Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

problemi so adsl-ot

drakula-it

read-only
31 јули 2009
9
0
pozzz.. veke podolgo vreme imam problemi so internetot. t.e sekogas koga ke se konektiram posle 1-2 min. mi blokira internetot odnosno iako sum konektiran nemozam da otvoram stranici ednostavno nema protok. komp. e skeniran so nekolku antivirusni antispuware malware programi i pak isto. promeneti se kablite i spliterot pa pak isto. koristam ADSL 25GB t.e 8bita i modem D-LINK DSL 360 R .neznam dali sega modemot pravi problem ili treba nesto da se podesi okolu ip adresite i DNS serverite. ako nekoj ima nekakov predlog neka napise ili neka predlozi nekoi ip adresi ili DNS serveri dokolku smeta deka e do toa. koristam windows xp sp3. ako nekoj ima nekakov predlog ili nekoj prethodno imal vakov problem neka pisi sekoja ideja e dobrodojdena.

darknessdimi

hello world
5 март 2009
224
5
ај провери дали ти се подесени ип адресите и днс серверите и дали вака и порано е правило

RFox

hello world
13 септември 2008
380
31
А каков антивирус користиш, и дали си пробал да ја исклучиш заштитата од АВ-от?

eldiablo

Баниран/a
21 октомври 2008
820
48
Најпрво отвори Control Panel --> Network Connections --> десен клик Properties на Local Area Connection --> селектираш Internet Protocol (TCP/IP) и одиш на Properties. Тука местиш Obtain an IP address automatically и Obtain DNS address automatically. Кликнуваш на ОК.

Го отвораш веб интерфејсот на модемот т.е http://192.168.1.1 (преку кој било веб прелистувач т.е Firefox, IE, Safari т.е пишуваш 192.168.1.1 во address bar-от) пишуваш user и pass. Одиш во Tools --> System Commands --> стиснуваш на Restore (прочитај до крај пред да го извршиш овој чекор)

Најбитниот чекор после целата оваа постапка е во табот Setup (на 192.168.1.1) местиш Type: Bridge кликнуваш Apply, и НЕ заборавај да кликнеш Save All од табот Tools --> System Commands.

Поздрав и пиши што си направил.

m3ntal

hello world
5 февруари 2009
112
8
Најпрво отвори Control Panel --> Network Connections --> десен клик Properties на Local Area Connection --> селектираш Internet Protocol (TCP/IP) и одиш на Properties. Тука местиш Obtain an IP address automatically и Obtain DNS address automatically. Кликнуваш на ОК.
Ова треба да ти помогне.
@eldiablo да те поправам D-Link DSL 360R нема веб интерфејс. Инаку овде има повеќе информации како тој може да се конфигурира.

eldiablo

Баниран/a
21 октомври 2008
820
48
Ова треба да ти помогне.
@eldiablo да те поправам D-Link DSL 360R нема веб интерфејс. Инаку овде има повеќе информации како тој може да се конфигурира.
Фала на исправката. Јас користам D-Link DSL 360T, додека 360R нема веб интерфејс.

drakula-it

read-only
31 јули 2009
9
0
pozz.. imam probano so razlicni ip adresi i razlicni dns serveri ,imam probano i so dns serverite od provajderot t.e 62.162.32.5 i 62.162.32.6, negde po nekoi forumi imam procitano deka nekoi uspeale da go resat problemot so menucanje na ip adresata ili dns serverite, ali nemam,. poim koja ip ili dns da gi stavam , ako nekoj znae neka pisi ili ako misli deka problemot lezi vo nekoj dr problem neka predlozi sto i kako. sto se odnesuva do AV i firewal-ot isto se slucuva i koga se iskluceni t.e disable.

darknessdimi

hello world
5 март 2009
224
5
IP adress: 192.168.1.2
Subnet mask: 255.255.255.0
default getaway: 192.168.1.1

dns server 1 : 62.162.32.5
dns server 2: 62.162.32.6

ili

4.2.2.2
4.2.2.3

mislam deka ova ke pomogne

drakula-it

read-only
31 јули 2009
9
0
nema fajde ni od toa, edinstveno protok dobivam nekade posle 02:OO nautro a se do togas e samo macenje. ako uspeam da se konektiram posle 1min nema protok na soobrakaj ne se otvoraat stranicite iako na adsl sto deka sum konektiran no protok nema

eldiablo

Баниран/a
21 октомври 2008
820
48
nema fajde ni od toa, edinstveno protok dobivam nekade posle 02:OO nautro a se do togas e samo macenje. ako uspeam da se konektiram posle 1min nema protok na soobrakaj ne se otvoraat stranicite iako na adsl sto deka sum konektiran no protok nema
А да пробаш да ги контактираш T-home? И онака е бесплатно...

drakula-it

read-only
31 јули 2009
9
0
samo od niv fajde nema, sigurno sekoj znae deka kaj niv segogas se e vo red i topkata sekogas ja prefrlaat kaj nas korisnicite. sekako deka se imam javeno kaj slusbata za tehnicka poddrska , imame probano i so namaluvanje na brzinata t.e so 5bita pa so 3bita pa pak isto. promeneti se site kabli i spliterot pa pak isto, resetiran e i modemot instaliran e i sp3 ama resenie nema. prehodno pisav deka edinstveno dobar protok ako mozi taka da se kaze imam nege posle 02:00 casot nautro dali e toa taka posto togas ima pomalku korisnici i mrezata e pomalku optovarena neznam, znam samo deka od tehnicata poddrska fajde nema oti kaj niv sekogas se e vo red so linijata mada nekolku pati mi imaat kazano deka uploadot bil poslab odosto trebalo t.e 500 i nesto kbps.

Plamen

hello world
11 јануари 2008
63
1
Преинсталирај ги т.е. најди понови или симни ги иситите мрежни драјвери .... сличен проблем имав па пробај и тоа ... позз

eldiablo

Баниран/a
21 октомври 2008
820
48
А да не ти се појавува win32 Generic Error или нешто слично???

Проба ли да го смениш модемот, да позајмиш од некој комшија или сл.?

Поздрав.

drakula-it

read-only
31 јули 2009
9
0
win 32 error ne mi se pojavuva . i poblemot okolu konektiranjeto ne e rabotata koja me maci, mada ponekogas i toa znae da pravi problem , ona sto mene ustvari mi pravi problem e toa sto i od kako ke uspeam da se konektiram posle 1min nema protok na soobrakaj. t.e konektiran sum a nemozam da otvoram stranici. pa treba da se diskonektiram pa povtorno da se konektiram i se taka do nedogled. sto se odnesuva do modemot da imam probano i so drug modem ista e rabotata

dragonV

hello world
10 декември 2008
198
14
земи (позајми) некој лаптоп и логирај се со јузерот и пасот и сите сетинзи од т-хоме(што ти ги напиша даркнессдими) и ке бидеш на сигурно дали е до мрежата или комјутерот

eldiablo

Баниран/a
21 октомври 2008
820
48
win 32 error ne mi se pojavuva . i poblemot okolu konektiranjeto ne e rabotata koja me maci, mada ponekogas i toa znae da pravi problem , ona sto mene ustvari mi pravi problem e toa sto i od kako ke uspeam da se konektiram posle 1min nema protok na soobrakaj. t.e konektiran sum a nemozam da otvoram stranici. pa treba da se diskonektiram pa povtorno da se konektiram i se taka do nedogled. sto se odnesuva do modemot da imam probano i so drug modem ista e rabotata
Тогаш не ја исклучувам можноста и мрежната картица да ти прави проблем. Најдобро е да пробаш со лаптоп или ако си во можност да ја смениш мрежната картица.

Поздрав.

Scouser

read-only
19 септември 2009
16
0

Истиот проблем го имам.
Сменив мрежна картичка, сменив модем, мрежен кабел сплитер, реинстал на Windows.
Протокот на интернет престанува "random" , АДСЛ сијаличката се гаси и за 3-4 секунди повторно свети, односно како ресет на модемот кога се прави.(Останатите сијалички работат нормално).
И да, мора дисконект па повторно конект за да можеш да користиш интернет.
Ако има некакво решение помагајте, кажувајте.
Ви благодарам однапред.

Vlatzki

user
1 мај 2008
1.281
340
Истиот проблем го имам.
Сменив мрежна картичка, сменив модем, мрежен кабел сплитер, реинстал на Windows.
Протокот на интернет престанува "random" , АДСЛ сијаличката се гаси и за 3-4 секунди повторно свети, односно како ресет на модемот кога се прави.(Останатите сијалички работат нормално).
И да, мора дисконект па повторно конект за да можеш да користиш интернет.
Ако има некакво решение помагајте, кажувајте.
Ви благодарам однапред.

Да кажам дека и јас го имам точно истиот проблем. Мене интернетот ми е надминат па не знам дали е до тоа. Инаку ми рекоа дека можно е да е до модемот, односно да го проверам за подуени кондезатори. Го отворив и гледам три подуени кондезатори, а на едниот му излегло куќичката... Па се мислам дали навистина е од нив, пошто голема мрза сум да ги мењам...
Би сакал да чујам мислење од други луѓе ?:rolleyes:

386ka

poweruser
22 декември 2007
2.377
215
@vlacki, Смени ги де, што те кошта? Самиот си знаеш дека на кое било струјно коло, подуени кондензатори му штетат на работата..

Scouser

read-only
19 септември 2009
16
0
Да кажам дека и јас го имам точно истиот проблем. Мене интернетот ми е надминат па не знам дали е до тоа. Инаку ми рекоа дека можно е да е до модемот, односно да го проверам за подуени кондезатори. Го отворив и гледам три подуени кондезатори, а на едниот му излегло куќичката... Па се мислам дали навистина е од нив, пошто голема мрза сум да ги мењам...
Би сакал да чујам мислење од други луѓе ?:rolleyes:

Еве како изгледа модемот внатре.Жолтата смолеста боја.Појма немам како е и што е.
Од што би можело ова да се случи?

Атачменти

• Picture 004.jpg
    Picture 004.jpg
    49,3 KB · Прегледи: 24
  • Picture 005.jpg
    Picture 005.jpg
    37 KB · Прегледи: 24

386ka

poweruser
22 декември 2007
2.377
215
Закачи ги сликите на некој хостинг за слики... Вака ништо не се гледа.

Vlatzki

user
1 мај 2008
1.281
340
@vlacki, Смени ги де, што те кошта? Самиот си знаеш дека на кое било струјно коло, подуени кондензатори му штетат на работата..

Би ги сменил ... Ама ме мрзи, па затоа прашувам да не ги мењам џабе... :p

Ај ќе ги сменам деновиве ако не ме мрзи .... :D
Еве како изгледа модемот внатре.Жолтата смолеста боја.Појма немам како е и што е.
Од што би можело ова да се случи?

Тоа, е така кај сите модеми. Дека тие компоненти често знаат да им се скинат конекторите, бидејќи се греат многу, а со тоа и се шират, а кога ќе се исклучи модемот се собираат... И нив ги зафаќа најмногу тоа ширење и собирање. Жолтата паста е нешто како лепак, ги осигурува да не се скршат или се оштетат. Имав таков случај, се скрши она пастата а со тоа се скина и жичката.

Scouser

read-only
19 септември 2009
16
0
Тоа, е така кај сите модеми. Дека тие компоненти често знаат да им се скинат конекторите, бидејќи се греат многу, а со тоа и се шират, а кога ќе се исклучи модемот се собираат... И нив ги зафаќа најмногу тоа ширење и собирање. Жолтата паста е нешто како лепак, ги осигурува да не се скршат или се оштетат. Имав таков случај, се скрши она пастата а со тоа се скина и жичката.

Не знам ама некако не ми изгледа дека е паста за заштита.

Scouser

read-only
19 септември 2009
16
0
Абе тоа е заштитата ... Не може една бакарна намотка да „чури“ и да испушта жолта смолеста маса...

Туку дај сликај ми ги твоите кондезатори, ама убаво да се гледаат... Сумњам у нив, а моиве мислам сега да ги сменам ... :D

Со веб камера сликам подобро не можам да извадам освен ако не најдам некој дигитален апарат. :)

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно