Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Mi - паметни телефони (Xiaomi) генерална дискусија

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.416
1.647
Pak nekoja zaebancija ima so MK ili ? Sto e fintava? A onie na banggood, gearbest ?

Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk
Веќе доста време како поголем дел од нивните продукти не ги доставувааат тука овие што ги спомнав.

За гикбајинг и бангуд не сум имал искуство лично, но имам прочитано многу негативни коментари и ривјуа, и иако често ќе прелета некоја добра понуда од нив - пак не би ризикувал да нарачам од нив и да се нервирам месец дена.

На страна од лошите, имаме и наш член кој што масовно ги користи (ahem @Riste19 ), така да он нека се пофали со овие две платформи каква е работава.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.820
5.526
Веќе доста време како поголем дел од нивните продукти не ги доставувааат тука овие што ги спомнав.

За гикбајинг и бангуд не сум имал искуство лично, но имам прочитано многу негативни коментари и ривјуа, и иако често ќе прелета некоја добра понуда од нив - пак не би ризикувал да нарачам од нив и да се нервирам месец дена.

На страна од лошите, имаме и наш член кој што масовно ги користи (ahem @Riste19 ), така да он нека се пофали со овие две платформи каква е работава.
Ама зошто тоа ми беше прашањето? Заебамнција со достава, нашиве нереални диспјути праат, или ...

За генг, и гикбај незнам. Геарбест донсега се ми стигнало.

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.416
1.647
Ама зошто тоа ми беше прашањето? Заебамнција со достава, нашиве нереални диспјути праат, или ...

За генг, и гикбај незнам. Геарбест донсега се ми стигнало.

Утепај ме ако знам да ти кажам зошто.
Претпоставка: лошо искуство со досегашните пратки во Пошта, со крадење пратки (порано), отварање диспјути и слични ствари.

Дури и саплаеров од кој веќе имам купено малтене 100 телефони - не сака да ми ги испрати истите телефони во МК, а секако и не дава образложување (јбг, не се баш talkative кинезиве)

2UuUK4Q.png

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.149
3.023
Зошто некој не би продавал, ако има профит? На Македонски Пошти можеме за друго да им замеруваме, но за препорачани пратки со тракинг се притресуваат и нема зае*анции.

Нема друга причина, освен дека сме ГНАСА народ!

Имаше по други теми на форумов како се прават далавери кај нас со телефони. Епа на здравје бричење.
Сега гледајте да правите далавери со кабелчиња од 3 долара па комплет да не блокираат.

Ти е*ам штркот кај ме остави

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Зошто некој не би продавал, ако има профит? На Македонски Пошти можеме за друго да им замеруваме, но за препорачани пратки со тракинг се притресуваат и нема зае*анции.

Нема друга причина, освен дека сме ГНАСА народ!

Имаше по други теми на форумов како се прават далавери кај нас со телефони. Епа на здравје бричење.
Сега гледајте да правите далавери со кабелчиња од 3 долара па комплет да не блокираат.

Ти е*ам штркот кај ме остави

Апсолутно се согласувам. Ако навистина се земаат пратки и се пријавуваат како изгубени тогаш си го заслужуваме ова. Не сме нешто подобри од мигрантиве од ирак.

andreevski1983

read-only
15 август 2013
33
6
Veles
andreevski1983's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™2 Quad Processor Q6600 8M Cache, 2.40 GHz, 1066 MHz FSB
Storage
320g
PSU
Hantol 900W
RAM
4g
Video card
GTS250
OS
Windows 7 64Bit
Kako sto e ogromen tabletot (i negovoto pakovanje), sigurno (99%) kje go fatat na carina i otvorat, t.e. kje dobies pismo za dostava na faktura/izvod od smetka i kje treba da platis.

Baska proveri go dobro seller-ot na AliExpress i negovata reputacija, da ne ispadne da si dades djabe pari.
Povekjeto od dobrite (reliable) supplieri kako Goldway, Global Store, Mi Store ne isporacuvaat vekje vo Makedonija, ili samo isporacuvaat mal del od asortimanot.

(sorry za latinica)
A kolku bi kostalo za carina,barem od prilika? Mislev i da iskomuniciram so prodavacot pred da napravam naracka,vajda znae kako odat rabotive...Dispute neli mozam da napravam vo sekoj moment,pa i da stasa na vreme,ako ima nekoj problem so tabletot,rasipan ili sl...Mislev deka za site naracki e isto,ama ne bilo...Da pise pomala cena,pr 50e ke se izbegne li carina ili ne pali toa?

Solidsnake

hello world
28 декември 2014
459
647
Подобро све уредно да му кажеш да пише и фактура да стави внатре да не мораш ти да се замараш да праќаш меилови. Со помала цена не лажеш никој помина тоа време.

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

NanoCell

hello world
10 октомври 2011
420
523
Секое искуство е субјективно, јас имам позитивно искуство со буџет телефоните на Xiaomi (вкупно 5 телефони во мојот дом). Секако дека има пропусти во софтверот, но мене лично не ми ја нарушуваат функционалноста на телефонот и поради добрата цена повторно би размислил за телефон од истиот бренд. Во однос на издржливоста, најстариот телефон се користи 4 години и нема (барем досега) проблеми.

Секако ја согледувам и страната на корисници кои телефонот и неговите функции ги користат поинтензивно и на различен начин од мене, па бараат поизмазнето корисничко искуство и нивните примедби се целосно оправдани.

xCorbe

hello world
1 мај 2014
249
203
Prilep
Какви се со издржливоста и расипливоста Шаоми?
Издржливост добра, расипливост сум имал 2 телефони сум немал никаков проблем ама една мана имаат - дисплеј на првио телефон ми се јави жолта флека а на овај сега шо го користам ми се јави image retention шо ме наведува да користам custom rom и мора rgb да ги намалам на 91%

Sent from my Xiaomi Mi5 using Tapatalk

DrMTR

senior
27 март 2014
7.950
8.448
Какви се со издржливоста и расипливоста Шаоми?
Еве вака, досега имав 3 Шаоми телефони, почнувајки од буџет варијанта, па се до нивни флегшип. Буџет варијантата редми 3 про, го користев 1.5 години и немав некоја замерка, освен слабата камера. Го продадов и членот задоволен мислам дека уште го користи. Потоа земав мидренџер Шаоми. Ова можеби беше најлошата одлука во животот. Медиатек и Шаоми е толку лоша комбинација, што не се препорачува ни на душман. Такви багови и чудни цедења на батеријата, досега немав забележано. Целата зезанција беше поврзана со тоа дали користиш 4Г или 3Г. На 4Г ја цедеша батеријата ненормално. Го шитнав за 2 месеци. Потоа купив флегшип Шаоми со SD821. Камерата, ништо посебно. Екранот просек. Проклето, и овој имаше зезанција со цедење на батеријата поради некој Qualcomm сервис поврзан со нивниот ултрасоничен фингерпринт ридер (кој што требаше да биде супериорен во поглед на останатите, но сепак од 5 пати отклучуваше успешно 2-3 пати.). Значи најслабата карика кај Шаоми телефоните е софтверот ! Кога сега би бирал Шаоми, би бирал исклучиво Андроид Оне A1,A2, A2 Lite итн.. ради горенаведеното.

crash

hello world
6 декември 2013
111
160
Прв пат користам Xiaomi, во случајов Redmi 5 plus, земен од член од форумов и сум прилично задоволен. Со оглед што е буџет варијанта, не очекував многу, но сум пријатно изненаден (споредувајќи со други буџет телефони)и мислам дека е најдобра варијанта за тие пари. После скоро три месеци употреба, технички проблеми не сум имал, батеријата е одлична и со моја просечна употреба го полнам еднаш на два дена. Сѐ на сѐ, позитивно прво искуство со Xiaomi.
Thumbs up за телефонов.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.796
4.511
Неготино
Тие што порачавте од Алфа мобил батерија за Ми5, ви ја донесоа? Наместена е? Како се покажа?
Koлку би било паметно да се нарача батерија од Gearbest?

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Тие што порачавте од Алфа мобил батерија за Ми5, ви ја донесоа? Наместена е? Како се покажа?
Koлку би било паметно да се нарача батерија од Gearbest?

Те гледам се мачиш ко црн гаол со тој ми5. НЕ би требало да е тешко да се најде една обична кинеска батерија за еден кинески Xiaomi. Владеат митови дека делови за Xiaomi има и се ефтини, а реалноста е дека не може ни една обична батерија да се најде.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.796
4.511
Неготино
Те гледам се мачиш ко црн гаол со тој ми5. НЕ би требало да е тешко да се најде една обична кинеска батерија за еден кинески Xiaomi. Владеат митови дека делови за Xiaomi има и се ефтини, а реалноста е дека не може ни една обична батерија да се најде.
Порачана од ebay. Стигна и се поду ко балон за 2 недели.

9 август 2018
1.172
477
Прв пат користам Xiaomi, во случајов Redmi 5 plus, земен од член од форумов и сум прилично задоволен. Со оглед што е буџет варијанта, не очекував многу, но сум пријатно изненаден (споредувајќи со други буџет телефони)и мислам дека е најдобра варијанта за тие пари. После скоро три месеци употреба, технички проблеми не сум имал, батеријата е одлична и со моја просечна употреба го полнам еднаш на два дена. Сѐ на сѐ, позитивно прво искуство со Xiaomi.
Thumbs up за телефонов.
користи им го системот малце повеќе, отварај таму аплилации и кажи ни што мислиш.
Има ли реклами, дали се многу досадни, има ли многу bloatware, итн...
пошто и ја се мислам измеѓу Redmi Note 7 Pro, или Samsung Galaxy M30.

9 август 2018
1.172
477
ДОБРО е Xiaomi, немора да досаѓате со тоа тестовите на Redmi Note 7, знаеме дека е доста издржлив.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.505
31.946
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

Mayson

user
10 април 2011
1.040
589
Mayson's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6500
Motherboard
Asus H110M-K
Storage
Samsung 850 EVO 250 GB + Kingdian S370 512 GB + HDD Hitachi 2 TB
PSU
HCG-520M
RAM
16 GB DDR4 2133 MHz Patriot
Video card
ASUS Strix RX 470 4GB
Case
Antec GX500
Mouse
Logitech MX 518 Legendary
Keyboard
Redragon K558
Monitor
AOC G27 70PF FreeSync 144Hz
OS
Windows 10

Tozo8

hello world
3 декември 2016
89
268
Им пишав во неколку наврати што се случи со батеријата, секој пат ми пишуваат утре ке ве контактираме телефонски...Така да искрено јас кренав раце од батеријата од Алфа мобил. Барам на нет ако најдам оргинална да порачам.

Fredy

Ербап
12 октомври 2014
1.223
3.271
Skopje
Fredy's setup  
Processor & Cooler
AMD 7800x3d/Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte B850 DDR 5
Storage
970 evo plus 500gb + Kingston A2000 NvMe 1Tb + SSD Samsung 850 pro 256gb
PSU
EVGA SuperNova 750 G3
RAM
2x16GB DDR5 Kingston Fury Beast @6000Mhz
Video card
Gigabyte 5070ti windforce
Case
Thermaltake View 380 TG rgb black
Mouse
Logitech G502 X Lightspeed wireless
Keyboard
G.Skill Ripjaws KM780 RGB cherry mx brown
Audio
Sennheiser HD 518 + Kurzweil KS40A
Monitor
Asus RoG PG279Q 1440p 165Hz IPS + MSI Mag 273QP OLED 1440p 240hz
OS
Windows 11 Pro
Им пишав во неколку наврати што се случи со батеријата, секој пат ми пишуваат утре ке ве контактираме телефонски...Така да искрено јас кренав раце од батеријата од Алфа мобил. Барам на нет ако најдам оргинална да порачам.
Прашај во анхоч дали ја имаат

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.505
31.946
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV