Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Телевизори (искуства, препораки, совети, мислења...)

Avid

senior
21 јануари 2009
6.464
11.537
Скопје
Јас го купив пред една недела.
На почеток бев малце разочаран. Прво нешто што направив е го пуштив Аватар блу реј од 10 гига и некако не ми се допаднаа боите.
После со некои..
Чекај уствари копи пејст од скајп

Прво што направив е секако пуштање на Avatar и некако бев разочаран од боите. После пуштив некои други филмови/клипови, за чудо подобри беа.
Го поврзам после и со maxtv и пак некако не е тоа тоа. Му направив некои калибрации и се подобри за едно 20-30%. ХД каналиве македонски се супер ама СД... на 42 инчен..
Добро, уште го немам целосно истестирано, smartot youtube е супер, одлично си тера се дури и сликата на youtube видеата е одлична. 4K видео фајл не пушта (unsupported file)
Уште немам асално изгледано филм, во петок ваљда. Очекував повеќе изгледа.
Тоа global dimming не го забележувам досега. Нема многу сонце, рефлексијата одвреме навреме може да се забележи ама сум навикнат на тоа од мониторов кој е еден од најсјајните.
На крај краева, за 30 илјади смарт, 42 инчен... супер е.

Сега го пуштив Американ Снајпер 10 гб во петок ќе го глеам, супер е. Вака дење рефлексијата се гледа доста ама навечер се надевам нема да биде исто. Таква ми е дневната многу прозори директно во телевизор.
И за преводи е одличен, големина, боја, sync, char set и најбитното, позиција горе доле.
Уште фалеше да можев да го наместат просторот помеѓу двата реда во преводот, поблиску да биде :D
Сепак многу барам

goce03

user
20 јануари 2015
1.600
3.212
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Вреди да се жртвуваат 10 инчи за подобар бренд. Немаш 100% гаранција дека и Самсунгот или било кој бренд ќе биде поквалитетен и нема да се расипе после 1-2 години, ама со овие тешка кинезарија, немаш никаква гаранција.

Последна промена:

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
https://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=1_174_173&product_id=215488

Овај или некој си Куарт или Фуего од 50'' за истата цена?

Значи прашањето ми е дали вреди за брендот да се жртвува десет инчи?

Буџетот ми е ~25к, не сакам Смарт ТВ, стикче или бокс ќе зеам.
Не вреди.

ivan88

hello world
22 февруари 2012
389
424
ivan88's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460| Deep Cool GAMMAX 400
Motherboard
Gigabyte GA-Z97 HD3
Storage
Samsung Evo 840 120GB| WD Blue 500GB
PSU
Deep Cool DA500-M Aurora 500w
RAM
Kingston Fury Red Series 8G
Case
Deep Cool Tesseract SW White
Mouse
Gigabyte Eco 600
Keyboard
Apple Wireless Keyboard
Audio
LLogitech x530
Monitor
Dell S2240L
OS
Mac OSX Yosemite| Windows 7
Дечки некои мислење за телевизоров? Утре уште еднаш ќе појдам да пуштам некоја содржина од USB/HDD али генерално ок ми изгледа...

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.885
3.817
Арен е иако малце постар модел (од 2013 год ако не се лажам), види од УСБ како ќе се покаже, може нема да чита одредени типови видеа и преводите дали може да ги подесуваш по големина и слично ако ти е битно тоа.

ivan88

hello world
22 февруари 2012
389
424
ivan88's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460| Deep Cool GAMMAX 400
Motherboard
Gigabyte GA-Z97 HD3
Storage
Samsung Evo 840 120GB| WD Blue 500GB
PSU
Deep Cool DA500-M Aurora 500w
RAM
Kingston Fury Red Series 8G
Case
Deep Cool Tesseract SW White
Mouse
Gigabyte Eco 600
Keyboard
Apple Wireless Keyboard
Audio
LLogitech x530
Monitor
Dell S2240L
OS
Mac OSX Yosemite| Windows 7
Арен е иако малце постар модел (од 2013 год ако не се лажам), види од УСБ како ќе се покаже, може нема да чита одредени типови видеа и преводите дали може да ги подесуваш по големина и слично ако ти е битно тоа.
Имам HTPC, читањето не ми менува многу.
Бомбона ! Нема смрт ова.
Има некои апликации, али нема броусер. Не ми менува тоа ништо, боите ми изгледаа доста живи на тоа демо што врти во Нептун. Да видам од усб како же се покаже. Мислам дека за цената е сосем ок варијанта.

viktorce

hello world
13 март 2015
436
338
https://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=1_174_173&product_id=215488

Овај или некој си Куарт или Фуего од 50'' за истата цена?

Значи прашањето ми е дали вреди за брендот да се жртвува десет инчи?

Буџетот ми е ~25к, не сакам Смарт ТВ, стикче или бокс ќе зеам.

Комшиче во селото кај баби ми земаа телефункен пред 2 месеци 26000 денари 48 инчи.Внукот им е опасен филмоман и специјално за филмови го купија.Незнам дали приказот на филмот беше одличен или пак телевизорот е таков али бев навистина премногу изненаден од сликата.
Преводи си има.Му подржава формати кои кај мене на Самсунгот не ги сака.Добро можеби кај мене дека е малку и постар,но ете едноставно не сака да ги чита,и некогаш ме иритира страшно.

Најискрено ми се допадна доста.За парите е веројатно бест бај.Незнам колку добиле гаранција само,но ако сакаш ќе припрашам.
Во поглед на слика и интернет од мојот самсунг е многу многу подобар.би сакал да признаам или не,но тоа е стварноста.Пак ќе спомнам.Можеби е тоа така бидејќи телефункенот му е понов модел,но поради што и да е слика има поубава и тоа се гледа.
Е сега кај него нема 3д за разлика од кај мене,ама реално јас во овие година и 6-7 месеци не го искористив воопшто 3д-то,а тогаш го купив 33000 денари.

Ако добро размислам следниот телевизор ќе ми биде некој од типот на телефункен,кварт и сигурно ќе биде некој од најмалку 48 инчи.Верувам дека тој повеќе ќе ми има намена особено што се поевтини,а и не гледам некоја голема разлика односно предност кај самсунгот.

За фуегото имам слушано доста негативни коментари од пријатели и тоа од неколку па би ти препорачал да го заобиколиш.Пробај со кварт или телефункен.

viktorce

hello world
13 март 2015
436
338
Вреди да се жртвуваат 10 инчи за подобар бренд. Немаш 100% гаранција дека и Самсунгот или било кој бренд ќе биде поквалитетен и нема да се расипе после 1-2 години, ама со овие тешка кинезарија, немаш никаква гаранција.
Како нема гаранција.Сега колку што гледам иста е за сите.Дури овие кварт сега даваат и по 5 години гаранција.Не дека тоа е некое мерило,но далеку од тоа дека нема гаранција.

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Комшиче во селото кај баби ми земаа телефункен пред 2 месеци 26000 денари 48 инчи.Внукот им е опасен филмоман и специјално за филмови го купија.Незнам дали приказот на филмот беше одличен или пак телевизорот е таков али бев навистина премногу изненаден од сликата.
Преводи си има.Му подржава формати кои кај мене на Самсунгот не ги сака.Добро можеби кај мене дека е малку и постар,но ете едноставно не сака да ги чита,и некогаш ме иритира страшно.

Најискрено ми се допадна доста.За парите е веројатно бест бај.Незнам колку добиле гаранција само,но ако сакаш ќе припрашам.
Во поглед на слика и интернет од мојот самсунг е многу многу подобар.би сакал да признаам или не,но тоа е стварноста.Пак ќе спомнам.Можеби е тоа така бидејќи телефункенот му е понов модел,но поради што и да е слика има поубава и тоа се гледа.
Е сега кај него нема 3д за разлика од кај мене,ама реално јас во овие година и 6-7 месеци не го искористив воопшто 3д-то,а тогаш го купив 33000 денари.

Ако добро размислам следниот телевизор ќе ми биде некој од типот на телефункен,кварт и сигурно ќе биде некој од најмалку 48 инчи.Верувам дека тој повеќе ќе ми има намена особено што се поевтини,а и не гледам некоја голема разлика односно предност кај самсунгот.

За фуегото имам слушано доста негативни коментари од пријатели и тоа од неколку па би ти препорачал да го заобиколиш.Пробај со кварт или телефункен.
Викаш телефункен вади подобра слика од познат бренд, у случајов самсунг?

Avid

senior
21 јануари 2009
6.464
11.537
Скопје
филмоман и некои си телефункен во иста реченица :S
inb4 како тоа е некоја стара германска фирма која прозиведувала телевизори додека другиве не постоеле итн

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.433
5.590
Викаш телефункен вади подобра слика од познат бренд, у случајов самсунг?
Не звучи веројатно, но сосема е можно. Сум бил сведок на повеќе такви случаи. Не значи дека ако е познат бренд мора да е подобар од сите „непознати“.

Последна промена:

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-3930K CM Hyper D92
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
Windows 10, Windows Server 2016
Не верувам на телефункен и грундиг, порано имаа супер телевизори, сега се само бренд во сопствеништво на турски Арчелик.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.433
5.590
Денеска се е каша попара. А конкретно Телефункен ги произведува Вестел, не Арчелик. А Вестел покрај нив произведува и за Филипс, Шарп, Хитачи, Санио, Тошиба, JVC и еден куп други познати и непознати.
Затоа се споредуваат конкретни модели без разлика на брендот. А во низок ценовен ранг, воопшто не е чудно било која марка да има подобар модел од извиканите Самсунг и ЛГ.

Mayson

user
10 април 2011
1.040
589
Mayson's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6500
Motherboard
Asus H110M-K
Storage
Samsung 850 EVO 250 GB + Kingdian S370 512 GB + HDD Hitachi 2 TB
PSU
HCG-520M
RAM
16 GB DDR4 2133 MHz Patriot
Video card
ASUS Strix RX 470 4GB
Case
Antec GX500
Mouse
Logitech MX 518 Legendary
Keyboard
Redragon K558
Monitor
AOC G27 70PF FreeSync 144Hz
OS
Windows 10
Ме занима ова кај ЛГ PMI 300-400 што е, и дали има утицај ставрно или само маркетиншки трик?

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.433
5.590
Само маркетинг е тоа.
Забележувате како откако достигнаа милионски вредности исчезнаа податоците за контрастот на екранот од спецификациите на телевизорите, а порано ги користеа како основни вредности за квалитетот.
Побарај теми од пред неколку години по разни форуми, ќе видиш секаде препораки добивале оние телевизори со наведен поголем контраст

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
Денеска се е каша попара. А конкретно Телефункен ги произведува Вестел, не Арчелик. А Вестел покрај нив произведува и за Филипс, Шарп, Хитачи, Санио, Тошиба, JVC и еден куп други познати и непознати.
Затоа се споредуваат конкретни модели без разлика на брендот. А во низок ценовен ранг, воопшто не е чудно било која марка да има подобар модел од извиканите Самсунг и ЛГ.
Јас не реков дека Телефункен се произведени од Арчелик, реков дека го поседуваат брендот. Газда на Арчелик е Коч, газдата на Рамстор. Е сега кога се распаѓаа они и Грундиг, турците излегоа најпаметни.

Wateva!

hello world
7 март 2014
270
324

Сепак се одлучив за Самсунгот и мислам дека не згрешив. Чекам уште Смарт Боксот да ми стигне и да биде топ. :)

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.433
5.590
Јас не реков дека Телефункен се произведени од Арчелик, реков дека го поседуваат брендот. Газда на Арчелик е Коч, газдата на Рамстор. Е сега кога се распаѓаа они и Грундиг, турците излегоа најпаметни.
Грундинг да, но Телефункен не е купен од Арчелик.

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS

viktorce

hello world
13 март 2015
436
338
Не звучи веројатно, но сосема е можно. Сум бил сведок на повеќе такви случаи. Не значи дека ако е познат бренд мора да е подобар од сите „непознати“.

Oва е проверено.Кој и да дојде ќе се увери.Дали дека мојов е постар или не,но телефункенот го гази самсунгот мој во секој поглед.
На крај и за парите кои го земал телевизорот си вреди 100%.Чита се што ќе му се стави.Како коњ е,а ова моево што му текне тоа си пушта.Од 10 фајлови на пример 3 не ми пушта.

Дали му треба некој софтвер и со тоа би се оправил незнам,но кај телефункенот таков проблем нема.Го ставивме усб-то и се си прочита.Сите 10 фајла.

Плус за сликата и да не зборам.Знаете има она кога нешто навистина се приметува и кога ние мислиме дека се приметува.
Ова со телевизорот е дефинитивно она кога навистина се приметува.И лаик да дојде и да ги спореди ќе го рече истото.
Телефункенот уште 4к да имаше и ќе беше топ инвестиција за наредниве 10 години.Што и да биде планирам следниот мој телевизор да биде исти таков

За овој тв станува збор,па ако сте во план за нов телевизор не се мислите ич за сликата и интернет http://setec.mk/Tv-Audio-Video/ТV's/LED-TVs?product_id=67253

Последна промена:

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Одлично моделче на Телефункен, убава слика имаат. Исто и 275 ката се одлични. Само ке ви треба стикче за вај фај, кое го нема никаде во Сет.
Телефункенот е супер у цена- перформанси.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно