Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Windows 11

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту
Ако ти е за домашна употреба и гејминг Windows 11, ако ти е за работа Windows 10.
по последниве месеци случувања (нестабилност на 11ката, скршени апдејти еден по друг), не би му препорачал да стај 11ка, башка и 11ката опаѓа користеност, а и 10ката е далеку постабилна. единствена маана е шо има погрда имплементација на ХДР, ама ако не му менува то, јас би рекол да оди со 10ка, да си остани со 10ка.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.231
2.661
Мене работата ми е поврзана со гејминг воглавно, играње игри и снимање со OBS, меѓутоа ќе го користам и за coding.. Читам многу различни мислења, некој викаат дека е катастрофа, некој одличен.. Си викам дека at some point ќе мора да се префрлам дека за отприлика година и пол ќе престане подршката за 10кава, па да му го земам редот на 11ката со време..

Лесно се привикна? Како ти е со FPS во игри? Гледав видео од Hardware Unboxed 3-4% разлика во полза на 10ка, што е занемарливо да речеме

Супер е све, одма ќе се навикнеш, многу е интуитивен и лесен за користење.

Dastii892

read-only
15 септември 2022
44
48
Супер е све, одма ќе се навикнеш, многу е интуитивен и лесен за користење.
Се одлучив малце да почекам и да останам на 10кава уште некое време, главно дека имам некој deadlines за на работа деновиве и немам толку време да се плеткам со нов OS во моментов, за некој месец ќе преминам најверојатно :).. Фала на сите за одговорите!

liduda

read-only
9 јули 2019
41
49
Тука
liduda's setup  
Processor & Cooler
Core i7-10750H
Motherboard
Intel HM470 chipset
Storage
Never enough
PSU
320w
RAM
16 GB DDR4
Video card
GeForce GTX 1660ti
Case
Legion 5
Mouse
Logitech M560 Silent
Keyboard
Logitech K480
Monitor
Dell Ultrasharp
OS
Windows 11 Insider
Јас сум задоволен од 11ка и тоа сум на инсајдер програмата што викаат дека е нестабилно ама не сум осетил. Така да кога и да го направиш свичот нема да згрешиш.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.231
2.661
после последниов аптејт има проблем некој со интернет? Ми се дешава да снема интернет иако е се океј со рутерот. Па морам да го рестартирам компјутерот за да дојде пак. Некако рандом се дешава еднаш у денот или на неколку дена.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.691
3.790
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
после последниов аптејт има проблем некој со интернет? Ми се дешава да снема интернет иако е се океј со рутерот. Па морам да го рестартирам компјутерот за да дојде пак. Некако рандом се дешава еднаш у денот или на неколку дена.
Денес напрајв update и засега проблем нема, за потака ќе видиме 23H2 OS build 22631.4169

outsider

lurker
14 јуни 2019
852
1.682
Битола
www.instagram.com
Јас имав проблем како што го опиша, но се нема случено последните 2-3 дена.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.691
3.790
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Заборајв да спомнам дека сум на WiFi не на LAN ако е битно тоа...

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.238
Јас забележувам дека имам пинг ама броусерите не рендаат страници. Тоа траеше неколку дена и се оправи само од себе од вчера наваму.

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.532
1.033
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
Јас забележувам дека имам пинг ама броусерите не рендаат страници. Тоа траеше неколку дена и се оправи само од себе од вчера наваму.
тоа беше повеќе од оператор на Национално

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.659
13.706
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
random.jpg

На некои ова им правело проблем (10-ка, ама исти ***). Ако некогаш биде ON, потоа тешко можат да се поврзат на мрежа, освен ако не го направат ова:

ipconfig /flushdns
netsh winsock reset

Restart your computer
Open settings -> Network and Internet -> Network Reset

vladimir171

lurker
15 ноември 2007
630
449
@Ron26 честа појава е на 11 ка не е до последниот апдејт и ја сум на инсајдер, делува дека е се ок со рутерот ама едноставно неќе да се поврзе на wifi, најчесто со рестарт на рутер се решава и одма ќе повлече или ако неќе тогаш како што спомна @Metuzalem со Network Reset . Од некоја причина најчесто acer nitro лаптопите ни го прават ова може да има некаква поврзаност со мрежната картичка што ја користат :unsure:

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.231
2.661
@Ron26 честа појава е на 11 ка не е до последниот апдејт и ја сум на инсајдер, делува дека е се ок со рутерот ама едноставно неќе да се поврзе на wifi, најчесто со рестарт на рутер се решава и одма ќе повлече или ако неќе тогаш како што спомна @Metuzalem со Network Reset . Од некоја причина најчесто acer nitro лаптопите ни го прават ова може да има некаква поврзаност со мрежната картичка што ја користат :unsure:

кај мене не е со вифи проблем. Преку етернет кабел е повржано. Едноставно рандом губи интернет. Вчера 2 пати го рестартирав. Денеска ќе видиме. Пред апдејтов немав вакви проблеми.

18 август 2019
1.215
1.189
кај мене не е со вифи проблем. Преку етернет кабел е повржано. Едноставно рандом губи интернет. Вчера 2 пати го рестартирав. Денеска ќе видиме. Пред апдејтов немав вакви проблеми.
Кај мене А1 интернет, преку мобилната мрежа, често прави такви проблеми. Веќе неколку месеци се случува тоа. Наместо да го рестартирам рутерот, јас преку компјутерот го дисконектирам, повторно го конектирам и се е во ред. Понекогаш тоа се случува 2-3 пати на ден. Не сум пробал дали во тој период нема интренет и преку ви-фи.

Јас сум на Виндоуз 10.

PC_GAMER

lurker
16 јуни 2017
538
464
Кај мене А1 интернет, преку мобилната мрежа, често прави такви проблеми. Веќе неколку месеци се случува тоа. Наместо да го рестартирам рутерот, јас преку компјутерот го дисконектирам, повторно го конектирам и се е во ред. Понекогаш тоа се случува 2-3 пати на ден. Не сум пробал дали во тој период нема интренет и преку ви-фи.

Јас сум на Виндоуз 10.
Ист случај и кај мене. Исто на А1, корисник на вин 10, користам вифи преку телефон, решавам проблем на ист начин.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.768
4.486
Неготино
Испадна ИСО за Windows 11 24H2.

Го симнав, направив бутабилно со Руфус.

После .. 16 тина години (???) е целосно изменет интерфејсот на Windows installer. Сниман ми е со телефон, ако сака некој ќе го прикачам на YouTube. Скрос е различно и бирање партиции и се живо.
Windows Spotlight е сега овозможен и за позадина, не само за Lock Screen. Арно ама, на десктоп се добива икона Learn more about this photo која не се трга додека не ја тргнеш од регистри (успеав да најдам готов .reg фајл).

Катастрофа направено како и да е. Среќа не ми побара Microsoft account на старт, ама најверојатно бидејќи не се најавив на нет, плус одбрав руфус да направи локален акаунт.

Ab@ace

lurker
21 мај 2016
849
733

После .. 16 тина години (???) е целосно изменет интерфејсот на Windows installer. Сниман ми е со телефон, ако сака некој ќе го прикачам на YouTube. Скрос е различно и бирање партиции и се живо.
Windows Spotlight е сега овозможен и за позадина, не само за Lock Screen. Арно ама, на десктоп се добива икона Learn more about this photo која не се трга додека не ја тргнеш од регистри (успеав да најдам готов .reg фајл).

Катастрофа направено како и да е. Среќа не ми побара Microsoft account на старт, ама најверојатно бидејќи не се најавив на нет, плус одбрав руфус да направи локален акаунт.
Има опција за време на ботирање да избереш дали сакаш новиот дизајн на инсталација или стариот доле лево во ќошот ;)

b81fc397e9baad2166e577ab400c1401.jpg

Последна промена:

Avid

senior
21 јануари 2009
6.438
11.491
Скопје
Инсталирав периодов две 11ки, и на едниот се појави срањево, на другиот не. Ама двата беа 23H2 не 24H2. Така што оваа глупост не е исклучива за 24H2.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.768
4.486
Неготино
Инсталирав периодов две 11ки, и на едниот се појави срањево, на другиот не. Ама двата беа 23H2 не 24H2. Така што оваа глупост не е исклучива за 24H2.
Ах добро, не знаев. Последен пат кога реинсталирав некој ПЦ беше декември 2023 :D

Ilija Milcinoski

hello world
14 декември 2014
148
48
Ilija Milcinoski's setup  
OS
Windows 10 Pro

Може да го смениш во персонализација
Мислењето е автоматски споено:

Дали некој нашол фикс за кога се поместуваат позицијата на програмите да не ми ги става виндовсот по некоја негова идеална позиција без да се држи шифт копчето.
Ова највеќе ми смета кога користам ноутпад или калкулатор. :)
Исклучи Snap Assist: Оди во Settings > System > Multitasking и исклучи ја опцијата Snap windows. Ова ќе спречи Windows автоматски да ги преместува прозорците

Chiller

user
8 март 2012
1.551
1.158
Скопје Аеродром
Може да го смениш во персонализација
Мислењето е автоматски споено:

Исклучи Snap Assist: Оди во Settings > System > Multitasking и исклучи ја опцијата Snap windows. Ова ќе спречи Windows автоматски да ги преместува прозорците
Да одамна го најдов ова ама ми правеше проблем и Dell Display Manager...

Chiller

user
8 март 2012
1.551
1.158
Скопје Аеродром
Апдејтиран Windows 11 на 24H2, со Руфус и команда под Виндовс со \sources\setupprep.exe /product server. Зачувани сите податоци и апгрејдот помина успешно на некомпатибилен харвер без TPM и CPU.

• ми се допаѓа
Реакции: Avid

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно