Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Туторијал: Онлајн Радио

HijackHacker

poweruser
21 февруари 2008
5.112
305
www.gorjan.rocks
Бидејќи повеќе членови на форумот ме имаа прашано како да направат нивно онлајн радио, време е да додадам и ваков туторијал во колекцијата.

П: Што е онлајн радио и што можам да правам со него?
О: Онлајн радио е исто како и обичното радио кое го знаеме, но наместо преку воздушни сигнали, се пренесува преку интернет (од таму доаѓа името „онлајн„). Ќе имате целосна слобода со тоа што пуштате, кога пуштате....

Следете ги чекорите, и во рок од 5 мин, ќе имате функционално онлајн радио:

1. Како за почеток, потребно е да ги симнете 3те главни компоненти: IceCast, EdCast & WinAMP.
  2. Треба да ги инсталирате по специфичен редослед, прво WinAMP или IceCast, а на крај EdCast, бидејќи тој е додаток на WinAMP, и без него нема како да функционира.
  3. Откако ги имате инсталирано, потребно е да го подесиме серверот IceCast. Затоа, отворете го преку Start менито (Icecast2 Win32).
  4. Ќе се соочите со главниот екран (слика 1).

ice10.jpg

слика 1

Од менито „Configuration„, одберете „Edit Configuration„.
  5. Ќе ви се отвори Notepad, со некои сетинзи. Сменете ги само податоците помеѓу >< знаците, и само на линиите кои се посочени на сликата (слика 2).

ice210.jpg

слика 2

На местото на 123123 (кај вас ќе биде hackme), ставете ваша лозинка, која ќе биде тешка да се погоди. Јузиреот admin, оставете го така.
    Зачувајте го фајлот преку File -> Save, и затоворете го Notepad.
  6. Назад во основниот позорец на IceCast, стиснете на „Start Server„. Ако се сте направиле правилно, ќе видите екран сличен на овој (слика 3).

ice310.jpg

слика 3

Стиснете на „Hide To Systray„, за да се минимизира серверот во таскбарот.
  7. Сега отворете го WinAMP. Во „Options„ менито, одберете „Preferences„ (слика 4) или едноставно притиснете Ctrl + P.

win110.jpg

слика 4

Во ново-отворениот прозорец, од десната страна ќе видите една листа. Одете надоле се додека не дојдете до „DSP/Effect„ делот (слика 5). Одберете го него, и потоа два пати кликнете на „edcast DSP v3„.

win210.jpg

слика 5

8. Ќе ви се отвори нов прозорец. Во него нема да видите многу, неколку копчија и некоја си лента (слика 6).

ed110.jpg

слика 6

Преку EdCast, ние правиме еден вид на мост помеѓу WinAMP и нашиот сервер, IceCast.
  9. Кликнете на копчето „Add Encoder„ па два пати на ново-додадениот енкодер кој ќе се појави во листата. Ќе го добиете следниот прозорец (слика 7):

ed210.jpg

слика 7

Како за почеток подесете се како што е на сликата, а потоа можете да експериментирате со разни вредности. Не заборавајте во полето „Encoder Password„ да ја внесете лозинката која ја наместивте кај IceCast конфигурацијата.
    Во „YP Settings„ делот можете да наместите повеќе информации за радиото, како наслов, жанр...
  10. Кога ќе завршите, притиснете OK. Назад во основниот прозорец на EdCast, притиснете „Connect„ (осигурајте се дека серверот ви е пуштен). Ако се е во ред, ќе добиете ваков прозорец (слика 8):

ed311.jpg

слика 8

11. Сега, вратете се во WinAMP и пуштете нешто да свири. Во основниот прозорец на EdCast, ќе видите дека кај „Transfer Rate„ делот, ќе пишува со колку kbps емитува радиото.
Основата е подесена.
Но како да ве слушаат другите?

1. Ако имате рутер, отворете го портот 8000.
  2. Одете на www.cmyip.com и настрана запишете ја вашата ИП адреса.
  3. На другарите дајте им ја адресата во следниов формат:
  4. Таа адреса нека ја вметнат во кој било плеер освен во WMP, бидејќи нема вграден кодекс за пуштање .ogg фајлови (се разбира, и тој може да се симне).
  5. Пуштете нешто од кај вас, и во рок од неколку секунди, ќе почнат да го слушаат и они.
Вашето радио е наместено! :)

RFox

hello world
13 септември 2008
380
31
Јас имам проблеми со edcast а се симнав од тука вклучувајќи го и winamp-от.:plachko2:eror loading module????????

m3nka

hello world
15 септември 2008
132
5
А како може да ја вметнам таа адреса во Winamp?

RFox

hello world
13 септември 2008
380
31
Па може да ја вметнеш само ако инсталираш .ogg кодек.

386ka

poweruser
22 декември 2007
2.386
217
Може со друг енкодер да работите, како Mp3? Пошто незнам колку луѓе би се нафатиле да симнуваат кодеци за да го слушаат вашето радио...

kuzman0v

lurker
14 декември 2008
598
77
Скопје
Може со друг енкодер да работите, како Mp3? Пошто незнам колку луѓе би се нафатиле да симнуваат кодеци за да го слушаат вашето радио...

Може, али јас препорачувам AAC+ (на 28kbps, 44100hz) бидејќи дава подобар звук за разлика од Mp3.

feit

lurker
12 февруари 2009
684
44
Нема да има проблем бидејќи кај нас во Македонија немаме голем upload speed? Максимално нека е 1Мb/s и тоа највеќе?

dragonV

hello world
10 декември 2008
198
14
RADIO Experimento што жарн е ова,гоа, хаус, експериментал не е лошо јас го пробав на VLC player на Убунтуи околу 10 кб/с троси :bravo:

Edvard

read-only
15 јуни 2009
19
0
Moze I Preku SHOUTcast DNAS (GUI) Ovoj Server Dokolku Si Imate Vasa Programa za Pustanje Muzika na Pr. VirtualDj SamParty i sl.. Dokolku Nekoj Saka Mozete da Go Simnete od Ovde Free Dokolku nesto ne vi e jasno kolku Linkuvanjeto slobodno prasajte me mislam deka dovolno znam sa Internet online Radio da vi pomognam Bidejki go imam Istoto

M@RKO

user
3 јуни 2009
1.498
572
Основата е подесена.
Но како да ве слушаат другите?
Ако имате рутер, отворете го портот 8000.
Одете на www.cmyip.com и настрана запишете ја вашата ИП адреса.
На другарите дајте им ја адресата во следниов формат:
http://XXX.XXX.XXX.XXX:8000/stream.ogg

Како да го отворам портот 8000??

M@RKO

user
3 јуни 2009
1.498
572
а знае некој како да направам радио на кое ќе можам да пуштам музика од traktor
traktor_pro_composite.jpg

vitez05

read-only
30 март 2009
44
1
а дали може некако да работи со уклучен firewall пошо кога сакам да емутивам мора да го исклучам и многу вируси ми влегуваат

Mr.Jack

lurker
9 февруари 2008
763
510
Стара е темава, знам, а нензам дали треба тука да барам помош, па whatever...

Имам shoutcast сервер од freestreamhosting
Порано имам правено радио од мој сервер (од компјутер) со друг winamp Плугин и незнам сега не се сеќавам кој беше...

Може ли исто со овој Icecast, само наместо мој сервер со друг

zver-ot

read-only
8 ноември 2009
39
0
може ли на виндоус 7 да работи ова? ако може опишете малце оти неможеше нешто :S

HijackHacker

poweruser
21 февруари 2008
5.112
305
www.gorjan.rocks
@zver-ot
Неможеме да ти помогнеме ако кажеш „неможеше нешто„
Ако ни дадеш повеќе информации околку тоа што 'неможело', ќе најдеме решение.

M

mariomako

Гостин
а како да наместам кога некој преку мозила го пушти радиото има плеер над тој плеер има место за видео као да ставам некои анимации или неш др пример како оние во Виндовс Медиа Плеер што има според висината на тонот

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни теми

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно