Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Зошто Linux?

krema

OG
24 јуни 2009
15.736
15.830
youtu.be
cmBgsfb.jpg

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-3930K CM Hyper D92
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
Windows 10, Windows Server 2016
Супер маицава ама зашто линукс? Тие што користите зашто го користите?

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk
Ја имет мајцава негде готова испринтана да ја нарачам или да го принтам локално.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.837
4.977
Писти Охту
Супер маицава ама зашто линукс? Тие што користите зашто го користите?
1000 пати подобар од виндоус за девелопмент. башка, вози стари лаптопи многу подобро, со последна верзија на убунту (20.04) и е далеку постабилен. за се е подобар освен за гејминг.

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
1000 пати подобар од виндоус за девелопмент. башка, вози стари лаптопи многу подобро, со последна верзија на убунту (20.04) и е далеку постабилен. за се е подобар освен за гејминг.
Ти користиш линукс?

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.599
5.545
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.181
16.288

За се е подобар освен за гејминг и за помалку од 1% од популацијава на светот. Епа е ебено добар, така изгледа.

1 април 2012
1.480
982
Сум дал шанса на линус многу пати, последен пат требаше да компајлирам сам драјвери за маусот за да може да ми работи сајд скролот и останатите екстра копчиња (MX Master). Ај што потрошив на тоа 5-6 саати, пак не може да се доведе до иста респонзивност како на виндоус.
Во главно ова е приказната секогаш, се може да се направи но треба да се замараш сам и да губиш саати за да фиксаш работи што на виндоус доаѓаат аут оф д бокс.

Откако постои windows subsystem for linux не гледам поента да се користи линукс освен ако не е за кејф.

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.837
4.977
Писти Охту
Си користел Void Linux?
искрено не, користам убунту долго време за домашниот/девелопмент лаптоп, пробав еднаш линукс минт, имав проблеми со резолуцијата (16:10 резолуции ми даваше само). исто имам и со дебиан, центос, редхет работено, кали, ама најпогоден ми е убунту. иако центос го фалат за нај нај за девелопмент, сепак имаше многу работи шо ме нервираа (ко на пример rpm менаџерот), и баталив. задоволен сум доста од убунту.

едит: кали го користев многу ко тестирав безбедност на вифи мрежава дома :)

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Сум дал шанса на линус многу пати, последен пат требаше да компајлирам сам драјвери за маусот за да може да ми работи сајд скролот и останатите екстра копчиња (MX Master). Ај што потрошив на тоа 5-6 саати, пак не може да се доведе до иста респонзивност како на виндоус.

Такви работи нема на линукс, години веќе. Нема хардвер што не работи реално. Пробај, може ќе те изненади.

искрено не, користам убунту долго време за домашниот/девелопмент лаптоп, пробав еднаш линукс минт, имав проблеми со резолуцијата (16:10 резолуции ми даваше само). исто имам и со дебиан, центос, редхет работено, кали, ама најпогоден ми е убунту. иако центос го фалат за нај нај за девелопмент, сепак имаше многу работи шо ме нервираа (ко на пример rpm менаџерот), и баталив. задоволен сум доста од убунту.

Сите линукси се исти :) разликата е default settings, пакети и FS layout.

Откако постои windows subsystem for linux не гледам поента да се користи линукс освен ако не е за кејф.

Cut out the middle man? Зашто WSL а не Линукс рецимо. Еве, мене примарен OS веќе 15 години ми е линукс, па ништо не ми фали. Напротив, windows ме нервира со глупи и скриени поставки, забегани дефаултс, дебилен update процес... Па 2020 година е, нема поддршка за full disk encryption, нити за хоум партиција!!!

Иначе еве како изгледа скриншот од Kde Neon - Линукс на KDE фондацијата, спинуван од последен LTS убунту со rolling plasma. Вака изгледа out of the box. Поубаво рендерира фонтови од Windows, и нормално, update правиш кога сакаш, не кога он ќе ти каже.

Screenshot_20200908_214643.png

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.837
4.977
Писти Охту
не се баш исти, имаат различни имплементации на многу работи, работи шо на прв поглед површно не се гледаат. небитно, да не забегуваме офтопик, ваквите дискусии се за на друго место, ама мило ми е шо има други ентузијасти шо користат линукс :)

п.с. можда има членови шо ќе ме хејтаат, знам, ама глорифицираниот MacOS не е ништо друго освен модифицирана верзија на линукс.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
не се баш исти, имаат различни имплементации на многу работи, работи шо на прв поглед површно не се гледаат.
Сите линукси се исти, пошо линукс е кернел. А кернелот е ист. Само сменети параметри. Дурото се се апликации и default settings.
Сеа да, debian derivatives користат apt/deb, redhat користат rpm/dnf, arch... well, они се посебна партија, ама во јадрото на нештата, исти се. Исто се користат, исто работат можат да се направат идентични.

ама мило ми е шо има други ентузијасти шо користат линукс
:) има луѓе на форумов што се контрибутори, донатори, транслатори итн. Не само ентузијасти.

п.с. можда има членови шо ќе ме хејтаат, знам, ама глорифицираниот MacOS не е ништо друго освен модифицирана верзија на линукс.
Не. Е unix-like, posix, има дарвин кернел ама не е нит линукс нит модифицирана верзија на линукс. Нема ништо линукс на него.

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
Такви работи нема на линукс, години веќе. Нема хардвер што не работи реално. Пробај, може ќе те изненади.

Cut out the middle man? Зашто WSL а не Линукс рецимо. Еве, мене примарен OS веќе 15 години ми е линукс, па ништо не ми фали. Напротив, windows ме нервира со глупи и скриени поставки, забегани дефаултс, дебилен update процес... Па 2020 година е, нема поддршка за full disk encryption, нити за хоум партиција!!!

Иначе еве како изгледа скриншот од Kde Neon - Линукс на KDE фондацијата, спинуван од последен LTS убунту со rolling plasma. Вака изгледа out of the box. Поубаво рендерира фонтови од Windows, и нормално, update правиш кога сакаш, не кога он ќе ти каже.

Погледнете го атачментот 90744

Сите линукси се исти, пошо линукс е кернел. А кернелот е ист. Само сменети параметри. Дурото се се апликации и default settings.
Сеа да, debian derivatives користат apt/deb, redhat користат rpm/dnf, arch... well, они се посебна партија, ама во јадрото на нештата, исти се. Исто се користат, исто работат можат да се направат идентични.

:) има луѓе на форумов што се контрибутори, донатори, транслатори итн. Не само ентузијасти.

Не. Е unix-like, posix, има дарвин кернел ама не е нит линукс нит модифицирана верзија на линукс. Нема ништо линукс на него.

Има доста уреди кои не работат како што треба, пример фингерпринтот кај некои лаптопи нема соодветен кернел модул.

Секоја линукс дистрибуција е различна, само кернелот е ист, но јусер околината е различна, почнувајќи од тоа дали користи systemd, пакет менаџер, библиотеки, па се до десктоп околина.

Најсоодветен ќе ти биде Gentoo каде што ќе си бидеш сам свој мајстор, ако имаш време.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Има доста уреди кои не работат како што треба, пример фингерпринтот кај некои лаптопи нема соодветен кернел модул.
Е толку. Фингерпринт уреди не работат.

Секоја линукс дистрибуција е различна, само кернелот е ист, но јусер околината е различна, почнувајќи од тоа дали користи systemd, пакет менаџер, библиотеки, па се до десктоп околина.
Секој линукс можеш да го направиш ист како другиот. Може да ги имаш сите init системи - и бизибокс и системд и sysv и upstart. Убунту има и upstart и systemd!. Можеш да инсталираш RPM пакети на убунту, и деб пакети на федора (ако си упорен). Можеш да ги имаш СИТЕ десктоп околини на еден линукс! И да си бираш која сакаш, дури и паралелно да ги возиш на различни seats.

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
Е толку. Фингерпринт уреди не работат.

Секој линукс можеш да го направиш ист како другиот. Може да ги имаш сите init системи - и бизибокс и системд и sysv и upstart. Убунту има и upstart и systemd!. Можеш да инсталираш RPM пакети на убунту, и деб пакети на федора (ако си упорен). Можеш да ги имаш СИТЕ десктоп околини на еден линукс! И да си бираш која сакаш, дури и паралелно да ги возиш на различни seats.
Не само фингерпринт уреди, многу многу уреди неработат.

Неможеш сите дистрибуции да ги направиш исти како и другите. Можеш се да инсталираш, ама нема да ти работи или ќе се лажеш дека ти работи! Декстоп околините се друга тема.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Не само фингерпринт уреди, многу многу уреди неработат.

Дај пример? Еве, јас имам доста хардвер (PC и Лаптопи) па немам нешто што не работи. Проблем имав само со еден фингерпринт ридер, никој не се замара со тие.

Неможеш сите дистрибуции да ги направиш исти како и другите. Можеш се да инсталираш, ама нема да ти работи или да се лажеш дека ти работи! Декстоп околините се друга тема.
Зошто? Ако имаш линукс кернел и имаш искомпајлирани библиотеки што ги користи софтверот, се ќе работи. Што ти треба повеќе од тоа за нешто да работи? Да, ќе се помачиш, ама се ќе работи.

Муабетот ми беше повеќе во смисла, ако нешто работи на еден линукс, ќе работи и на друг. Сега, да, убунту шипа со една верзија библиотеки, воид/арч со друга, ама генерално сите следат слични верзии. И секогаш имаш ppa, user repos, flatpak, aur, и нормално, рачно компајлирање ствари.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно