Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Т-Home оптика

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.545
3.149
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Со тест фајлови од постовите предходно како стои?
За оние 100 MB bin фајловите зборуваш? Па таму додека да кликнам да видам тој веќе е симнат, не можам да видам со колку.

StOrMK

lurker
25 јули 2015
974
484
Скопје
StOrMK's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 - 4440
Motherboard
Gigabyte H81M-S
Storage
TOSHIBA DT01ACA100 1TB
RAM
Kingston HyperX Fury 8GB
Case
Ментална :D
Mouse
Motospeed V70
Keyboard
Motospeed CK 104
Audio
Realtek HD Audio
Monitor
Benq DL2215-B 1920x1080 Full HD
OS
Windows 10 PRO 64bit
Исто и кај мене. На Wi-Fi сум и немам некоја дополнителна опрема (рутерот е само + TV Box).
Брзината не оди повеќе од 400/400. Вчера активирав од кај 13 часот па ќе пробам и денес после тоа време.
Пробај на десктоп со лан кабел друже, и кај мене е таа брзина 400/400mbps преку вифи, треба појак рутер за целосната брзина.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.303
11.852
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.743
12.685
Skopje
www.wemaxa.com
Дали лан кабелот од Max TV може да се "умножи" со свич, т.е. од еден кабел да се продолжи во плус два за во две соби на пример?
Може, пробано, ќе си доплатиш за рисивер 100 денари само/месечно.

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.216
Струмица
Треба да пуштам допрва кабел позади лајсна, поентата беше дали да пуштам еден или два кабли, посекако ќе биде еден рисивер :)
Еден кабел - еден ТВ бокс. Плаќам за 4 бокса дома, вториот мислам дека е 250ден месечно, а за трет и четврт плаќам по 130ден. Сите три доле на 1 спрат се ставени на свич, а свичот во рутер.

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.216
Струмица

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
@bxxxn кабелот за макс тв можеш да го приклучиш во свич слободно ама ќе ти праќа само ип за МАКС ТВ на него нема интернет.
Така кај што ти е ресиверот ставаш свич од свич во ресиверот и потоа другите порти сите се за макств.
Така си кратиш на кабел пуштање и влечење.
Целата работа е да запамтиш дека портите на рутерот кои се за ТЕЛЕВИЗИЈА по нив иде само ИПТВ ПРОТОКОЛ а не ИНТЕРНЕТ ПРОТОКОЛ.
Иначе колку сакаш можеш свичови да ставиш секаде само да се гигабитни за да немаш проблем со компатибилноста бидејќи рутерот на телеком е гигабитен т.е портите се.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.796
5.514
@bxxxn кабелот за макс тв можеш да го приклучиш во свич слободно ама ќе ти праќа само ип за МАКС ТВ на него нема интернет.
Така кај што ти е ресиверот ставаш свич од свич во ресиверот и потоа другите порти сите се за макств.
Така си кратиш на кабел пуштање и влечење.
Целата работа е да запамтиш дека портите на рутерот кои се за ТЕЛЕВИЗИЈА по нив иде само ИПТВ ПРОТОКОЛ а не ИНТЕРНЕТ ПРОТОКОЛ.
Иначе колку сакаш можеш свичови да ставиш секаде само да се гигабитни за да немаш проблем со компатибилноста бидејќи рутерот на телеком е гигабитен т.е портите се.

ИПТВ ПРОТОКОЛ а не ИНТЕРНЕТ ПРОТОКОЛ .
A што значи ИП во ИПТВ ако не те мрзи ?

За МаксТВ доста се 100М свичови, нема потреба од гигабитни.

Sent from my SM-A505FN using Tapatalk

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.216
Струмица
бидејќи рутерот на телеком е гигабитен т.е портите се.
Затоа и го споделив скриншотот.
1664297175568-png.117259

Зошто на Лан 1 која е интернет порта ми дава 100 а не 1000? Како да го користам тој гигабитен интернет сега јас?
Лан 2 од скриншотот е свичот, кога го префрлив на Лан 4 како шо кажа, таа порта стана гигабитна, а Лан 1 останува 100.. Нели треба автоматски да смени од 100 на 1000 ако веќе имам гигабитен интернет?

На Вифи го дава максимумот а на кабел не.
1664377762860.png

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.796
5.514
Затоа и го споделив скриншотот.
1664297175568-png.117259

Зошто на Лан 1 која е интернет порта ми дава 100 а не 1000? Како да го користам тој гигабитен интернет сега јас?
Лан 2 од скриншотот е свичот, кога го префрлив на Лан 4 како шо кажа, таа порта стана гигабитна, а Лан 1 останува 100.. Нели треба автоматски да смени од 100 на 1000 ако веќе имам гигабитен интернет?

На Вифи го дава максимумот а на кабел не.
Погледнете го атачментот 117315
Што имаш уклучено на Лан1? Има тој уред гигабитна порта? Кабелот саглам ти е? Минимум кат 5е со сите парици?

Sent from my SM-A505FN using Tapatalk

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
@Astraion незнам друже јас не сум доктор за рутерите на телеком.
Само знам да ти кажам дека ако ставиш кабел асален во ЛАН 1 од рутер на телеком и ако имаш на пример гигабитна лан мрежна карта на лаптоп или десктоп мора да мери максимум.
Се друго ми е магично непознато додека не дојдам кај тебе дома да проверам затоа што рутерите на телеком се МАГИЧНО МРДНАТИ и не ни пробувам да ги оправам јас затоа што такви си се од фабрика тие и до сега кај и да сум бил на кабел кога сум ставил мене стално ми мерело максимум освен кога рутерот бил расипан и брзината варира али тоа од одма се приметува на спеедтест стрелката иде лево десно како мрдната и цело време варира.
Јас затоа пак кажувам пушти твој кабел нов не тие што ти се вградени во зид ако си во новите згради затоа што можно е да си поврзан на 4 парици во модулот месот на 8 и затоа не ти мери.

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.216
Струмица
Тој кабел е телекомскиот Кат5е кој оди од Лан1 рутерот кој е на први спрат и носи на втори спрат (20ина метри).
Му купив гигабитен ТП Линк свич и го закачив во Link/Act портата.

71nUBm1L0PL._AC_SY450_.jpg

Во трите соби имам пуштено исто Кат5е кабли и закачени се на 2,3, и 4.
Во секоја соба имам конектор кој излегува на ѕид. (Panasonic Viko модуларните)

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
@Astraion не реков дека не чини свичот или нешто што си работел или правел.... сакав да ги елиминираш сите работи и ако имаш можност директно од рутерот на телеком да тестираш тоа ми беше целата поента.
Е сега ако и директно од рутерот на телеком не ти мери тогаш има проблем со рутерот.
Јас сакам да ги елиминираш сите свичови и кабли и ако ИМАШ можност да пуштиш произволно кабелче директно од рутерот од лан 1 до пц или лаптоп со гигабитна порта и да тестираш.
За да го елиминираме проблемот од старт да знаеш каде е проблемот

@Astraion значи наједноставно иди кај рутерот на телеком и директно од него од лан 1 со кабелче во лаптоп или десктоп произволно пушти.
Елиминирај ги сите твои РУТЕРИ СВИЧОВИ И СЕ и измери така и пиши пак дека и така ако не мери ондак е до рутерот на телеком некој стинг од горе од платформа

Последна промена:

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.216
Струмица
Го најдов натрапникот. RJ45 конекторите се проблемот... zZz

Директ лаптоп во Лан1 рутерот:
13734398124.png

Му отидов после директ со лаптопот кај шо ми завршува кабелот кај мене горе, а на кабелот убаво си пишува Cat 5e 200MHz.
13734423985.png

Ќе треба наново пачирање со нови конектори тоа е...
Фала за асистенцијата, бев убеден дека имам Cat 5e конектори и на цело заборавив да пробам вака да го изолирам проблемот.

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
@Astraion знаев дека директно од рутерот на телеком ќе работи затоа што кога и да сум МЕРЕЛ кај било кој директно од рутер на телеком со асално кабелче одма си мерело максимум.
И потоа ми викаа е како тука сака вака нејќе и оди ти после докажи му на корисникот или тој што ме викнал за мрежи зашто сака вака а така нејќе.
И кога ќе му кажеш колку треба и како за да се оправи ааааааааа па јас платив како сега пак ли епа тој што ги земал парите викни го назад.
И после идат во телеком во салони писмени жалби телеком му е КРИВ ЗА СЕ :)))))))))))))))
И воедно ако си пријавил проблем во телеком кој и да дошол техничар поштено ќе те праша каде е рутерот на телеком ќе си штракне во лан 1 ќе си измере пред тебе и покаже и ќе ти каже пријатно и убав ден средете си ја мрежата.

Едит : Ова во врска со телеком и техничарите сакам да додадам дека така е по правило одамна телеком си мери на негов рутер на туѓа опрема не гарантира ништо.... но доколку на неговиот рутер има проблем тогаш ќе се бара решение како и секогаш од кога знам така било.
Ова е така затоа што многу куќи имаат големи мрежи и бараат телеком да им одржава се , а телеком не го прави тоа затоа што за тоа си треба посебна фирма која ќе ги одржава сите кабли конектори модули и по потреба ваша ќе ви ги елиминира проблемите со вифи и потреба на интернет на лан или на вифи.
Телеком само ви гарантира на КАБЕЛ и тоа е тоа и воедно истото станива збор и за ресиверите само на кабел се гарантира дека нема да има пикселизации и кочења сецкања.Сите други ПЛЦ уреди и вифи решенија телеком не ги гарантира.

Последна промена:

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно