Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Следење на Електрична Потрошувачка во домот, статистика

toshex

the fool
18 септември 2013
6.586
8.234
Мелмак
Имам расбери пај за кој во последно време се трудам да најдам креативни примени, и една од работите кои веќе некое време сакам да ја имам е следење на потрошувачката на електрична енергија во живо. За жал сите најави дека ЕВН ќе ги поврзе броилата со некој таков онлајн систем се чинат далечни. Па истражував начини за ова да се изведе со Расбери Пај. И мислам дека најдов (но има некои потенцијални проблеми за кои ќе напишам подолу).

Имено броилата на ЕВН имаат диода која трепка 1000 пати на 1 киловат час, односно еднаш на ват час (види слика, сликата е земена од интернет гугл срч):

1609523917006.png

Ова одлично се вклопува во еден проект од некој од Англија кој направил вакво нешто:

И секако ова како proof of concept би можело да се тестира и со помош на батериска диода, не мора да се поврзува на реално броило.

Единствен потенцијален проблем е дали е ова во склад со условите за користење на броилата. Имено и очигледно ова би вклучило прикачување на надворешен уред и покривање на диодите - кои се некој вид на модификација (ко на сликата од туторијалот):

1609524081901.png

Ако е ова спротивно на правилата на ЕВН тогаш џабе е иако нели не влијае уопште на процесот на мерење и е според сите логики безопасно, неинтрузивно и единствено помага да си следиш потрошувачка во домот.

Е сега можно е да има уреди кои се прикачуваат на влез на таблата со осигурачи кои би трепкале исто вака и ако знаете такви мислам дека тоа би било подобра опција.

Знам дека има уреди ко осигурачи кои мерат потрошувачка и дури може имаат контакти на кои би можело да се поврзе расбери пај, ама тие се скапи:

Споделете ваши мислења и знаења на оваа тема.

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.087
1.389
Мене што ми текнува е да се поврзат на распберито три струјни трансформатори. Изолирани би биле, и ќе си ги монтираш кај тебе во табла директ на доводот. Напон лесно е да измериш по фазите.

On another note, јас за комплетно решение ептен се размислувам за Shelly. Поточно ова: Shelly 3EM

Мери, има прекинувач до 10А, чува податоци дури и да нема интернет поврзано, аларм, и други тракатанци. Е сега поскапо е од цело распбери но ете, да го ставиме како опција и тоа.

krema

OG
24 јуни 2009
15.745
15.837
youtu.be
EVN нема да дозволи да импровизираш со нивните броила, макар и тоа било еден фотоотпорник залепен врз нивната лед диода.

Инаку зошто би мерил повторно кога и онака броилото ја врши таа функција за мерење на потрошена електрична енергија (евтина, скапа и вкупно потрошена ел. енергија).

toshex

the fool
18 септември 2013
6.586
8.234
Мелмак
Мене што ми текнува е да се поврзат на распберито три струјни трансформатори. Изолирани би биле, и ќе си ги монтираш кај тебе во табла директ на доводот. Напон лесно е да измериш по фазите.

On another note, јас за комплетно решение ептен се размислувам за Shelly. Поточно ова: Shelly 3EM

Мери, има прекинувач до 10А, чува податоци дури и да нема интернет поврзано, аларм, и други тракатанци. Е сега поскапо е од цело распбери но ете, да го ставиме како опција и тоа.

Интересно е ова Шели, добра опција во секој случај.

EVN нема да дозволи да импровизираш со нивните броила, макар и тоа било еден фотоотпорник залепен врз нивната лед диода.

Инаку зошто би мерил повторно кога и онака броилото ја врши таа функција за мерење на потрошена електрична енергија (евтина, скапа и вкупно потрошена ел. енергија).

Ко шо кажав, за следење и статистика. Дневна, часовна, peak потрошувачка итн. Оптимизација на потрошувачката врз зависност од таква статистика би довело сигурно до оптимизации и заштеди.

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.087
1.389
Го најдов и ова, има неколку проекти со разни комбинации на модули и платформи.

Модулот за мерење струја/потрошувачка - PZEM-004Т личи доста флексибилен т.е може со било кој контролер да се поврзе.

krema

OG
24 јуни 2009
15.745
15.837
youtu.be
Ко шо кажав, за следење и статистика. Дневна, часовна, peak потрошувачка итн. Оптимизација на потрошувачката врз зависност од таква статистика би довело сигурно до оптимизации и заштеди.
Аха, разбрано. :)

toshex

the fool
18 септември 2013
6.586
8.234
Мелмак
Го најдов и ова, има неколку проекти со разни комбинации на модули и платформи.

Модулот за мерење струја/потрошувачка - PZEM-004Т личи доста флексибилен т.е може со било кој контролер да се поврзе.

Проблемот со ова е што имаме сите 3 фази и треба сите 3 фази да ги пратиш, плус ако имаш повеќе од една табла со осигурачи (пример по спрат) добиваш ситуација каде треба барем 6 сензори и сигурно голема модификација на софтверот за да ги прати сиве работи. Треба да се напомене дека сензориве плус треба сите да се над 40 ампери, шо значи поскапи компоненти.

Полесна опција и со поевтини компоненти (LDR - light dependent resistor) е да се купи нешто вакво за на таблата со осигурачи:

Што е трифазен мерач на потрошувачка кој исто има диода која трепка одреден број пати на киловат час, и пак да се изведе решението со диодите...

Најубаво решение е тоа што го покажа прво со компонента за таблата за осигурачи со комплетно решение за следење преку мобилна апликација.

krema

OG
24 јуни 2009
15.745
15.837
youtu.be
Скапо ќе излезе ова да го изработиш во однос на тоа колку би заштедил струја и за колкав период, но ако е од ентузијастички побуди тогаш само напред. :)

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.087
1.389
Сега видов на линкот од Shelly-то, уствари на ист принцип е како што ja предложив алтернативата. Користи три струјни трансформатори :).

Најдобро е со такви, заедно со измерениот напон и имаш точна и прецизна потрошувачка (целокупна а и по фаза). А во другиот случај со фото-отпорник само мериш ептен грубо со +/- 1kWh, во една мерна единица, и немаш увид кон ништо друго.

Пример не би имал извод колку е потрошувачка по фаза, која е најоптеретена, напон, немаш скоро никаква прецизност бидејќи добиваш 'влез' само по киловат потрошен. И капак на се ова е што ќе наидеш на проблеми со ЕВН доколку монтираш нешто на нивни уред.

Е сега, кога ќе се удри математика излегува дека 'најисплатливо' е купеното, во случајот Shelly-то. Чини 5000ден и добиваш all-in-one уред.
Со распбери океј е дека веќе го имаш, а само за ова да се земе е неисплатливо. На ова треба да се додадат 3 трансформатори кои од првиот линк би чинеле ~900ден, а со модулите(PZEM-004T) ~1800 кои патем се 100амперски или од ибеј: Rated Power: 100A/22000W.

Со опцииве што ги разгледав ја би одел нешто комбо трансформаторите+пример ESP8266 кој е 4 долари и се поврзува на wifi, со ова лесно може да се експортираат податоците и да се обработат.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.586
8.234
Мелмак
Сума сумарум Шелито е најдобро пошо има веб интерфејс веќе изработено.

Изгледа е можно и кај нас да се изведе, пример еве овој Шели уред:

View: https://www.youtube.com/watch?v=pgJDla8sWiw&ab_channel=RobertoJorge

Само немаат цени на сајтот ама изгледа дека е слично ко 3ЕМ. Еве го видеото линкувано на македонскиов сајт:

View: https://www.youtube.com/watch?v=pdo0IzpEEMI&ab_channel=digiblurDIY

Еве и некое видео од некој од европа, со инсталација на ЕМ и со интеграција со мобилна апликација а и со нешто шо се вика Home Assistant:

View: https://www.youtube.com/watch?v=BsjP_TlzSe4&ab_channel=BeardedTinker

Последна промена:

mdeni

senior
24 септември 2012
6.099
6.042

Да скратиме.

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
И кое вајде ако ја мереме потрошњата? Мош ќе откриеме дека броилата на ЕВН повеќе покажуваат од реалната потрошња (нешто шо уопште не е неочекувано). И шо, да не и случајно извлијаеме на ЕВН нешто?
А каква црна оптимизација? Ќе се замараме ли куга шо да уклучеме за да уштедеме 2-300 ден? Некои ствари едноставно не се исплаќа за да се замараме. Ако е за мерак ентузијастички ај. Али за озбилно не вреде да се губе време.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.586
8.234
Мелмак
Ако не гледаш фајде тогаш едноставно не те интересира или не е за тебе, и тоа е океј. Фајдето е исто ко и извод од банка, детален преглед на телефонска сметка, детален преглед на било која потрошувачка итн.

Статистика и real time monitoring во секој случај се корисна работа. Но ако можеш без нив, или ете дури и ако преферираш да не се замараш секако е валидна опција. А ако некому му е интересно или му треба - и тоа е валидно.

Јас коа ќе видам на форумов тема која не ме засега едноставно одминувам.

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.087
1.389

Да скратиме.
Три пати е кратено погоре :). Ова излегува најскапо од сите, а пак на истото се враќаме со струјни трансформатори.
Сума сумарум Шелито е најдобро пошо има веб интерфејс веќе изработено.

Изгледа е можно и кај нас да се изведе, пример еве овој Шели уред:

View: https://www.youtube.com/watch?v=pgJDla8sWiw&ab_channel=RobertoJorge

Само немаат цени на сајтот ама изгледа дека е слично ко 3ЕМ. Еве го видеото линкувано на македонскиов сајт:

View: https://www.youtube.com/watch?v=pdo0IzpEEMI&ab_channel=digiblurDIY

Еве и некое видео од некој од европа, со инсталација на ЕМ и со интеграција со мобилна апликација а и со нешто шо се вика Home Assistant:

View: https://www.youtube.com/watch?v=BsjP_TlzSe4&ab_channel=BeardedTinker

Ова помалово Shelly e добро, но фаќа само две фази. Што за индивидуално можеби е океј, пример да мериш специфично бојлерот колку ти троши. Нешто со сума одеше накај 4.5к...

За Home Assistant, мислам доста се имаше пишувано во другата тема за домашна автоматизација што и ова припаѓа на истото. Опен сорс софтвер е, и можеш (доколку дозволува уредот) да го поврзеш и да ги унифицираш од едно централно место да вршиш мониторинг и контрола.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.586
8.234
Мелмак
Три пати е кратено погоре :). Ова излегува најскапо од сите, а пак на истото се враќаме со струјни трансформатори.

Ова помалово Shelly e добро, но фаќа само две фази. Што за индивидуално можеби е океј, пример да мериш специфично бојлерот колку ти троши. Нешто со сума одеше накај 4.5к...

За Home Assistant, мислам доста се имаше пишувано во другата тема за домашна автоматизација што и ова припаѓа на истото. Опен сорс софтвер е, и можеш (доколку дозволува уредот) да го поврзеш и да ги унифицираш од едно централно место да вршиш мониторинг и контрола.

Да да, јако изгледа тоа Home Assistant поготово ако и други работи се додаваат во иднина - ко wifi прекидачи и други сензори.

mmarko

hello world
1 март 2013
203
157
mmarko's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-4770K
Motherboard
Asus Gryphon Z87
Storage
Samsung 840 Pro 256GB, Samsung 860 Evo 500GB
PSU
Corsair RM1000e
RAM
Kingston HyperX Beast 2x8GB 1600MHz
Video card
Asus TUF Gaming RTX 3090
Case
SilverStone TJ08-E
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
X-Bows Ranger (Hako Royal True)
Audio
Sennheiser HD 6XX
Monitor
Dell UltraSharp U2518D + Dell UltraSharp U2412M
OS
Windows 10
Има и вакво нешто, што детектира и што ти е пуштено, ама доста поскапo...

toshex

the fool
18 септември 2013
6.586
8.234
Мелмак
Има и вакво нешто, што детектира и што ти е пуштено, ама доста поскапo...

Налетав на ова, и искрено мило ми е дека ја начнав темава пошо ако ништо друго бар тон информации повеќе имам сега.

Во некоја иднина многу од овие решенија или уреди би биле корисни а различни ситуации. Пример гледам дека многу од уредиве за следење на струја ги користат во ситуации коа имаш фотоволтаични соларни панели (произведуваш ел. енергија) - и со тоа добиваат одличен приказ и статистика кога и колку се произведува и троши.

ЕДИТ: ова сеа ме замисли да прашам за какви се моменталните услови за поврзување на фотоволтаици во мрежата од ЕВН (откуп на струја). Ќе отворам нова тема хахах

Скоти

user
15 октомври 2013
1.280
2.369
Може ли со некој од овие Shelly уредиве( 3EM, EM) да се постави на табла и да се мери потрошувачка на домот? Сите уреди ми се монофазни освен бојлерот( проточен) кој е трофазен.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.280
2.369
Броилото ти ја мери потрошувачката во домот.
Така де. Сакав преглед на потрошена енергија на телефон да може да видам, чисто ентузијазам, дали може некој од овие релејава да мери потрошувачка на домот, целосна, тоа ми е прашањето.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.827
5.530
Така де. Сакав преглед на потрошена енергија на телефон да може да видам, чисто ентузијазам, дали може некој од овие релејава да мери потрошувачка на домот, целосна, тоа ми е прашањето.
Shelly 3EM со 3 клеми пакетот. Клемите на влезните 3 фазни кабли и цепаш.

Sent from my Телефон using Tapatalk

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Ова би било добро да се најде начин / уред што ги мери трите фази директно позади табла, не кај саатот на ЕВН пошто може или да реагираат или некој да го здипли пај-то ако си во зграда.

Или трета опција комшија од 90год. одма ќе реагира дека му „крадеш“ струја.

Не сум сретнал некоја понапредна склопка што има компјутер во неа да логира и да се поврзе мрежно. Тоа би било идеално.

krema

OG
24 јуни 2009
15.745
15.837
youtu.be
За во зграда е малку скептично ова, но за во куќа е сосема ок (доколку броилото е внатре), зависи нели и од инсталацијата.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно