Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Македонски Пошти - Општа Дискусија

Како сте задоволни од услугите на Македонски Пошти?

• Вкупно гласале
    722

Riste19

lurker
14 ноември 2016
654
264
Моментално во главната пошта е ужасна ситуацијата, мене дури 6 пратки оваа недела ми пратија во погрешни градови.

whiterabbit

hello world
20 мај 2020
180
142
Имав 2 пратки книги од book depository во вредност од 50 тина евра, едната стигна, другата ја нема нигде сеуште а пратени се од УК на исти ден. Можно ли е да е задржана од царина а јас да не сум известен бидејќи нема мој број? Ако беше дојдена во локална пошта ќе ми кажеше поштарот, не е дојдена.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Имав 2 пратки книги од book depository во вредност од 50 тина евра, едната стигна, другата ја нема нигде сеуште а пратени се од УК на исти ден. Можно ли е да е задржана од царина а јас да не сум известен бидејќи нема мој број? Ако беше дојдена во локална пошта ќе ми кажеше поштарот, не е дојдена.
се дешава да патуваат распар дури и да се у исти ден пратени.

Маша

user
24 април 2007
1.052
2.828
Мислам дека не. Мислам дека не се царинеа книги а и ми стигало на адреса писмо од царина ако бараат документи.

Мене исто пред коронава, книга од Book Depository, ми ја немаше едно два месеца, ми пратија нова, па стигнаа двете.
Што би рекол @krema "трпение, ќе стигнат сите" ;)

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.215
Струмица
Пратките од надвор до Македонија си стигаат на време. Проблемот е тука, ко ќе стигне заглавува во некој магацин по две недели минимум, а тоа е сигурно оти немаат доволно луѓе и не можат да постигнат..

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770

Имам приметено, потешки книги, енциклопедии и photobooks стигаат покасно.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.781
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Денес ми стигна пратка од порачка што сум ја направил на 23. Февруари...

Nostradamus

hello world
23 мај 2017
69
65
Скопје
Денес ми стигна пратка од порачка што сум ја направил на 23. Февруари...

Једино само за овој период не би ги ругал оти Ковид-Мовид утепа секакво движење. А реално во комбинација со неажурноста на нашиве еднакво на вакво нешто. :D

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.781
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Једино само за овој период не би ги ругал оти Ковид-Мовид утепа секакво движење. А реално во комбинација со неажурноста на нашиве еднакво на вакво нешто. :D

Не ги ругам, напротив, не очекував да стигне пратката, не ни побарав рифанд си реков ај, ваљда дечково ја пратил, а овие ваљда ке ја доенесат, ако не, да сме живи и здрави. Ама ете, после 7 месеци стигна, which is nice...

TouchIT

lurker
9 јули 2018
901
643
Ме интересира ова првпат не се случува ми стигнаа 2 пратки во пошта и наместо да ми ја достави пратката поштарот иди ми остава картонче и ме матка 1 ден за да одам следниот ден да ја подигнам од пошта....знам дека е пристигната или нека ја достави или сам ќе си одам да си ја подигнам не сваќам зошто да губам 1 ден да чекам

Nostradamus

hello world
23 мај 2017
69
65
Скопје
Не ги ругам, напротив, не очекував да стигне пратката, не ни побарав рифанд си реков ај, ваљда дечково ја пратил, а овие ваљда ке ја доенесат, ако не, да сме живи и здрави. Ама ете, после 7 месеци стигна, which is nice...

Ок, тука веќе те разбрав. лол Иначе знаат и они да изненадат на некоја полна месечина.

Ме интересира ова првпат не се случува ми стигнаа 2 пратки во пошта и наместо да ми ја достави пратката поштарот иди ми остава картонче и ме матка 1 ден за да одам следниот ден да ја подигнам од пошта....знам дека е пристигната или нека ја достави или сам ќе си одам да си ја подигнам не сваќам зошто да губам 1 ден да чекам

Сејм шит хаппенед то ме. Тоа ме потсети сега дека и јас добив нешто од странство преку нив али многу педерски се поставија. Девојка ми, ми испрати дуксер негде беше мај/април стигна за релативно брзо време што беше изненадување само по себе, имав тракинг на пратката а и дојде чичко поштар и ми кажа да си ја подигнам. Само, многу глупа работа ми направи, пратката стигната на 21, он доаѓа на 21 да си ја подигнам на 22 али бидејќи знам дека е стигната си идам истиот ден, типкава ко зема лисчето отиде до пратката, ја извади застана пак се заглеа нешто во ливчето се врати назад кај мене и ми вика "Дојди утре земи си ја" ват да фак? Тука е, пред тебе е, дај ми ја пратката. Just Makedonska Poshta things.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Ок, тука веќе те разбрав. лол Иначе знаат и они да изненадат на некоја полна месечина.

Сејм шит хаппенед то ме. Тоа ме потсети сега дека и јас добив нешто од странство преку нив али многу педерски се поставија. Девојка ми, ми испрати дуксер негде беше мај/април стигна за релативно брзо време што беше изненадување само по себе, имав тракинг на пратката а и дојде чичко поштар и ми кажа да си ја подигнам. Само, многу глупа работа ми направи, пратката стигната на 21, он доаѓа на 21 да си ја подигнам на 22 али бидејќи знам дека е стигната си идам истиот ден, типкава ко зема лисчето отиде до пратката, ја извади застана пак се заглеа нешто во ливчето се врати назад кај мене и ми вика "Дојди утре земи си ја" ват да фак? Тука е, пред тебе е, дај ми ја пратката. Just Makedonska Poshta things.
која пошта ова?

мене секад ми ги давале кога се на шалтер, не ми ги давале ако се раздужени кај поштарот (друг дел у зградата) и он мора да ја врати да ја потпише пример па да ја ослободи за на шалтер, пред тоа е задолжен. Ама кога стоела во другиов дел што викаш ти ја нашла, секад ми ги давале и истиот ден кога сум одел. А некогаш да зависи која е на смена, знае да има еј дој си утре, денес неможе, а не ни проверува ..

Nostradamus

hello world
23 мај 2017
69
65
Скопје
Македонска Пошта Чаир. Знам дека чим сум го добил ливчето не е кај поштар, тоа гарантирам бидејќи поштарот ти вика "Дојди да си ја земеш утре".

Немаше да прокоментирам ништо доколку не отиде, извади пратката, па пак ја врати на истото место. Истото кога отидов утре дента, беше истата на смена, буквално од истото шкафче ја извади и ми ја даде.

triki123

Баниран/a
4 мај 2019
85
65
Македонска Пошта Чаир. Знам дека чим сум го добил ливчето не е кај поштар, тоа гарантирам бидејќи поштарот ти вика "Дојди да си ја земеш утре".

Немаше да прокоментирам ништо доколку не отиде, извади пратката, па пак ја врати на истото место. Истото кога отидов утре дента, беше истата на смена, буквално од истото шкафче ја извади и ми ја даде.

и мене ме вратиле така неколку пати, со образложение дека книгите за потпишуење не им се готови. еднаш ме врати и ми рече дојди пред затварање ако ја имам книгата ќе ти ја дадам пратката, отидов ја имаше и ми ја даде. Другиот пат не беше готова и рече да дојдам утре...

Тоа е, некогаш колку и да ни изглеа банално и лесно за решавање, забораваме дека системот ни е у курац за некои ствари. Не сакам да кажам дека само во македонија е така пошто има и многу поразвиени држави кај што бирократијата е pain in the ass.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.781
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
И мене порано ми ги даваа истиот ден, ама пред шознам, две години, прекинаа. Прво ми велеа дојди пред затворање, и на крај дојди нареден ден, кога и ти пишува на лисчето од поштарот. Реално ако така пишува, така треба и да постапуваме, сите сакаме ред, ама па и сите сакаме преку ред. Не велам дека е најправилно решение ова, ама едноставно е, ако ти пишува дојди утре од толку до толку, дојди во тој термин и чиста работа.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Имам прашање , сакам да купам микрофон од Англија. Како работи царина кај нас. Има дозволена големина или тежина? Или пак според вредност на праткат?

Испратено од JNY-LX1 преку IT.mk форум апликација

За микрофони имаш 18% ДДВ и 6% или 8% царина ако вредноста надминува 90 еври, ако е под тоа ќе платиш само ДДВ. Мој совет е да ѕирнеш што цена е микрофонот и на Thomann.

И покрај тоа, да провериш дали го има по локалниве продавници као Артист, Висион и слични. Цените им се приближно истие со тие на запад.

TouchIT

lurker
9 јули 2018
901
643
Не разбирам ако пријавил поштарот дека ја зел во него пратката зошто не ја достави туку само картонче остава? ,картонче остава кога нема да најди никој дома а ете најдобро е да остави како известување да си ја подигниш од шалтер пример дека неможи да ти ја достави поради оправдани причини,а не да чекам еве утре ми стига во пошта друга пратка и сега јас до понеделник да чекам за да ја подигнам кога можам да ја подигнам одма

maci

poweruser
2 април 2008
3.383
972
имате ли маил контакт да им пишав во пошта да ми ги проверат пратките што ми ги нема?

кај нив ги нема во систем а на глобалниот тракер покажува дека се стигнати во МК.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Бев у Пошта денес, рекоа да се стрпам, немале луѓе месецов.

После видов дека изгледа имаат турнир па кога ќе се ослободат ќе почнат да стигаат пратките:

0a8cdf97033dc9afa21e9517c69e841d.jpg
Сите сакаме малку R'n'R на работа, нека се опуштат луѓето :p

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.659
13.706
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
@TouchIT Може на пример на поштарот не му собирало во торба (му се видело или било големо), или било тешко, или си има план - денеска во еден реон носи пратки, во друг картончиња, во трет сметки...

-----

@maci Само телефонски, на мејл двапати не ми одговорија на релативно едноставни прашања и чиста ситуација. И двете ги најдов од веб страницата, со тоа што и на телефон треба да ги начекаш расположени да кренат... А некои тука рекоа дека завршиле работа и по мејл...

Пази, ако вика на странски (кинески или друг) тракинг дека стигнало на одредиште, не значи дека тоа е Македонија. Или рачунаат прва европска земја каде што ќе стапне пратката или едноставно лажат (поевтините пошти/тракинзи - имаше примери каде за три дена демек стига, со сите timestamps на попатни станици во округли интервали). Се важи само ако пишува дека стигнал на тракингот на МК пошта.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.781
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Не разбирам ако пријавил поштарот дека ја зел во него пратката зошто не ја достави туку само картонче остава? ,картонче остава кога нема да најди никој дома а ете најдобро е да остави како известување да си ја подигниш од шалтер пример дека неможи да ти ја достави поради оправдани причини,а не да чекам еве утре ми стига во пошта друга пратка и сега јас до понеделник да чекам за да ја подигнам кога можам да ја подигнам одма

Мене поштарот порано ми оставаше помали пратки, а се друго лисче, ама пред неколку месеци ми кажа дека сега остава само ако се списанија или нешто слично, се друго иде на лисче затоа што имало ситуација кајшто поштарот ја остава пратката а после корисникот си ја бара во пошта и се наоѓаат во ситуација кајшто ни поштарот има доказ дека ја оставил ниту па овој дека не ја подигнал ниту па дека некој комшија или некоа дете не ја собрало од сандаче. Седи раат, проклет народ сме ние, затоа не блокираат продавници на ибеј, нарачувам ни стига пратка и отвораме диспјут, пошто кој го ебаа кинезот таму, нека се мачи.
Иначе кај мене во зграда, повеќето сандачиња се отвораат со ист клуч.

@maci каде со тој ентузијазам за мејл комуникација :D :D :D само телефонски и мене секогаш ми завршувале работа.

15 септември 2012
1.159
1.300
многу глупа работа ми направи, пратката стигната на 21, он доаѓа на 21 да си ја подигнам на 22 али бидејќи знам дека е стигната си идам истиот ден, типкава ко зема лисчето отиде до пратката, ја извади застана пак се заглеа нешто во ливчето се врати назад кај мене и ми вика "Дојди утре земи си ја" ват да фак? Тука е, пред тебе е, дај ми ја пратката. Just Makedonska Poshta things.

Да им еба* се по список од фамилија и убави комшики заради оваа бирократско поде*ување.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно