Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Windows 10 генерална дискусија

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
Alchohol 120%, Daemon Tools Lite и CD Burner XP, дали се вратив во 2007-ма?

Windows 10 има вградено и .iso mounting, и режач и све, туто комплето.

Па да ама не е се така јасно и чисто како Burner XP. Особено ако правиш своја структура на запишување или еве на пример сакаш аудио цд да режеш на 1х

Незнам дали има опција ISO write и истото да не го заебе па да не бутира да речеме од него.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
Nero уредно може да ти направи бутабилно ЦД со имиџ од флопи или бутсбилни фајлови (на DOS мислам)
Исто така знае да снима CD Text, да остави отворена сесија итн. итн.
И CD Burner XP исто така.

Вградениот снимач не знам дали подржува понапредни опции.

И Lightscribe подржуваат.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Вградениот снимач не знам дали подржува понапредни опции.
Веројатно не. Мислам дека имаше само брзина на режење да подесиш. Ама толку долго не сум користел ниедна од алаткиве така да не ни можам да проверам. Не памтам ни дали можеше да копира дискови? Сепак за обично префрлање податоци од PC на CD или DVD вршеше работа.

Сега ми текна дека на CD Burner XP на копчето за режење пишуваше „Испржи“. Не знам дали беше само лош auto-translate од она "Burn" или намерно некој направил заебанција :LOL:

18 август 2019
1.225
1.199
Windows XP имаше опција за снимање ЦД-а. За ДВД не сум сигурен. Капацитетот беше ограничен на 1000 МБ. Можеби можело ако се остави отворена опцијата за доснимување.
Не би требало Windows 10 да е послаб во таа смисла. Но сѐ е можно. Боенката и калкулаторот се далеку зад Windows XP.

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Искрено РОМ немам во пц неколку години уназад, ама PowerISO сум го користел од времето фри верзија нормално, никаков проблем не сум имал. И за снимање и за маунтирање исо.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.303
11.852
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Изгледа дека Media Creation Tool веќе не работи на Windows 7, па со тоа ја снемува можноста за бесплатен апгрејд. Јас пробав само на два компјутера, на двата ја дава грешката како на сликата, ако може некој нека потврди.

Screenshot_1.png

Ab@ace

lurker
21 мај 2016
852
733
Изгледа дека Media Creation Tool веќе не работи на Windows 7, па со тоа ја снемува можноста за бесплатен апгрејд. Јас пробав само на два компјутера, на двата ја дава грешката како на сликата, ако може некој нека потврди.

Погледнете го атачментот 112583

Пробај го ова Universal MediaCreationTool.bat wrapper for ALL versions (1507 - 21H2)

dojcin2

read-only
13 април 2010
31
21
доколку некој може да ме упати, од каде можам да симнам драјвери за следниот модел на лаптоп: Sony Vaio VGN-N31M

инсталиран е Windows 10, меѓутоа нема драјвери за LAN / WiFi па не може да се направи update на Windows-от.

Ilija Milcinoski

hello world
14 декември 2014
148
48
Ilija Milcinoski's setup  
OS
Windows 10 Pro

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
доколку некој може да ме упати, од каде можам да симнам драјвери за следниот модел на лаптоп: Sony Vaio VGN-N31M

инсталиран е Windows 10, меѓутоа нема драјвери за LAN / WiFi па не може да се направи update на Windows-от.

Пробај со овој, можно е да не е подржан веќе адаптерот т.е. картицата е премногу стара. USB WiFi ќе ти заврши работа.

Атачменти

• QCDWLW-00274396-0082.zip
    3,4 MB · Прегледи: 5

dojcin2

read-only
13 април 2010
31
21
проверено овдека, нема драјвери за download.
Пробај со овој, можно е да не е подржан веќе адаптерот т.е. картицата е премногу стара. USB WiFi ќе ти заврши работа.
ќе проверам, фала.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.303
11.852
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
Video card
Case
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro

Пробај со торентоФ.
ЕДИТ форумот не прифаќа торенти, еве ти линк до него

dojcin2

read-only
13 април 2010
31
21
фајлот има trojan.
Пробај driverpack solution ако веќе ништо не помага.
Пробај со торентоФ.
ЕДИТ форумот не прифаќа торенти, еве ти линк до него

пробав со driverpack, меѓутоа бара интернет конекција. сепак фала за советот.

kirev

senior
31 мај 2010
9.060
7.734
фајлот има trojan.

Закачи се со усб вифи и сѐ ќе заврши сам. Не мора најнов стик, баш поубаво да е постар... После неколку апдејти и рестарти би требало сѐ да е океј.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.303
11.852
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
Video card
Case
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
фајлот има trojan.

Не си пробал како што треба. Симни ги драјверите на усб преку друг компјутер и терај. Screenshot_1.png

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Друга опција е „рачно“ да ги најдеш на драјверите на:

Во Device manager можеш да ги најдеш hardware ids и со нив пребаруваш во каталогот со дрјавери.
На пример еве скриншот каде можеш да ги видиш (и да го копираш името). Ти за име ќе гледаш unknown device или така нешто, ама hardware ids секако ќе ги најдеш во Details табот:
1658910739628.png

Во мојов случај пребарував со PCI\VEN_10EC&DEV_8168&SUBSYS_85051043
Ти ќе пребаруваш со твојот hardware id.

Потоа само треба да одбереш најнова верзија, и да пазиш да биде 64-битен драјвер (освен ако немаш 32 OS, што скоро сигурно немаш). Симнатиот CAB потоа треба да се распакува, на пример со 7-zip. Иако ќе јавува грешка на распакување добиеното потоа може да се посочи како локација за мануално инсталирање драјвери.

Офлајн драјвер пакот што ти го посочуваат погоре е полесна опција.

dojcin2

read-only
13 април 2010
31
21
Закачи се со усб вифи и сѐ ќе заврши сам. Не мора најнов стик, баш поубаво да е постар... После неколку апдејти и рестарти би требало сѐ да е океј.
така направив, со постаро USB WiFi од Tp-link завршив работа, само што морав мануелно да ги инсталирам драјверите.
Не си пробал како што треба. Симни ги драјверите на усб преку друг компјутер и терај.
сега ќе оставам да симне драјвери самиот windows, па ќе одам пак со drivepack ако фали нешто.
Друга опција е „рачно“ да ги најдеш на драјверите на:

Во Device manager можеш да ги најдеш hardware ids и со нив пребаруваш во каталогот со дрјавери.
На пример еве скриншот каде можеш да ги видиш (и да го копираш името). Ти за име ќе гледаш unknown device или така нешто, ама hardware ids секако ќе ги најдеш во Details табот:
Во мојов случај пребарував со PCI\VEN_10EC&DEV_8168&SUBSYS_85051043
Ти ќе пребаруваш со твојот hardware id.

Потоа само треба да одбереш најнова верзија, и да пазиш да биде 64-битен драјвер (освен ако немаш 32 OS, што скоро сигурно немаш). Симнатиот CAB потоа треба да се распакува, на пример со 7-zip. Иако ќе јавува грешка на распакување добиеното потоа може да се посочи како локација за мануално инсталирање драјвери.

Офлајн драјвер пакот што ти го посочуваат погоре е полесна опција.
ќе го имам предвид и ова како решение ако нешто има потреба.

фала ви на сите за советите.

Software

lurker
15 август 2007
591
357
дали некој може да ми каже од каде може да купам за ефтини пари клуч за win 10. најдов еден на ebay одбрав да купам од кај него ама не правел достава до македонија бара германска адреса. (клучот секако на емаил го праќа не разбирам)

Users

read-only
27 декември 2019
48
39
дали некој може да ми каже од каде може да купам за ефтини пари клуч за win 10. најдов еден на ebay одбрав да купам од кај него ама не правел достава до македонија бара германска адреса. (клучот секако на емаил го праќа не разбирам)
Купив од тука со discount code AKSOFF30.
Пишува дека е retail, но можеби е OEM кој што може да се користи само еден пат.

Ab@ace

lurker
21 мај 2016
852
733

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Освен ако од некои причини не ти треба баш клуч, мoжеби ова би ти помогнало:
Скриптите се опен сорс, а слично „легално“ е колку и евтините клучеви од нет.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.660
13.709
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Вака, направив конверзија на 10ка (21H1 pro) веќе инсталирана по default (3-4 партиции) на GPT шема во MBR. Ги споив сите партиции во една и го конвертирав дискот во MBR со AOMEI Partition Manager/Assistant/какоидасевика. Арно ама, кога му ставив чист MBR Boot Record со BootIce (златно програмче) неќеше да бутира. Го пресоздадов BCD-то со дифолтниот начин на Windows со промпт, diskpart, active, bcdboot со параметри и го направи EFI BCD (а партицијата, единствена, си остана MBR). Да се чудиш. Потврдено со двете проверки од овде.

Сега барам и никако не можам да најдам како 1. да го избришам ова EFI BCD и 2. да си создадам обичен/нормален MBR BCD. Целта е подготовка за dual или triple boot во иднина, секој оперативен систем да си биде на своја партиција, а тоа се прави со MBR, нема тука што да ми никнува EFI кога не ни има погодна почва (фајлсистем) за растење. Сум го правел тоа, треба само да поделам партицијата, да шлапнам независен boot loader и чао.

Единствено што ме буни е што после BIOS Update на плочава има да бираш само меѓу UEFI и UEFI+Legacy, па тоа да не има некоја врска. Secure Boot си е исклучено, а дури и вклучено не прави никаква разлика. Сенешто.

Имам Ghost Image и од цел диск и од посебната партиција, па немам гајле што и да правам. Само не знам што да правам.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
Само не знам што да правам.
EasyBCD?

[edit]
Сум го имал твојот проблем и не се сеќавам како го решив. Ко низ магла се сеќавам дека ми успеа со користење на EasyBCD. Затоа ти го предлагам

Овие упатства се закопани длабоко низ Technet. Непрегледно е

[edit 2]
Види ова дали ќе ти поможит

[edit 3]
И ова прочитај го

[edit 4] :)
A CSM како е наместен во BIOS?

Последна промена:

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.301
5.285
Скопје
hackitfree.github.io
Вака, направив конверзија на 10ка (21H1 pro) веќе инсталирана по default (3-4 партиции) на GPT шема во MBR. Ги споив сите партиции во една и го конвертирав дискот во MBR со AOMEI Partition Manager/Assistant/какоидасевика. Арно ама, кога му ставив чист MBR Boot Record со BootIce (златно програмче) неќеше да бутира. Го пресоздадов BCD-то со дифолтниот начин на Windows со промпт, diskpart, active, bcdboot со параметри и го направи EFI BCD (а партицијата, единствена, си остана MBR). Да се чудиш. Потврдено со двете проверки од

Сега барам и никако не можам да најдам како 1. да го избришам ова EFI BCD и 2. да си создадам обичен/нормален MBR BCD. Целта е подготовка за dual или triple boot во иднина, секој оперативен систем да си биде на своја партиција, а тоа се прави со MBR, нема тука што да ми никнува EFI кога не ни има погодна почва (фајлсистем) за растење. Сум го правел тоа, треба само да поделам партицијата, да шлапнам независен boot loader и чао.

Единствено што ме буни е што после BIOS Update на плочава има да бираш само меѓу UEFI и UEFI+Legacy, па тоа да не има некоја врска. Secure Boot си е исклучено, а дури и вклучено не прави никаква разлика. Сенешто.

Имам Ghost Image и од цел диск и од посебната партиција, па немам гајле што и да правам. Само не знам што да правам.
Ама си искомплицирал и ти..
Ваљда тоа што си конвертирал диск во MBR -затоа не сака. Пробај од почеток постапно да инсталираш и Виндоус и бакрачи.
Независен boot loader со поновиве верзии на Виндоус - не знам колку е можно да користиш. Јас два Виндоуси на два различни диска користам и иако ми дава избор на почеток кој Виндоус да го стартувам - сепак кога ќе изберам мора да го рестартира ПЦ-то и дури тогаш го стартува ОС-от што сум го избрал (GPT UEFI си е Се ).
UEFI+Legacy мора да биде за да подигне Виндоус на MBR
Мислењето е автоматски споено:

[edit 4]
A CSM како е наместен во BIOS?
CSM=Legacy

Едит
UEFI allows you to declare that more than one OS is installed on a single hard drive.
You can then choose between them within the firmware UI. This means you don’t need an additional bootloader.
The majority of UEFI systems are 64-bit, which means 32-bit systems will need to resort to CSM to boot.

CSM is a configuration of UEFI that allows legacy BIOS compatibility by emulating a BIOS environment.

Through CSM, you can use legacy operating systems and option ROMs that do not support UEFI.

I recommend using CSM to boot via legacy BIOS only if you:

• Are setting up a virtual machine – UEFI on virtual machines hypervisors are usually limited and experimental; BIOS boot is much better supported
  • Need to boot a 32-bit operating system on a 64-bit machine
  • Have a firmware that’s known to be buggy
  • Frequently swap hard drives between machines
  • Want to install an older OS
Other than these scenarios, it’s better to go with UEFI. UEFI is faster, more secure, and has superior functionality.

If you do enable CSM to install an older operating system, your device will automatically boot using the same mode it was installed with.

Со еден збор - „Узми UEFI - лакше се дише„

Последна промена:

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно