Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Следење на Електрична Потрошувачка во домот, статистика

Скоти

user
15 октомври 2013
1.280
2.369
Ова би било добро да се најде начин / уред што ги мери трите фази директно позади табла, не кај саатот на ЕВН пошто може или да реагираат или некој да го здипли пај-то ако си во зграда.

Или трета опција комшија од 90год. одма ќе реагира дека му „крадеш“ струја.

Не сум сретнал некоја понапредна склопка што има компјутер во неа да логира и да се поврзе мрежно. Тоа би било идеално.
Па и јас на тоа мислев, со 3ЕМ неможе така? Изгледав видео нешто денеска на YT и на сите Shelly- то им беше врзано на табла, иначе и јас сум во зграда.

krema

OG
24 јуни 2009
15.745
15.837
youtu.be
Па во станот имаш исто табла со осигурувачи, до овде доаѓаат трите фази, треба само добра интервенција за да се ова изведе.
Не мора да се стави директно кај броилото.

Gilfoyle

lurker
10 септември 2009
571
2.026
How the Gen 2 Vue Energy Monitor Works лично јас го имам ова гледано за во станот, се закачува директ на склопка и има се она што вие го зборите, само се немам накането да ги разгледам можните проблеми со вакви уреди за да се решам да нарачам.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.280
2.369
Па во станот имаш исто табла со осигурувачи, до овде доаѓаат трите фази, треба само добра интервенција за да се ова изведе.
Не мора да се стави директно кај броилото.
Тоа беше муабетот. Ќе прам муабет деновиве со електричар за кај мене во станот дали може да се изведе некако.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Тоа беше муабетот. Ќе прам муабет деновиве со електричар за кај мене во станот дали може да се изведе некако.

Ај сподели и мене ме интересира. Јас имам озбилни сумњи дека некој или нешто ми е закачено на инсталацијата помеѓу саатот и мојата табла. Пред околу 10 години го копаа каналот кај што проаѓаат тие жици и после тоа загипсираа.

Образложување беше дека станот до мене ставал проточен, а со него и три жици директно од саат. Иако и јас имам 18kW проточен и посебни жици немало потреба да се пуштаат. Едноставно електричар ми ја среди таблата со нови квалитетни склопки и осигурачи. Сум немал никогаш проблем.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.827
5.530
Баш за тоа и користат овие. Да не чепкате кај саат у главна разводна кутија кај главни осигурачи.
На пример во табла со осигурачи.
shelly3%D0%95M-3-1200x1200.jpg

и да мери влезните 3 фази
images

Сликиве се рандом од нет што ги најдов што добро отсликуваат положба и поврзување.

Најголем проблем е ако е доста гужва во табла, и се доста скратени фазните кабли, па да неможе убаво да се стават трафоата. Иначе по стандард препорачуваат и заштитен осигурач на жиците што носат фаза до Шелито како референтна волтажа. не мора ништо големо. 5-6А е доста и превише. Мене ми е нарачано чекам да стигне 3ЕМ со 3х50А CTa, пошто немам потреба од големите 120А, а и ретко по дома кој има, освен ако не е со некое котле јакичко на струја или слично.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.280
2.369
Баш за тоа и користат овие. Да не чепкате кај саат у главна разводна кутија кај главни осигурачи.
На пример во табла со осигурачи.
shelly3%D0%95M-3-1200x1200.jpg

и да мери влезните 3 фази
images

Сликиве се рандом од нет што ги најдов што добро отсликуваат положба и поврзување.

Најголем проблем е ако е доста гужва во табла, и се доста скратени фазните кабли, па да неможе убаво да се стават трафоата. Иначе по стандард препорачуваат и заштитен осигурач на жиците што носат фаза до Шелито како референтна волтажа. не мора ништо големо. 5-6А е доста и превише. Мене ми е нарачано чекам да стигне 3ЕМ со 3х50А CTa, пошто немам потреба од големите 120А, а и ретко по дома кој има, освен ако не е со некое котле јакичко на струја или слично.
Јас ќе морам со 120, 110 ампери е мислам проточниот, Stiebel Eltron 18/21/24.
Гледав и јас дека некој на нет купуваше заштите осигурувач, со препорака да се купи со најмала ампеража. Не се разбирам до толку, битно ми беше дека може, веројатно ќе нарачам и јас.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.827
5.530
Јас ќе морам со 120, 110 ампери е мислам проточниот, Stiebel Eltron 18/21/24.
Гледав и јас дека некој на нет купуваше заштите осигурувач, со препорака да се купи со најмала ампеража. Не се разбирам до толку, битно ми беше дека може, веројатно ќе нарачам и јас.
Не бе какви 110А. Тоа вкупно може да е толку, инаку твојов макс 35А по фаза. Пошто е трофазен, т.е. не иде цела струја само низ една фаза. Да еве и по спецификација е така.
1650316548165.png Е сега да пошто ти сакаш да мериш се заедно со се него, може за да си на сејфсајд да идеш со 120А, за да имаш простор за другите потрошувачи.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.280
2.369
Не бе какви 110А. Тоа вкупно може да е толку, инаку твојов макс 35А по фаза. Пошто е трофазен, т.е. не иде цела струја само низ една фаза. Да еве и по спецификација е така.
Погледнете го атачментот 112512 Е сега да пошто ти сакаш да мериш се заедно со се него, може за да си на сејфсајд да идеш со 120А, за да имаш простор за другите потрошувачи.
Ете колку не се разбирам, значи супер, сепак ќе се оди со 120А, ради сигурност, едино тој уред е трофазен, али иам клими( 23 000 btu и 12 000btu).

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.827
5.530
Ете колку не се разбирам, значи супер, сепак ќе се оди со 120А, ради сигурност, едино тој уред е трофазен, али иам клими( 23 000 btu и 12 000btu).
Е така де, клими, перални, сушални, шпорети, ова она ќе ти се собере над 50А по фаза. Оди со 120ка.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.280
2.369
Праев муабет со електричар, многу лесно изводливо е, исто ми објасна како @marv, така да деновиве ќе го нарачувам сигурно. Само треба да проверам во таблата дали имам простор за инсталирање на трафоата, да не се многу кратки жиците.

stefan_mkd

lurker
18 март 2015
843
669
Праев муабет со електричар, многу лесно изводливо е, исто ми објасна како @marv, така да деновиве ќе го нарачувам сигурно. Само треба да проверам во таблата дали имам простор за инсталирање на трафоата, да не се многу кратки жиците.

Можеш и инфо да влечеш директ од струјомерот, преку оптичкиот излез. Само тука ќе треба да игра рПИ плус некој опен сорс програм

Скоти

user
15 октомври 2013
1.280
2.369
Можеш и инфо да влечеш директ од струјомерот, преку оптичкиот излез. Само тука ќе треба да игра рПИ плус некој опен сорс програм
Мислиш доле од саатот? Не би да чепкам таму, ќе си помисли оној што чита прам нешто нелегално. Ако може на табла кај осигурачи е наједноставно.

stefan_mkd

lurker
18 март 2015
843
669
Мислиш доле од саатот? Не би да чепкам таму, ќе си помисли оној што чита прам нешто нелегално. Ако може на табла кај осигурачи е наједноставно.
Нема што да си мислат од ЕВН. Оптичкиот порт е за тоа. Само излез е. Стандардот ти е IEC 62056-21

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.827
5.530
Нема што да си мислат од ЕВН. Оптичкиот порт е за тоа. Само излез е. Стандардот ти е IEC 62056-21
Не знам дали си пробал, но бар кај мене излезот од саатот е цел во security logical group, со пасс од ЕВН, и ништо не можеш да прочиташ. А да не зборам што саатите се на секој 3 спрата и ко за инает јас сум на 3тиот од кај мене. Влечење оптика по зграда и кабел што штрчи од орман некако нема да помине во повеќето случаи ;)

stefan_mkd

lurker
18 март 2015
843
669
Не знам дали си пробал, но бар кај мене излезот од саатот е цел во security logical group, со пасс од ЕВН, и ништо не можеш да прочиташ. А да не зборам што саатите се на секој 3 спрата и ко за инает јас сум на 3тиот од кај мене. Влечење оптика по зграда и кабел што штрчи од орман некако нема да помине во повеќето случаи ;)
Ако се јавиш во ЕВН треба да ти дадат логин инфо. Кај мене немаше проблем

• ми се допаѓа
Реакции: marv

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.827
5.530
Не викам не, можеби и ќе дадат, мада тоа кај мене е најмал проблем. Кабел 20м, излез од табла, комшии, .... Не не, батали.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.077
3.535
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
тоа е добра варијанта, но тука имаше предлози и посебно по секоја фаза и на секоја линија после осигурач да се мери. што е малку подетално.

не ќе е лошо после ова да излезе некоја препорака како да го правиме сандачето/инфраструктурата во иднина, за да се олесни инсталација на мернава опрема. ваљда дупло поголемо сандаче и осигурачи преку едно, би помогнало

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.590
19.308
А зошто не Raspberry Pie на кој има инсталирано Home Assistant кој ќе зема податоци преку wi-fi од Shelly, Broadlink или SonOff

Напон, струја и моќност во исто време. Со графикони со се.
Башка што има можност да извршува таскови во случај на пренапон, поднапон и сл.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.827
5.530
А зошто не Raspberry Pie на кој има инсталирано Home Assistant кој ќе зема податоци преку wi-fi од Shelly, Broadlink или SonOff

Напон, струја и моќност во исто време. Со графикони со се.
Башка што има можност да извршува таскови во случај на пренапон, поднапон и сл.
Е да де, така и почна муабетот погоре. Со Shelly 3EM, мери вкупна потрошувачка на 3те фази, а тој тоа го бараше. Најевтина а и единствена можна во неговиот случај е таа. Е ако сака детали, прекинување и автоматизации онда ќе почне да си реди разни уредчиња согласно потреби и спецификации. Јас обратно почнав, од прекинувања, па тек сега на главно мерење.

Sent from my Телефон using Tapatalk

stefan_mkd

lurker
18 март 2015
843
669
тоа е добра варијанта, но тука имаше предлози и посебно по секоја фаза и на секоја линија после осигурач да се мери. што е малку подетално.

не ќе е лошо после ова да излезе некоја препорака како да го правиме сандачето/инфраструктурата во иднина, за да се олесни инсталација на мернава опрема. ваљда дупло поголемо сандаче и осигурачи преку едно, би помогнало
Имаш активна и реактивна струја по фаза, напон по фаза и уште нешто во регистрите :) За точност споредено со тие клемите, не би говорел.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.827
5.530
Имаш активна и реактивна струја по фаза, напон по фаза и уште нешто во регистрите :) За точност споредено со тие клемите, не би говорел.
Точноста зависи од калибрацијата, и не е генерално лоша од мерења на корисници низ Европа околу ±1-2% маргина со званичноте мерачи. Инаку и новиве дигитални струјомери, внатре имаат клеми, т.е. точно да ги крстиме струјни трансформатори, и од нивната калибрација зависи целата точност на мерењето. Инаку и кај овие "хоби" уредиве имаш активна, реактивна, фактор на моќност, волтажа, ампеража,...
Кога пристапот до саатите би бил полесен, поуниврзален, со лесна интеграција во најраспространетите хоум аутомејшн систем, воопшто не би се зезал со додатоци. Т.е. би се можда... Саатот го контролира ЕВН, ова јас.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.586
8.234
Мелмак

Те молам сподели повеќе или некој линк ако има за ова. Јас би прашал во ЕВН и електричар да ми изведат конекција ако треба. Претпоставувам врската е отпичка но податоците се во некој дигитален формат така?

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.827
5.530
Те молам сподели повеќе или некој линк ако има за ова. Јас би прашал во ЕВН и електричар да ми изведат конекција ако треба. Претпоставувам врската е отпичка но податоците се во некој дигитален формат така?
Види што саат имаш, марка , модел, производител и срчај за него IEC 62056-21 комуникациски протоколи. Кај мене во зграда се на Сименс, имаат оптички ИР readonly порт и сериски кој е дисејблуван пошто е read/wrote.
Кога разгледував прелани у тоа карантините со многу време, некако ми се виде скапо (околу 70~100еур) беше само сондата, па ти треба ИР то сериал адаптер, итн, и плус се уште гледам нема интеграција со некој од системиве ХА, Опенхаб и слични. Значи ќе ти треба и некоe Ардууно или Пај, или ПЦ за да си тестираш, па програмирање... Додатно ќе ти требаа дозвола од ЕВН, кабел од саат до дома спроведен во ѕид (не смее да искача од саат кутија по ѕидови), итн... Можеби ако си во куќа се малку полесно би идело, но во зграда, поготово новиве кај што саатите се во посебна јутилити рум на приземје а да речам ти на 7ми или 15ти кат... Неостварливо.
Плус стандардот и портот се смислени за повремено отчитување од електро компаниите, воопшто не знам дали и ќе дозволат да си закачен 24/7 на саат. Затоа о ги смислија конзјумер сајд разни енерџи мерачи, за да си мериме точно што ни треба и каде ни треба.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно