Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Суплементи, исхрана, наука

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.954
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Не сум користел вакво нешто до сега,затоа и прашав.
Мислењето е автоматски споено:

Ми требаат за маратон,трчам 21км,а сум спремен 15 км,па мислев дали ке ми дадат некоја издржливост повеќе енергија.

Не знам без состав ништо. За трчање карбс + електролити

Видов состав, нема магнезиум, калиум и сол, тапа. Боље Цедевита најобична.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.459
11.528
Скопје
Ми требаат за маратон,трчам 21км,а сум спремен 15 км,па мислев дали ке ми дадат некоја издржливост повеќе енергија.
Што времиња имаш?
Колку редовно трчаш?
Дали идеш 80% од километрите во зона 2 која е отприлика макс 180-ејџ?
Треба да го имаш научено телото да користи масти за енергија а тоа се прави со горнава реченица.
Што пејс планираш да држиш на маратонот, што пејсови имаш сеа на тренинг?
За енергија ќе ти даде енергија но не сум сигурен колку енергијата ќе ти биде проблемот во маратонот.
Во секој случај пробај го на некој лонг ран тренинг, ама гледај да го пробаш при трчање на пејсот што планираш да го држиш на маратонот.

Rejzerot

Баниран/a
19 мај 2022
692
1.237
Скопје
Што времиња имаш?
Колку редовно трчаш?
Дали идеш 80% од километрите во зона 2 која е отприлика макс 180-ејџ?
Треба да го имаш научено телото да користи масти за енергија а тоа се прави со горнава реченица.
Што пејс планираш да држиш на маратонот, што пејсови имаш сеа на тренинг?
За енергија ќе ти даде енергија но не сум сигурен колку енергијата ќе ти биде проблемот во маратонот.
Во секој случај пробај го на некој лонг ран тренинг, ама гледај да го пробаш при трчање на пејсот што планираш да го држиш на маратонот.
15км трчам за 2 часа и 20-30 минути,иначе трчам секој втор ден,фактички еден трчам еден одмарам,исхрана строго здрава,ради х други причини.Мах рејџ ми е некаде 184,искрено не ми се толку битни временските зони,колку што ми е битно да истрчам 21км за мах до 3 часа.Да ке треба да испробам чисто да видам дали ке има некаков ефект.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.954
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
15км трчам за 2 часа и 20-30 минути,иначе трчам секој втор ден,фактички еден трчам еден одмарам,исхрана строго здрава,ради х други причини.Мах рејџ ми е некаде 184,искрено не ми се толку битни временските зони,колку што ми е битно да истрчам 21км за мах до 3 часа.Да ке треба да испробам чисто да видам дали ке има некаков ефект.
Не иди над 80% од максимален респираторен капацитет ако имаш некаков здравствен проблем поврзан со кардиоваскуларен систем.

Rejzerot

Баниран/a
19 мај 2022
692
1.237
Скопје
Не иди над 80% од максимален респираторен капацитет ако имаш некаков здравствен проблем поврзан со кардиоваскуларен систем.
Како би знаел колку проценти ми е респираторниот капацитет?иначе имам само шеќер,други болести немам.

mviktors

user
25 октомври 2012
1.144
1.719
mviktors's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5600X & Noctua NH-D15
Motherboard
ASUS TUF GAMING B550-PLUS
Storage
1TB 970 Evo + Samsung SSD 500gb + WD10EZEX 1TB
PSU
CM Vanguard 750W
RAM
2x8GB Kingston HyperX Predator
Video card
EVGA GeForce RTX 3070 Ti FTW3 ULTRA
Case
CM Storm Scout 2
Mouse
Logitech G305
Keyboard
A4Tech B120 Bloody
Audio
JBL LSR305 & HyperX Cloud Pro
Monitor
LG 27GL850 & Dell U2412M
OS
Win 11 x64
Како би знаел колку проценти ми е респираторниот капацитет?иначе имам само шеќер,други болести немам.
Се гледа дека си почетник. Најди некоја програма на нет за полумаратон и води се по неа. Гледај повеќето тренинзи да ти бидат лесни, едно трчање неделно барем на подолга дистанца. Пробај да зголемиш интензитет од недела во недела.

Не се оптоварувај со непотребни работи. Гелови не ти требаат. Пиј вода на секоја станица и удри една банана, доволно ти е.

И без форсирање ако имаш прекумерна тежина и не си бил во животот спортски активен.

Sent from my SM-S916B using Tapatalk

Rejzerot

Баниран/a
19 мај 2022
692
1.237
Скопје
Се гледа дека си почетник. Најди некоја програма на нет за полумаратон и води се по неа. Гледај повеќето тренинзи да ти бидат лесни, едно трчање неделно барем на подолга дистанца. Пробај да зголемиш интензитет од недела во недела.

Не се оптоварувај со непотребни работи. Гелови не ти требаат. Пиј вода на секоја станица и удри една банана, доволно ти е.

И без форсирање ако имаш прекумерна тежина и не си бил во животот спортски активен.

Sent from my SM-S916B using Tapatalk
До пред 2 недели едвај 6км ги трчав,трчам темпа искрено лабави,не бркам време.Иначе 70% сум бил активен спортски во животот,но никогаш не сум се замарал со трчање како сега,во трчањето сум искрено бебе што се вика.Пијам вода многу често во текот на денот,конзумирам лесна храна.Имав прекоумерена тежина плус 15 кила,каде што сега имам некој 6 кила плус.Фала на советите ке земам деф некоја програма зашто вака сам, незнам колку ке успеам 21км.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.954
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
До пред 2 недели едвај 6км ги трчав,трчам темпа искрено лабави,не бркам време.Иначе 70% сум бил активен спортски во животот,но никогаш не сум се замарал со трчање како сега,во трчањето сум искрено бебе што се вика.Пијам вода многу често во текот на денот,конзумирам лесна храна.Имав прекоумерена тежина плус 15 кила,каде што сега имам некој 6 кила плус.Фала на советите ке земам деф некоја програма зашто вака сам, незнам колку ке успеам 21км.

Шеќер е болест која спаѓа под таа категорија

Како ќе знаеш? Пример на 170 пулс обично почнуваш да дишиш многу брзо, од тоа намали 20% или околу 130 у минута, не би идел над тоа додека не се осигураш дека смееш. Лично како за мене, би направил Екг, Ехокардиографија, КТ скен, доплер на екстремитети и каротиди, и APO-B + LP(a) (липопротеин пакет) во Авицена.

Не дека се сите обавезни, ама јас сум ептен претпазлив.

П.С. Не трчај почесто од 3x во недела.

Rejzerot

Баниран/a
19 мај 2022
692
1.237
Скопје
Шеќер е болест која спаѓа под таа категорија

Како ќе знаеш? Пример на 170 пулс обично почнуваш да дишиш многу брзо, од тоа намали 20% или околу 130 у минута, не би идел над тоа додека не се осигураш дека смееш. Лично како за мене, би направил Екг, Ехокардиографија, КТ скен, доплер на екстремитети и каротиди, и APO-B + LP(a) (липопротеин пакет) во Авицена.

Не дека се сите обавезни, ама јас сум ептен претпазлив.

П.С. Не трчај почесто од 3x во недела.
Убав совет,корисен,треба да направам едно Екг,и некој плус од овие работи кој ги наброја, чисто за себе да видам што сум како сум.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.459
11.528
Скопје
трчам темпа искрено лабави
Ретко кој почетник во трчањето е искрен со себе. И вообичаено тоа што мисли дека му е лесно, е средно „темпо“(овој термин има друго значење во поширокиот свет за разлика од тоа што сме го слушале ко мали кај нас, но за тоа во некоја друга прилика) кое нема баш некои придобивки за разлика од другите крајности на спектрумот.
За да си најискрен со себе, треба да земеш гармин чест страп и да видиш пулс на едно лесно трчање.
Секако, ретко кој се замара да купува гармин чест страп, па затоа се водиш по други фактори како: дишењето да е исклучиво на нос, додека трчаш да можеш да разговараш, и кога ќе завршиш со трчањето да се чувствуваш како да можеш уште еднаш да истрчаш. Сите овие треба да се исполнети горе долу за да си 100% сигурен дека трчаш лесно односно во фамозната зона 2.
Вообичаено секој почетник трчач што мисли дека трча лесно, освен ако навистина не е претпазлив, треба да трча отприлика минута поспор пејс од тоа што го трча сега.
Е сега има и некои ептен претпазливи, и преспоро трчаат, и механиката на трчање им се изменува, и јадат повеќе терет на зглобови. Така што и лесното не треба да биде прелесно каде што веќе осеќаш дека треба да менуваш механика на трчање.
во трчањето сум искрено бебе што се вика.
Трчањето е контраинтуитивно. За да бидеш побрз, треба да трчаш повеќе но поспоро. Како што ти пиша @mviktors и јас ти препорачувам до крајот на тренингот исклучиво лесни трчања (а може да додадеш и по некој stride по завршување на кратко лесно трчање) и зголемување на неделна километража од 10%. На Скопски си пријавен? Имаш уште 5-6 недели, исклучиво лесно трчај.

Немој да ме сфатиш погрешно и не сакам да те демотивирам ама времињата ти се релативно спорички, и според тоа ќе донесам заклучок дека имаш вишок килограми (можеби и некој здравствен проблем) и во случајов нивното намалување макар и мало ќе биде најголем придонес за полесно и побрзо трчање.

Последна промена:

Rejzerot

Баниран/a
19 мај 2022
692
1.237
Скопје
Ретко кој почетник во трчањето е искрен со себе. И вообичаено тоа што мисли дека му е лесно, е средно „темпо“(овој термин има друго значење во поширокиот свет за разлика од тоа што сме го слушале ко мали кај нас, но за тоа во некоја друга прилика) кое нема баш некои придобивки за разлика од другите крајности на спектрумот.
За да си најискрен со себе, треба да земеш гармин чест страп и да видиш пулс на едно лесно трчање.
Секако, ретко кој се замара да купува гармин чест страп, па затоа се водиш по други фактори како: дишењето да е исклучиво на нос, додека трчаш да можеш да разговараш, и кога ќе завршиш со трчањето да се чувствуваш како да можеш уште еднаш да истрчаш. Сите овие треба да се исполнети горе долу за да си 100% сигурен дека трчаш лесно односно во фамозната зона 2.
Вообичаено секој почетник трчач што мисли дека трча лесно, освен ако навистина не е претпазлив, треба да трча отприлика минута поспор пејс од тоа што го трча сега.
Е сега има и некои ептен претпазливи, и преспоро трчаат, и механиката на трчање им се изменува, и јадат повеќе терет на зглобови. Така што и лесното не треба да биде прелесно каде што веќе осеќаш дека треба да менуваш механика на трчање.

Трчањето е контраинтуитивно. За да бидеш побрз, треба да трчаш повеќе но поспоро. Како што ти пиша @mviktors и јас ти препорачувам до крајот на тренингот исклучиво лесни трчања (а може да додадеш и по некој stride по завршување на кратко лесно трчање) и зголемување на неделна километража од 10%. На Скопски си пријавен? Имаш уште 5-6 недели, исклучиво лесно трчај.

Немој да ме сфатиш погрешно и не сакам да те демотивирам ама времињата ти се релативно спорички, и според тоа ќе донесам заклучок дека имаш вишок килограми (можеби и некој здравствен проблем) и во случајов нивното намалување макар и мало ќе биде најголем придонес за полесно и побрзо трчање.
Ти благодарам многу на советите,секако морам да бидам искрен и не би сакал да глумам нешто што реално не го остварувам,затоа и реков бебе сум во трчањето, никогаш не сум се замарал со трчање,вежбав 11 години кошарка,4 години бодибилдинг,но неколку 4-5 години имав енормно нездрав начин на живот,3-4 пати на ден фаст фуд, 6 литри кола кола на ден,благи намирници да не кажам по 1 кило,ама тука некаде беше количината,искрено катастрофален начин на живот,но да не го тупам тоа беше еден депресивен период каде што утеха си најдов во храната.Времињата на трчање да ми се доста спори,имам вишок на килограми и горе имав напишано некој 5-6 килограми сум вишок моментално,до пред некој месец имав 15 килограми плус,од здравствен проблем имам шеќер не сум на инсулин,на сиофор 850мг по две на ден.Иначе да на Скопски сум пријавен на 21к,лани трчав лабав 5км со време од 28 минути.

Последна промена:
  • ми се допаѓа
Реакции: Avid

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.954
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.954
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.954
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.954
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.954
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.805
6.500
SK
Јас не би го задржувал здивот, ама интересно секако...

Gbubp7pWwAskSQK

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.209
16.360
Ова треба да е позитивно?
ФДА до сега ги бранеше Америте од сонце и вежби?
Сирово млеко, втф?
Па, до некаде да, индиректно, измислувајќи разни болести што не се болести со цел да продаваат лекови и суплементи за профит, кога решението е здрава природна исхрана, физичка активност, изложеност на сонце и слично.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.954
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Има едно 40% вистина од тоа што типот збори, друго рамна земја аргументи. Трдеше дека порано Мекдоналдс била здрва храна заради тоа што користеле говедска маст наместо рафинирани масла, што не може да биде помалку вистина, ама еве дури и да е.

Како рафиниран леб, пржени компири, рафинирани сосови и месо се здрави? XD

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.209
16.360
Има едно 40% вистина од тоа што типот збори, друго рамна земја аргументи. Трдеше дека порано Мекдоналдс била здрва храна заради тоа што користеле говедска маст наместо рафинирани масла, што не може да биде помалку вистина, ама еве дури и да е.

Како рафиниран леб, пржени компири, рафинирани сосови и месо се здрави? XD
Па може не се ама се прсти да излижеш :LOL: ;)

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.805
6.500
SK
Ова треба да е позитивно?
ФДА до сега ги бранеше Америте од сонце и вежби?
Сирово млеко, втф?
Сега ова од памет и без да проверувам за факти:
  • фармери не смеат да продаваат сирово млеко
  • за терапии со матични клетки идат во Доминикана, во САД се забранети
  • за ивермектин казнуваа доктори што го препишуваа, додека во други држави беше дел од ковид протоколот
  • лесни дроги забранети (освен во некои држави), како мара, псилоцибин, итн, и тоа со апсења и затвори лежење додека во урбаните центри како Сан Франциско наркомани на улица се пукаат во вени со тешки дроги
  • итн, итн

Итн, итн, куп работи што не можат да се лиценцираат од фармацевтска индустрија се забранувани и демонизирани, а она што е лиценцирано и прави профит се натура како обавезно (мрна вакцини за тромбофилија за ковид на пример).

Пола од ова да се оствари, за Америте ќе биде добра промена... Јас лично не верувам ни дека 10% ќе направат од ова. Ова и не знам дека Трап го ветувал, само овој Кенеди ликот. Истите лоби групи ги финансираат сите политичари.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно