Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Телевизори (искуства, препораки, совети, мислења...)

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Наместив фино лепо Plex на TV и компјутер. Одбрав еден фолдер со филмови а по некое време во базата се појавија фотографии и снепшоти со кои работам, од по дома и сл. Како да го ограничам на само еден фолдер за да не ми рчка по порничите во компјутер :eek:h:.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.438
11.491
Скопје
Наместив фино лепо Plex на TV и компјутер. Одбрав еден фолдер со филмови а по некое време во базата се појавија фотографии и снепшоти со кои работам, од по дома и сл. Како да го ограничам на само еден фолдер за да не ми рчка по порничите во компјутер :eek:h:.
и мене тоа ме напна Plex и го баталив
као Пикасата на Гугл
сигурно може да се среди ама се напнав
ископа и што треба и што не треба

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.728
4.305
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
Settings > Server > Library.

server_library_setting_deletemedia.png

Искрено сум презадоволен од plex, налупав серии филмови и на раат гледам сега :)
Ја догледав Daredevil, си ја пуштив Mr.Robot + Stranger Things и како капак Warcraft :D

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Settings > Server > Library.

server_library_setting_deletemedia.png

Искрено сум презадоволен од plex, налупав серии филмови и на раат гледам сега :)
Ја догледав Daredevil, си ја пуштив Mr.Robot + Stranger Things и како капак Warcraft :D

Ова го најдов но дали при бришење во плекс браузер се бришат и од хард диск фајловите. Како културно да му зададам само еден фолдер кој ќе си го полнам и празнам по потреба а друго да не ми разбарува по компјутер?

Pane-G

user
9 мај 2012
1.678
1.005
Најдобар избор ви е TCL S88 серијата во паневропа. Единствен full led backlight ips панел, 55 инчи за 72000.
За TCL S88 и чинат 72 000 што зборуваш бе ? Тоа е нездрава работа поготово за безимн модел TCL !

Sent from my iPad Air 2 using Tapatalk

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.697
12.544
Skopje
www.wemaxa.com
За TCL S88 и чинат 72 000 што зборуваш бе ? Тоа е нездрава работа поготово за безимн модел TCL !

Sent from my iPad Air 2 using Tapatalk

Tcl ти е Xiaomi во тв светот.
Безимен бренд? Далеку од тоа

viktorce

hello world
13 март 2015
436
338
Забегаа Нептун со цениве, за разлика од мај и јуни, сега секој телевизор е по 4-6000 денари поскап.

Пример овој модел LG 43 UH 6507 во Нептун е 43.000, пред некој месец беше 38 или 40.000:
https://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=1_174_173&product_id=219732

Кај комшиите е 36.000:
http://www.technopolis.bg/bg/TV/TV-LG-43UH6507-Ultra-HD-LED/p/16286

Не е само разликата за овој модел, туку за скоро сите што ги гледав и бев заинтересиран, далеку поефтини се во Бугарија.

Друг пример:
46.000 кај нас:
https://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=1_174_173&product_id=219746

38.000 во Бугарија:
http://www.technopolis.bg/bg/bg/TV/TV-LG-49UH600V-Ultra-HD-LED/p/16327
Дa цениве им се дигнaти дo плaфoн. лг им е пoскaпo oд сoни нa пример.

Кoлење е oвa oд Нептун, aли мнoгуминa верoјaтнo купувaaт нa рaти пa тaкa ди решил менџaментoт дa пљaчкaaт.
Вo меѓувреме мислaм декa се смени и гaздaтa нa нептун. тaкви глaсини слушaв.
Нaјглупo мислaм им стaнa oнa редoвнa ценa и ценa зa вo гoтoвo. Немa ни р oд редoвнa ценa,Се им е пoкaченo пa oние штo земaaт нa рaти се зaкoлени и тoa убaвo. Пa и oнa ценa. зa вo гoтoвo не е тaa реaлнa, Искренo нептун вo мoментoв е убедливo нaјскaп и нaјгoлем мaнипулaтoр кoн пoтрoшувaчите.

Амa и пoвеќетo oд нaрoдoв е прoсти и кoгa ќе рaзмислaм пoдoбрo тaкa и му требa. Сoбери си бе пaри и сo кеш пaри oди и бaрaј си пoпуст секaде. Нептун кoристи сaмo зaтoa.штo е oдмa врзaн сo бaнките и веднaш ги дaвa рaбoтите

Тaкa беше бaрем нa пoчетoкoт кoгa.зa врме нa лaки дејс прoизвoдите се дoбивaa пo реaлни цени без кaмaтa.
Се плaќaше сaмo 1000 денaри зa aпликaцијa тaкa нештo

Сегa oдaт нa oгрoмен ќaр aплицирaв зa еднa мљшинa зa перење.
oд 49000 денaри кa беa кaчиле нa 61000 денaри. Извини бaте aмa свеснo гледaм.декa ценaтa е 49000 a ти ми вечиш 61000 пo редoвнa.
200еврa некoј ќе си лaпне aмa тoa е. нaрoдoв живее oд денес зa утре, кaкo дa бoжем мисли декa немa дa.врaќa утре

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Боље ќе дадам 72000 за TCL so full array led beklajt , отколку 5000 евра за Самсунг,ЛГ,Шарп и остали....Ако видите испод 5000 евра Самсунг/ЛГ/Шарп/Сони и слични со Full Array Led ...пишете овде или поточно , за 70-100 000 денари.... :) Смешки се моделите што кај нас се продаваат , а не е смешки тоа што го збори xenon :)

STEALTH

Баниран/a
22 февруари 2015
474
593
Боље ќе дадам 72000 за TCL so full array led beklajt , отколку 5000 евра за Самсунг,ЛГ,Шарп и остали....Ако видите испод 5000 евра Самсунг/ЛГ/Шарп/Сони и слични со Full Array Led ...пишете овде или поточно , за 70-100 000 денари.... :) Смешки се моделите што кај нас се продаваат , а не е смешки тоа што го збори xenon :)

Ај легни си, касно ти е.

Какви модели има за 100 бона, а 120 илјади е најевтиниот ОЛЕД кој брише патос со било кој ЛЕД.
БИЛО КОЈ.

Али не - TCL не е безимен бренд, бил како Шаоми. Абе не се брукајте, каков Шаоми, како Elephone е. Ццц

Последна промена:

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Не ми се обраќај така

bobipp

hello world
13 ноември 2009
451
298
bobipp's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 2700X with Wraith Prism Cooler
Motherboard
Asrock B450 Pro 4
Storage
SSD Samsung 860 EVO 250 GB
PSU
Riotoro Enigma G2 650W Gold full modular
RAM
2x8 GB G. Skill Ripjaws V 3200 Mhz
Video card
MSI GTX 1650 SUPER 4 GB OC Edition
Case
Riotoro CR400 2x120 mm fans
Mouse
A4Tech X-710BK
Monitor
AOC i2269vwm 21.5" IPS
OS
Windows 10 Pro
Забегаа Нептун со цениве, за разлика од мај и јуни, сега секој телевизор е по 4-6000 денари поскап.

Пример овој модел LG 43 UH 6507 во Нептун е 43.000, пред некој месец беше 38 или 40.000:
https://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=1_174_173&product_id=219732

Кај комшиите е 36.000:
http://www.technopolis.bg/bg/TV/TV-LG-43UH6507-Ultra-HD-LED/p/16286

Не е само разликата за овој модел, туку за скоро сите што ги гледав и бев заинтересиран, далеку поефтини се во Бугарија.

Друг пример:
46.000 кај нас:
https://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=1_174_173&product_id=219746

38.000 во Бугарија:
http://www.technopolis.bg/bg/bg/TV/TV-LG-49UH600V-Ultra-HD-LED/p/16327
Уште не зеде? Ахх...заебано е така кога нешто си викаш аха сега ќе го начекам, ај не сега, по еден месец...итн а цените одат нагоре. Ако не ти е итно, чекај до нова година, пак ќе ги вратат истиве цени како што беа пред ЕП кога земав јас и ќе се фалат дека од 46000 го намалиле на 38000. Изгледа има побарувачка затоа прават така, друго објаснување нема. Мада мислам со Сетек, посебно во Прилеп, Нептун доби голема конкуренција, дуќаните им се раздалечени 50-60 метри па секој кој не го мрзи, а сака да купи нешто, ќе си провери во двете места па кај е поефтино (или кај има подобри услови за кредит и рати) од таму зема.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.697
12.544
Skopje
www.wemaxa.com
Го разбирам анимозитетот креиран преку синдромот на нашето поднебје на цинизам, себеглорификација, егобустови преку ефтини фиксови (антички, библиски или она бившото, чистач од македонија на запад има знаење повеќе од директор).

Но, ако член (@prichina) кој воедно лебот си го вади од работа за видео индустријата (едитирање) ти каже малку да слеташ, треба бе батко да послушаш или да заќутиш малку и да прочепкаш.

Ја не само што активно истражувам периодов преку читање и анализирање, туку и на лице место (во салони) ги прегледав сите модели што се нудат, на крај завршив со 55" TCL S88.

Tребаше Samsung KS8000 да земам, но не по таа цена (124,000!!). Го претераа. Башка кај нас во Сет се донесени некои демо модели со оштетени панели кои ги продаваат како нови т.е. без маана.

OLED да, врв е, но не за 120,000. Најефтин модел е 220,000 ден за 55" Е6 верзијата. Oд 72000 до 220,000 има бааги разлика.

Моделот (OLED) за 149,000 e прилично лош. Панелот има нагласена ретенција на перзистентни тонови (логоа и слично), осветленоста е лоша, брзината на реакција при брзи сцени е исто така лоша (не зборам за input lag, туку за начин како motion blur се рендерира).

Генерално, еве како котираат сериите, по сите релевантни светски AV форуми:

1. LG E6 серија (3800 Euro за 55", 5500 Euro за 65") - OLED
2. Panasonic DX900 (http://www.panasonic.com/ca/consumer/televisions-home-entertainment/4k-ultra-hd/tc-65dx900.html)
(VA panel, FALD - full array led display backlight!!) - 6000E!
3.
4.
5. Samsung KS9500 (сеуште непостоечки, ќе излезе кон крајот на годинава, слично како кај панасоник ќе има FALD VA панел и исто мн. висока цена!)
6. Samsung, KS8000, KS9000 (VA edge led панели, 1000nits+ peak brightness, hdr). Цени од 2000Е нагоре
7. Sony X93 серија, 2500Е+ (исто va, edge led, itn).

LG не се преферира, користи IPS edge led панели со нагласени зони, т.е. кога се гледа филм со црни ленти горе и доле, јасно се гледаат лед диодите и воопшто не е пријатно за око.

Како што може да се види, еквивалент на понудата од ТCL (http://www.tcl.eu/eu/products/tv-led-165cm-U65S8806DS) чини 3800 до 6000Е!

Инаку, не се работи за бренд што склопува телевизори на чамец. Панелите сами ги произведуваат. Топла препорака сите да го разгледаат брендот и да тркнат до Сони Галерија во Шити Мол да ги ѕирнат моделите на лице место.

Ај легни си, касно ти е.

Какви модели има за 100 бона, а 120 илјади е најевтиниот ОЛЕД кој брише патос со било кој ЛЕД.
БИЛО КОЈ.

Али не - TCL не е безимен бренд, бил како Шаоми. Абе не се брукајте, каков Шаоми, како Elephone е. Ццц

STEALTH

Баниран/a
22 февруари 2015
474
593
Престанав да читам кога пиша дека тој моделот од 149 илјади е ПРИЛИЧНО лош т.е тогаш сфатив дека не знаеш што пишуваш и дека само се тешиш што си дал 70к за TCL.

http://hdtelevizija.com/2016/04/12/recenzija-lg-55eg910v-najbolji-moderni-full-hd-televizor/

Еден од најмеродавните сајтови на европско ниво за аудио/видео вика дека овој модел е еден од најдобрите FHD телевизори некогаш направени, а е и најевтин во Македонија од ОЛЕД понудата. Али не, ти си требало да купиш Самсунг од 120 илјади, си се разочарал од цената и си купил TCL. Reality check - чим си бил спремен да дадеш 120к за телевизор, ќе си бил спремен и за уште 20 и ќе си имал ОЛЕД со квалитет на слика каков TCL никогаш нема да имаат (освен ако не купат панели од ЛГ)

П.С и јас работам во видео индсутријата и сум ИТ инженер, тоа споредбите со чистач-директор, егобустови, фиксови дома да ги кажуваш. Ве има неколку типови на форумов, мислите дека сте го фатиле Господ за муда со знаењето, па никој не смее да ви контрира и се служите со понижувачки, цинички и перфидни постови или дел од постови (како што е ти е почнат претходниот). Сум требало да слушам prichina коа зборел или да заќутам и прочепкам. LOL смешки некој да го вика ова за да после некој ред подоле се избрукаш со ругањето на ОЛЕД-от.

Последна промена:

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Е добри па и ти со лаптоп небива.
Ама десктопот и така по цел ден е вклучен и по сите соби на смарт-тв-ата може да си гледа кој што сака.
Инаку во Win10 има и опција од компјутер десен клик врз филмот и Cast To Device (TV), само Subtitles не поддржува на тој начин.
Оли оваа опција ја имаше уште Вин7 со DLNA сервер и само требаше десен клик и Play to па го дава ТВто ако е мрежно поврзано нормално.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.697
12.544
Skopje
www.wemaxa.com
И ќе повторам, прилично лош панел е за генерална употреба во дневна соба. Го имаш во Нептун Аеродром ѕирни го.

Ниска емисија на rgb+w диодите, што бара во најмала рака регулација на амбиенталната светлина и лошо рендерирање на брзи сцени, ретенција на слика (проблем што ги мачеше плазма панелите во раните години), т.е. проблеми што се ректифицирани со новата итерација (2016 Е6 моделот.) За долго(кратко)трајноста, т.е. животен век, односно рапидната детеорација на OLED диодите при константна употреба да не правиме муабет, ама ти како "IT" батка сигурно си слушнал за тоа нели? Ова е технологија која сеуште еволуира, ќе биде стандард во иднина но сеуште не е постигната зрелост на задоволително ниво.

https://en.wikipedia.org/wiki/TCL_Corporation

Истражи го брендот, ѕирни ги моделите, после коментирај. Празна слама, муабети пред кладилница, филозофии од просечен таксист се безвредни.

Престанав да читам кога пиша дека тој моделот од 149 илјади е ПРИЛИЧНО лош т.е тогаш сфатив дека не знаеш што пишуваш и дека само се тешиш што си дал 70к за TCL.

http://hdtelevizija.com/2016/04/12/recenzija-lg-55eg910v-najbolji-moderni-full-hd-televizor/

Еден од најмеродавните сајтови на европско ниво за аудио/видео вика дека овој модел е еден од најдобрите FHD телевизори некогаш направени, а е и најевтин во Македонија од ОЛЕД понудата. Али не, ти си требало да купиш Самсунг од 120 илјади, си се разочарал од цената и си купил TCL. Reality check - чим си бил спремен да дадеш 120к за телевизор, ќе си бил спремен и за уште 20 и ќе си имал ОЛЕД со квалитет на слика каков TCL никогаш нема да имаат (освен ако не купат панели од ЛГ)

П.С и јас работам во видео индсутријата и сум ИТ инженер, тоа споредбите со чистач-директор, егобустови, фиксови дома да ги кажуваш. Ве има неколку типови на форумов, мислите дека сте го фатиле Господ за муда со знаењето, па никој не смее да ви контрира и се служите со понижувачки, цинички и перфидни постови или дел од постови (како што е ти е почнат претходниот). Сум требало да слушам prichina коа зборел или да заќутам и прочепкам. LOL смешки некој да го вика ова за да после некој ред подоле се избрукаш со ругањето на ОЛЕД-от.

STEALTH

Баниран/a
22 февруари 2015
474
593
Не ме интересира моделот во Нептун Аеродром, мене ме интересираат меродавни сајтови како ХДТелевизија и дечкото кој го одржува сајтот кој е сертифициран калибратор и сигурно еден од најдобрите на Балканот и во Европа. Линкот погоре вика дека тој модел на ОЛЕД е најдобар фул ХД телевизор некогаш направен. Не е само тој сајт кој вика дека тој модел на ОЛЕД од 2000 евра е bang for the bucks.

Ја и ти може да се контраме до сабајле, ама факт е дека тој модел (како најевтин во гамата на ЛГ ОЛЕД) е ПОДОБАР од било кој фул хд телевизор направен некогаш по било која технологија, од било која фирма.

Смешка е да ругаш ОЛЕД, посебни последниве модели на ЛГ од последните 2 години (oд било кој ценовен ранг) и посебно на овој форум. Ќе ти се смее некој.
Влези на ХДТелевизија, види ги review-та на ОЛЕД моделите, почнувајќи од тој погоре, па поскапите. Пишува и за ретенцијата на сликата и за другите ,,недостатоци". Ако не веруваш на сајт како тој, тогаш стварно не знам што бараш на темава со линкови од TCL.

Последна промена:

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.697
12.544
Skopje
www.wemaxa.com
Не те интересира твојата лична, субјективна проценка, те интересира што кажал некој си таму на некој си сајт што за да го добие тоа парче за рецензија морал да се согласи на одредени услови. Доволно кажува тоа за тебе, нема што повеќе со дрон да се дискутира.

rmchair critic is a person who knows or pretends to know a lot about something in theory rather than practice". (по нашки - ЕКСПЕРТИТЕ!).

Не ме интересира моделот во Нептун Аеродром, мене ме интересираат меродавни сајтови како ХДТелевизија и дечкото кој го одржува сајтот кој е сертифициран калибратор и сигурно еден од најдобрите на Балканот и во Европа. Линкот погоре вика дека тој модел на ОЛЕД е најдобар фул ХД телевизор некогаш направен. Не е само тој сајт кој вика дека тој модел на ОЛЕД од 2000 евра е bang for the bucks.

Ја и ти може да се контраме до сабајле, ама факт е дека тој модел (како најевтин во гамата на ЛГ ОЛЕД) е ПОДОБАР од било кој фул хд телевизор направен некогаш по било која технологија, од било која фирма.

Gaston

user
9 февруари 2011
1.728
3.159
Gaston's setup  
Audio
AR
П.С и јас работам во видео индсутријата и сум ИТ инженер
Можеби си, ама е многу тешко за верување.
Сум требало да слушам prichina коа зборел или да заќутам и прочепкам
Не, грешиш, никој не те тера никого да слушаш, туку како што самиот @prichina си кажа:
Не ми се обраќај така
Не му се обраќај така, јасно ти е? Таков уличен речник - легни си касно ти е, не одсликува некој инженер, па дури и самонаречен нека е.
Така верувам може само татко му да му се обрати, а ти најмалку смееш.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв