Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Safe City - Камерите за казнување

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.027
1.842
Скопје
Кажи сега за што ти ја рокнаа возачката дозвола? :ROFLMAO:
:LOL:
Во 23 години шоферство .. само еднаш пајак ме има почнато да ме товари (не ме однесе јер тука ни беа канцелариите) па само парично наплатија хаха

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.156
16.247
Во 23 години шоферство .. само еднаш пајак ме има почнато да ме товари (не ме однесе јер тука ни беа канцелариите) па само парично наплатија хаха
Бреее, све криминалци се испозакачивте на форумов :LOL:

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.493
2.942
не викам не .. само има сепарација на правда и тоа ни е најголем проблем општо од секад .. тоа што петко го гледа некој со бмв над закони го копира исто не е ок

ама па и фрустрира од друга страна коа те праат будала цело време .. иначе се полошо е сообраќај ил ја па не возам веќе толку често па така ми делува ..
не го гледам така тој со бемвето, жими тебе!
:)

kirev

senior
31 мај 2010
9.051
7.724
Well, мислам дека тоа што го барате е една камера (со дрон), еден џандар и еден инспектор цело време покрај еден граѓанин на републичево... Значи невозможно. Освен столбишта (столпчињата ќе ги искршат) и сл. масивни физички пречки, намалување на протокот на сите места каде што возат како луди (паркирани коли најдесно на Партизанска и Илинденска на пр.), односно паркинг лента до секоја одвоена велосипедска лента за да ги заштити велосипедистите кои што ќе ги штитат пешаците и сл. Џабе камери, бекапи, дронови, џандари, инспектори.
Ах, и да се смени законот за паркирање - за неплатен паркинг на паркинг место на ПОЦ или Градски паркинг, т.е. во белите линии, да не дигаат со пајак туку да ти фактурираат како за цел ден паркирање на пр. А тоа можат редарите да го прават, не мора џандар... Дури и паркирањето во трева да се овозможи, ама по цена како десет паркирања на обично паркинг место... И сл. како што е во секој нормален град во нормална земја.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.610
1.768
По мене треба да се направи апликација каде секој граѓанин ќе биде инспектор, пример видиш некој неправилно паркиран, сликаш и праќаш на апликацијата, и 50% од казната ти се исплаќа на тебе, мислам дека тоа ќе има голем ефект.

18 август 2019
1.219
1.193
По мене треба да се направи апликација каде секој граѓанин ќе биде инспектор, пример видиш некој неправилно паркиран, сликаш и праќаш на апликацијата, и 50% од казната ти се исплаќа на тебе, мислам дека тоа ќе има голем ефект.
Тогаш на многумина тоа ќе им биде професија. Само ќе чекаат да сликаат некого.
И добро ќе заработуваат.

Alex3

hello world
20 декември 2018
214
261
... апликација каде секој граѓанин ќе биде инспектор...
имало порано таква апликација, се викала УДБА

има закони на хартија, никој не ги спроведува. кога ќе бидат казнувани високи функционери и обичниот народ ќе види дека мора да почитува закони за да не биде казнет. до тогаш сообраќајот и сообраќајната култура ќе се влошуваат и ќе бидат на исто ниво со земји што ни служат за потсмев

15 септември 2012
1.159
1.300
По мене треба да се направи апликација каде секој граѓанин ќе биде инспектор, пример видиш некој неправилно паркиран, сликаш и праќаш на апликацијата
Џерманија; сите шваби се тастери
Мислењето е автоматски споено:

Во тие 23 години колку km и во колку денови ги имаш извозено?

Познавам лик кој 50 години има возачка дозвола од Б категорија и никогаш нема платено казна за сообраќаен прекршок. Ама нема ни возено од кога ја добил дозволата...

boro1

user
13 август 2009
1.822
1.641
1726857172730.png
Вакво едно и сечење на сите камери, исто како во UK.

Ништо нема да сменат на подобро камерите.

Рандом чичиња што ќе го полнат буџетот бидејки возиле 53 во 50.
Пешаците што зјапаат во телефон додека минат улица пак ќе бидат газени.
Батињата со врски пак нема да плаќаат казни.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Ќе смени понешто, барем за тие што немаат ДЕБЕЛИ врски... Ќе има и срања, ќе мора на празни улици да лазиме како имбецили, ама горе долу балансот на подобро ќе отиде.

Пошто ова сега е лудило, буквално секој ден ги гледам на црвено како лагано поминуваат, и тоа со секунди после палењето црвено. И мотори со 200+ км/ч, итн, итн. Голем дел од овие немаат доволно врски за да ги внесуваат во систем а пост фестум треба да биде многу тешки да се менуваат работите. Ако е направено како што треба и системот автоматски (без судови и луѓе) да дели казни.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Ништо нема да сменат на подобро камерите.
Вчера ќе ме збришеше една будала на пешачки. Ниту во телефон гледав, ниту зјапав некаде. Ме спаси тоа што видов дека ретардот нема намера да застане.
И, да! Во мобилен гледаше.

Ништо немало да сменат камерите. Ооо..
Да видиш како ќе сменат, и тоа како.
Тоа што сечат во UK се надзорни камери кои ги има ставено државата. И ги има премногу IMHO
ќе мора на празни улици да лазиме како имбецили
Епа дај на празни улици да врвиме и на црвено. Нема поента да стоиме безвеза, така?

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.027
1.842
Скопје
Џерманија; сите шваби се тастери

Во тие 23 години колку km и во колку денови ги имаш извозено?

Познавам лик кој 50 години има возачка дозвола од Б категорија и никогаш нема платено казна за сообраќаен прекршок. Ама нема ни возено од кога ја добил дозволата...
good one :) е помалце возам низ сообраќај последниве 3 години јер од дома работа се смени .. просек 8-10К годишно .. не сум тешко шофериште ама не ни баш дека не возам :p

Ќе смени понешто, барем за тие што немаат ДЕБЕЛИ врски... Ќе има и срања, ќе мора на празни улици да лазиме како имбецили, ама горе долу балансот на подобро ќе отиде.

Пошто ова сега е лудило, буквално секој ден ги гледам на црвено како лагано поминуваат, и тоа со секунди после палењето црвено. И мотори со 200+ км/ч, итн, итн. Голем дел од овие немаат доволно врски за да ги внесуваат во систем а пост фестум треба да биде многу тешки да се менуваат работите. Ако е направено како што треба и системот автоматски (без судови и луѓе) да дели казни.
она па што си сечат ленти .. тие ич не ги можам .. у стил за право му затвара семафор, се исклучува десно сече попреку и си влага на другиот влез си продолжува право ..

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.058
3.500
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
она па што си сечат ленти .. тие ич не ги можам .. у стил за право му затвара семафор, се исклучува десно сече попреку и си влага на другиот влез си продолжува право ..
тоа се најпаметните бе - го имаат сватено светот и го имаат заебано - разбираш!

ps.
дно!

28 јануари 2017
2.055
4.713
Ресен
Едно постаро чиче, Јапонец, беше не задоволен заради што почнале да преминуваат пешаците на црвено, на празна улица, така почнувал да се нарушува системот и државата.

Ако направиме паралела со кај нас и возење по тротоари...

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Епа дај на празни улици да врвиме и на црвено. Нема поента да стоиме безвеза, така?
Ај сега не заебавај, како ти да не си возел ~70 км/ч по Никола Карев (на пример) кога нема сообраќај. На делниците каде нема ни семафори, ни пешаци, ни велосипедисти, ни бутур.

Има ситуации и ситуации. Има каде можеш 99.9% безбедно да пречекориш ограничувања и има каде не можеш. Е сега сите ситуации ќе бидат „не можеш“, и реков на крај промената пак е кон подобро. Подобро ќе лазам и таму каде не мора отколку ова лудило сега што се случува.

Едно постаро чиче, Јапонец, беше не задоволен заради што почнале да преминуваат пешаците на црвено, на празна улица, така почнувал да се нарушува системот и државата.

Ако направиме паралела со кај нас и возење по тротоари...
На последниот дел од Партизанска од последната раскрсница кон мостот Обединети Нации, тука целата пешачка стаза господата си ја користат како улица. Паркирани аута и аута поминуваат во двете насоки. Уште им свират на пешаци да се тргнат во тревникот за да поминеле... А замисли кога буткаш количка со бебе.
Тротоарот пак е велосипедска патека и тука фрштат точаци, електрички тротинети, па и веспи/мотори.

Еве скриншот долу, тоа сѐ покрај линијата се 24/7 паркирани аута и едвај место за движечки аута да поминат. За пешаци нема место, само кој научил да лета. Направија тука нови згради и сега господата пошто немале каде да паркираат ги толерираат да паркираат и да возат тука по пешачката патека.
На булевар се приклучуваат кај Х макеркерите. Директно преку тротоар на булевар се симнуваат. И така со години.

Кажуваа комшии пријавувале безброј пати, ништо, без реакции.
Исто е и делот од Партизанска отспротива северно накај Кеј. Таму па одамна паркираат и возат по пешачката патека.

1726910189711.png

Последна промена:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Кој ќе ги направи препреките? Тие што го игнорираат проблемот?
Вакви ситуации сигурно има повеќе низ градот, никој надлежен не се замара па сеедно која гарнитура е на позиција/власт.

NanoCell

hello world
10 октомври 2011
418
520
Ај сега не заебавај, како ти да не си возел ~70 км/ч по Никола Карев (на пример) кога нема сообраќај. На делниците каде нема ни семафори, ни пешаци, ни велосипедисти, ни бутур.

Има ситуации и ситуации. Има каде можеш 99.9% безбедно да пречекориш ограничувања и има каде не можеш. Е сега сите ситуации ќе бидат „не можеш“, и реков на крај промената пак е кон подобро. Подобро ќе лазам и таму каде не мора отколку ова лудило сега што се случува.

На последниот дел од Партизанска од последната раскрсница кон мостот Обединети Нации, тука целата пешачка стаза господата си ја користат како улица. Паркирани аута и аута поминуваат во двете насоки. Уште им свират на пешаци да се тргнат во тревникот за да поминеле... А замисли кога буткаш количка со бебе.
Тротоарот пак е велосипедска патека и тука фрштат точаци, електрички тротинети, па и веспи/мотори.

Еве скриншот долу, тоа сѐ покрај линијата се 24/7 паркирани аута и едвај место за движечки аута да поминат. За пешаци нема место, само кој научил да лета. Направија тука нови згради и сега господата пошто немале каде да паркираат ги толерираат да паркираат и да возат тука по пешачката патека.
На булевар се приклучуваат кај Х макеркерите. Директно преку тротоар на булевар се симнуваат. И така со години.

Кажуваа комшии пријавувале безброј пати, ништо, без реакции.
Исто е и делот од Партизанска отспротива северно накај Кеј. Таму па одамна паркираат и возат по пешачката патека.

Погледнете го атачментот 141185
Требаше да се затвори кружниот тек околу кулите за да биде достапен само за станарите од кулите, наместо да изградат уште 10ина згради без места за паркинг. Поради политички причини не се реализираше истото и го создаде проблемот. Истото и со другата страна, многу нови згради и станари, без обезбедено паркинг место.
Но тоа е друга тематика, навлагаме во закон за изградба, што според мене треба да има гарантирано (бесплатно) паркинг место за секој нов стан. Градежните фирми се богатат поради ваквите пракси да секое парченце земја го наплатат и продадат. Плус комуналиите платени за истите згради никогаш не резултираат со надградба на улици/водоводна мрежа итн, туку завршуваат во буџетот на општините за нивна корист.

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.193
1.196
Скопје
На последниот дел од Партизанска од последната раскрсница кон мостот Обединети Нации, тука целата пешачка стаза господата си ја користат како улица. Паркирани аута и аута поминуваат во двете насоки. Уште им свират на пешаци да се тргнат во тревникот за да поминеле..
Ееее колку пати сум се нашол баш на истово место и не им се тргам, дур не ја поминам патеката има да лази позади мене, ако е маж нека излезе нека се тепа ако сака. Ем паркирани на пешачката која е многи тесна ем да поминат со кола, значи треба да се качам на жардињерата што е

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Уште и фирми има долу во зградите, со многу вработени и постојано е метеж... Туку онтопик: Ќе стават ли таму камери автоматски да регистрираат кој вози со автомобили по пешачки патеки?

За еден комшија прашувам. :)

dashbog

lurker
24 јуни 2008
567
809
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage