Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Телекабел оптички пакети

Julian

lurker
20 август 2016
521
352
Немаш договор ако несакаш. Телеком даваат вифи рутер и без договор.

„договор“ фигуративно, се потпишува на неопределено, а исто потпишуваш и со телекабел на неопределено така да нема „без договор“.
Секако, ама на телеком ако си без договор плаќаш друга сума, не како таа со договор. Летото земав за мене интернет по потреба, рутерот ми го наплатија 2000 денари. Ако бев на договор рутерот доаѓаше бесплатно.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Секако, ама на телеком ако си без договор плаќаш друга сума, не како таа со договор. Летото земав за мене интернет по потреба, рутерот ми го наплатија 2000 денари. Ако бев на договор рутерот доаѓаше бесплатно.

И јас земав, цената е таа 1499 ден. 100/100 (сега 300/100). Рутерот не ми го наплатија. Нормално ќе треба да го вратам кога ќе сакам да се исклучам.

Исто и во телекабел го враќаш оптичкиот модем кога се исклучуваш.

Julian

lurker
20 август 2016
521
352
И јас земав, цената е таа 1499 ден. 100/100 (сега 300/100). Рутерот не ми го наплатија. Нормално ќе треба да го вратам кога ќе сакам да се исклучам.

Исто и во телекабел го враќаш оптичкиот модем кога се исклучуваш.
Да. Ти плаќаш 1499 само за интернет. И јас сум на телеком дома, ја плаќам истата сума плус макс тв имам.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.335
5.358
Скопје
hackitfree.github.io
Пред некој ден ми наместија во станот, треба да си земиш рутер за да имаш Wi-Fi, засега брзините се супер, константни и на моменти одат 150+.
Тестирај и аплоуд и дауноуд во исто време. Ќе се изненадиш - 150/150 истовремено (y)

Krk198

hello world
14 септември 2016
341
308
Krk198's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 - Wraith Stealth Cooler
Motherboard
Gigabyte B450 AORUS ELITE AM4
Storage
Gigabyte SSD 256GB / WD HDD 2TB
PSU
550W Deepcool DN550 80Plus Black
RAM
8GB DDR4 3200Mhz Kingston CL16 HyperX Fury Black x 2
Video card
XFX GTS XXX Edition RX 580 4GB OC+

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.335
5.358
Скопје
hackitfree.github.io

thrw

lurker
3 декември 2021
711
582
Македонија
Кај другите провајдери имаш договор на 2 години. Кај овој не.
Затоа ако не ми се допаѓа квалитетот на интернетот можам лесно да престанам да користам интернет од Телекабел и да вратам тоа што ми дале. И за тоа ги фалам зошто наједноставно е да престанеш да бидеш нивен корисник ако не ти чини некоја услуга. Само очигледно нема да биде 1000(или 2500) денари како што мислев бидејќи треба да си земам дополнителен рутер.

Вонглавно на секој провајдер ќе го боли глава од мене зошто во единичен ден ми треба по 8-10 часа голема брзина на праќање големи датотеки и ако тој ден почне да паѓа интернетот или квалитетот да се намалува, веднаш размислувам за друг. Се работи за рокови и време каде не прифаќам оправдување ако во тој ден не ми ја овозможува брзината што ја плаќам како и стабилноста на поврзувањето до компјутери во Јужна Кореја, Австралија, Аргентина, Исланд...

Faktorium

hello world
19 јули 2013
82
69
За таква сериозна работа , кај што бараш стабилност и брзина не знам зошто воопшто во прашање го доведуваш тоа дали ISP ќе ти даде рутер или не?!
Еден од подобрите конфигурации за стабилен интернет според мене е dual isp mikrotik, поврзан на Т-home, како стабилен isp и Телекабел како failover кој можеш во било кое време да го исклучиш ако прави проблеми.

20 јуни 2008
644
698
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X & Noctua NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI
Storage
Samsung 980 Pro 1 TB + Toshiba MG07ACA14TE
PSU
ASUS TUF Gaming 1000W Gold
RAM
2x16 GB Kingston HyperX Fury DDR4 3600 MHz CL16
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Logitech G915 X Lightspeed
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
Dell S2721DGFA / BenQ BL3201PT
OS
Windows 10 Pro
Затоа ако не ми се допаѓа квалитетот на интернетот можам лесно да престанам да користам интернет од Телекабел и да вратам тоа што ми дале. И за тоа ги фалам зошто наједноставно е да престанеш да бидеш нивен корисник ако не ти чини некоја услуга. Само очигледно нема да биде 1000(или 2500) денари како што мислев бидејќи треба да си земам дополнителен рутер.

Вонглавно на секој провајдер ќе го боли глава од мене зошто во единичен ден ми треба по 8-10 часа голема брзина на праќање големи датотеки и ако тој ден почне да паѓа интернетот или квалитетот да се намалува, веднаш размислувам за друг. Се работи за рокови и време каде не прифаќам оправдување ако во тој ден не ми ја овозможува брзината што ја плаќам како и стабилноста на поврзувањето до компјутери во Јужна Кореја, Австралија, Аргентина, Исланд...
Се фали тој што ти ја дава услугата што ја плаќаш и си задоволен.

smole

poweruser
18 април 2007
3.904
4.583

Земи си интернет од Interspace и нема да имаш главоболки. Ама ќе го платиш поштено.

thrw

lurker
3 декември 2021
711
582
Македонија
За таква сериозна работа , кај што бараш стабилност и брзина не знам зошто воопшто во прашање го доведуваш тоа дали ISP ќе ти даде рутер или не?!
Еден од подобрите конфигурации за стабилен интернет според мене е dual isp mikrotik, поврзан на Т-home, како стабилен isp и Телекабел како failover кој можеш во било кое време да го исклучиш ако прави проблеми.
Така и ќе правам со тоа два провајдера да плаќам па ако едниот ми прави сопки во секунда се уклучувам кај другиот и ја завршувам работата.
„Interspace“ имав негативно искуство пред 6 години поради тоа што интернетот паѓаше во текот на ноќта за 1 час во сред работа, и цената не беше привлечна за тоа што го добивав тогаш. Нивните агенти исто така не беа многу заинтересирани да ме задржат по моите поплаки да го средат интернот во тие временски интервали. Само ми се допаѓаа што нудеа први големи брзни за праќање на датотеки додека другите беа на смешните 3-5 мегабити во секунда.

sluscin

read-only
20 октомври 2022
6
0
Што е работата со приклучоците на Телекабел во нови згради... Се преселив во нова зграда и Телеком и А1 веќе барем месец дена продаваат и приклучуваат, а Телекабел уште само до зградата имале сигнал, не и на спратовите. И кај други луѓе знам дека било вака последниве години. Не знам дали да ги чекам или да приклучам од некој од другиве.

ПС. Што е муабетот со јавни/шернати ип адреси? (не сум баш техничко лице)

Последна промена:

testtest49

read-only
4 август 2022
4
2
Купив рутер, утре доаѓаат од телекабел
Прашање ми е дали лаптопот може да ми е приклучен у модемот и рутерот да е приклучен у модем. Лаптопот мора да е у модем приклучен дека послаб е рутерот
Дека како што сфатив модемот има само еден приклучок

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.750
3.434
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Купив рутер, утре доаѓаат од телекабел
Прашање ми е дали лаптопот може да ми е приклучен у модемот и рутерот да е приклучен у модем. Лаптопот мора да е у модем приклучен дека послаб е рутерот
Дека како што сфатив модемот има само еден приклучок
Да ти одговорам на прашањата:
Лаптопот може да ти биде приклучен и во модем и во рутер. И на двата уреди ќе имаш интернет. Каков рутер користиш што е послаб?
Ако користат Телекабел Motorola SB5100, тие имаат еден лан влез, со тој ќе го поврзеш рутерот и од рутер ќе си пуштиш кабел за лаптоп.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.116
3.603
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / 2x 2TB Samsung NVMe 990 Evo Plus / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
DDR4 3200MHz Kingston Fury Renegade Kit CL16 (2x32)
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855) / Keychron Q2
OS
ArchLinux
со оглед дека сме во „Телекабел оптички пакети“ темата, би претпоставил дека има оптичка услуга :) (а не docsis)

GPON ONT-то од Телекабел е со еден LAN приклучок - барем тоа што јас го добив. така да за тесттест49:

модем (ONT у реалноста) -- рутер -- лаптоп (со кабел или wifi на рутерот)

testtest49

read-only
4 август 2022
4
2
пакетот ми е мене 150/150
замислата ми беше од модем директ у лаптоп
али ако правам модем - рутер - лаптоп, дека рутерот е послаб ќе вадам 80мб преку сила
дали знаете за некој "workaround" со свич (ако тоа му е улогата на свич уопште)? :LOL:
брзината од рутер не ми е битна, 30мб да вадам од рутер ќе бидам среќен, лаптопот мора директ од модем да е поврзан. веќе купив рутер кој е послаб али не ми текна дека модемот има само еден приклучок

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.171
3.223
Струмица
Другар си ги комплицираш работите. Купи си гигабитен рутер за 2500ден и не се замарај со workarounds.
Свичот ќе те кошта 1000ден+...

testtest49

read-only
4 август 2022
4
2
Другар си ги комплицираш работите. Купи си гигабитен рутер за 2500ден и не се замарај со workarounds.
Свичот ќе те кошта 1000ден+...
Ако имате препорака за рутер што би ги вадел тие 150/150, пишете ми ги во приватна порака. Најпогодно од Анхоч некој. Фала ви

Bate Sase

Баниран/a
27 мај 2021
638
826
Недојдија
Буразери, коа сме веќе кај рутери, да ми кажете за рутеро шо го имам. На прв поглед према описот:
AC5 is an AC1200 dual band WiFi router, designed for medium-sized apartment with a 100Mbps fiber access. It provides WiFi speed up to 1167 Mbps (5GHz: 867Mbps and 2.4GHz: 300Mbps)
Како да е гигабитен, ама према ова подоле:
Standard&Protocol: IEEE802.3,IEEE802.3u,IEEE802.3ab
Interface: 1*10/100Mbps WAN port, 3*10/100Mbps LAN ports
Како да подржува само 100Мбс.
Така е или се лажам?
Пробав со еден краток црн кабел дирек од моден на PC дава 150/150 колку шо пуштаат.
Меѓутоа нема исти таков шо ке иде од рутер до PC.

Едит: AC5 is an AC1200 dual band WiFi router, designed for medium-sized apartment with a 100Mbps fiber access.
До 100Мбпс ќе да е. Сунце му калајсано. :mad:
Рутерот е следнио:

Ficho

hello world
9 јули 2015
391
285
Скопје
Дајте некој број на кој да ги добијам Телекабел. На 3 4 броја што најдов чекам по 5 10мин на линија на контакт центар и не крева оператор.

• лол
Реакции: thrw

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.171
3.223
Струмица
Ако имате препорака за рутер што би ги вадел тие 150/150, пишете ми ги во приватна порака. Најпогодно од Анхоч некој. Фала ви
Ете поевтин бил.

ПС. Не заборавај кабелот да ти е барем Cat 5e.

Bate Sase

Баниран/a
27 мај 2021
638
826
Недојдија
Буразери, коа сме веќе кај рутери, да ми кажете за рутеро шо го имам. На прв поглед према описот:
AC5 is an AC1200 dual band WiFi router, designed for medium-sized apartment with a 100Mbps fiber access. It provides WiFi speed up to 1167 Mbps (5GHz: 867Mbps and 2.4GHz: 300Mbps)
Како да е гигабитен, ама према ова подоле:
Standard&Protocol: IEEE802.3,IEEE802.3u,IEEE802.3ab
Interface: 1*10/100Mbps WAN port, 3*10/100Mbps LAN ports
Како да подржува само 100Мбс.
Така е или се лажам?
Пробав со еден краток црн кабел дирек од моден на PC дава 150/150 колку шо пуштаат.
Меѓутоа нема исти таков шо ке иде од рутер до PC.

Едит: AC5 is an AC1200 dual band WiFi router, designed for medium-sized apartment with a 100Mbps fiber access.
До 100Мбпс ќе да е. Сунце му калајсано. :mad:
Рутерот е следнио:
Некој да каже нешто?

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи