mdeni
senior
- 24 септември 2012
- 6.087
- 6.019
Но, дали може да се инсталира gcam?
Ај шуќур.Така да во право беа размислувањата поназад дека батеријата нема многу долго да трае
Ти укажав како и зошто троши, тој во видеото истото го спомнува, ете на крај и сам се увери дека е така и пак истото го мантраш.Логиката на употреба на еинк приказ е дол од концепт на штедлив уред наменет за специфични намени и за специфични корисници... Како да знаеш дека до толку ја усрале работата да едноставно тераат стандарден смартфон концепт, кој и дете може да разбере дека секако нема да функционира со еинк екран. Како да го знаеш тоа пред да пробаш конкретен уред?
Концептот и тоа како може да се реализира, проблемот е само во правилно адаптирање на софтверот. Тргање од секакви анимации и било каков приказ кој е со висок рифреш рејт. Тоа и евентуално бирање на некоја енергетски поштедлива SoC опција.
ДаОсвен тоа уред со енергетски штедлив дизајн би имал и други компромиси
Според мене е-инк би требало да е некој хибрид на „глуп“ телефон и паметен (+ камера, месинџер, вибер, рудиментален прелистувач, калкулатор и такви ствари)
Уредов работи, односно троши енергија токму онака како што пишував лани. Спротивно на твоите очекувања и тоа што го тврдеше. Ама јас не сум разбиралТи инаку си користел некогаш во животот уред со еинк дисплеј? Јасно ти е ваљда дека приказот не троши енергија освен ако не ја менуваш содржината (што би се добило со GUI без анимации и слично)... Пошто ми се чини како да не ме разбираш што ти зборувам.
Ете се увери и сам колкав дел од потрошувачката отпаѓа на екранот.Секако дека екранот не е целата потрошувачка, ама е голем дел од неа. Освен тоа уред со енергетски штедлив дизајн би имал и други компромиси. На пример помалку би бил таблет а повеќе комуникациски и читачки уред
Па јaс не „тврдев“ како работи хајсенс телефонов. Јас генерално објаснувам како треба да работи енергетски штедлив уред со е-инк екран.Уредов работи, односно троши енергија токму онака како што пишував лани. Спротивно на твоите очекувања и тоа што го тврдеше. Ама јас не сум разбирал![]()
Дефинитивно не смартфон/таблет. Сепак треба да има: телефонска функција, комуникациски апликации (вибер/итн). Процесирачко неинтензивни а корисни апликации (кандидати има еден куп). Читање документи се подразбира.Тоа ти што го бараш е е-читач со телефон. Значи не смартфон, веб прелистувач, софтвери за пишана или гласовна комуникација, ништо од тоа. Киндл со можност да се јавиш. Толку.
Во една тема кавга како Епл нема 120 херци, во друга се правда 1 херц на Хајсенс![]()
не би у 99% од случаевите.Зошто некој би сурфал на еинк? (освен текстуална веб страна)
Значи како мали Џокица замишља свет.Па јaс не „тврдев“ како работи хајсенс телефонов. Јас генерално објаснувам како треба да работи енергетски штедлив уред со е-инк екран.
Така де, да не е смартфон, ама да ги има функционалностите на смартфон.Дефинитивно не смартфон/таблет. Сепак треба да има: телефонска функција, комуникациски апликации (вибер/итн). Процесирачко неинтензивни а корисни апликации (кандидати има еден куп). Читање документи се подразбира.
Всушност повеќето работи за што се користи денес тоа што го нарекуваме смартфон, а кое во основа е таблет компјутер + телефон. Само без гледање видео и играње игри (освен некои што не зависат од рифреш рејт и процесирачка моќ).
Тоа што ти го замислуваш кога ќе кажеш „смартфон“, јас го викам таблет со SIM картичка.Така де, да не е смартфон, ама да ги има функционалностите на смартфон.![]()
Сepеш, ама ако тоа те забавља тогаш кој сум јас да те ометам.Значи како мали Џокица замишља свет.
Треба да прашам на која серија подолго им траат батериите?Garmin Fenix саатите се на тој принцип. Од друга страна Epix им се амолед.
Ти можеш да го викаш како сакаш, тоа не значи дека нештото ќе работи или ќе се однесува како што ќе го викаш. Можеш и на кучето да му викаш „мац“, ама нема да почне да мјаука.Тоа што ти го замислуваш кога ќе кажеш „смартфон“, јас го викам таблет со SIM картичка.
Па веќе ти кажав, сѐ е образложено во претходните постови, уште од лани. Се увери и сам со телефонот дека е така.Кажи ми зошто не би било можно било што од следново да биде фукционално на енергетски штедлив уред:
- гласовна комуникација преку мобилна мрежа и VOIP
- комуникациски апликации (Viber, Messinger, Whats'up, Skype, итн), без функционалност на видео повици
- корисни апликации што не побаруваат голема процесирачка моќ, како калкулатор, белешки, календар со синхронизација со десктоп, маил, browser, GPS навигација
- итн
Се согласувам дека треба посебен оперативен прилагоден за е-инк екрани. Тоа и го пишав. И дека треба и посебни верзии од сите апликации што би имале употребна вредност на таков уред. И дека сето тоа многу малку ќе влијае на вкупната потрошувачка на тој уред, а драстично ќе влијае на функционалноста.Тоа што најчесто се користи на преносен мобилен комуникациски уред - тоа може да се изврши и на хардвер кој е конципиран на енергетски поштедлива работа, без голема процесирачка моќ.
Само игри што побаруваат процесирачка моќ, мултимедија во ултрависока резолуција и некои многу специфични апликации се зависни од најнов и најмоќен хардвер на мобилни телефони.
Проблемот се оперативните системи за мобилните уреди, и насоката во која се развиваат - eye candy во графичкиот интерфејс, и разноразни телеметрии и датамајнинг како примарна цел. Повеќето енергија иде на таквите срања. Како корисници повеќето сте навикнати и очекувате да добиете максимален eye candy во графичкиот интерфејс. Тоа ви е репер за „телефон“ а уствари сакате таблет телефон и тоа го викате „смартфон“. Но да се направи уред со е-инк екран, со GUI со минимални промени на содржината на приказот, без анимации итн, и сето тоа на енергетски штедлив SoC... на таков уред сето тоа што е погоре наведено, е можно. Енергетска штедливост и функционалност во исто време.
Јас надеж гледам во линукс дистрибуциите за мобилни телефони, и (малку) колку што погледав - има развој на тоа поле. Спор развој, ама развој. Ќе пробам во прва прилика кога ќе има релативни евтин уред на кој може да се стави Линукс, особено ако е со е-инк екран.
Ќе се вртиме, пошто релативизираш (вртиш во круг).Размисли малку за сето ова и доста веќе се вртиме во круг.
Не треба многу за ова, промени треба само од аспект на GUI-то. Всушност ОС-от е тој што ги работи повеќето од тие работи за апликациите. Еднаш кога ќе има прилагоден ОС тогаш апликациите ќе се портираат/прилагодат релативно (по)лесно... Комбинирано со соодветен хардвер/SoC (на пример не ти треба 3D за е-инк GUI), подобрувањата и тоа како ќе бидат осетни.Се согласувам дека треба посебен оперативен прилагоден за е-инк екрани. Тоа и го пишав. И дека треба и посебни верзии од сите апликации што би имале употребна вредност на таков уред. И дека сето тоа многу малку ќе влијае на вкупната потрошувачка на тој уред, а драстично ќе влијае на функционалноста.
А бројот на целни корисници е незначителен.
TOOL Extralink Turbo Jet Fan, Portable Multi-Function USB Blower
2.650,00 ден
EXTRALINK CHAIR SWIVEL OFFICE, PINK
2.180,00 ден
SSD M.2 1TB WD Green SN3000 NVMe Gen4 5000MB/s WDS100T4G0E
8.940,00 ден
CASE LIAN LI E-ATX/EEB LANCOOL 217 INFINITY RGB Mid-Tower w/ Tempered glass, 2x170mm, 1x140mm ARGB, w/850W Seasonic Gold Fully Modular, Black, LANCOOL 217 INF + 850w
15.340,00 ден
PSU 750W SEASONIC CORE BC 750 ATX3.1 w/PCIE 5.1 80+ BRONZE
4.790,00 ден
MB AM5 B850-A GAMING WIFI 7 ASUS 4xDDR5 8000Mhz (O.C), DP, HDMI, 2xPCI-Ex16 5.0, 4xM.2, 2xSATA6, BT 5.4, 90MB1J50-M0EAY0
15.360,00 ден