколку нема информации за вашето возило во Schwacke каталогот тогаш царинскиот орган прави "рачна" пресметка спрема опремата на возилото и цената кога било ново.
Во секој случај супер идеја за да може било кој да се информира отприлика колку би биле давачките, па кога веќе ќе се реши да купува одредено возило може да си плати за прецизна проверка.

StefanPetrov

lurker
5 април 2016
527
923
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
Video card
Case
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu
Супер идеја за "приближна" пресметка, може да им послужи на луѓето за да имаат ориентација отприлика колку би коштало да увезат некој модел.

Царинскиот орган го користи баш истиот Schwacke каталог, davackizavozila.mk се главни дистрибутери на услуги од тој каталог за Македонија, односно царинските органи работат преку нив. Одговорно тврдам дека секоја пресметка е точна до денар доколку го цариниш возилото во истиот месец, бидејќи Schwacke каталогот се менува секои 30 дена. Имам до сега увезено повеќе од 50 возила, отстапки секако се возможни за одредени типови на возила кои на пример не се произведени во Европа итн. Доколку нема информации за вашето возило во Schwacke каталогот тогаш царинскиот орган прави "рачна" пресметка спрема опремата на возилото и цената кога било ново.
Во секој случај супер идеја за да може било кој да се информира отприлика колку би биле давачките, па кога веќе ќе се реши да купува одредено возило може да си плати за прецизна проверка.
Па то и беше идејата, 5-10% да отстапува најмногу во 90 посто од случаите (ако не внесиш BMW X7 со 60 илјади евра додатна опрема на него пример лол, ама и на то работам да се подобри).

Иначе со мои податоци од давачкизавозила од прошли увози, како и на другари, ми почна анализа и креирање на алгоритмот и датабазата, а после и скрејпање страни од половни возила за приближна цена итн.

Од многу извори земам пресметки за амортизирана цена

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно