Супер маицава ама зашто линукс? Тие што користите зашто го користите?
1000 пати подобар од виндоус за девелопмент. башка, вози стари лаптопи многу подобро, со последна верзија на убунту (20.04) и е далеку постабилен. за се е подобар освен за гејминг.Супер маицава ама зашто линукс? Тие што користите зашто го користите?
Ти користиш линукс?1000 пати подобар од виндоус за девелопмент. башка, вози стари лаптопи многу подобро, со последна верзија на убунту (20.04) и е далеку постабилен. за се е подобар освен за гејминг.
Ако не ти е тешко... пуштај.Ако сакате векточе, па сами да си печатите, кажете![]()
1000 пати подобар од виндоус за девелопмент. башка, вози стари лаптопи многу подобро, со последна верзија на убунту (20.04) и е далеку постабилен. за се е подобар освен за гејминг.
искрено не, користам убунту долго време за домашниот/девелопмент лаптоп, пробав еднаш линукс минт, имав проблеми со резолуцијата (16:10 резолуции ми даваше само). исто имам и со дебиан, центос, редхет работено, кали, ама најпогоден ми е убунту. иако центос го фалат за нај нај за девелопмент, сепак имаше многу работи шо ме нервираа (ко на пример rpm менаџерот), и баталив. задоволен сум доста од убунту.Си користел Void Linux?
Сум дал шанса на линус многу пати, последен пат требаше да компајлирам сам драјвери за маусот за да може да ми работи сајд скролот и останатите екстра копчиња (MX Master). Ај што потрошив на тоа 5-6 саати, пак не може да се доведе до иста респонзивност како на виндоус.
искрено не, користам убунту долго време за домашниот/девелопмент лаптоп, пробав еднаш линукс минт, имав проблеми со резолуцијата (16:10 резолуции ми даваше само). исто имам и со дебиан, центос, редхет работено, кали, ама најпогоден ми е убунту. иако центос го фалат за нај нај за девелопмент, сепак имаше многу работи шо ме нервираа (ко на пример rpm менаџерот), и баталив. задоволен сум доста од убунту.
едит: кали го користев многу ко тестирав безбедност на вифи мрежава дома![]()
Откако постои windows subsystem for linux не гледам поента да се користи линукс освен ако не е за кејф.
не се баш исти, имаат различни имплементации на многу работи, работи шо на прв поглед површно не се гледаат. небитно, да не забегуваме офтопик, ваквите дискусии се за на друго место, ама мило ми е шо има други ентузијасти шо користат линуксСите линукси се истиразликата е default settings, пакети и FS layout.
Сите линукси се исти, пошо линукс е кернел. А кернелот е ист. Само сменети параметри. Дурото се се апликации и default settings.не се баш исти, имаат различни имплементации на многу работи, работи шо на прв поглед површно не се гледаат.
ама мило ми е шо има други ентузијасти шо користат линукс
Не. Е unix-like, posix, има дарвин кернел ама не е нит линукс нит модифицирана верзија на линукс. Нема ништо линукс на него.п.с. можда има членови шо ќе ме хејтаат, знам, ама глорифицираниот MacOS не е ништо друго освен модифицирана верзија на линукс.
Такви работи нема на линукс, години веќе. Нема хардвер што не работи реално. Пробај, може ќе те изненади.
Сите линукси се истиразликата е default settings, пакети и FS layout.
Cut out the middle man? Зашто WSL а не Линукс рецимо. Еве, мене примарен OS веќе 15 години ми е линукс, па ништо не ми фали. Напротив, windows ме нервира со глупи и скриени поставки, забегани дефаултс, дебилен update процес... Па 2020 година е, нема поддршка за full disk encryption, нити за хоум партиција!!!
Иначе еве како изгледа скриншот од Kde Neon - Линукс на KDE фондацијата, спинуван од последен LTS убунту со rolling plasma. Вака изгледа out of the box. Поубаво рендерира фонтови од Windows, и нормално, update правиш кога сакаш, не кога он ќе ти каже.
Погледнете го атачментот 90744
Сите линукси се исти, пошо линукс е кернел. А кернелот е ист. Само сменети параметри. Дурото се се апликации и default settings.
Сеа да, debian derivatives користат apt/deb, redhat користат rpm/dnf, arch... well, они се посебна партија, ама во јадрото на нештата, исти се. Исто се користат, исто работат можат да се направат идентични.
има луѓе на форумов што се контрибутори, донатори, транслатори итн. Не само ентузијасти.
Не. Е unix-like, posix, има дарвин кернел ама не е нит линукс нит модифицирана верзија на линукс. Нема ништо линукс на него.
Најсоодветен ќе ти биде Gentoo каде што ќе си бидеш сам свој мајстор, ако имаш време.искрено не, користам убунту долго време за домашниот/девелопмент лаптоп, пробав еднаш линукс минт, имав проблеми со резолуцијата (16:10 резолуции ми даваше само). исто имам и со дебиан, центос, редхет работено, кали, ама најпогоден ми е убунту. иако центос го фалат за нај нај за девелопмент, сепак имаше многу работи шо ме нервираа (ко на пример rpm менаџерот), и баталив. задоволен сум доста од убунту.
едит: кали го користев многу ко тестирав безбедност на вифи мрежава дома![]()
Е толку. Фингерпринт уреди не работат.Има доста уреди кои не работат како што треба, пример фингерпринтот кај некои лаптопи нема соодветен кернел модул.
Секој линукс можеш да го направиш ист како другиот. Може да ги имаш сите init системи - и бизибокс и системд и sysv и upstart. Убунту има и upstart и systemd!. Можеш да инсталираш RPM пакети на убунту, и деб пакети на федора (ако си упорен). Можеш да ги имаш СИТЕ десктоп околини на еден линукс! И да си бираш која сакаш, дури и паралелно да ги возиш на различни seats.Секоја линукс дистрибуција е различна, само кернелот е ист, но јусер околината е различна, почнувајќи од тоа дали користи systemd, пакет менаџер, библиотеки, па се до десктоп околина.
Не само фингерпринт уреди, многу многу уреди неработат.Е толку. Фингерпринт уреди не работат.
Секој линукс можеш да го направиш ист како другиот. Може да ги имаш сите init системи - и бизибокс и системд и sysv и upstart. Убунту има и upstart и systemd!. Можеш да инсталираш RPM пакети на убунту, и деб пакети на федора (ако си упорен). Можеш да ги имаш СИТЕ десктоп околини на еден линукс! И да си бираш која сакаш, дури и паралелно да ги возиш на различни seats.
Не само фингерпринт уреди, многу многу уреди неработат.
Зошто? Ако имаш линукс кернел и имаш искомпајлирани библиотеки што ги користи софтверот, се ќе работи. Што ти треба повеќе од тоа за нешто да работи? Да, ќе се помачиш, ама се ќе работи.Неможеш сите дистрибуции да ги направиш исти како и другите. Можеш се да инсталираш, ама нема да ти работи или да се лажеш дека ти работи! Декстоп околините се друга тема.
Бесплатна достава
KEYBOARD MECHANICAL KEYCHRON C3 PRO 8K TKL QMK/VIA RGB HS Keychron Super Red switch, Black , C3PX-H1
4.030,00 ден
Бесплатна достава
COOLERS CASE FAN 120mm ARCTIC P12 Pro PST LN, Low-Noise PWM, 450-2000 RPM, BLACK, ACFAN00343A
740,00 ден
Бесплатна достава
HDD 3,5" 12TB WD PURPLE PRO 7200RPM 512MB 24x7 SATAIII WD122PURP
30.120,00 ден
Бесплатна достава
COOLERS CASE FAN 140mm ARCTIC P14 PRO PWM PST CO 400-2500 RPM 4-pin, BLACK, ACFAN00316A
840,00 ден
Бесплатна достава
SSD M.2 1TB WD Green SN3000 NVMe Gen4 5000MB/s WDS100T4G0E
8.940,00 ден
Бесплатна достава
KEYBOARD WIRELESS MECHANICAL KEYCHRON V1 ULTRA 8K Polling Rate 75%, HS, RGB, Keychron Silk POM RED switch, OSA PBT, Black, w/knob, V1U-D1
7.380,00 ден