Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Payoneer картичка

ann@

read-only
25 септември 2009
20
20
Мене ме интересира ова со повлекувањево пари од пајонер на тукашна сметка (НЛБ) Колку што читам поминува трансакцијата, ама што понатаму? Како го пријавувате приходот во УЈП? Дали може да имаме проблеми со оглед на тоа што парите кои ни пристигнуваат се од наша странска сметка, а нели нелегално е да имаме странски сметки?
Малку подетално објаснување ако може?

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.416
1.647
Подетално ќе најдеш ако прочиташ 5-10 страни наназад во темава.
Како за член од 2009-та би требало да го знаеш ова основно правило на секој форум :)
/nohardfeelings

whiterabbit

hello world
20 мај 2020
180
142
Мене ме интересира ова со повлекувањево пари од пајонер на тукашна сметка (НЛБ) Колку што читам поминува трансакцијата, ама што понатаму? Како го пријавувате приходот во УЈП? Дали може да имаме проблеми со оглед на тоа што парите кои ни пристигнуваат се од наша странска сметка, а нели нелегално е да имаме странски сметки?

Зошто не ги читате претходните постови...
Се е легално, лани нбрм со закон го легализираше ова. Приходот го пријавуваш како и секој друг приход, ќе си избереш што ти е дејноста на епдд и ќе ти пресмета данок.

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
I5 6500 3,2Ghz, 6mb cache
Motherboard
HP EliteDesk 800 G2 795970-001
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
HP EliteDesk 800 G2 Tower case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10
Тоа не е нелагално.
Не знам како се пријавуваат во УЈП, место мене тоа го прави сметководителот бидејќи ги повлекувам на сметка на фирма.

Krasotkin

read-only
8 ноември 2019
22
11

јас денес пријавив онлајн ама со месечен извештај од пејонир. не ги повлекков на наша сметка.
пријавив и стари приходи и ми ги одоборија и ми стигна само уплатница со пресметан данок колку да платам.

ако пријавуваш од пејонир со месечен извештај, треба да одбереш од која држава ти се и во која валута. ќе ти пресметаат данок во денари.

Mao

user
5 јуни 2007
1.341
1.094
Mao's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 3900X + BeQuiet Dark Rock Pro 4
Motherboard
Asus Rog Strix B450-F Gaming
Storage
Samsung Evo Plus 970 M2 nVME SSD
PSU
CM 850W M2 Silent Pro
RAM
Kingston Predator/Fury 32GB 3200Mhz
Video card
Asus Rog Strix 1070 8GB
Case
DeepCool Mattrex RGB
Mouse
Logitech G502 Hero
Keyboard
Cooler Master MK750
Monitor
Alienware 25" 240hz
OS
Win 10 Pro
Cek, ako dobro razbrav ima lugje na forumot sto prijavuvaat prihod od payoneer? Pa neli site go koristime da izbegneme danok? Sho e sega fintata?

Испратено од iPhone преку IT.mk форум апликација

whiterabbit

hello world
20 мај 2020
180
142
Cek, ako dobro razbrav ima lugje na forumot sto prijavuvaat prihod od payoneer? Pa neli site go koristime da izbegneme danok? Sho e sega fintata?

Испратено од iPhone преку IT.mk форум апликација

Зошто не би имало? Нема дома да кријам пари во под, ѕид и слично. Друга работа што има фирми само на Пејонир исплаќаат.

bagibmwm3

read-only
14 јануари 2009
23
16
дечки вчера зборев со човек што работи во банка и ме посоветува да не вадам повеќе од 30 000 на банкомат за да не „паднам“ во очи на ујп. Не сакам да биде ова дезинформација на форум, меѓутоа може звучи како добра превентива.

nashio

lurker
14 јануари 2011
768
1.052
Radobor
www.zdravkovski.com
nashio's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900X
Motherboard
X570 Pro4 ASROCK
Storage
Samsung PRO 980 NVMe, Samsung EVO Plus NVMe, Seagate Ironwolf
PSU
BE QUIET! STRAIGHT POWER 80 PLUS PLATINUM
RAM
64GB 3200MHz G.SKILL Ripjaws - V F4
Video card
NVIDIA GTX 1070ti Cerberus
Case
BeQuiet Pure Base 500
Mouse
MX Master 3
Keyboard
MX Keys
Audio
Wharfedale Diamond 8.1 Pro Active
Monitor
Benq PD3220U
OS
Windows 10
дечки вчера зборев со човек што работи во банка и ме посоветува да не вадам повеќе од 30 000 на банкомат за да не „паднам“ во очи на ујп. Не сакам да биде ова дезинформација на форум, меѓутоа може звучи како добра превентива.

другар мој истото го збораше со човек од стопанска пред некој ден, баш обратното му го кажaа: „ујп нема увид во нашите банкомати“... е сеа, кој да го верваш?

aleksnako

hello world
10 октомври 2012
189
106
Скопје
другар мој истото го збораше со човек од стопанска пред некој ден, баш обратното му го кажaа: „ујп нема увид во нашите банкомати“... е сеа, кој да го верваш?
увид може да има, банката секое сомнително повлекување, транскакција или слично должна е да пријави, ујп знае за пајонер, ама не сака да се замара, голема е процедурата, тоа ти е исто како да идеш на пазар во шутка или пластичарска и да им бараш фискална , ем ќе си направиш проблем ем ништо нема да направиш и околу тоа толку, темата е пајо

NENO19

hello world
30 јануари 2011
163
131
- Дали повлекуваш 30,000 или 40,000, сеедно е, посебно што домашната банка нема поим дали лицето што повлекува е домашно или странско. Тоа е нормална трансакција како и секоја друга од било која друга банка, не е повод за проверка од агент на УЈП.
- Ако повлечеш 40,000 еднаш во 10 месеци не си повеќе сомнителен од некој што повлекува 20,000 секој месец. УЈП не ги става сите трансакции во ексел па ги сортира по сума за да види на кого да посвети внимание.
- И НМБР и УЈП и секоја друга институција е свесна за постоењето на Пајонир и негово користење од страна на наши државјани, ама бидејќи знаат какви (златни) луѓе го користат и со какви луѓе (од гага радна снага држави) мора да се борат на светскиот пазар... па се попушта тука, особено што немаме функционален Пејпал па со 12% да поминеш и повеќе пари за тебе и за државата комплет данок, а сега имаш 20% провизија од Fiverr, 3% од овој, 3% од оној, лекарства за смирување за инцидентот... "Светот мој минус тебе во него она што ке остане, малку е", така беше песната.
- Муабетот ми беше се што треба УЈП да направи е да побара инфо од Пајонир, сумите од банкоматите се неважни, ако баш запнале овие 1,000-5,000 наши државјани да си платат данок за сите приходи во изминати 5 години. Дури и тогаш, ќе биде само данок, ниедна партија на власт нема да дозволи дополнителни драконски казни за толкав број идни гласачи.

Многу луѓе се порадуваа Тевдо кога ја мрдна работата со Пејпал, мислев баш Нина ќе ја заврши, ако она не успее во тоа не гледам како утре некој бирократ од 54 години што интернетот го користи за порнхаб и ФБ ќе го стори тоа. До тогаш... милиони низ светот ќе бидат среќни што постои Пајонир.

BadGirl007

hello world
3 октомври 2018
183
58
And now what? Нема да ја прекинуваат соработката со Wirecraft и да издаваат нови картички? IMG_20200702_205359.jpg

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.583
3.227
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
И што е со новово соопштение? Значи се премислија за нови картици? Стариве ќе си важат и ќе функционираат за нови приливи?

Zimrie

hello world
11 април 2008
498
122
Мене ми ги вратија сите привилегии што ги имав пред инцидентот. Сите нови приливи ќе ми одат на payoneer картицата, а и тие што ми беа сместени во виртуал баланс се префрлени на картицата. Тестирав и повлеков од упворк 10$, и (нормално 1$ за упворк, 2.5$ за пајонир за брзина), 6.5 долари ми отидоа на картицата.

Гледам на твитер и фб многу бараат од виртуелниот баланс да може да си префрлат на картица (ќе биде кај и да е)

Друго нешто, (пораката дека тоа погоре можам ми стигна пред некои 10мин), сабајле префрлив 200$ Пајо 2 НЛБ, ми стигна околу 17часот смс дека парите се стигнати, утре ќе одам во експозитура да ги префрлам на денарската сметка

causevd

hello world
4 октомври 2011
472
422
causevd's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i7-4790K 4.0GHz Quad-Core Processor
Motherboard
Asus Z97-DELUXE(NFC&WLC) ATX LGA1150 Motherboard
Storage
Western Digital Caviar Blue 1TB 3.5" 7200RPM & Corsair Force LE 240GB 2.5" SSD
PSU
Cooler Master 650W 80+ Gold Certified Fully-Modular ATX Power Supply
RAM
G.Skill Sniper Series 16GB (2 x 8GB) DDR3-2400
Video card
Asus GeForce GTX 980 Ti 6GB STRIX Video Card
Case
Fractal Design Define R5 (White) ATX Mid Tower Case
Mouse
MSI Clutch GM50
Keyboard
G Skill KM570X
Monitor
IIyama G-master GB2488HSU-B3
OS
Windows 10 Pro
Ете значи тоа што го напишав се потврди дека е точно. Значи ќе има 2 опции. Да се користи старата картичка и да нудат нови картички од новиот провајдер. Супер е сеа за сеа, барем брзо ги решаваат проблемите.

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
I5 6500 3,2Ghz, 6mb cache
Motherboard
HP EliteDesk 800 G2 795970-001
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
HP EliteDesk 800 G2 Tower case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10
Што работи во банка, да не е кафекувар?
Сложена процедура е да се следат транскации на банкомат, затоа што трансакциите се под шифра, не се гледало име и презиме.
Тоа ми го кажа другар од НЛБ баш што работи во оделот за банкомати.

УЈП не следи такви транскации, само МВР или финансиска полиција кога лоцираат криминалци, но тоа било сложена процедура.
Тамам работа УЈП да ангажира ресурси за такви ситни транскации за да провери дали си платил данок.

Uber-

hello world
23 август 2017
200
211
Скопје
Добро бе до кога бе ќе читам коментари од типот:

- абе големи суми се следат од ујп, мвр, свети петар
- ако вадиме у странство безбедни сме
- треба ли данок да пријавуем

Не ве следи ни ујп ни никој не влагајте у шпиунски филмови со том круз у главна улога. Нормално освен ако не е покрената истрага за криминална постапка против вас. Меѓу редови: не се губиии алоо

Кај и да вадиш пари ако им прдне еден ден ујп да побара историја за сите мк граѓани може да добие не од пајонеер од мајка јана да е. Едноставно со легална постапка сите трансакции ќе ги добијат на увид.

ДА. ТРЕБА ДАНОК ДА ПРИЈАВИШ И ПЛАТИШ. Секако, можеш и да не плаќаш, твој избор си е крај краева, дали некогаш ќе добиеш писменце од ујп за тоа или не, бог знае само.

Аман веќе. Кога веќе сте на форум, прочитајте малце прво, па ако не најдете одговор тогаш прашајте. Не е ова шалтер некаде па ај 'јас само да прашам' муабети. Реално ако веќе сте толку параноични за темава зошто мислите дека на форум би добиле леџит одговор? И по кој основ добиениот одговор го сметате за леџит? Ајм џаст сејин..

П. С.
Барајте ако не за избори сеа у програма да ви стаат да нема даноци на фриленсинг..

Фала многу, пријатно.

Испратено од VOG-L29 преку IT.mk форум апликација

Последна промена:

kosbi

read-only
20 март 2019
4
1
Здраво,

некој искуство со вадење кеш од Косово? Имам картица во eur а како што видов на нет fee е 5eur и макс е 500е од трансакција на банкомат ама објавите се од 2018та година?

Благодарам!

jassum20

hello world
15 февруари 2014
130
59
Косово и Албанија даваат евра банкоматите?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Benedicta

hello world
7 декември 2017
111
74
Дечки хелп. Не можам со математиките.

Извадив 60к:
Screenshot_20200703_104121_com.payoneer.android.jpg

40к се total amount ili transaction amount? И плус 300 денари додатни од Тутунска што ми зима? Или се е израчунато во total amount? Бидејќи имам пари мои на картичката и за друг, неможам да ги разграничам точно. Вадев на неколку пати и сеа треба математика да направам (колку се мои, колку на другиот, па провизии и конверзија).

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.032
1.845
Скопје
Здраво,

некој искуство со вадење кеш од Косово? Имам картица во eur а како што видов на нет fee е 5eur и макс е 500е од трансакција на банкомат ама објавите се од 2018та година?

Благодарам!
косово евра можеш на банкомат да, од пред некоја година додадоа банките нивни провизии (~5еур + пајонир провизијата), една банка имаше тапа со лимит на вадење уфф позато име ама не ми текнува ... Raiffeisen вадеа највеќе на времето (по мое искуство 800 пер трансакција).

Gojov

read-only
30 август 2019
5
2
Дечки хелп. Не можам со математиките.

Извадив 60к:
40к се total amount ili transaction amount? И плус 300 денари додатни од Тутунска што ми зима? Или се е израчунато во total amount? Бидејќи имам пари мои на картичката и за друг, неможам да ги разграничам точно. Вадев на неколку пати и сеа треба математика да направам (колку се мои, колку на другиот, па провизии и конверзија).
60к се transaction amount. Во fees ти спаѓаат 300 ден за тутунска и 3.5% од $1097 за конверзија.

Едит: Btw имаш банкомати шо не наплаќаат +300 ден. Колку што знам Стопанска Скопје и Битола, Халк, Прокредит не земаат додатна провизија. Сигурно има и други такви.

Stefan_1992

hello world
7 април 2020
59
25
Да сумираме:
На кој банкомат вадите пари со најмала провизија, јас цело време на Халк банка?
Последно на 385 долари, ми зеде 13.03 fees (според апликацијата), иначе се водам според опцијата каде што автоматски пресметува колку имам “available” во МКД...Па вадам толку колку што си пишува...

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно