Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Телекабел оптички пакети

18 септември 2020
930
871
Македонија
Проблемот е тоа што Битола се како монопол со оптиката и населбата што живеам.
Потписи соберете и однесе те ги во телеком и побарајте да ви пуштат оптика и приклучете се. Бакарот е стар нема леб на него, максимум на него VDSL може и подобро од се е оптика да се земе.
Телекабел местат по бандери, бидејќи имаат посебни договори со општината и ЕВН и поставуваат по бандери кај што ќе стигнаат.

18 септември 2020
930
871
Македонија
Многу тешко Телеком, треба цел град да го копаат.
Абе имаат и надворешна инсталација на оптика директно од телеком, еве во Прилеп кога бев пред неколку месеци видов дека местат оптика директно од телеком на бандера. Имаат 2 типа на надорешна инсталација: со ормар долу каде што има ласер и директно кабел до кутијата цилиндрична од каде се влечат после кабли до куќи. Еве и кај болницата таква е оптиката, од бандера се тегнат кабли.
Во село Бучин имаат по бандери влечено оптички кабли, еден за до дома и еден до базната станица.

MusicFreak

lurker
18 јуни 2009
990
115
Дали се соочувате со проблеми на Телекабел? Битола веќе 2 недели на рандом во текот на денот, па и ноќта закочува интернетот. Ако им пријавиш ти викаат рестартирај го рутерот.
Денес прв пат ми се дешава ова. Мислев до мене е нешто. Рестартирав рутери, менвав ДНС и др.

Сега дури видов дека не било до мене. Се јавив и викат дека се запознаени со проблемот и работеле на случајот, до утре за ручек најкасно требало да биди среден.

comakot

hello world
23 февруари 2017
471
385
Јас сум од Битола и немам осетено нешто проблеми затоа што сум скоро цел ден на работа, ама ми има поткажано сестра ми дека накај 15ч. како да снемува интернет неколку дена се дешавало ова. Исто така слушам имат проблеми во Кавадарци неколку другари каде снемува на интернет некои 1-2 минути ова се случува по неколку пати на ден

PeroLozac

hello world
11 јули 2018
196
226
Не е секаде проблемот во Битола, на влезот кај кружниот кај Битоил во тој реон имаат засега проблеми Телекабел на оптиката.

Последна промена:

outsider

lurker
14 јуни 2019
852
1.682
Битола
www.instagram.com
Нова Битола има проблеми и моментално не им работи бројот за контакт 047/612-612. Си пуштив комотно хотстоп од телефон, немам нерви да играм расипан телефон со техничка поддршка да ми речи модемот ќе го рестартираме кога точно знаат што им е проблемот, 3 недели трај проблемот.

thexfiles125

hello world
29 април 2013
409
276
Нова Битола има проблеми и моментално не им работи бројот за контакт 047/612-612. Си пуштив комотно хотстоп од телефон, немам нерви да играм расипан телефон со техничка поддршка да ми речи модемот ќе го рестартираме кога точно знаат што им е проблемот, 3 недели трај проблемот.
Ја би се јавил на другине броеви од Скопје Штип итн и да им кажеш дека не може да ги добиеш од Битола ваѓда ќе помогнат и ќе те поврзат или ќе ги информираат или нешто

cgfreak

hello world
1 октомври 2010
474
658
Дома
Имам вртено во Штип кога не сум ги добивал во Скопје и ми имаат завршено работа на неколку пати, или директно или да ме поврзат. @outsider, пробај така.

outsider

lurker
14 јуни 2019
852
1.682
Битола
www.instagram.com
Ги добив кај 11 часот, колегите биле известени за проблемот и работеле на решение. 3 недели не им е стабилен интернетот, истото како што претходно членови на форумот од другите градови се жалеја. Ме спаси телеком со 5Г и мирна главата, не можиш на секои 10 минути отвораш веб страна и си баферира.

18 септември 2020
930
871
Македонија
20230921_122218.jpg
@outsider Оваа ти е таа надворешна оптика преку бандера што оди, значи се влечи секундарна оптика од станицата на телеком по бандери и по три четири бандери се ставаат оптички влакна внатре во кутијата. Инсталацијата е отпорна на надворешни влијанија.
@DemoUser може да ти каже кога би можел да користиш оптика од телеком кај тебе.
Јас 100% ти гарантирам дека цела оптика поставена вака е пак стабилна и брза.

bloops666

hello world
22 септември 2022
91
93
Попара е оптиката во Битола цел месец уназад.
Дали се соочувате со проблеми на Телекабел? Битола веќе 2 недели на рандом во текот на денот, па и ноќта закочува интернетот. Ако им пријавиш ти викаат рестартирај го рутерот.
Не ѕвони Битола поќе. Ѕвони дирек во Штип и со нив расправај се. Пред неколку дена се јавив јас, „ќе го средиме проблемот до утре најкасно“ беше одговорот, И, да си признаја дека не е проблемот до корисниците туку дека до нив е.

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
@Македонското момче ова ти е спојница да преку ова иде оптика но ги користат и за други работи.
Од тука не можат да ги извлечат оптика затоа што телеком не работи на овој начин да отвара стално спојници.
Треба да имаш МОБ така да се викаат по нашки и на него си приклучуваат 12 корисници толку порти има и тој моб иде или директно до домар или во UCO спојница каде што се спојуваат и стигаат или до сплитер или до ормар.
Целата работа е што оваа спојница може и да не е на телеком не се знае и воедно овие спојници не се отвараат вооопште освен кога има квар.
Не се наменети за стално да се отвараат и симнуваат и работи на нив наменети се за преспојни работи каде што во натре се спојува се се затвара и дури и никогаш понатаму не се отвара освен ако нема сериозен проблем.

18 септември 2020
930
871
Македонија
@Македонското момче ова ти е спојница да преку ова иде оптика но ги користат и за други работи.
Од тука не можат да ги извлечат оптика затоа што телеком не работи на овој начин да отвара стално спојници.
Треба да имаш МОБ така да се викаат по нашки и на него си приклучуваат 12 корисници толку порти има и тој моб иде или директно до домар или во UCO спојница каде што се спојуваат и стигаат или до сплитер или до ормар.
Целата работа е што оваа спојница може и да не е на телеком не се знае и воедно овие спојници не се отвараат вооопште освен кога има квар.
Не се наменети за стално да се отвараат и симнуваат и работи на нив наменети се за преспојни работи каде што во натре се спојува се се затвара и дури и никогаш понатаму не се отвара освен ако нема сериозен проблем.
Ау да бе, јас сум имал сликано спојница, ама мислам дека онакви кутии имаат од телеком ама поинакви се, кога ќе имам можност ќе сликам. На бандера се поставуваа онака кабел остаен намотан околу и после се поставува црна кутија од која после се влечат 12 оптички кабели, има од внатре едни и едни од надвор, а таква од надвор имам видено на две бандери на различни локации, од телеком се качуваа на бандера.
Попара е оптиката во Битола цел месец уназад.

Не ѕвони Битола поќе. Ѕвони дирек во Штип и со нив расправај се. Пред неколку дена се јавив јас, „ќе го средиме проблемот до утре најкасно“ беше одговорот, И, да си признаја дека не е проблемот до корисниците туку дека до нив е.
Абе ако подадоја барање до градоначалникот за копање заедно со А1 и водовод многу побрзо ќе ја прошират, ама изгледа не копаат од водовод.
НОВА ИНФОРМАЦИЈА: @Ts011 на автопатот ПРИЛЕП - КРУШЕВО кај што копаат сега имаат црева од телеком подземна инсталација.

thexfiles125

hello world
29 април 2013
409
276
Може некој на телекабел да ја отвори странава? Дали се отвара? Со VPN/5G од Телеком се отвара но на PC со телекабел и cloudflare DNS не ми се отвара

edit: променив DNS на Google и ресетирав модем и немав проблем...

Последна промена:

outsider

lurker
14 јуни 2019
852
1.682
Битола
www.instagram.com
Денеска повторно има проблеми како и вчера. Никакво од нив соопштение за проблемите, ни извинување до корисниците. Да имав избор во мојата населба, дефинитивно би се префрлил на телеком но за жал не можи. Дома на 5G пуштам од мобилниот затоа што на секој час им паѓа интернетот. Немам ни нерви секој ден да ѕвонам за да добијам реплика дека колегите биле известени за проблемот и работат на тоа решение кое со недели се случува.

coki

:(){ :|:& };:
26 ноември 2021
429
620
/home/coki
Денеска повторно има проблеми како и вчера. Никакво од нив соопштение за проблемите, ни извинување до корисниците. Да имав избор во мојата населба, дефинитивно би се префрлил на телеком но за жал не можи. Дома на 5G пуштам од мобилниот затоа што на секој час им паѓа интернетот. Немам ни нерви секој ден да ѕвонам за да добијам реплика дека колегите биле известени за проблемот и работат на тоа решение кое со недели се случува.
Во АЕК се обрати?

Ts011

user
31 март 2020
1.422
1.073
Ау да бе, јас сум имал сликано спојница, ама мислам дека онакви кутии имаат од телеком ама поинакви се, кога ќе имам можност ќе сликам. На бандера се поставуваа онака кабел остаен намотан околу и после се поставува црна кутија од која после се влечат 12 оптички кабели, има од внатре едни и едни од надвор, а таква од надвор имам видено на две бандери на различни локации, од телеком се качуваа на бандера.

Абе ако подадоја барање до градоначалникот за копање заедно со А1 и водовод многу побрзо ќе ја прошират, ама изгледа не копаат од водовод.
НОВА ИНФОРМАЦИЈА: @Ts011 на автопатот ПРИЛЕП - КРУШЕВО кај што копаат сега имаат црева од телеком подземна инсталација.
Na lece koteski,site pustija creva, i kabelnet,A1,telekom,telekabel, ama toa e 2.1km,ostanatoto pak ke visi po banderi....
Мислењето е автоматски споено:

Погледнете го атачментот 129659
@outsider Оваа ти е таа надворешна оптика преку бандера што оди, значи се влечи секундарна оптика од станицата на телеком по бандери и по три четири бандери се ставаат оптички влакна внатре во кутијата. Инсталацијата е отпорна на надворешни влијанија.
@DemoUser може да ти каже кога би можел да користиш оптика од телеком кај тебе.
Јас 100% ти гарантирам дека цела оптика поставена вака е пак стабилна и брза.
Ovaa optika mi lici na Kds.

thexfiles125

hello world
29 април 2013
409
276
Kakvo e iskustvoto so Telekabel vo Skopje - centralno podracje, ping ms za gaming, stabilnost na optika itn itn
Јас од користење сега 11 дена презадоволен сум за сега, Аеродром Лисиче реон, добивам 150/150 стабилни за 600 ден месец поради тој оптик 40 брзини на оптик 20 цени 3 месеци промоција што имаат, само еднаш падна нет и тоа за 2 минути од некој дефект во 10 саат, од тогаш ниеднаш, пинг во игри е 34 ms во LoL на пример, 30-40 на Dota 2, многу пониско од што сум имал било кога барем на VDSL телеком, и нема никаква граница од 5-6 TB глупа да се секирам па вишем иам сидано околу 200 GB без гајле, супер е за сега да не го урочувам хахаха, еве рандом спидтест

а исто и за јавно IP се јавив и одма ми средија преку тел, ресетирав модем и рутер и го добив за 5мин

1695644517301.png

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.295
5.269
Скопје
hackitfree.github.io
Јас од користење сега 11 дена презадоволен сум за сега, Аеродром Лисиче реон, добивам 150/150 стабилни за 600 ден месец поради тој оптик 40 брзини на оптик 20 цени 3 месеци промоција што имаат, само еднаш падна нет и тоа за 2 минути од некој дефект во 10 саат, од тогаш ниеднаш, пинг во игри е 34 ms во LoL на пример, 30-40 на Dota 2, многу пониско од што сум имал било кога барем на VDSL телеком, и нема никаква граница од 5-6 TB глупа да се секирам па вишем иам сидано околу 200 GB без гајле, супер е за сега да не го урочувам хахаха, еве рандом спидтест

а исто и за јавно IP се јавив и одма ми средија преку тел, ресетирав модем и рутер и го добив за 5мин

Погледнете го атачментот 129785

Друже - 10 год скоро ќе правам на ТК , од кои 4 сум на оптика 150/150.
За кабелскиот - и така и така - не би коментирал -небитно , - ама за оптиката значи СТАКЛО ...
Многу пати сум прокоментирал и пак ќе кажам - Скопје Центар Оптика - нема промашај (y)
Ти 150 да симињаш и 150 да качуваш истовремено и да не трепне... Стварно презадоволен..

Последна промена:

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.588
6.028
Битола
Некој на оптика 150/150 да забележал последниве недели зголемен пинг при онлајн гејминг?

Обично гејмам на валве сервери со 22-23ms... сега одеднаш е 40. За некого не е голема разлика ама ја осеќам.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.588
6.028
Битола
Колегата само што ми кажа на дотата дека има +20мс на двата региони.
Ме интересира дали е до валве оти ја извадоја CS2 па серверите им се оптеретени или до телекабел. Инаку и јас +20 мс на дота имам и ужасно ме нервира оти го осеќам. Aма и во D4 имам зголемување на латенција за 20мс така што валјда е до телекабел.

Нови мислења

Последни теми

На врв Дно