Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Windows Phone - уреди - Верзии - освежувања - подесувања - новости - генерална дискусија.

energizer

hello world
17 ноември 2011
58
26
Нема да биде ист os на мобилен со оној на таблет и пц.
1:09:00 , само е поедноставен начинот на порт на wp апликација за пц. Со 8.1 го претставија ова,метро апликациите ќе тераат на ист runtime со оние на телефон. Ама не е ист ос, не е тотално ист код, како што тоа се претставува. На телефон ќе има више апликации отколку на пц зошто едноставно на пц не се користат толку. Башка кога ќе апдејтува девелоперот апп. за телефон, треба да апдејтува посебно за пц,не е комлплетно истиот код, што е дупла работа.

Јас мислам дека ќе има апп. на пц колку да "се рече", аа онаа наа телефон ќе си добива редовни апдејти.
View: https://www.youtube.com/watch?v=AmF_izdlsvY
Ова беше до сега така со 8.1, а следниот април 2015 не би рекол дека ќе биде исто..:)

The_Man

poweruser
18 ноември 2009
2.341
2.044
Ова беше до сега така со 8.1, а следниот април 2015 не би рекол дека ќе биде исто..:)
До сега? Колку е тоа до сега? Едвај два месеца има откако испадна финална верзија на 8.1 . :D Така ќе биде. Тоа се универзални апликации . Најдоброто кај ваквите апликации е тоа што има "shared app identities" , односно ако купиш апликација на телефон не мора посебно да ја купуваш на пц, само си ја симнуваш зошто си ја купил веќе од телефон. Иако се работи за сосема разична апп. го дели идентитетот и тоа е целата фама околу универзални апликации.

shared_app_identities.png
Веќе има вакви апликации , имаат ваков знак до нив.

energizer

hello world
17 ноември 2011
58
26
Да не те цитирам погоре што пиша, туку само корекција :) највата на Windows 10 е од пред една недела, колку што разбрав подршката е од 4 до 80 инчи на W10, значи логично е дека ќе биде еден Windows за сите уреди.А за повеќе новости да почекаме на следната конференција април месец.
Microsoft Build Conference 2015

The_Man

poweruser
18 ноември 2009
2.341
2.044
Нема да биде така, не е можно , процесорите нa мобилните не можат да возат десктоп оперативен систем, затоа и постои мобилна архитектура на процесори. Мобилниот оперативен ќе биде различен од десктоп и таблет. Ова универзални апп. мораа да го стават зошто нема логика си купил игра на мобилен и на таблет треба одново да ја купуваш. Тоа е целата работа.:)

За да се оствари ова што ти го велиш треба телефоните да возат i3, i5.. .:D
А башка и мооментално windows phone store има дупло више апликации од windows store , не се луди да згазнат врз тоа.

Не само што не е логички еден ос за сите,туку и не е возможно.

energizer

hello world
17 ноември 2011
58
26
До крајности одиш хаха па нормално е со ARM процесорите за телефони и таблети..
screen_shot_2014-09-30_at_1_55_19_pm.jpg

За да се оствари ова што ти го велиш треба телефоните да возат i3, i5.. .:D
А башка и мооментално windows phone store има дупло више апликации од windows store , не се луди да згазнат врз тоа.

Не само што не е логички еден ос за сите,туку и не е возможно.

Добар ден! Како сте?

Линк1
Линк2

The_Man

poweruser
18 ноември 2009
2.341
2.044
Добро сме,вие? Супер е што андроид може да тера на интел мобилните процесори ,ама windows не е андроид. :)

Ќе правиме муабет до година,сега надевајте се дека телефон ќе вози десктоп windows оперативен.

Башка јас не зборам на памет, има на видеото назад каде мајкрософт кажуваат каква е работата. Ќе има windows phone 10 и ќе биде различен од windows 10 .

Eне го Нокиа таблетот,зошто вози RT ,a не десктоп windows како surface ?,Ради процесорот, RT беше за мобилна архитектура дизајниран.

Има неколку таблета возат intel atom ,ама мајкрософт се префрли на core со 8.1 .

И еве хипотетичка ситуација : Лумииве да возат интел рецимо во иднина со win 10 (истиот од пц и таблет),што правиме со апликацииве на windows phone , виран ќе отидат.:D Одново се, фрлајте телефоните ќе речат,не може windows 10 да добиете апдејт зошто snapdragon ви е процесорот.

Последна промена:

DrMTR

senior
27 март 2014
7.924
8.417
Тоа е Нокиа.Кога се работи за надоградба на софтверот нема компромис, или за сите модели, или за никој. Одлично. :)

The_Man

poweruser
18 ноември 2009
2.341
2.044
Не е нокиа сега,мајкрософт е.:D Пазете да не ви даде "windows update encountered an unknown error".

Шала на страна.
Најстар е 920 што ќе добие. Срамота е да не апдејтуваат,сами го прават оперативниот и држат околу 90% од маркетот на виндоус мобилни.

А другиве, самсунг,хтц ?

energizer

hello world
17 ноември 2011
58
26
Не е нокиа сега,мајкрософт е.:D Пазете да не ви даде "windows update encountered an unknown error".

Шала на страна.
Најстар е 920 што ќе добие. Срамота е да не апдејтуваат,сами го прават оперативниот и држат околу 90% од маркетот на виндоус мобилни.

А другиве, самсунг,хтц ?
wp_ss_20141114_0001.png Има опција за автоматски апдејт.
А околу Windows10 за Samsung,HTC.. сигурно и тие ќе добијат иако се во помал број, не ми се верува таков кикс да направат не друго ќе ги изгубат како партнери.. :)

PandaBomber

hello world
13 јуни 2012
489
669
Како стои windows-ов со кирилична поддршка дали има некој искуство да сподели? Има ли добра тастатура итн..

ЕДИТ: Ги прочитав сите мислења на темава, па ај да си кажам што ми лежи на душа.

Windows телефониве до пред година дена слободно можеа да се игнорираат, освен за камера која слика споро али квалитетно. Сега гледам дека работите се мењаат на поинтересно. Цената им се подобрува, оперативниот систем им се подобрува, уредите хардверски си биле топ од секогаш, и полека но сигурно Windows станува опција и за ентузијасти и за обични корисници. Во секој ценовен ранг Лумиа има понуда што е добра и сериозно ќе размислам за нив кога ќе купувам телефон следен пат.

Инаку напредокот на Лумиа, ако така може да се каже, али штом ги збориме тогаш станале релевантни, за жал е на штета на Андроид уредите, пошто нивен market share ќе се зима, Apple сигурно ги боли ташак за Лумија, Apple се во зен, што сакаш извади на пазар нив не ги чепкаш.

А денешнава ситуација во Андроид high-end уреди е мизерна, поточно имаме избор од неколку телефони што коштаат 500 евра и што доаѓаат со еден куп компромиси, 100 евра се поефтини од iphone, се знае кој е изборот на повеќето, 100 евра се поскапи од Лумиа 930 на пример и ако Лумија стане избор тогаш Nexus 6 и сличните (абе јак е али тапа му е камера/сецка софтверот/ЛЦД екран му ставиле итн..) нема да се продадат, мислам и дека веќе не се ни продаваат освен Galaxy серија поткрепена со 15 билиони маркетинг. Ме прашуваат луѓе за телефон ја незнам што да им препорачам, па сеа им викам, најдобар андроид телефон е xperia m2, кошта 9000 денари, комплетно функционален и никој не те јебе во здрав мозок.

Продажбата на iphone дефинитивно покажува дека луѓето неќат ни да знаат што е кернел/ром/нандроид/фирмвер/радио/адб шел итн... Таков станувам и јас после сменето 150 ромови. И во таков тип на уред спаѓа и Windows Phone, па баш би сакал да успеат. Ја сум во сајбер врска со Лумиа 930, симпатичен e :D

Дефинитивно ќе правам switch кога ќе дојде време, го јадев стапот со galaxy s3, па после добив на лутрија со HTC m7 (пола свет слика со пурпурна камера, дале 20к+ за телефон ама не добиле на лутрија јбг.) Apple не ми даваат 50% попуст така да останува Лумиа :D

Последна промена:

PandaBomber

hello world
13 јуни 2012
489
669
А за исфрлање на името Nokia тоа според мене е дефинитивно добар потег, затоа што живееме во свет кај што конзумираме многу и све, али се водиме по трендови. И на пример кога најголемата потрошувачка група на светот т. е. амерички тинејџери, ќе се прашаат што телефон користат, и кога ќе кажат Nokia, другиот амерички тинејџер нема да помисли „Еееј нокија, билд квалитет прва лига, топ камера, 8.1 баш е подобрен windows“ него ќе помисли на нешто ретро и не доволно кул :)

energizer

hello world
17 ноември 2011
58
26
Nokia во размер на Microsoft е многу мала и логичен потег е тоа со нивно име.

xCorbe

hello world
1 мај 2014
249
203
Prilep
Доколку не ти е проблем слабата батерија на 920, вреди. Единствена мана која ја има телефонот, според мене, е батеријата.

Т.е. сега можеби е подсредено со новиот update, јас го користев телефонот на WP8.

Ne e bas sredeno seuste cica ne premnogu ali mozis da isteras eden den zdravo tormozejne :D

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно