Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Payoneer картичка

Duke

hello world
15 ноември 2016
157
94
Темава станала како "Коронавирус во Македонија" на фемина. Дај бе луѓе, IT Forum сме, читајте информации од сигурни места, а не секој си пишува што ќе му текне (посебн новите членови што се зачлениле само за темава). Сите сме засегнати од ситуацијата, некој од нас имаат замрзнато $10, други $10000, тоа е што е. Џабе се полемизира, додека FCA не излезе со официјално соопштение.

И најневкусно е настапување со сарказам и трол мислења во една ваква ситуација. Подржувам тролање, подржувам сарказам, но во тема каде што се зборува за замрзнати пари на луѓе што треба да плаќаат сметки, да купат храна, да купат пелнени за бебиња, да платат рати и слично - не е убаво да јадете трици. Знам огромен број на луѓе што имаат приходи само од фриленс и користат исклучиво Payoneer Card. Ставете се во нивна кожа.

Убаво пишано.

Имено горе @goranzoran гледам спомнал нешто на таа тема, вчера разговарав со лице од НЛБ и ми кажа дека има луѓе кои сам на себе си ги уплаќаат како физичко лице (што му доаѓа како ја сеа да идам и да си уплатам пари на сметка сам на себе) односно тие пари, тој прилив, што ти би го внесувал директно од пејонир или било каде, со образец како што разбрав 410, не подлежат на данок.

Има некој што е малце повеќе упатен на овој систем?

Последна промена:

Krasotkin

read-only
8 ноември 2019
22
11
Не, тоа мислам не е поука од темава туку дека сите пари не се чуваат на една сметка и секако сите пари на сметки и во пари не се чуваат(колку и да без врска звучи реченицава ми
Мислам @DonFrozex имаше коментар од типот сите јајца не во иста кошница.

Па лично мене подобра опција ми е да потрае ова неколку недели ама да знам дека ќе ги добијам парите, отколку да заврши проверката утре и да испадне дека парите ги нема :)

Скапа лекција за нас што не ги извадивме
Јас кажав директно дека не се уверливи пејонир во објаснувањето и индиректно потоа со слика имплицирав на темава да се извадат. Некој членови знам послушаа и ги извадија, други не ги извадија.
И други членови истото го кажаа. Тоа е што е.[/QUOTE]

Па еве јас имам на нлб, пејонир и дома. Во тој редослед.

Џабе што се на 3 места, кога значителна сума ми замрзна.

А за предупредувањата прочитав во четврток ама немав тогаш време да проверам што е муабетот и заборавив :)

Не ми е никок друг крив сега, тоа е :)

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Јас кажав директно дека не се уверливи пејонир во објаснувањето и индиректно потоа со слика имплицирав на темава да се извадат. Некој членови знам послушаа и ги извадија, други не ги извадија.
И други членови истото го кажаа. Тоа е што е.

А за предупредувањата прочитав во четврток ама немав тогаш време да проверам што е муабетот и заборавив :)

Не ми е никок друг крив сега, тоа е :)[/QUOTE]
Штом си спремен да чекаш, се гледа дека си ги изменаџирал добро средствата.

Krasotkin

read-only
8 ноември 2019
22
11

Не ми е никок друг крив сега, тоа е :)
Штом си спремен да чекаш, се гледа дека си ги изменаџирал добро средствата.[/QUOTE]

Па искрено никогаш не ни сакав да чувам пари на пејонир и само таа картичка ја користев за плаќање сегде. Некако нлб посигурни ми беа за само чување пари.

За пејонир пример, не можам лично да отидам до банка и затоа ми беа ко фиктивни пари :)

Ете барем ние што сме тазе фриленсери научивме нешто од ова :)

krashot

hello world
21 април 2013
179
120
Bitol, Bitola, Macedonia
krashot's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 3600
Motherboard
Gigabyte B450M-K
Storage
240 SSD 1TB HDD
RAM
16 GB
Video card
Gigabyte 1060 3GB
Mouse
Redragon M711 Cobra
Monitor
Benq 24"
OS
Windows 10 Pro
Леле, сите генерали после војната...Требаше да ги извајте, не требаше...требаше да ги чувате на 10000 различни места, требаше дома, требаше во НЛБ...

Дај олабајте малце и да почекаме официјален апдејт, 3 дена читаме тука само дезинформации

petrova91

read-only
14 јули 2018
24
13
TAKAE , parite se cufaaat pod pernik ili tepih i xlucivo vo nasite domoviiii !!!!!!!!

Дај не тресете зелени, истово може да се случи да речеме и на НЛБ или било која друга банка или payment processor, тоа не значи дека парите не треба да ги чуваме на сметка. Напротив, посигирно е да ти бидат на сметка него дома да ги чуваш.

како викаат оние wealth managers: DIVERSIFY!

KatsSS

read-only
28 јуни 2020
12
6
Убаво пишано.

Имено горе @goranzoran гледам спомнал нешто на таа тема, вчера разговарав со лице од НЛБ и ми кажа дека има луѓе кои сам на себе си ги уплаќаат како физичко лице (што му доаѓа како ја сеа да идам и да си уплатам пари на сметка сам на себе) односно тие пари, тој прилив, што ти би го внесувал директно од пејонир или било каде, со образец како што разбрав 410, не подлежат на данок.

Има некој што е малце повеќе упатен на овој систем?

Jaс планирам да си префрлам од Пејонир на НЛБ штом се среди работава (истото го имам правено и со Скрил, баш сега уплатив данок, иако можеби некој ќе рече не би требало). Мислам дека се даночат тие пари, зашто стигаат на сметка, не ко Скрил директ прилив на картичка (Скрил не праќа веќе на сметка зашто не сме во ЕУ).
Се распрашував по луѓе фриленсери од UpWork и сите ми рекоа дека на месечно ниво се пријавуваат (т.е месецот кога ќе ти стигнат парите, се пријавува и плаќа до 10ти наредниот месец)

Леле, сите генерали после војната...Требаше да ги извајте, не требаше...требаше да ги чувате на 10000 различни места, требаше дома, требаше во НЛБ...

Дај олабајте малце и да почекаме официјален апдејт, 3 дена читаме тука само дезинформации

Се изначитав глупости на Твитер, глава два дена ме болеше. Се надевам ќе средат се` наскоро. Се крена паника после ова сите да си префрлат пари овде :) што може и не е лоша идеја

Duke

hello world
15 ноември 2016
157
94
Jaс планирам да си префрлам од Пејонир на НЛБ штом се среди работава (истото го имам правено и со Скрил, баш сега уплатив данок, иако можеби некој ќе рече не би требало). Мислам дека се даночат тие пари, зашто стигаат на сметка, не ко Скрил директ прилив на картичка (Скрил не праќа веќе на сметка зашто не сме во ЕУ).
Се распрашував по луѓе фриленсери од UpWork и сите ми рекоа дека на месечно ниво се пријавуваат (т.е месецот кога ќе ти стигнат парите, се пријавува и плаќа до 10ти наредниот месец)

Фала за одговорот! Во ред. Нешто во врска со ова беше споменато пред дена два ако не се лажам и не можам да го барам назад. Дали ако утре решиме да префрламе пари од Пејонир на Банка постои можност од самата банка или УЈП (освен што секако дека можат) прашањето ми е дали имаат ОСНОВ да побараат или пак прочепкаат на мое име извештаи од претходните години? Дека можат можеби можат, дали имаат основ ми е прашањето. Дали постои таков закон кој им дозволува, и врз база на тоа, да ме теретат за нешто што поминало итн итн.
(Сметководство/Финансии/Банки не се моја тема не се разбирам па да прашам)

Последна промена:

Krasotkin

read-only
8 ноември 2019
22
11
Фала за одговорот! Во ред. Нешто во врска со ова беше споменато пред дена два ако не се лажам и не можам да го барам назад. Дали ако утре решиме да префрламе пари од Пејонир на Банка постои можност од самата банка или УЈП (освен што секако дека можат) прашањето ми е дали имаат ОСНОВ да побараат или пак прочепкаат на мое име извештаи од претходните години?
(Ова не е моја тема не се разбирам па да прашам)

Имаше пред некој месец мислење пд членка дека си платила данок и за стари примања.

Ама не пиша дали сама така одлучила или побарале.

Не ја казниле никако.

И мене ме интересира дали ќе бараат.

• ми се допаѓа
Реакции: Duke

KatsSS

read-only
28 јуни 2020
12
6
Фала за одговорот! Во ред. Нешто во врска со ова беше споменато пред дена два ако не се лажам и не можам да го барам назад. Дали ако утре решиме да префрламе пари од Пејонир на Банка постои можност од самата банка или УЈП (освен што секако дека можат) прашањето ми е дали имаат ОСНОВ да побараат или пак прочепкаат на мое име извештаи од претходните години?
(Ова не е моја тема не се разбирам па да прашам)

Не знам дали имаат основ. Вчера буквално цел ден окапав пред компјутер читајќи сешто (така и стигнав овде). Не знам дали се „чешлаат“ сите сметки од УЈП толку детално, меѓутоа, јас лично не би била мирна ако не пријавам данок; кој ќе се малтретира ако испадне проблем па казни и останати глупости. Од една страна е висок данокот од 10%, меѓутоа, многу побезбеден ќе си да ги имаш тие пари тука кај нас, него вака да чекаш да среди Пејонир. Јас од Пејонир сум задоволна, во однос на безбедност (досега нели), си ја користев картичката без проблем (не сум вадела не знам какви суми, максимум до неколку илјади денари и за плаќање директно во продавници). Нека одмрзнат само и полека ќе си ги префрлам овде. Тоа ми е планот.

• ми се допаѓа
Реакции: Duke

Gjorgijaa

read-only
18 јуни 2019
19
4
Zdravo, dali ti stigna parite, i kako idese procedurata vo banka i ujp sto ti e potrebno?
Ako mozes da go spodelis iskustvoto.
Blagodaram
Samo sto Povlekov na komercijalna od akunt sto nemam karticka, provizijata bese 15 $ i za 1000 dolari i za 200 isto, znaci fiksna e provizijata, posto mi e prvo povlekuvanje od payoneer najverojatno ke me pobaraat vo banka da dadam izjava od kade se parite i tolku, potoa uredno ke se prijavat vo ujp kako dopolnitelen prihod ...Ke vidime koga ke stignat

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Не, ова е поука дека треба да се едуцира народот пред да користи одредени сервиси. Ова е поука дека треба да имаш повеќе извори на пари, а не само еден. Баш ради вакви сценарија. Луѓево со години се фриленсери, а ниту знаат што е Пејонир, ниту неговите можности ги знаат, картичките не знаат од кого се издадени и се прави само паника.

Тоа е исто ко детето да го оставиш у рандом непроверена градинка. Бива? Логично дека не. Срамота е да водите бизнис, а не знаете како функционира бизнис светот. Парите дома да сме ги чувале wtf, 20ти век ли сме или ИТ форум.

Без навреда кон никого или омаложување, ама стварно многу едукација фали за менаџирање пари.

Се согласувам, ама проблемот е што нема многу алтернативи кај нас. Да иамше PayPal и други начини немаше да се замараме со ова.

како викаат оние wealth managers: DIVERSIFY!

Батали ги тие wealth managers. Кажи ми како ќе направиш diversification кога кај нас најбрза, најевтина и најефикасна опција е Payoneer?

Е сега дали треба да се штедат пари, не е тема на оваа дискусија. Тоа може да збориме во темата за фриленсинг.

Од една страна е висок данокот од 10%

Ај прочитај колку е данокот во другите држави и после збори дека 10% е висок данок. Напротив тоа е низок данок. Проблемот е сосема друг, не сме во SEPA, нема PayPal кај нас, до пред малку фунциониравме со закони за банкарство од СФРЈ.

Не можам ќе се утепам, оваа тема више не личи ни на фемина, личи на темите за теории на заговор од Кајгана.

aleksnako

hello world
10 октомври 2012
189
106
Скопје
Ај прочитај колку е данокот во другите држави и после збори дека 10% е висок данок. Напротив тоа е низок данок. Проблемот е сосема друг, не сме во SEPA, нема PayPal кај нас, до пред малку фунциониравме со закони за банкарство од СФРЈ.
а што добиваш ти од тој данок што ќе плаќаш? некој ќе си ги пуни куферчињата луј витон?

SonjaB

read-only
1 март 2018
24
16
"Имаше пред некој месец мислење пд членка дека си платила данок и за стари примања.

Не ја казниле никако."

Toa sum jas, ne me kaznija nisto a si plativ unazad do 2014, srekja ne bea nekoi golemi sumi i plus po godini plakjav nekako po 2-3 i bese managable. Nisto ne mi pobaraa oni jas sama se odluciv taka.

Kazni nema.

Krasotkin

read-only
8 ноември 2019
22
11
"Имаше пред некој месец мислење пд членка дека си платила данок и за стари примања.

Не ја казниле никако."

Toa sum jas, ne me kaznija nisto a si plativ unazad do 2014, srekja ne bea nekoi golemi sumi i plus po godini plakjav nekako po 2-3 i bese managable. Nisto ne mi pobaraa oni jas sama se odluciv taka.

Kazni nema.

Претпоставувам потрошени ти беа и не можеше да ги повлечеш. Од пејонир им даде потврда колку ти се стигнати? и ако можеш да пишеш на која банка ги префрли?

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
а што добиваш ти од тој данок што ќе плаќаш? некој ќе си ги пуни куферчињата луј витон?

Не генерализирај. Дали добиваш нешто за возврат не е битно, закон си е закон и тоа е тоа.

Дали парите идат во Луј Витон ташна или за Мајбах, друдги институции треба да си го санкционираат тоа. Зашто тие институции не фукнционираат, е друг проблем, сосема не поврзан со Payoneer.

Колку и да не добиваме ништо од државата, нелегално е неплаќање данок и не треба да се дава како сугестија. Од друга страна, кога секој гледа да одбегне данок, логично дека ништо нема да добиваме од државата.

SonjaB

read-only
1 март 2018
24
16
Претпоставувам потрошени ти беа и не можеше да ги повлечеш. Од пејонир им даде потврда колку ти се стигнати? и ако можеш да пишеш на која банка ги префрли?
Pa zakaciv i od pejonir i obrazec 743 od bankata, dva dokumenti, vo NLB. Tie 15$ provizija od pejonir im gi odbiv od sumata :). Toa posto plakjav i za prosli sumi, ako trgnes da prefrlas samo na sumata sto kje ti legne vo banka treba danok i samo obrazec 743, jas planiram od sega taka.

M.Pix

48 65 6c 69 6f 73 0a
27 јануари 2014
1.022
3.618
Прага
Значи не ти одговара 10% данок, ама парите вака да ти исчезнат ти е подобра варијанта. Одлучи се, или си спремен на висок ризик со пејонир или ќе си плаќаш 10%.

Интересно е како никој не сака да плати данок, ама кога ќе се деси нешто сите други ни се криви.

CokeZone

hello world
27 декември 2015
115
82
Се согласувам, ама проблемот е што нема многу алтернативи кај нас. Да иамше PayPal и други начини немаше да се замараме со ова.

Батали ги тие wealth managers. Кажи ми како ќе направиш diversification кога кај нас најбрза, најевтина и најефикасна опција е Payoneer?

Е сега дали треба да се штедат пари, не е тема на оваа дискусија. Тоа може да збориме во темата за фриленсинг.

Не можам ќе се утепам, оваа тема више не личи ни на фемина, личи на темите за теории на заговор од Кајгана.

Не споредувај други држави со Македонија, ќе те молам.. И бугарите имаат 10% па се у ЕУ! Ако почнуваме со споредби нема да завршиме до утре.. најбезбедно е кеш трансакции, ни картичка, ни бутур.
Макар и да сакаш да плаќаш данок после одредена сума треба следна година сам и здравствено да плаќаш е сеа мани есап ти дали се исплаќа или не, и башка сигурно и некои други работи губиш пошто веќе имаш приход во твоето конто, али сепак се водиш како невработен..

Во Македонија најидеално би било 5% данок за сите ФРИЛАНСЕРИ (нема врска која професија се) и плус да си плаќаат сами здравствено и осигурување и да им течи стаЖ (со попуст се разбира), но ние сме ЗАБОРАВЕНИ ОД ИНСТИТУЦИИТЕ затоа нема логика да збораме тука бабини и деветини.. Аfter all ние сме тие кои ШТО носиме странски пари во државата!

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Значи не ти одговара 10% данок, ама парите вака да ти исчезнат ти е подобра варијанта. Одлучи се, или си спремен на висок ризик со пејонир или ќе си плаќаш 10%.

Интересно е како никој не сака да плати данок, ама кога ќе се деси нешто сите други ни се криви.

Државата ни е крива за се. Овдека ти си авторитетот, па модераторите и администраторите ни се криви за сФе!

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Фала за одговорот! Во ред. Нешто во врска со ова беше споменато пред дена два ако не се лажам и не можам да го барам назад. Дали ако утре решиме да префрламе пари од Пејонир на Банка постои можност од самата банка или УЈП (освен што секако дека можат) прашањето ми е дали имаат ОСНОВ да побараат или пак прочепкаат на мое име извештаи од претходните години? Дека можат можеби можат, дали имаат основ ми е прашањето. Дали постои таков закон кој им дозволува, и врз база на тоа, да ме теретат за нешто што поминало итн итн.
(Сметководство/Финансии/Банки не се моја тема не се разбирам па да прашам)
Имаше казни 70% од заработеното на пример ми имаат кажано на 100 000 одземени по основа на непријавен данок 70 000 евра.
Незнам денес како се казните ако знае некој нека пише.

Државата ни е крива за се. Овдека ти си авторитетот, па модераторите и администраторите ни се криви за сФе!
Па види сега тоа се многу пари на некој да му ги дадеш, кој не ти помогнал ниту во практично образование, ниту пак има здравство ако пак не си отидеш и платиш приватно.

Krasotkin

read-only
8 ноември 2019
22
11
Pa zakaciv i od pejonir i obrazec 743 od bankata, dva dokumenti, vo NLB. Tie 15$ provizija od pejonir im gi odbiv od sumata :). Toa posto plakjav i za prosli sumi, ako trgnes da prefrlas samo na sumata sto kje ti legne vo banka treba danok i samo obrazec 743, jas planiram od sega taka.

ќе можеш да ми пишеш порака? не можам да ти пишам јас

aleksnako

hello world
10 октомври 2012
189
106
Скопје

јас во САД плаќам 30% данок, зошто државата не направи да плаќам 20 и да ми направи поврат на данок тие пари и на крај да бидат 10%?

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно