Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

совети како да почнам да учам php?

konanb

read-only
1 мај 2021
33
25
здраво,

сакам да почнам да учам php и бидејки на интернет и youtube има милиони туториали и видеа, а повекето од нив што ги прегледав се матење вода дали може некој од вас да ми препорача видеа со курсеви за учење php? ниво на познавање php ми е нула, значи ништо не знам, така да буквално за почетник, значи не туторијали кој што ги гледам на youtube у стил ако не знаеш php сега ке научиш за 15 минути па прави некој проект како блог и вметнува нешо елемнти што ти ја знам а ја како теле гледам. значи основа, каде е што е, зошто е, како се користи, како се користи итн....

благодарам

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.087
1.389
Најмногу што препорачувам е курсеви од Udemy. Поготово оние проверени со висок рејтинг и коментари.
Пример ова, највисок рејтинг, за почетници, 38часа :) https://www.udemy.com/course/php-for-complete-beginners-includes-msql-object-oriented/, обично ако почекаш ќе пуштат и попуст. Се наоѓаат така курсеви за $12.

konanb

read-only
1 мај 2021
33
25
супер, благодарам. такво нешто ми треба, гледам има попуст уште 5 часа трае, ке поцекам уште некој да не каже некој совет и ке го купам.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.288
2.715
друже симни си од торент, имаш многу добри курсеви од јудеми, иначе на сите курсеви им истекува за некој саат да те натераат да купиш. Има еден канал, еве ти два серијали еден за ларавел и еден за пхп мајсиквел, прилично добро типчето објаснува и лесно ќе влезеш у штосот.
View: https://www.youtube.com/watch?v=zckH4xalOns&list=PL4cUxeGkcC9hL6aCFKyagrT1RCfVN4w2Q

View: https://www.youtube.com/watch?v=pWG7ajC_OVo&list=PL4cUxeGkcC9gksOX3Kd9KPo-O68ncT05o

crcic

lurker
2 април 2014
621
389
Тоа и ми е планот, ларавел, али сватив дека за ларавел да почнам ми треба php да знам. И сега планирам да потрошам барем пола година и да сконтам php па понатаму ке видиме. Прилично сум слободен и можам дневно и по 5-6 часа па ако не и повеке да посветам, па се надевам ке влезам во шема, мислам дека не сум толку глуп, али време ке каже.

Маша

user
24 април 2007
1.052
2.828
Тоа и ми е планот, ларавел, али сватив дека за ларавел да почнам ми треба php да знам. И сега планирам да потрошам барем пола година и да сконтам php па понатаму ке видиме. Прилично сум слободен и можам дневно и по 5-6 часа па ако не и повеке да посветам, па се надевам ке влезам во шема, мислам дека не сум толку глуп, али време ке каже.
Go for it! Мечка од планина да симнеш па ќе научи оро да игра, не па човек со рацио php да не може да совлада. Ич да не му ја мислиш. Само работи и гледај реални проблеми да решаваш. Јас најмногу сум учела кога ќе сум се нафатила нешто да правам што појма немам како се прави, ама на крај сепак ќе го решиш. И после следи happy dance низ соба :LOL:

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.803
33.943
roka.mk
А со дуплиов акаунт што правиме?

Одбери си кој ќе го користиш,едниот ќе мора да го банирам.

konanb

read-only
1 мај 2021
33
25
нема дупли акаунт, ти пратив порака, а понатаму како мислиш така прави. нема лутење барем не од моја страна.

Ребро

hello world
18 ноември 2016
67
133
@konanb Не успеав da разберам дали имаш воопшто искуство со некаков програмски јазик или програмирање воопшто.
Како и да е, покрај добрите совети од членовите погоре, една од потценетите страници за учење е w3schools.com.

Ако воопшто немаш искуство, можеш да почнеш со HTML и CSS прво...
Види го прво овој туториал (за да го разбереш целиот еко систем):

Па после:

И дури тогаш можеш да почнеш со курсов подолу или некој од видео курсевите за PHP:

konanb

read-only
1 мај 2021
33
25
немам искуство али html и css ги разбирам. иако немам програмирано кога ке погледам css или html код знам што значи и што треба да направи и на кој начин функционира.

ми прати @Alucard добри линкови и еве 3ти ли 4ти ли ден како учам и добро ми оди. сега колкуу добро не знам али јас сам од себе сум задоволен така да доволно ми е тоа сега за сега. имаше една вежба да напишеш код сам и го напишав без да гледам од примерот али користев интернет за да најдам што како е што не ми беше јасно за некој работи, али како и да е го напишав сам комплетно без да гледам за помош во примерот и користејки ги работите што до сега ги имам научено. проблемот е што го напишав толку комплицирано што после кога погледав во примерот сватив колку е едноставно али битно на крај го даде истиот резултат. неискуството си го прави своето, али ке биде.

задачата беше сите броеви што се парни да ги претставиш на еден начин т.е. дека се парни а непарните на друг, и пример кодот беше ова

<?php

$count = 1;
while ($count < 20) {
if ($count % 2 == 0) {
echo "{$count} is even<br />";
} else {
echo "{$count} is not even<br />";
}
$count++;
}
?>

а јас у мојата мудрост го напишав ова

<?php

$numbers = 0;

function singledigit($number){
switch($number){
case 0:$word = "zero";break;
case 1:$word = "one";break;
case 2:$word = "two";break;
case 3:$word = "three";break;
case 4:$word = "four";break;
case 5:$word = "five";break;
case 6:$word = "six";break;
case 7:$word = "seven";break;
case 8:$word = "eight";break;
case 9:$word = "nine";break;
}
return $word;
}

while ($numbers <= 10) {
if ($numbers % 2 ) {
echo $word = "".singledigit($numbers). ", ";
} else {
echo $numbers . ", ";
}
$numbers++;

}
?>

со тоа што парните броеви ги прикажав со бројки а непарните со име на бројот. како и да е ги прикажав на различен начин. :D

Rufflesaurus

hello world
16 јуни 2018
247
538
Скопје
davorminchorov.com
За учење PHP, најдобри сајтови се Laracasts и Codecourse. На Udemy можеби има курсеви но треба да го најдеш најдобриот инструктор или курс што е тешко.

Ако сакаш да учиш од квалитетни курсеви еве ти листа:

Откако ќе ги поминеш овие, премини на

овие се единствени бесплатни курсеви што ги најдов, другите се плаќаат на месечно ниво, но доколку си сериозен за учење и можеш да си дозволиш да платиш 15тина долари месечно, ќе ти дадам уште линкови.

konanb

read-only
1 мај 2021
33
25
фала, ке ги погледам. пари не се проблем. сега за сега гледам од lynda од Kevin Skoglund, моментално ги гледам по можеби 4-5 пат, бидејки почнувам и стигнувам до некаде и комплетно се губам. И тука викам ок, стоп. Назад. И почнувам од почеток со тоа што старите работи ги повторувам и како ги повторувам се повеке им ја разбирам логиката, кое што е, каде е, зошто е и кога ке стигнам до делот каде што сум се изгубил векје ми е појасно. Понатаму ако пак се изгубам пак се вракам назад на почеток. Така да сега за сега совршно ми е јасно како и зошто работат ствари како if/else, for, foreach, while loop, switch, loop nesting, php/html encoding, GET/POST itn... со тоа што сега за сега правам и паузи и си барам вежби со задачи и пробувам да ги решам итн... Денес почнувам со поврзување и работење со бази, пааа.... ке видиме до каде ке стигнам. Муабетов на сето ова ми е, дали е добра стратегијава што ја правам или некој има некој совет да даде што каде како да променам...?

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.068
3.527
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux

Multipass

hello world
1 ноември 2015
216
363
Јас имам неколку совети од мое искуство да ти дадам.

Бидејќи само што си почнал имаш време, тргни се од PHP застарен јазик е. Немам ништо проблем против него, но преопасен е баш вака за почетници како тебе, можеш лесно да развиеш лоша навика со него и да произведуваш лош код. А и грд јазик за читање е, како почетник ти треба нешто лесно на очи за да можеш полесно да ги разбереш концептите.

Тоа што си го научил до сега е супер, но префрли се додека можеш на помодерен stack.

Најбитно излези од Windows еко-системот, не дека не можеш да програмираш на него, туку 10 пати покомплицирано е зошто во последнава деценија и повеќе macOS и GNU/Linux дистрибуциите станаа mainstream за програмирање.

Зошто тоа ти е битно, бидејќи пред да почнеш да програмираш треба прво да го инсталираш самиот програмски јазик, библиотеки, frameworks-и, па имаш најразни подесувања и глупости. Пола од маката е сетирање на овие ствари, поготово ако одлучиш професионално да се бавиш со програмирање ќе мораш да работиш со други луѓе и полесно е кога користиш софтвер што сите го користат.

Често ќе користиш работи изработени од други како од GitHub кои бараат инсталација, и скоро во сите случаи инструкциите ќе ти се базираат на bash/zsh, ќе си спасиш доста главоболки едноставно кога би излегол од Windows.

Ако идеш со C# и нивната палета тогаш не важи сето ова, но пак мораш да научиш да бидеш снаодлив на терминал, било тоа да е bash, zsh или powershell.

Јас ти препорачувам Ubuntu или Debian, инсталирај си ги на виртуелна машина со VMware Player или Oracle VM VirtualBox и чепкај си ги и програмирај од таму, во тој случај ќе можеш и Windows да продолжиш да си користиш.

Не се лимитирај на еден јазик, научи ги концептите и синтаксата на еден солидно и ќе немаш после проблем да се префрлаш кон други, не се замарај да меморизираш работи зошто во секој момент имаш пристап до ресурси како StackOverflow, GitHub самата документација на јазикот и сл.

Во врска со учењето видео туторијалите сфати ги како предавања на факултет, не учи само од нив, туку користи ги за површно да се запознаеш со некои работи и специфики на технологијата што ја изучуваш. Најдобар учебник ти е да земеш некој покомплициран проект/апликација да изработиш по твоја желба.

Никогаш не било подобро време да се изучува програмирање, ресурсите за учење се виртуелно неограничени, од бесплатни е-книги кои лесно се наоѓаат на libgen и слични страници, до одлични туторијали на YouTube, репозитории полни со код за чепкање како GitHub, решенија за огромен број проблеми со StackOverflow, reddit форуми, дури до едитор како Visual Studio Code со одлични екстензии, што просто да ти е мерак да програмираш на него.

А и за на крај мојата препорака за програмски јазици, бидејќи е најмалку битна, само ти можеш тоа да си одлучиш што највеќе ти лежи. Но според мое мислење Python ти е еден од најробустните јазици во денешно време, прелесен е за учење и за читање, имаш библиотеки за секоја употреба, можеш да го користиш за web, machine learning, data science/engineering, native gui програми, видео игри, математика, image processing, ако постои проблем или гранка најверојатно има python библиотека за него.

Порано и C го препорачував чисто за да разбереш како функционираат компјутерите на пониско ниво, можеш 2 недели да поминаш на него чисто за повеќе да научиш за компјутерите како наука.

И се разбира JavaScript, било за frontend/backend, немаш утка со JavaScript, малце покомплициран и поопасен јазик е од Python зошто е dynamically typed language, но имаш лек тука со TypeScript кој е суперсет на JavaScript, научи тоа и исто како JavaScript да си научил. За frameworks-и и тука имаш огромен избор React/Vue.js за интерфејси и Node.js/Deno за backend.

А и бази на податоци некои мораш да научиш (SQL, NoSQL based), како и концептите позади REST-ful APIs, сега и GraphQL ти е исто актуелен, но тоа понатака кога ќе бидеш поудобен со програмирање.

Имаш доста опции пробај све и што ти се допадне со тоа продолжи. :)

Поздрав.

konanb

read-only
1 мај 2021
33
25
не работам на windows последниве година дена. имам на овој лаптоп убунту и имам и macbook pro. до сега пред да почнам да програмирам цела година се заебавав со линукс, apache, nginx, конфигурациони фајлови каде се, лог фајлови итн... знам да инсталирам библиотеки, да ги вклучувам, виртуелни хост директиви, домаин, dns како работи итн... си земав и dedicated server имам на него гит сервер инсталирано итн... во принцип можам да кажам дека линукс познавање имам доста солидно, и тоа не само за desktop user работа, туку општо. воопшто не ми треба GUI за да направам било што, така да тој дел ми е ок.

Со PHP почнав бидејки на другарка моја татко и е програмер, и кога ме заинтересира бев кај нив и правеше колку што се секавам некоја веб страна во laravel. И онака уз курташак муабет ми објасни што како и по неколку дена ми текна да ја отворам страната што ја правеше да видам како е. И некаде имаше laravel линк .т.е линк до laracast и го отворив и почнав да ги гледам видеата и ме заинтересира. И типот на видеата објаснуваше се на macbook pro и за тоа и отидов и си го купив. :) Знам глупа работа, ама јеби га, кеф ми беше. И после тоа малку расчепкав што како за laravel и секаде кажуваа дека ти треба барем некое основно познавање на PHP за да ти биде многу полесно учењето laravel. И така почна се. Додуша човеков ми рече заеби laravel ако веке трошиш време на програмирање почни со angular и/или react, и пробав и тоа, ама многу ми се виде комплицирано. PHP колку толку разбирам со самото тоа што имам инсталирано wordpress-и и такви ствари, мада за воља на вистината не дека нешто ми беше јасно ама нели некогас нешто ке се зезне па ке мораш да едитираш некој фајл да видиш што каде како е и колку толку кога ке видам PHP код имам некоја ментална слика дека гледам нешто познато.

исто така туторијалов што го следам на lynda, финалниот продукт да е динамичка веб страна. со тоа што првите 10тина лекции се изучување на се што понатаму се користи за да се направи таа веб страна и некаде после 10та лекција почнува правењето на страната.
Мислењето е автоматски споено:

го прочитав ова што ми кажа неколку пати и уффф ме стави во мисла со Python. "само ти можеш тоа да си одлучиш што највеќе ти лежи" -> не знам што ми лежи, не сум пробал ништо друго за да знам, а желбата за PHP како се јави ти пишав во претходниот одговор.

али ајде, бидејки кога нешто не знам слушам други што ке ми кажат ке посветам време на Python.

прати ми во приватна порака или и тука ако имаш некој материјали за да почнам, не мора да се бесплатни ке ги купам, само да не се од оние празно млатење слама каде што 1 час објаснува кој е авторот каде и што работел итн....

А и за на крај мојата препорака за програмски јазици, бидејќи е најмалку битна, само ти можеш тоа да си одлучиш што највеќе ти лежи. Но според мое мислење Python ти е еден од најробустните јазици во денешно време, прелесен е за учење и за читање, имаш библиотеки за секоја употреба, можеш да го користиш за web, machine learning, data science/engineering, native gui програми, видео игри, математика, image processing, ако постои проблем или гранка најверојатно има python библиотека за него.

Последна промена:

Rufflesaurus

hello world
16 јуни 2018
247
538
Скопје
davorminchorov.com
Јас имам неколку совети од мое искуство да ти дадам.

Бидејќи само што си почнал имаш време, тргни се од PHP застарен јазик е. Немам ништо проблем против него, но преопасен е баш вака за почетници како тебе, можеш лесно да развиеш лоша навика со него и да произведуваш лош код. А и грд јазик за читање е, како почетник ти треба нешто лесно на очи за да можеш полесно да ги разбереш концептите.

Тоа што си го научил до сега е супер, но префрли се додека можеш на помодерен stack.

Python е млад јазик така?

First appearedFebruary 1991; 30 years ago[2]

Било кој јазик е преопасен за почетници што не знаат како да пишуваат код и нема од каде да учат добри навики. PHP го мешаш со WordPress, или очигледно не си работел со PHP одамна (или воопшто). Ако заглавиш со код што е катастрофа, ќе се навикнеш така да пишуваш и ти. Истото значи и за Go, Python, Ruby, C#, Java и NodeJS/JavaScript.

Истражи подетално како е да работиш со PHP надвор од WordPress во последниве 5 години со PHP 8 и со framework како Laravel или Symfony пред да кажеш нешто што не држи вода.

Муабетов е исто како јас сега да му кажам на некој дека не треба да учи Python затоа што не се користат загради без разлика на тоа колку е добар или лош јазикот без да истражам што е и како е и да поработам со него пред да дадам мислење.

Сам нека си истражи што му е поинтересно да учи, што му одговара и што повеќе се бара на пазарот.

Последна промена:

konanb

read-only
1 мај 2021
33
25
абе знам дека ова погоре не се однесува на мене ама јас сум толку педантен да буквално се што гледам и учам гледам да е проверено и строго ги следам упатствата, не импровизирам, барем не сега за сега, значи следам се, до тоа како е кодот подреден, поврзан, да не е шпагети она што го викаат итн... не брзам, една работа ја проверувам по 100 пати, не одам на наредна додека таа што ја учам не ја совладам комплетно, ако нешто има ново и заглавам се вракам на почеток и повеке посветувам внимание на тоа што се случува и зошто и каде сум заглавил итн.... така да дека ке се научам лошо да кодирам не ми се верува.

како и да е, па и да грешам, ако не грешам како ке научам...? плус на грешка еднаш ако се поебеш ке ја запаметиш и векје нема никогаш да ти се повтори за да не го јадеш пак.

и трето, ова го учам за да имам уште едно екстра познавање на нешто што некогаш може ке ми притреба. сега за сега не ми е планот да научам да програмирам и да барам работа како програмер. али понатаму кој знае.... боље да го имаш и не го користиш него да ти треба а да го немаш.

Rufflesaurus

hello world
16 јуни 2018
247
538
Скопје
davorminchorov.com
абе знам дека ова погоре не се однесува на мене ама јас сум толку педантен да буквално се што гледам и учам гледам да е проверено и строго ги следам упатствата, не импровизирам, барем не сега за сега, значи следам се, до тоа како е кодот подреден, поврзан, да не е шпагети она што го викаат итн... не брзам, една работа ја проверувам по 100 пати, не одам на наредна додека таа што ја учам не ја совладам комплетно, ако нешто има ново и заглавам се вракам на почеток и повеке посветувам внимание на тоа што се случува и зошто и каде сум заглавил итн.... така да дека ке се научам лошо да кодирам не ми се верува.

како и да е, па и да грешам, ако не грешам како ке научам...? плус на грешка еднаш ако се поебеш ке ја запаметиш и векје нема никогаш да ти се повтори за да не го јадеш пак.

и трето, ова го учам за да имам уште едно екстра познавање на нешто што некогаш може ке ми притреба. сега за сега не ми е планот да научам да програмирам и да барам работа како програмер. али понатаму кој знае.... боље да го имаш и не го користиш него да ти треба а да го немаш.

Обично се учи еден јазик на почеток и се работи со него неколку години за да можеш да добиеш доволно познавање и подобра слика за екосистемот, пред да поминеш на друг јазик затоа што ако имаш искуство со еден јазик, откако ќе ја добиеш целосната слика од прилика како се гради еден проект и што се ти треба, ќе ти биде полесно да смениш програмски јазик и многу побрзо ќе го научиш.

Ако земеш да ги мешаш јазиците од почеток, нема да добиеш целосна слика и ќе заглавиш повеќе од што треба. Во реалност, не ти ни требаат сите јазици да ги знаеш, запознај се со еден технолошки стак па после експериментирај со други чисто за забава.

фала, ке ги погледам. пари не се проблем. сега за сега гледам од lynda од Kevin Skoglund, моментално ги гледам по можеби 4-5 пат, бидејки почнувам и стигнувам до некаде и комплетно се губам. И тука викам ок, стоп. Назад. И почнувам од почеток со тоа што старите работи ги повторувам и како ги повторувам се повеке им ја разбирам логиката, кое што е, каде е, зошто е и кога ке стигнам до делот каде што сум се изгубил векје ми е појасно. Понатаму ако пак се изгубам пак се вракам назад на почеток. Така да сега за сега совршно ми е јасно како и зошто работат ствари како if/else, for, foreach, while loop, switch, loop nesting, php/html encoding, GET/POST itn... со тоа што сега за сега правам и паузи и си барам вежби со задачи и пробувам да ги решам итн... Денес почнувам со поврзување и работење со бази, пааа.... ке видиме до каде ке стигнам. Муабетов на сето ова ми е, дали е добра стратегијава што ја правам или некој има некој совет да даде што каде како да променам...?

За задачи од типот да научиш како д решаваш алгоритми со одреден јазик можеш да го направиш тоа на страни како Codewars: Achieve mastery through challenge HackerRank и LeetCode - The World's Leading Online Programming Learning Platform а за вежби од типот градење на мали веб апликации, можеш и сам да си смислиш нешто па после да се навратиш кога ќе научиш за одреден концепт или алатка.

Исто така за задачи имаш по курсевите што ги / ќе ги гледаш. Имаш курсеви од два типа:
- Курсеви што те учат концепти и самиот јазик, дел по дел
- Курсеви каде што се градат целосни апликации од а до ш со една или повеќе технологии / алатки / техники / јазици во комбинација

Откако ќе изработиш неколку апликации од првиот тип (пример: дигитрон, пресметувач на калории, стоперка, преглед на прикачени фајлови или што и да задачи даваат по курсевите), можеш да поминеш на вториот дел но за тоа ќе ти треба најверојатно малку подолг период додека стигнеш до таму (во зависност од тоа колку време посветуваш и како ти оди учењето).

Последна промена:

Multipass

hello world
1 ноември 2015
216
363
не работам на windows последниве година дена. имам на овој лаптоп убунту и имам и macbook pro. до сега пред да почнам да програмирам цела година се заебавав со линукс, apache, nginx, конфигурациони фајлови каде се, лог фајлови итн... знам да инсталирам библиотеки, да ги вклучувам, виртуелни хост директиви, домаин, dns како работи итн... си земав и dedicated server имам на него гит сервер инсталирано итн... во принцип можам да кажам дека линукс познавање имам доста солидно, и тоа не само за desktop user работа, туку општо. воопшто не ми треба GUI за да направам било што, така да тој дел ми е ок.

Одлично, многу помага претходно познавање на dev ops, со самото тоа знаење веќе си понапред од останатите.

Додуша човеков ми рече заеби laravel ако веке трошиш време на програмирање почни со angular и/или react, и пробав и тоа, ама многу ми се виде комплицирано. PHP колку толку разбирам со самото тоа што имам инсталирано wordpress-и и такви ствари, мада за воља на вистината не дека нешто ми беше јасно ама нели некогас нешто ке се зезне па ке мораш да едитираш некој фајл да видиш што каде како е и колку толку кога ке видам PHP код имам некоја ментална слика дека гледам нешто познато.

Angular > React > Vue

Вака ти се отприлика подредени по тежина. React не е лесен за учење, без претходно познавање на JavaScript и ES6 стандардот.

не знам што ми лежи, не сум пробал ништо друго за да знам, а желбата за PHP како се јави ти пишав во претходниот одговор.

Затоа ти реков прво на Python да му се посветиш неколку месеци со него можеш буквално све и убаво ќе си научиш концепти за објектно-ориентирано програмирање кое е доста поразлично за разбирање од процедуралното. Тек отпосле препорачувам JavaScript/TypeScript, иако ако веќе си одлучил стриктно пример frontend да се фокусираш, тогаш одма можеш JavaScript да почнеш.

Но не гледај само една гранка, може баш нешто што најмалце си очекувал ќе те заинтересира. Ќе ти испратам на порака линкови до тракери кај што се можеш бесплатно да си најдеш. Добри книги за Python што ги препорачувам за сите се:
  • Fundamentals of Python - First Programs
  • Python API Development Fundamentals
  • Introduction to Machine Learning with Python: A Guide for Data Scientists
  • Web Scraping with Python
  • Learn Python the Hard Way
Но нема ниту една добра книга да најдеш како што е самата документација на јазикот кој го користиш и библиотеките, од таму кога ќе можеш да почнеш да учиш тек тогаш знаеш дека веќе си станал програмер. Но и што е можно побрзо почни со сопствени проекти, нема ништо повеќе да те спреми него сам да земеш ракавите да ги засукаш и да направиш нешто, не мора само знаењето од туторијалите да го примениш и воопшто немај срам да копираш код од StackOverflow за да решиш некој проблем, на крајот битен е резултатот, немаш потреба да измислуваш топла вода секој пат кога ќе земеш да програмираш. Code smart, not hard.

Python е млад јазик така?

Никаде не кажав дека е млад јазик, туку дека е популарен и модерен во светот. Најлош совет што може на почетник да му се даде е да изучува нешто што се повеќе се отфрлува од употреба. Пак не велам дека не можеш работа да најдеш, дека нема да заработуваш или дека си лош девелопер со PHP, меѓутоа далеку повеќе можности се има со други технологии. Со PHP си лимитиран на веб само, додека ако научиш JavaScript можеш се до native апликации во React Native и слично да изработуваш.

Не мора веднаш за увреден да се најдеш ако кажав дека веќе почнува архаичен јазик да станува PHP. :)

Било кој јазик е преопасен за почетници што не знаат како да пишуваат код и нема од каде да учат добри навики.

Точно се согласувам.

PHP го мешаш со WordPress, или очигледно не си работел со PHP одамна (или воопшто).

Каде напишав дека го мешам со WordPress, каде воопшто го спомнав WordPress?

Ако заглавиш со код што е катастрофа, ќе се навикнеш така да пишуваш и ти. Истото значи и за Go, Python, Ruby, C#, Java и NodeJS/JavaScript.

Многу е полесно за почетник да развие лоши навики и да продолжи истите да ги користи понатаму со PHP, истото важи за сите dynamically typed јазици, затоа и JavaScript не го препорачувам. А и зошто да учиш јазик кој полека е отфрлан од сите tech гиганти, кога големите компании ќе одлучат да изфазираат нешто од употреба (како flash), најчесто и успеваат.

Муабетов е исто како јас сега да му кажам на некој дека не треба да учи Python затоа што не се користат загради без разлика на тоа колку е добар или лош јазикот без да истражам што е и како е и да поработам со него пред да дадам мислење.

Баш зошто нема загради, долари и глупости е идеален јазик за почетници, место да се замара со синтакса и да гледа ружен код, десет пати полесно ќе ги разбере концептите на програмирање ако истите може да ги прочита во нешто што всушност и изгледа на pseudo код.

Истражи подетално како е да работиш со PHP надвор од WordPress во последниве 5 години со PHP 8 и со framework како Laravel или Symfony пред да кажеш нешто што не држи вода.

Ама пак прејудицираш пријателе и очигледно не си ми го прочитал постот претходно што го напишав. Ниту напишав дека работам во WordPress, ниту го спомнав.

Сам нека си истражи што му е поинтересно да учи, што му одговара и што повеќе се бара на пазарот.
Имаш доста опции пробај све и што ти се допадне со тоа продолжи. :)

Поздрав. :)

konanb

read-only
1 мај 2021
33
25
значи тоа ми е и замислата, да се посветам само на еден и тој да го проучувам во наредниве година/две. не сакам да скокам од еден на друг бидејки тоа го прочитав дека ако знаеш еден јазик добро понатаму префрлање на друг е многу полесно. и за тоа сакам таа основа да ја изградам сега само на тој еден програмски јазик. уште врска немам од ништо за да можам да споредувам, и немам никаков искуство за да знам што е добро а што лошо за мене, за тоа и прашам.

е сега, знам дека и со сопствени проекти најдобро се учи ама јас немам поима од програмирање. то ти е исто ко да ми речеш земи направи кола а јас немам поима што е тркало, што е волан, менувач... тек па да знам како тие работат.... така да почнувам од почеток, сопствени проекти кога ке научам нешто малку од малку... тоа здравје по неколку месеца. сега за сега поставувам само основа.

а за учење пробав на почеток по 5-6-7 часа во ден ама нема ефект, многу работи се трупаат и се ми се меша и заборавам. сега учам на начин, пола час на пример, па ке направам пауза, кафе цигарче, па пак половина час, па ке излгедам некоја серија, па пак пола час, па ке јадам итн.... сега нормално тој половина час не е секогаш 30 минути, некогаш е 40, некогаш е 60, али од прилика тоа ми е рутината и ефективно дневно ми се собираат 3-4 часа, али ефикасно учење, тоа што го научам може е малку, али е научено ко што треба.

и да, немој да заборавиш да ми пратиш линкови, видеа книги што и да е, не е битно дали се бесплатни или се плаќа, гроф није цицја :D

види ми ја собава на што ми личи :D

20210525_140501.png

ljupce

hello world
8 ноември 2011
191
137
ljupce's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i7-4700MQ
Storage
1TB +8GB SSD Hybrid Disk
RAM
8GB DDR3
Video card
AMD Radeon R7 M265 2 GB DDR3
OS
Microsoft Windows 10 Pro 64-bit
Бидејќи убави совети ти дадоа другите, само ќе кажам БРАВО за ентузијазмот. Ова последната слика ми кажува многу, и луѓе кои не ги интересира програмирање не го прават ова. Само би ти кажал да не брзаш терај си твое темпо на учење на работите макар како што велиш и по 100 пати се враќаш. Програмирањето не е лесно и треба време да се спојат деловите од сложувалката, колку повеќе дела имаш толку повеќе ќе имаш и слобода сам да пробуваш и да експерементираш. Само продолжи на добар пат си!

Rufflesaurus

hello world
16 јуни 2018
247
538
Скопје
davorminchorov.com
Никаде не кажав дека е млад јазик, туку дека е популарен и модерен во светот. Најлош совет што може на почетник да му се даде е да изучува нешто што се повеќе се отфрлува од употреба. Пак не велам дека не можеш работа да најдеш, дека нема да заработуваш или дека си лош девелопер со PHP, меѓутоа далеку повеќе можности се има со други технологии. Со PHP си лимитиран на веб само, додека ако научиш JavaScript можеш се до native апликации во React Native и слично да изработуваш.

Каде напишав дека го мешам со WordPress, каде воопшто го спомнав WordPress?

Многу е полесно за почетник да развие лоши навики и да продолжи истите да ги користи понатаму со PHP, истото важи за сите dynamically typed јазици, затоа и JavaScript не го препорачувам. А и зошто да учиш јазик кој полека е отфрлан од сите tech гиганти, кога големите компании ќе одлучат да изфазираат нешто од употреба (како flash), најчесто и успеваат.

Баш зошто нема загради, долари и глупости е идеален јазик за почетници, место да се замара со синтакса и да гледа ружен код, десет пати полесно ќе ги разбере концептите на програмирање ако истите може да ги прочита во нешто што всушност и изгледа на pseudo код.

Ти рече сам дека е стар јазик, ама само затоа што е стар јазик, тоа не значи дека се отфрла од употреба. Да, денес има и други понови опции ама тоа не значи дека се отфрла од употреба.

Од каде таа информација дека се исфрла од употреба? Јас како што знам, јазикот цвета како никогаш до сега.

Според што заклучи ти дека е тоа грд код ако има загради, долари, type hints, return types и слично?

Не е битно дали е PHP, C#, Go, Java или JavaScript, многу лошо е да му кажеш некој "батали ги заградите, return types, type hints, тоа не ти треба, полесно ти е без нив сеа за сеа", тоа ме не ми звучи како учење лоши практики од почеток. Зошто да не се научи дека во скоро сите јазици има загради само во Ruby и Python нема? Повеќе ќе му врши работа ако научи јазик со загради отколку да научи јазик без нив и после да се чуди што е тоа.

JavaScript сакал или нејќел ќе мора да го научи ако му е план да оди накај web dev, а ако иде накај веб дев, нема да има потреба да се фокусира на мобилни и десктоп апликации во првите 3-4 години сигурно. Да не зборувам за Data Science, Machine Learning и Artificial Intelligence.

Се тоа е супер што има опции, но не значи дека сите треба да ги научи од почеток само затоа што постојат како опции со еден јазик.

А WordPress го спомнав затоа што ја носи лошата репутација на PHP затоа што е застарено чудовиште. И очигледно според муабетов, никогаш не си ни работел со PHP. Не е битно дали е PHP или е некој друг јазик.

Идеата е дека лош ти е пристапот на некој да му кажеш да не учи јазик затоа што синтаксата имала загради или долари бла бла.

Лош код се пишува со било кој јазик. Немање загради нема да ти помогне многу при читањето код ако не разбираш основни работи како работи одреден програмски јазик.

Ако му е тешко да примети загради и да разбере што се type hints и return types, тогаш има поголем проблем, или ти што го викаш тоа "грд код".

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.068
3.527
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
одличен став! свака част.

имаше горе некој предлог и за Python vs PHP.
Јас лично секако повеќе го сакам и поштувам Python, и дури за таканаречените „devops“ (по старски sysops) Python повеќе одговара и има подобар tooling од PHP. Python е објективно подобар јазик од PHP - но сега некој ќе скокне ќе каже Haskell е објективно подобар јазик од Python и нема никогаш да ја завршиме расправата.

Ако си почнал со PHP и имаш веќе некоја зададена цел и насока продолжи додека не заокружиш некоја целина барем. Да го добиеш фатот. Па после можеш и на Python да се префрлиш. Задај си некоја задача/цел што би сакал да ја имплементираш, нешто што би ти користело. Можда хак во некоја php апликација која веќе ја користиш. Или нешто што си го правел „рачно“ да ти го прави твоја апликација.

Точно дека PHP малце ќе те занесе со лош пристап - претежно API-то му е неконзистетно и стихијно, но тоа не е страшно. Најлоши навики се добиваат со црно/бел пристап од типот „Научив PHP, заработувам пари од Wordpress плагини и ништо друго не ме интересира во животот“ :)

Multipass

hello world
1 ноември 2015
216
363
Ти рече сам дека е стар јазик, ама само затоа што е стар јазик, тоа не значи дека се отфрла од употреба. Да, денес има и други понови опции ама тоа не значи дека се отфрла од употреба.

Само што работата е никаде не кажав дека е стар, слободно најди каде кажав и цитирај ме.

Според што заклучи ти дека е тоа грд код ако има загради, долари, type hints, return types и слично?

Добро де субјективно мислење.

Не е битно дали е PHP, C#, Go, Java или JavaScript, многу лошо е да му кажеш некој "батали ги заградите, return types, type hints, тоа не ти треба, полесно ти е без нив сеа за сеа", тоа ме не ми звучи како учење лоши практики од почеток. Зошто да не се научи дека во скоро сите јазици има загради само во Ruby и Python нема? Повеќе ќе му врши работа ако научи јазик со загради отколку да научи јазик без нив и после да се чуди што е тоа.

Според мене еден почетник не треба да се оптеретува со синтакса, туку да ги научи основните концепти. Јас едноставно на почетник му дадов предлог да почне со јазик кој е далеку полесен за учење, полесен за читање, поупотребуван, со повеќе и покорисни библиотеки, јазик кој е во нагорен тренд последниве неколку години, додека PHP е со надолен тренд.

Не бил лош јазик PHP за некој што почнувал пред 10 години да учи програмирање, сега едноставно има подобри опции.

нема да има потреба да се фокусира на мобилни и десктоп апликации во првите 3-4 години сигурно. Да не зборувам за Data Science, Machine Learning и Artificial Intelligence.

Зошто да му требаат 3-4 години web dev искуство за да почне со native програми, data science и machine learning? Прво скроз различни гранки се тоа, слободно може веднаш со основно знаење на Python да почне да се занимава со машинско учење и data science.

А WordPress го спомнав затоа што ја носи лошата репутација на PHP затоа што е застарено чудовиште.

Ти го спомна WordPress, јас не. Некој друг си ја има мувата на капата.

И не се секирај не те напаѓам или ти го вреѓам јазикот што си го избрал за програмирање, свесен сум дека PHP 8 е огромно подобрување, Symfony и Laravel се одлични frameworks-и, меѓутоа тука даваме совети на почетник да види дека има други опции, сам ќе си одлучи.

И очигледно според муабетов, никогаш не си ни работел со PHP. Не е битно дали е PHP или е некој друг јазик.
Не сум работел зошто за моите потреби Python бил подобар избор, но далеку е тоа дека не сум запознаен со PHP. Ти си работел ли data science и scraping со PHP па да знаеш што збориш?

Секој јазик си има своја примена и нема само еден јазик или технологија што е најдобра во сите случаи, но во случај со Python и web development убеден сум дека е подобар избор во денешно време од PHP.

види ми ја собава на што ми личи :D

Некој озбилно си ја сфатил работава, свака част дечко. (y):D

Поздрав.

Rufflesaurus

hello world
16 јуни 2018
247
538
Скопје
davorminchorov.com
одличен став! свака част.

имаше горе некој предлог и за Python vs PHP.
Јас лично секако повеќе го сакам и поштувам Python, и дури за таканаречените „devops“ (по старски sysops) Python повеќе одговара и има подобар tooling од PHP. Python е објективно подобар јазик од PHP - но сега некој ќе скокне ќе каже Haskell е објективно подобар јазик од Python и нема никогаш да ја завршиме расправата.

Ако си почнал со PHP и имаш веќе некоја зададена цел и насока продолжи додека не заокружиш некоја целина барем. Да го добиеш фатот. Па после можеш и на Python да се префрлиш. Задај си некоја задача/цел што би сакал да ја имплементираш, нешто што би ти користело. Можда хак во некоја php апликација која веќе ја користиш. Или нешто што си го правел „рачно“ да ти го прави твоја апликација.

Точно дека PHP малце ќе те занесе со лош пристап - претежно API-то му е неконзистетно и стихијно, но тоа не е страшно. Најлоши навики се добиваат со црно/бел пристап од типот „Научив PHP, заработувам пари од Wordpress плагини и ништо друго не ме интересира во животот“ :)

Не е муабетот кој е подобар јазик, поентата е начинот на кој што го кажуваш дека е лош јазик за некој нов почетник што сеуште не знае.

Не е важно дали е PHP или некој друг јазик ама барем да има причина да се спомнат валидни предности и недостатоци, а не да се отфрли јазикот затоа што "стар е" или "се исфрла од употреба" или "има загради, точки запирки, нема ништо да разбереш" е многу лош муабет.

Според мене еден почетник не треба да се оптеретува со синтакса, туку да ги научи основните концепти. Јас едноставно на почетник му дадов предлог да почне со јазик кој е далеку полесен за учење, полесен за читање, поупотребуван, со повеќе и покорисни библиотеки, јазик кој е во нагорен тренд последниве неколку години, додека PHP е со надолен тренд.

Не бил лош јазик PHP за некој што почнувал пред 10 години да учи програмирање, сега едноставно има подобри опции.

Зошто да му требаат 3-4 години web dev искуство за да почне со native програми, data science и machine learning? Прво скроз различни гранки се тоа, слободно може веднаш со основно знаење на Python да почне да се занимава со машинско учење и data science.

Не сум работел зошто за моите потреби Python бил подобар избор, но далеку е тоа дека не сум запознаен со PHP. Ти си работел ли data science и scraping со PHP па да знаеш што збориш?

Секој јазик си има своја примена и нема само еден јазик или технологија што е најдобра во сите случаи, но во случај со Python и web development убеден сум дека е подобар избор во денешно време од PHP.
Дечкото иницијално спомна дека сака веб девелопмент да работи затоа што тоа му се видело интересно, не data science, web scraping, machine learning и слично. Ние зборуваме во темава за веб девелопмент специфично, така да дали ќе одбере PHP, C#, Java, Go или Python, исто му се фаќа.

Пак ќе ти кажам, јас не го форсирам PHP да учи, нека учи што сака, ама многу несериозно делува да на некој му кажеш таков лош муабет за било кој јазик, особено кога тој самиот сеуште не знае што е и како е. Другиот дел од постот ти беше супер само првите 3-4 параграфи воопшто не ти требаа, заедно со делот за Microsoft.

Го почитувам твоето мислење за било кој јазик, но сепак кога даваш совети гледај да бидеш понеутрален околу предности и недостатоци затоа што може лошо мислење без потреба да створи за било кој јазик и да му се смеат утре кога ќе им рече "Microsoft е тапа, PHP има лош код со загради".

Последна промена:
членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно